31 oktober 2005

Besluitenlijst presidium d.d. 10 oktober 2005

 


naar overzicht besluitenlijsten



agenda d.d. 10 oktober 2005


agenda d.d.

 

Voorzitter

De heer Van Doeveren

Plv.griffier / secretaris

Mevrouw Van der Rest

Aanwezig:

De dames Bolten en Van der Hoek (vanaf de rondvraag).
De heren Meuleman, Gabeler, Van den Doel, Blinker, Verkerk
Mevrouw Bloemendaal (voorzitter Rekenkamer) 
De heer Polak (vice voorzitter Rekenkamer)
   

Afwezig: mevrouw Van Delft

 

1.

Opening en mededelingen
De voorzitter opent om 18.15 uur de vergadering.
Er zijn geen mededelingen.

   

2.

Vaststelling verslag d.d. 5 september 2005 / actiepuntenlijst / overzicht moties.
Tekstueel:
Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.
N.a.v.

Pag. 1 – vacatures griffie
Mevrouw Bolten vraagt naar de stand van zaken m.b.t. de vacatures op de griffie.
De voorzitter meldt dat op 18 oktober a.s. eindgesprekken plaatsvinden met drie kandidaten voor de vacature van raadsgriffier en dat op 25 oktober gesprekken staan gepland (2e ronde) voor de vacature van commissiegriffier.
Pag. 2 – actuele motie
De heer Meuleman vraagt of het is toegestaan om een motie, vlak voordat behandeling plaatsvindt, in te trekken. Hij vraagt verder of het mogelijk is dat genoemde motie, indien deze ingetrokken wordt, door een andere fractie wordt overgenomen.
De voorzitter antwoordt dat het reglement van orde toestaat dat een motie door de indiener kan worden ingetrokken, zolang de beraadslaging niet is gesloten (art.33 lid 7). Hij merkt verder op dat het niet mogelijk is om een ingetrokken motie over te nemen, wel staat het andere fracties vrij om een gelijkluidende motie in te dienen, conform de procedure van art. 33 Reglement van Orde.
Actiepuntenlijst
Punt 5 – Verbeteren inrichting & geluid raadszaal
Mevrouw Bolten vraagt naar de stand van zaken m.b.t. inrichting & geluid raadszaal. Daarbij vraagt zij of genoemde streefdatum, de datum is van installatie. De griffier antwoordt dat offertes door de locatiebeheerder Stadhuis zijn aangevraagd en dat zij bij hem zal informeren naar de stand van zaken. De voorzitter stelt voor het onderwerp te agenderen voor de eerstvolgende bijeenkomst (inclusief offertes e.d.). De leden van het presidium stemmen in met zijn voorstel.
Overzicht openstaande moties
Geen opmerkingen.

   

3.

Gesprek presidium/griffier met de voorzitter en vice-voorzitter van de Rekenkamer
O.e.k. art.11 van het Reglement van Orde van de Rekenkamer dient 1 x per jaar een gesprek plaats te vinden tussen presidium en Rekenkamer. Voor het gesprek zijn van de Rekenkamer aanwezig: mevrouw Bloemendaal/voorzitter en de heer Polak/vice-voorzitter.

Tijdens de bijeenkomst worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Evaluatie van de Rekenkamer.
    Mevrouw Bloemendaal meldt dat, nadat de procedure rond het 1e onderzoek volledig is afgerond, een evaluatie zal plaatsvinden.
  • Reglement van Orde Rekenkamer.
    Mevrouw Bloemendaal meldt verder dat, n.a.v. actuele ontwikkelingen, het door hen opgestelde Reglement is aangepast en dat een gewijzigde versie is toegezonden aan het presidium.
  • Functie en rol van de Rekenkamer nadat het rapport is neergelegd.
    Mevrouw Bloemendaal vraagt welke procedure gevolgd wordt, nadat een rapport door de Rekenkamer is neergelegd. In welk gremium bespreking plaats vindt en hoe de leden van het presidium aankijken tegen de rol van de Rekenkamer in commissie en raad.
    Mevrouw Bloemendaal benadrukt, dat wat de Rekenkamer betreft zij voltallig aanwezig zijn bij behandeling van het onderzoeksrapport in commissie en raad, maar dat de aanwezigheid van de leden van de Rekenkamer met name bedoeld is om vragen over onduidelijkheden in het rapport te beantwoorden, dan wel toe te lichten. De Rekenkamer neemt niet deel aan enige discussie, noch verdedigt zij op enigerlei wijze het rapport of spreekt zij verdere oordelen uit. Verder is het onderzoeksrapport zelf niet amendeerbaar.
    De voorzitter van het presidium antwoordt dat de voorgestelde procedure is, dat zodra het definitieve rapport door de Rekenkamer is neergelegd (inclusief reactie van de politiek verantwoordelijke(n)), het rapport en een concept raadsvoorstel/ besluit (bij 1e onderzoeksrapport was dit nog niet toegevoegd) worden voorgelegd aan de betreffend vakcommissie en de commissie Middelen & Bestuur (gecombineerde vergadering) en dat de commissies de raad adviseren over het rapport. De Rekenkamer wordt uitgenodigd om bij de bespreking aanwezig te zijn.
    Vervolgens wordt het rapport met advies van de commissie(s) voorgelegd aan de raad ter besluitvorming. Om de Rekenkamer in de gelegenheid te stellen hierbij aanwezig te zijn en, indien gewenst, het rapport toe te lichten (niet verdedigen), wordt hiertoe een buitengewone raadsvergadering uitgeroepen.
    De heer Gabeler meldt n.a.v. de gevolgde procedure dat het raadsvoorstel en besluit voor het onderzoeksrapport Delft Kennisstad inmiddels in voorbereiding is.
  • Aanvulling(en) op de onderzoeksvraag.
    Ter verbetering van het instrument Rekenkamer vraagt mevrouw Bloemendaal, hoe het presidium staat tegenover de mogelijkheid voor de raad om een door de Rekenkamer geformuleerde onderzoeksvraag aan te vullen met eigen vragen. Het is haars inziens heel goed mogelijk dat de Rekenkamer een onderzoeksvraag heeft geformuleerd, maar dat de raad n.a.v. deze onderzoeksvraag aanvullende vragen heeft, die als je efficiënt wil werken, heel goed meegenomen kunnen worden bij deze onderzoeksvraag. Daarbij benadrukt mevrouw Bloemendaal wel, dat het agenderen van het onderwerp én de vragen, de verantwoordelijkheid van de Rekenkamer is en blijft, en dat de raad ‘slechts’ in de gelegenheid wordt gesteld aanvullende vragen mee te geven. Vraag is hoe het presidium tegenover een dergelijke proef staat en waar zo’n vraag dient te worden neergelegd.
    De voorzitter antwoordt dat de vakcommissie hiervoor het aangewezen gremium is en dat voor het vervolg het onderzoeksvoorstel zal worden geagendeerd in de betreffende vakcommissie.
  • Armoedebeleid
    Mevrouw Bloemendaal meldt dat het volgende onderzoeksonderwerp van de Rekenkamer het armoedebeleid zal zijn. Zij geeft een korte toelichting op het onderwerp.
    Het presidium neemt kennis van haar mededeling.
  • Het toevoegen van onderzoeksonderwerpen aan de onderwerpenlijst van de Rekenkamer door de raad .
    Mevrouw Bloemendaal meldt verder dat de raad de Rekenkamer kan verzoeken om bepaalde onderzoeksonderwerpen toe te voegen aan de lijst van onderzoeksonderwerpen. Voorwaarde voor het toevoegen van onderwerpen aan de lijst is, dat een meerderheid van de raad het verzoek tot toevoeging van een onderwerp steunt (kan via motie).
  • N.a.v. het 1e onderzoeksrapport
    Mevrouw Bolten vraagt hoe het bevalt dat het onderzoeksrapport eerst moet worden voorgelegd aan het college voor een reactie en pas daarna aan de raad. Dit omdat de Rekenkamer een instrument is van de raad en het onderzoek plaatsvond naar het uitgevoerde beleid door het college.
    Mevrouw Bloemendaal antwoordt dat dit in de eerste plaats in overeenstemming is met de verordening, maar dat het daarbij heel gebruikelijk is om een rapport eerst voor te leggen aan de politiek verantwoordelijken en hen te vragen om een reactie. Dit voordat het rapport wordt overgedragen aan de raad. De raad kan vervolgens zelf bepalen wat zij met de toegevoegde reactie doet.
   

4.

Conceptagenda raadsvergaderingen 27 oktober, 1 en 3 november 2005.

Agenda 27 oktober, 1 en 3 november

  • Motie 3 – Leefbaar Delft – Agendapunt betreft een stemming over een motie, ingediend tijdens de raadsvergadering van 29 september jl. Na het staken van de stemmen in deze vergadering wordt de motie opnieuw in stemming gebracht (o.e.k. art. 32 lid 5 Gemeentewet). Er vindt geen discussie meer plaats, behandeling van het punt beperkt zich tot de stemming.
  • Behandeling programmabegroting
    De burgemeester geeft aan de tijd t.b.v. een reactie van het college op de algemene beschouwing (donderdag 27 oktober) kort te vinden, daarentegen is de voorgestelde schorsing lang. Hij vraagt het presidium of hier iets in geschoven kan worden, zodat de tijd van het college om te reageren iets wordt verlengd.
    De leden van het presidium geven aan hier geen bezwaar tegen te hebben. De tijd voor schorsing en reactie college wordt nu als volgt:
    21.15 – 21.30 uur Schorsing
    21.30 – 22.30 uur College reageert op het gehoorde
    22.30 uur – schorsing vergadering tot de volgende dinsdag (1 november)
    22.30 – 23.15 uur Moties en amendementenmarkt.
    De agenda’s voor 27 oktober en 1 november worden vastgesteld, met inbegrip van bovengenoemde aanpassing.
  • Thema’s programmabegroting (procedurevoorstel)
    De leden van het presidium besluiten dat de bijeenkomst t.b.v. het vaststellen van de thema’s zal plaatsvinden op vrijdag 28 oktober a.s. om 08.30 uur op het stadhuis.
    Het procedurevoorstel wordt vastgesteld met inbegrip van bovenstaande wijziging.
  • Buitengewone raadsvergadering / reguliere raadsvergadering
    Het presidium besluit dat de reguliere raadsvergadering aansluitend aan de buitengewone vergadering zal plaatsvinden. In de uitnodiging van de reguliere vergadering wordt derhalve geen aanvangtijdstip opgenomen.
    De agenda’s voor de buitengewone en voor de reguliere raadsagenda worden met inbegrip van deze wijziging vastgesteld.

5.

Aanwezigheid portefeuillehouders bij commissievergaderingen
Het presidium stelt dat, o.e.k. eerdere afspraken, regel is dat:

  • bij iedere commissievergadering ten minste één portefeuillehouder aanwezig is;
  • rondvragen die tijdig voor de vergadering zijn ingediend, door de portefeuillehouder beantwoord worden bij het onderdeel rondvraag. Mocht beantwoording op dat moment (nog) niet mogelijk zijn, dan geeft de portefeuillehouder hiervoor een verklaring en geeft de commissie een tijdstip waarop beantwoording wel mogelijk is.
    Mocht de aangesproken portefeuillehouder verhinderd zijn op het moment van vergadering, dan draagt de portefeuillehouder zorg voor vervanging en wordt de vraag ter vergadering beantwoord door zijn vervanger.

Het presidium verzoekt de burgemeester dringend deze afspraken nogmaals onder de aandacht van het college te brengen.

   

6.

Procedure bij beëdiging / installatie.
Vraag van de heer De Wit / Leefbaar Delft.

De leden van het presidium nemen kennis van het antwoord/advies van de VNG en de voorgestelde procedure m.b.t. de beëdiging en installatie van nieuw te benoemen raadsleden. De burgemeester merkt n.a.v. de procedure op, dat hij het (als voorzitter van de raad en derhalve belast met de orde in de vergadering) op prijs zou stellen als raadsleden die wensen in te spreken bij een voorstel tot toelating van een raadslid, hem hiervan voorafgaand aan de vergadering op de hoogte stellen.

De voorzitter zegt toe de heer De Wit op de hoogte te zullen stellen van het antwoord van de VNG / vastgestelde procedure.

   

7.

(voorlopige) Opzet evaluatie gedragscode.
De voorzitter stelt voor, van de ‘voorlopige opzet evaluatie gedragscode’ melding te maken in commissie Middelen & Bestuur.

De leden van het presidium stemmen in met zijn voorstel. De voorlopige opzet zal worden doorgeleid naar genoemde commissie. De voorzitter van de commissie zal zorg dragen voor verspreiding in de eerstvolgende vergadering (11 oktober a.s.)

   

8.

Verzoek filmen raadsvergadering t.b.v. de DVD "Zicht op Delft"
De leden van het presidium geven aan geen bezwaar te hebben tegen het filmen van (een deel van) een raadsvergadering, zolang de orde hier niet door wordt verstoord. De burgemeester zal de firma Buclidon hierover berichten en afspraken (laten) maken m.b.t. datum, moment van filmen, tijdsduur e.d.

   

9.

Dubbellingen commissievergaderingen.
Mevrouw Bolten vraagt of het mogelijk is om dubbellingen van vergaderingen te voorkomen. De laatste dubbelling van commissievergaderingen (6 oktober jl. commissie Leefbaarheid / commissie CKE & M) leidde tot problemen voor zowel de portefeuillehouder als een aantal raadsleden. Zij vraagt of het mogelijk is om de vergaderingen op verschillende tijdstippen te laten beginnen (b.v. één vergadering om 18.00 uur en één om 20.00 uur).

De leden van het presidium geven aan het probleem te begrijpen, maar gaan er vooralsnog vanuit dat ‘de problemen bij genoemde commissies een incident betroffen. Voorgesteld wordt, dat bij de eerstvolgende dubbelling van commissies (10 november a.s. commissie Leefbaarheid / commissie CKE & M), beide commissievoorzitters met elkaar de agenda afstemmen en zo het pendelen van portefeuillehouders tussen beide commissies kunnen vermijden.

De griffier zegt toe tijdig een afspraak te zullen regelen tussen beide commissievoorzitters.

   

10.

Rondvraag
Mevrouw Van der Hoek vraagt of het mogelijk is om, indien geen borrelhapjes kunnen worden geserveerd door de bodes van het stadhuis, te zorgen voor vervangende hapjes/snacks. De voorzitter antwoordt dat het niet serveren van borrelhapjes in de laatste raadsvergadering een incident betrof en dat bij de volgende vergadering, op het gebruikelijke moment, weer hapjes zullen worden geserveerd.

De heer Meuleman verspreidt een A-4tje + tekening van een alternatieve raadzaalindeling. Hij vraagt het voorstel te betrekken bij het voorstel over de nieuwe inrichting / geluidsinstallatie van de raadszaal (e.v. presidiumbijeenkomst).

De voorzitter zegt toe het voorstel aan genoemde stukken toe te zullen voegen.

   

11.

Sluiting.
De vergadering wordt om 20.00 uur gesloten.

terug naar boven