18 april 2005

Besluitenlijst presidium d.d. 11 april 2005

 


naar overzicht besluitenlijsten


naar agenda 11 april 2005


 

Voorzitter

De heer Van Doeveren

Griffier:

Mevrouw Y. van Delft

Aanwezig:

Mevrouw Van der Hoek.
De heren Meuleman, Blinker, Gabeler en Verkerk.
   
Met kennisgeving afwezig: Mevrouw Bolten

 

1.

Opening
De voorzitter opent om 18.30 uur de vergadering.

   

 

Mededelingen
De voorzitter maakt melding van de Politieke Markt op 18 april a.s.
De griffier deelt naar aanleiding daarvan mee dat:

  • de vijf commissievoorzitters die zich (als eerste) hebben aangemeld als voorzitter voor de te houden workshops een instructie met werkafspraken ontvangen over de invulling van de workshops (verdeling onderwerpen / vergaderruimte / ondersteuning / verslaglegging e.d.);
  • genoemde instructie komende woensdag per mail en vrijdag op papier aan hen zal worden toegezonden;
  • de verslaglegging van de workshops, gezien de zeer korte termijn tussen Politieke Markt en de toezending van de uitkomsten hiervan aan de (plv.)leden van de Algemene commissie, zich zal beperken tot een z.g. ‘bolletjeslijst’, waarin de inbreng van burgers kort en puntsgewijs wordt samengevat;
  • de bolletjeslijsten z.s.m., doch uiterlijk 22 april a.s. worden toegezonden aan de leden van de Algemene Commissie.
  • er voorafgaand aan de Politieke Markt een korte kennismakingbijeenkomst tussen voorzitters en ondersteuning (rapporteurs) zal plaatsvinden (ca. 18.30 uur – nadere gegevens volgen in de uitnodiging);
  • voor een maaltijd (broodjes) voor voorzitters en ondersteuning zal worden gezorgd.

De griffier meldt verder dan de Rekenkamer een verzoek heeft ingediend om het onderzoek over Delft Kennisstad te mogen presenteren aan commissie M&B en de raad op resp. 24 mei en 2 juni a.s.

Na enige discussie wordt besloten dat:

  • Rapportages van de Rekenkamer behandeld worden in de betreffende vakcommissie, waarbij standaard eveneens een uitnodiging aan de leden van Middelen & Bestuur zal worden toegezonden.
  • De griffier bij de Rekenkamer zal navragen of de rapportage tijdig beschikbaar is voor toezending aan de commissies. Indien de rapportage niet tijdig beschikbaar is, zal in de commissie van mei alleen een presentatie over het onderwerp worden gehouden, waarin de accenten worden toegelicht en zal inhoudelijke behandeling van de rapportage plaatsvinden in de commissie van juni.
  • De rapportage, afhankelijk van de eindconclusie(s) van de Rekenkamer en het advies van de commissie(s), eventueel ter verdere besluitvorming zal worden doorgestuurd naar de raad.

2.

Vaststellen besluitenlijst d.d. 14 maart 2005
De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld.

Actiepuntenlijst
N.a.v.
Punt 7 (geluidsinstallatie) – Offertes worden binnen twee weken verwacht. Het punt zal worden geagendeerd voor de eerstvolgende presidiumbijeenkomst.
Besloten wordt verder dat de huidige actiepuntenlijst kritisch door voorzitter en griffier zal worden bekeken en dat aan de hand daarvan een up-date zal plaatsvinden van genoteerde actiepunten.

Overzicht openstaande moties
N.a.v.
Besloten wordt dat het overzicht wordt voorgelegd aan het college en dat het college zal worden verzocht om een reactie/stand van zaken te geven met betrekking tot de nog openstaande moties.

Beide geactualiseerde versies worden toegevoegd aan het verslag van 11 april 2005.

   

3.

Conceptagenda d.d. 28 april 2005.
Agenda
Voorlopige bespreekagenda raadsvergadering 28 april 2005
Punt 3 – Technostartbeleid wordt overgeheveld naar de hamerstukkenlijst.
Punt 5 – Behandelend portefeuillehouder is de burgemeester, tekst wordt aangepast.
Punt 6 – Het woord Bevrijdingsplan wordt geschrapt en vervangen door Bevrijdingsdag.

Aan de bespreekagenda wordt toegevoegd:
Raadsdebat Programmabegroting / voorstel inzake bezuinigingen programmabegroting 2006 –2009.

Voorlopige hamerstukkenlijst
Toevoegen: Technostartbeleid

De voorlopige agenda wordt met inbegrip van bovengenoemde wijzigingen vastgesteld.

Uitnodiging / agenda Algemene Commissie d.d. 26 april 2005
De voorzitter zal i.o.m. de griffier een uitnodiging en bespreekagenda opstellen. Uitnodiging + bespreekagenda worden vrijdag (15 april) toegezonden aan de leden van de Algemene Commissie. Op de bespreekagenda worden opgenomen:

  • de inbreng van burgers bij de verschillende workshops van de Politieke Markt, de z.g. bolletjeslijsten (18 april) +
  • het concept raadsvoorstel bezuinigingen (kaders t.b.v. de op te stellen conceptprogrammabegroting 2006 – 2009).

De conclusies/reacties uit de bijeenkomst van de Algemene Commissies op de 26e april (een soort ‘1e termijn‘ bespreking) vormen de uitgangspunten voor het daadwerkelijke raadsdebat dat op 28 april plaatsvindt in de gemeenteraad.

Bolletjeslijsten + concept raadsvoorstel bezuinigingen worden uiterlijk op 22 april a.s. toegezonden aan de (plv.)leden van de Algemene Commissie.

Vaststelling van het concept raadsvoorstel bezuinigingen / reacties in 2e termijn vinden plaats in de raadsvergadering van 28 april.

Toezegginglijst
Geen opmerkingen.

   

4.

Verzoek extra commissie Duurzaamheid (t.b.v. Spoorzone)
Wethouder Grashoff heeft het presidium verzocht een extra commissievergadering in mei in te lassen t.b.v. de behandeling van het ontwerpbestemmingsplan Spoorzone.

De leden van het presidium besluiten vooralsnog geen extra vergadering in te lassen. Het ontwerpbestemmingsplan zal als eerste op de bespreekagenda van de reguliere commissievergadering worden geplaatst. Mocht onverhoopt blijken dat behandeling van de Spoorzone en andere voor deze commissie geplande voorstellen niet haalbaar is op één avond, dan zal de voorzitter van de commissie duurzaamheid op dat moment alsnog kunnen uitwijken naar de vaste uitloopavond in die maand (31 mei). Hij kan daarmee rekening houden bij de agendering.

   

5.

Procedures inzake agenda gemeenteraad.
Rol presidium bij:

  • moties over niet-geagendeerde onderwerpen
  • verzoeken tot afvoeren van agendapunten

De voorzitter meldt dat de inbreng van het presidium in beide gevallen beperkt blijft tot een z.g. ‘postbusfunctie’. Indien na versturing van de raadsagenda aan de leden het College voorstelt om een agendapunt van de raadsagenda af te halen, zal het College daartoe een verzoek dienen te richten aan het presidium. Zo een bij het presidium ingediend verzoek tot het afvoeren van een agendapunt door het college zal door het presidium zonder verdere beoordeling worden toegestuurd aan de voorzitter van de raad, die het verzoek voor de behandeling van het betreffende punt zal agenderen als ordevoorstel. Bij het toesturen van moties over niet-geagendeerde onderwerpen aan het presidium zal een zelfde procedure worden gevolgd en de voorzitter van de raad zal de motie agenderen als agendapunt voor de raad. Dit overeenkomstig de van toepassing zijnde artikelen in het Reglement van Orde van de Gemeenteraad, resp. art. 35a. lid 1 (verzoek afvoeren voorstel) en art. 33 lid 2 (indienen motie over een niet geagendeerd onderwerp).
Artikel 33 lid 2 zegt dat ‘de motie schriftelijk moet worden ingediend bij de voorzitter danwel voorafgaand aan de vergadering aan de voorzitter wordt overhandigd’.
Artikel 35a lid 1 zegt dat ‘een voorstel dat vermeld staat op de agenda van de raadsvergadering, niet kan worden ingetrokken zonder toestemming van de raad’.
In beide gevallen is de voorzitter van de raad derhalve het eerste aanspreekpunt en is de rol van het presidium, zoals hierboven vermeld, beperkt tot ‘postbus’.

   

6.

Voorstel inzake inspraak bij het LVVP
De leden van het presidium besluiten het voorstel van wethouder Grashoff inzake de inspraak bij het LVVP aan te houden tot de volgende vergadering. Tussentijds zal door de griffier worden nagegaan, wat de juridische consequenties zijn van het voorstel van de wethouder, waarin wordt voorgesteld om een soort inloopmarkt te organiseren, waarbij burgers hun zienswijze/reacties/standpunten voorafgaand aan de reguliere vergadering kunnen bespreken met de daar aanwezige raadsleden (en evt. college). Na deze ‘voor’bespreking wordt vervolgens afgezien van het ‘traditionele’ spreekrecht in de reguliere commissie. Nagegaan zal worden of dit juridisch is toegestaan, gezien de huidige bepalingen over spreekrecht in het reglement van orde.

Het voorstel zal (inclusief juridisch advies) opnieuw worden geagendeerd voor de eerstvolgende bijeenkomst van het presidium.

   

7.

Onderwerpen raadsagenda.
Op 17 maart jl. is een brief aan de fractievoorzitters toegezonden, met het verzoek om onderwerpen aan te leveren voor de raadsagenda. Drie fracties hebben gereageerd.
De leden van het presidium stellen voor het verzoek nogmaals onder de aandacht te brengen van de fractievoorzitters. De griffier zegt toe dit te zullen doen.

   

8.

Rondvraag
De voorzitter vraagt, naar aanleiding van een incident in commissie Middelen & Bestuur, of er nog verdere stappen ondernomen worden in deze zaak (verwijderen van een toeschouwer i.v.m. veroorzaakte overlast tijdens een commissievergadering).
De leden van het presidium constateren dat volledig in overeenstemming met de vastgestelde richtlijnen is gehandeld en dat nu geen verdere stappen nodig zijn. Bij eventuele herhaling kunnen nadere maatregelen worden overwogen (zoals b.v. stadhuisverbod)

De burgemeester vraagt de griffier om, naar aanleiding van een eerder rondgestuurd verzoek aan raadsleden om hun nevenfuncties te actualiseren, de raadsleden eveneens te verzoeken om bij de opgave te vermelden of de uitvoering van de functies bezoldigd danwel onbezoldigd plaatsvindt, dit overeenkomstig artikel 3 van de Gedragscode.
De griffier zegt toe een extra bericht rond te sturen.

   

9.

Sluiting
De voorzitter sluit om 19.30 uur de vergadering.

terug naar boven