In uw naast genoemde brief spreekt u ons aan over het ontbreken van de Reveille op Koninginnedag en het wapen van Delft zoals dat in hardsteen voor het Stadhuis is gelegd.

 

Wat betreft het ontbreken van de Reveille het volgende.Traditiegetrouw begon de Koninginnedag de afgelopen decennia met een reveille. Hieraan namen in het verleden alle muziek- en majorettekorpsen van de stad om niet deel. Hier zijn echter invloeden van commercialisering waarneembaar. De korpsen wegen hun marsbeleid af tegen de uitnodigingen uit de regio of verder. De clubkas van deze amateurverenigingen vergt deze afweging om de exploitatie voor dit werk mogelijk te houden. Wanneer korpsen elders voor een optreden worden betaald wil dat overigens niet zeggen, dat dit door de betreffende gemeente wordt gefinancierd. Dit kan heel goed ook door een andere instantie gebeuren, zoals een winkeliersvereniging of een Oranjevereniging. Voor 2004 zag het er in de voorbereidingsfase naar uit dat slechts één volwassenenkorps en twee jeugdkorpsen om niet wilden meedoen. Reden waarom door het organiserende Evenementenbureau voor dit jaar is gekozen voor een aubade op een later tijdstip van de ochtend en met deelname van minder muziekkorpsen. Deze keuze is gemaakt in overleg met het kabinet van de burgemeester. In een recente vergadering van de evenementencommissie is over de invulling van Koninginnedag 2004 geconcludeerd dat het programma voldeed. In een binnenkort door ons uit te brengen evenementennota 2005-2008 zal ook aan Koninginnedag aandacht worden besteed.

 

Over het wapen van Delft dat voor het Stadhuis is aangebracht meent u dat dit in verkeerde kleuren is aangebracht. Zwart-wit-zwart in plaats van wit-zwart-wit. Het is juist dat de kleuren van het wapen wit-zwart-wit zijn.  Bij de weergave in Belgisch hardsteen, zoals hier toegepast, kunnen geen kleuren worden aangebracht. Er is een beperkt aantal bewerkingen mogelijk (zogenaamde “zoeten” en “polijsten”), waarbij  de in oorsprong relatief lichtgrijze steen donkerder wordt. Om het wapen als geheel zo goed mogelijk te laten uitspringen ten opzichte van de omringende steen, is ervoor gekozen om de beide zijbanen donkerder te maken door deze te zoeten.  De balk in het midden is uitgevoerd in (de oorspronkelijke) lichtgrijze steen waarin golfjes zijn gemaakt. Dit laatste is de gebruikelijke manier om de balk in het wapen weer te geven. In de loop van de tijd zullen de verschillende elementen van het wapen verschillend verkleuren. Zo zullen de golfjes in de middenbaan aanzienlijk donkerder gaan kleuren. De kleur van de zijvlakken zal veel minder verkleuren. De stenen plint om het stadhuis zal als geheel donkerder gaan worden. Al met al zal in de tijd vooral de tekening van het wapen manifest blijven en de tintverschillen kleiner worden. Natuurlijk zou het mogelijk zijn geweest om de natuursteen in het  wapen andersom te gebruiken (lichtgrijs voor de zijvlakken en donkergrijs voor de balk). Dan zou het wapen echter grotendeels wegvallen tegen de lichte achtergrond. Nu komt het wapen optimaal tot zijn recht. Alles afwegende menen wij dat het wapen op verantwoorde wijze is aangebracht.

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van Delft,