24 juni 2005

Besluitenlijst presidium d.d. 10 januari 2005

 


naar overzicht besluitenlijsten

 
naar agenda 10 januari 2005



naar agenda 18 januari 2005

 

Voorzitter

De heer Van Doeveren

Griffier:

Mevrouw Y. van Delft

Secretaris:

Mevrouw Van der Rest

Aanwezig:

De dames Bolten en Van der Hoek.
De heren Blinker, Gabeler en Meuleman.
Met kennisgeving afwezig: Mevrouw Lourens.
 

1.

Opening
De voorzitter opent om 18.30 uur de vergadering.

   
 

Mededelingen
De voorzitter meldt dat op dit moment een voorstel inzake een verordening hoorcommissie artikel 23 WRO (verordening regelende de bevoegdheden, samenstelling en werkwijze van de commissie voor het horen als bedoeld in artikel 23 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening) wordt voorbereid. De conceptverordening wordt ter kennisname aangeboden aan de leden van commissie Middelen & Bestuur (lijst niet te bespreken stukken van 18 januari a.s.) en wordt ter vaststelling aan de raad aangeboden in de vergadering van
27 januari 2005.
De griffier meldt dat m.b.t. de inrichting raadszaal / geluidsinstallatie contact is opgenomen met het vakteam HSM. Het vakteam gaat de zaken verder uitwerken en de verschillende mogelijkheden onderzoeken. Een nader voorstel inzake mogelijkheden/varianten/kosten zal vervolgens aan het presidium worden voorgelegd.
De griffier vraagt, m.b.t. de raadzaalindeling, of het sluiten van de huidige 1e rij, door op de zijkanten plaatsen weg te nemen, een optie is. De leden van het presidium geven aan dit geen aanvaardbare oplossing voor hen is. Deze mogelijkheid zal derhalve niet worden meegenomen in het voorstel.

   

2.

Vaststellen besluitenlijst d.d. 29 november 2004
Tekstueel:
Pagina 1 – De zinsnede ‘de gedragscode uit te stellen tot maart 2005’ wordt geschrapt en vervangen door: ‘de gedragscode uit te stellen tot september 2005’.

N.a.v.:
p. 4 – punt 8 Procedurevoorstel interpellatiedebat.
Mevrouw Van der Hoek vraagt waarom het procedurevoorstel niet, zoals vermeld in de besluitenlijst, is opgenomen op de bespreekagenda. De voorzitter meldt dat er op het moment van verzending nog geen ‘nieuw’ voorstel voor handen was.
Het punt zal nogmaals worden geagendeerd voor de volgende vergadering.

Aktiepuntenlijst
Punt 10 – Notulen 28 oktober 2004
Mevrouw Bolten vraagt een reactie van de burgemeester n.a.v. punt 10.
De burgemeester zegt de tekst te hebben nagelezen en m.b.t. het woord ‘schijnheilig’ zijn twijfels te hebben of het gebruik van dergelijke bewoording toelaatbaar is. In dit geval is ook de context van belang.
De burgemeester zegt toe strakke regels te zullen hanteren om verruwing van het taalgebruik in de raadszaal te voorkomen. Taalverruwing doet afbreuk aan standing en politiek gezag van de raad en zal bij het niet terugnemen door de spreker worden geschrapt uit de notulen.
M.b.t. het gebruik van onwelvoeglijke taal in de commissie besluiten de leden van het presidium dat de voorzitter oordeelt over het gehanteerde spraakgebruik. Bij beledigend/ruw taalgebruik zal de spreker worden gevraagd de woorden terug te nemen. Bij weigering kan de voorzitter de commissie om een uitspraak vragen.
Actiepunt 10 is hiermee afgehandeld en wordt geschrapt van de lijst.

   

3.

Conceptagenda d.d. 27 januari 2005.
Voorlopige bespreekagenda
Punt D – 1 / Initiatiefvoorstel VVD
De VVD fractie zal worden gevraagd het initiatiefvoorstel/besluit inzake de verruiming van trouwmogelijkheden aan te passen (benoemen locaties / criteria e.d.). De griffie zal hier nog nader contact over opnemen. Het voorstel wordt vooralsnog afgevoerd van de agenda.
Punt F – 4 / Enquêteverordening
De enquêteverordening wordt verplaatst naar de raadsvergadering van februari.
Overzicht toezeggingen
Het overzicht bevat diverse lege vakken onder het kopje streefdatum. De commissievoorzitters worden verzocht hier aandacht aan te geven bij de voorbespreking van hun commissies.

De conceptagenda wordt, met inbegrip van bovenstaande wijzigingen, vastgesteld.

   

4.

Gewijzigde vergaderplanning 2005.
De griffier verspreidt, in aanvulling op het reeds eerder toegezonden voorstel, een memo van de heer Den Uijl inzake bezuinigingen/takendiscussie. Zij verzoekt het presidium de in het stuk voorgestelde planning voor de tweede ronde bezuinigingen bij de bespreking van de gewijzigde vergaderplanning 2005 te betrekken en indien mogelijk te integreren in de nu voorgelegde (gewijzigde) planning.
De leden van het presidium geven aan op dit moment hier niet over te kunnen beslissen. Besloten wordt om een extra presidiumoverleg op 18 januari a.s. (aanvang 18.30 uur) te plannen om een procedure/planning t.b.v. behandeling programmabegroting / bezuinigingen en (kern)takendiscussie vast te stellen.

   

5.

Enquêteverordening
Het presidium geleidt de enquêteverordening als keuzestuk door naar commissie Middelen & Bestuur / gemeenteraad van februari. Inhoudelijke beoordeling zal plaatsvinden in commissie / raad.

   

6.

Kerntakendiscussie
Betrokken bij punt 4 van de bespreekagenda (gewijzigde vergaderingplanning / memo inzake gerichte taakstelling).

   

7.

Voorstel uitbreiding griffie
Het voorstel wordt voor een eerste mening voorgelegd aan het presidium en zal in de komende maanden voor inhoudelijk beoordeling worden voorgelegd aan de leden van commissie Middelen & Bestuur.

Uitbreiding:
De presidiumleden onderschrijven allen persoonlijk de behoefte aan uitbreiding van de griffie, uiteraard onder voorbehoud van de mening van de raad. De griffie is opgezet vanuit de optiek van een groeimodel en de tendens is dat steeds meer opdrachten vanuit de raad richting griffie gaan.
De heer Gabeler geeft daarbij wel aan een uitbreiding met 3 fte. aan de forse kant te vinden (verhoging van ca. 50%) en stelt voor om bijvoorbeeld met 1½ fte. te beginnen. De heer Blinker sluit zich bij de opmerking van de heer Gabeler aan, dit m.n. vanuit het oogpunt van bezuinigingen en efficiency, waarbij de heer Blinker bij een eventuele uitbreiding zijn voorkeur uitspreekt voor een medewerker op het gebied van gemeentefinanciën.
Dekking
De presidiumleden kunnen zich niet (volledig) vinden in de voorgestelde dekking. m.n. het afschaffen van de RIS vergoeding en verlaging van de fractiebijdrage wordt door zowel mevrouw Bolten als de heer Blinker ontraden.
De voorzitter zegt n.a.v. de gemaakte opmerkingen toe:
· het voorstel nogmaals kritisch onder de loep te zullen nemen;
· een (creatieve) oplossing te zullen zoeken m.b.t. dekking (mevrouw Bolten
 
merkt hierbij op ook te kijken bij het voorstel inzake de rekenkamer, waar naar
  haar mening reeds toezeggingen zijn gedaan voor ondersteuning op financieel
  gebied)

   

8.

Verantwoording fractievergoedingen 2002 en 2003
De voorzitter vraagt de presidiumleden om zich uit te spreken over de wijze van afhandeling van de overzichten fractievergoedingen 2002/2003. Vanaf 2004 zullen de verantwoordingen, overeenkomstig de verordening, ter controle aan de accountant worden voorgelegd en vindt de verantwoording aan de raad plaats bij de jaarrekening. Daar de jaarrekening van zowel 2002 als 2003 reeds is goedgekeurd, wordt het presidium gevraagd hoe om te gaan met deze nog niet gecontroleerde overzichten.
De leden van het presidium besluiten om de accountant een aanvullende opdracht te geven en te vragen om de overzichten fractievergoedingen en secundaire voorzieningen 2002 / 2003 mee te nemen bij zijn controle van de jaarrekening van 2004. Als de accountant zich met de verantwoording kan verenigen betekent dit dat verantwoording aan de raad is afgelegd.
De griffier zegt toe genoemd besluit aan de accountant te zullen overbrengen.

N.a.v.
De heer Meuleman verzoekt n.a.v. een eerder door de griffier toegezonden brief inzake de verantwoording fractievergoedingen 2004 de datum van indiening zoals vermeld in de verordening te handhaven en derhalve de verzonden brief hierop aan te passen (1 maart 2005 moet zijn 1 april 2005). De griffier zegt toe de datum zoals voorgeschreven in de verordening te zullen hanteren.
Mevrouw Bolten vraagt om bij een volgende ronde standaardformulieren te gebruiken voor het invullen van de verantwoording.

   

9.

Rondvraag
Mevrouw Van der Hoek vraagt wederom aandacht voor het uitnodigingenbeleid vanuit het college. Als voorbeeld noemt zij de uitnodiging voor het slaan van de 1e paal van de brandweerkazerne (waarvoor zeker belangstelling was vanuit de raad). De uitnodiging werd slechts één dag van tevoren toegezonden aan de raad, waardoor een aantal raadsleden verhinderd was bij deze gelegenheid aanwezig te zijn.
Mevrouw Bolten vraagt of het mogelijk is om het presidium later te plannen (na fractieavonden). De voorzitter stelt voor dit voor de volgende presidiumbijeenkomst op de agenda te plaatsen.
De burgemeester vraagt de aanwezige presidiumleden binnen hun fracties te peilen hoe men om wenst te gaan met (financiële) hulp aan de slachtoffers van de zeebeving in Zuid-Oost Azië

   

10.

Sluiting
De voorzitter sluit om 20.00 uur de vergadering.

   

terug naar boven