De heer B. Taebi
fractievoorzitter SP
Poptahof Zuid 502
2624 SE DELFT

 

Ons Kenmerk: 420255

Uw brief van: 12 april 2004

Delft, 19 mei 2004.

Betreft: Beantwoording vragen ingevolge artikel 36 Reglement van Orde Gemeenteraad inzake onderbreking bijstand na verhuizing.

 

Geachte heer Taebi,

In antwoord op uw vragen delen wij u het volgende mede.

1.     Bent u bekend met de lange wachttijd voor het toekennen van een uitkering aan de WIZ-clienten die naar Delft verhuizen?

Een aanvraag voor een uitkering vindt plaats bij het Centrum Werk en Inkomen (CWI). Of een dergelijke afspraak op korte termijn gemaakt kan worden is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal uitkeringen dat op dat moment wordt aangevraagd en de personele bezetting. In de regel kan men binnen enkele dagen (minder dan een week) een uitkering aanvragen. Het CWI maakt daarbij geen onderscheid naar de reden van de aanvraag, zoals werkloosheid, verlating, echtscheiding of verhuizing. Binnen uiterlijk 8 dagen wordt de aanvraag doorgestuurd naar de gemeente voor verdere afhandeling.

De snelheid waarmee de aanvraag kan worden doorgestuurd naar WIZ voor verdere afhandeling is afhankelijk van de door de aanvrager verstrekte informatie. In de praktijk komt het zeer regelmatig voor dat de noodzakelijke informatie incompleet is, hetgeen leidt tot een vertraging in de afhandeling. In voorkomende gevallen kan een voorschot worden verstrekt.

Als de aanvrager alle noodzakelijke informatie met de bijbehorende bewijsstukken tijdig overlegt dan vindt de afhandeling van de aanvraag plaats binnen uiterlijk 8 weken na de uitkeringsintake die bij het CWI heeft plaatsgevonden.

  1. Bent u het met de SP fractie eens dat een lange wachtperiode voor cliënten grote financiële consequenties kan hebben die nauwelijks te compenseren zijn?

Er is geen sprake van een lange wachttijd.

  1. Indien u vraag 3 (moet zijn 2) met ja hebt beantwoord, welke maatregelen wilt u dan treffen om die consequenties te verkleinen dan wel te elimineren, en op wat voor termijn?

Zie de antwoorden op vraag 1 en 2.

  1. Erkent u samen met de SP-fractie deze problematiek? Zo ja, want bent u van plan hiertegen te ondernemen?

Dat de armoedeproblematiek in Nederland toeneemt is duidelijk. De aanpak die de gemeente Delft voorstaat is beschreven in het Beleidsplan Werk en Inkomen 2004-2007, dat in januari 2004 door de gemeenteraad is vastgesteld. De kern van het armoedebeleid is het ondersteunen van mensen bij het vinden van werk, het ondanks landelijke bezuinigingen zoveel mogelijk in stand houden van bijzondere bijstand en minimabeleid en over dergelijke voorzieningen actief communiceren (DUIT, Delftpas). Daarnaast kunt u in de tweede helft van 2004 een voorstel verwachten over beleid in het kader van de openbare geestelijke gezondheidszorg, dat zich richt op het tegengaan van meervoudige problematiek in de sfeer van sociaal isolement-verwaarlozing-zorgmijding-schuldenproblematiek en dergelijke.

 

Hoogachtend,
Burgemeester en wethouders van Delft,