U heeft ons een aantal vragen gesteld betreffende herkeuringen door het SCIO. Hieronder delen wij u ons antwoord per de door u gestelde vraag mede.

 

  1. Klopt het dat voor Delft e.o. de indicaties , om in aanmerking te komen voor voorzieningen op basis van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) voorzieningen, uitsluitend werden gegeven door het RIO, nu door het CIZ?

 

Voor de gemeente Delft worden indicatieadviezen niet alleen door RIO/CIZ gegeven, maar op een aantal bijzondere momenten, zoals bij second opinions of bij heronderzoeken worden ook andere bureaus ingeschakeld.

 

 

  1. Kan het zijn dat de gemeente Delft inmiddels het SCIO heeft ingehuurd om   een aantal mensen, die door het RIO voor voorzieningen op basis van de WVG zijn geïndiceerd, te herkeuren, zoals de Vereniging van Delftenaren met een functiebeperking (VDF) ons laat weten?

 

De gemeente Delft heeft na een offerteronde SCIO Consult ingehuurd om een heronderzoek uit te voeren met als doel een herkeuring vervoersvoorzieningen op basis van de huidige situatie van de cliënt en het huidige Delftse Wvg beleid.

 

  1. Zo ja, waarom heeft de gemeente Delft zich tot deze instantie gewend om een aantal mensen te laten herkeuren, en op basis van welke afspraken met de gemeenteraad heeft U dat gedaan?

 

De Raad heeft op basis van de nota Financiële stand van zaken WVG en nieuw beleid (kenmerk 03/007139, vastgesteld 19-6-2003) en de nota Notitie Wvg januari 2004 (kenmerk 335684, vastgesteld 22-1-2004) ingestemd met het houden van een heronderzoek bij cliënten met een financiële tegemoetkoming in de kosten van taxiritten i.c. kilometervergoeding eigen auto hebben in het kader van de Wvg.

Tevens is bij verordening geregeld (Verordening voorzieningen gehandicapten 2004 artikel 6.1 lid 11) dat B&W heronderzoeken kan verrichten naar het recht op dan wel de adequaatheid van de verstrekte voorziening.

 

  1. Kunt U ons vertellen wat het SCIO is, en wat de taken en doelstellingen zijn van het SCIO?

 

SCIO Consult is een sociaal-medisch adviesbureau. Zij zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van indicatieadviezen ten behoeve van de Wvg, SMA (sociaal medische advisering), GPK (gehandicaptenparkeerkaart) en AWBZ.

 

 

  1. Klopt de informatie dat de gemeente Delft zoveel mogelijk mensen met zelfstandige vervoersfaciliteiten daarvoor wil laten afkeuren door het SCIO, opdat deze mensen in de toekomst van het algemeen gehandicapten-vervoer gebruik gaan maken en niet van hun eigen aangepaste auto?

 

Nee

 

  1. Klopt de informatie dat deze herkeuring enkel tot dat doel kan leiden, wanneer het SCIO deze mensen  psychisch ontoerekeningsvatbaar verklaart?

 

Nee

 

  1. Zijn de artsen van het SCIO, die deze keuringen verrichten, psychiaters, die dat kunnen beoordelen, of is het de bedoeling zoveel mogelijk gehandicapten in deze categorie terecht te laten komen?

 

Voor het laatste deel van de vraag, zie het antwoord op vraag 5. Voor het eerste deel geldt dat de artsen van het SCIO desgewenst specifieke deskundigen kunnen raadplegen om zorgvuldig een advies op te kunnen stellen.

 

  1. Welke bezuiniging hoopt de gemeente Delft met deze herkeuringen en afkeuringen te realiseren?

 

Het houden van het heronderzoek Vervoersvoorzieningen zou volgens de in het antwoord bij vraag 3 genoemde nota`s leiden tot een structurele besparing van € 50.000,=.

 

Wij hopen u zo voldoende te hebben geïnformeerd.    

 

 

Hoogachtend,

 

 

Burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

                                   , burgemeester.

 

 

                                   , secretaris.