In antwoord op uw vragen delen wij u het volgende mede:

 

Vraag 1: Waarom heeft de gemeente toestemming verleend voor de bouw van deze zorgpost en het geven van vrijstelling voor het plaatsen van een windscherm van 9 x 3,5 meter? Is het juist dat er vooraf geen overleg is geweest met de bewoners over bedoeld windscherm ?

 

Woonbron Delft (voorheen Delftwonen) heeft op 6 mei 2004 een aanvraag om bouwvergunning ingediend voor de zorgpost annex ontmoetingsruimte. Op grond van de wettelijke verplichting daartoe hebben wij dit verzoek in overweging moeten nemen. Na onderzoek is gebleken dat de met de realisering te dienen belangen zwaarder moesten wegen dan de zeer beperkte negatieve effecten voor de omgeving. (zie ook vraag 2, 3 en 4).

 

Vanwege een te verlenen vrijstelling heeft de buurt de gelegenheid gehad om tegen het bouwplan zienswijzen in te dienen. In deze procedure werd er één bezwaar ingediend met betrekking tot de mogelijke windproblemen tussen de nieuwbouw en de Mozartflat. Om aan dit bezwaar tegemoet te komen hebben wij gereageerd door aan de vergunning de voorwaarde te verbinden dat de zorgpost c.a. alleen kan worden gebouwd indien een voorziening voor deze windproblematiek wordt aangelegd. Het is juist dat hierop (nog) geen overleg met de buurt heeft plaatsgevonden. Zoals gezegd was het verbinden van deze voorwaarde juist een resultaat van de geboden inspraak. Hoe en op welke wijze het windscherm zal worden gerealiseerd is op dit moment nog onbekend. Zodra daarvoor een aanvraag om bouwvergunning wordt ingediend, zal deze worden gepubliceerd in de Stadskrant en zal daarmee voor de buurt de gelegenheid bestaan om hun bezwaren kenbaar te maken.

 

Vraag 2: Waren er geen mogelijkheden om deze post elders te realiseren? Bijvoorbeeld het leeg gekomen pand naast de Gaechflat van Delftwonen? Delftwonen was ook één van de subsidieaanvragers voor dit project.

 

Voorafgaand aan de indiening van de aanvraag om bouwvergunning heeft uitgebreid vooroverleg plaatsgevonden. In dit overleg heeft Delftwonen nadrukkelijk gesteld dat de zorgpost op eigen terrein bij de Mozartflat diende te worden gerealiseerd. De Mozartflat is dé belangrijkste woonvoorziening voor de uiteindelijke doelgroep van deze zorgpost. Een locatie elders in de wijk was voor Delftwonen niet aan de orde.

 

Vraag 3 wat is de logica van de gemeente om een veelgebruikt speelterrein voor kinderen te verkleinen met ca. 95 m2 ?

 

Woonbron Delft is eigenaar van de gronden, dus inclusief speelterrein, en niet de gemeente Delft. Woonbron is van mening dat een deel van het speelterrein benut kan worden voor de zorgpost. Overigens wordt slechts een gedeelte van de speelvoorziening door de zorgpost ingenomen. De speelvoorziening is gesitueerd bij een flat voor senioren en de geringe vermindering van de aanwezige speelvoorziening wordt voldoende gecompenseerd door de overige in de wijk aanwezige ruime speelvoorzieningen.

 

Vraag 4: De plek waar de zorgpost wordt gebouwd staat dicht op de woningen van de Mozartflat. Gecombineerd met het geplande windscherm zullen deze bewoners aanmerkelijk minder uitzicht krijgen op het landschap achter hun flat. Welke argumenten heeft het college om dit een aanvaardbare situatie te vinden?

 

In de Mozartflat bevinden zich geen woningen op de begane grond. De woningen liggen daarmee hoger dan de lage en kleinschalige zorgpost. De zorgpost valt aan te merken als een object in de vrije ruimte achter de flat, waarin ook opgaand groen het beeld bepaald. In ruimtelijk opzicht is geen sprake van een aantasting van het uitzicht van de woningen in de hoge Mozartflat.

 

Vraag 5: Is het juist dat de bewoners in de Mozartflat meer huur voor hun huizen moeten betalen vanwege het mooie uitzicht? Dit in vergelijking met bewoners van bijvoorbeeld de Cesar Franckstraat?

 

De huur van de woning wordt bepaald aan de hand van het woningwaarderingssysteem. In dit systeem is de woonomgeving één van de elementen die meetellen voor de waardering, echter het uitzicht is niet één van de waardebepalende factoren. Woonbron Delft heeft voor de Mozartflat de maximaal redelijke huur vastgesteld conform het geldende beleid voor seniorenwoningen.

 

Vraag 6: Is het college bereid nog eens zorgvuldig naar deze situatie te kijken en te heroverwegen? Zo nee, waarom niet?

 

Getuige de bovengenoemde antwoorden zien wij hiertoe op voorhand niet de noodzaak van in. Echter tegen de verleende bouwvergunning zijn 8 bezwaarschriften ingediend. Derhalve zijn wij in formele zin verplicht ons oorspronkelijke besluit te heroverwegen. De argumenten die hebben geleid tot verlening van de bouwvergunning en vrijstelling zullen ter kennis worden gebracht aan de Adviescommissie voor bezwaarschriften (Kamer 1). Pas nadat deze commissie ons van advies heeft gediend zullen wij een definitief standpunt in kunnen nemen.

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

 

                                                           , burgemeester.

 

 

 

                                                           , secretaris.