In antwoord op uw vragen delen wij u het volgende mede:

 

1.      Is  de gemeente Delft op de hoogte gesteld van de voorgenomen kap en de aanleiding daartoe?.

 

Nee, de gemeente Delft is niet op de hoogte gesteld.

 

2.      Zo ja, om welke redenen zijn de bomen gekapt?

 

Omdat de gemeente Delft niet op de hoogte is gesteld, is de reden van de kap niet bekend.

 

3.      Indien er sprake was van een perenziekte. Waarom zijn dan ook andere bomen dan peren gekapt?

 

Of er sprake was van perenziekte is ons niet bekend. De bomen zijn gekapt omdat ze in slechte toestand verkeerde. In de loop der tijd zijn diverse bomen afgestorven. Dat kan te maken hebben met de wateroverlast die de fruittuinen hebben gehad en/of slecht onderhoud aan de bomen.

 

4.      Klopt het dat het vigerende bestemmingsplan geen ruimte biedt voor de bouw van nieuwe gebouwen / woningen.?

 

Het vigerende bestemmingsplan laat wel enige ruimte voor bebouwing.

 

Een strook langs de Sint Jorisweg, (waar feitelijk ook al bebouwing aanwezig is) mag bebouwd worden ten dienste van het St. Joris Gasthuis. De strook mag 100% bebouwd worden. Er kan derhalve in deze strook meer volume gebouwd worden, dan thans is gerealiseerd, echter alléén t.b.v. GGZ-Delfland (opvolger van Joris gasthuis).

 

Op de strook parallel langs de Oostsingel ligt een uit te werken bestemming. Er mag op die strook in beginsel pas gebouwd worden, nadat er een uitwerkingsplan is vastgesteld. Een dergelijk uitwerkingsplan moet voldoen aan de voorwaarden in het moederplan (het vigerende bestemmingsplan). Binnen deze voorwaarden past bebouwing t.b.v. woondoeleinden en maatschappelijke doeleinden.

 

Voor het overige hebben de Fruittuinen de bestemming Openbaar Groen (m.u.v. de destijds bestaande woningen). Binnen de bestemming Openbaar Groen kunnen geen woningen worden gerealiseerd.

 

        5. Bent u het met de fractie van Groenlinks eens dat het bestemmingsplan in dit opzicht niet gewijzigd moet worden, zodat de Fruittuinen voor de stad behouden blijven?

 

Het voorontwerp bestemmingsplan Noord-Oost heeft voor wat betreft de locatie Fruittuinen als uitgangspunt deze te behouden. Dit voorontwerp is in de commissie Duurzaamheid op 30 augustus jongstleden behandeld.

 

De Fruittuinen hebben in het nieuwe bestemmingsplan de bestemming Openbaar Groen, met uitzondering van de reeds bestaande woningen in het gebied. De woningen hebben de bestemming woondoeleinden gekregen. Na behandeling in de commissie Duurzaamheid is er een passage aan het bestemmingsplan toegevoegd om de fruittuinen extra bescherming te bieden in het vervolg.

 

        6. Bent u bereid om met de eigenaar van de Fruittuinen in overleg te treden over de mogelijkheden om voor de gekapte bomen nieuwe fruitbomen terug te planten?

 

Gezien het feit dat de gekapte bomen niet kapvergunningplichtig waren ontbreekt daar de juridische grondslag voor. Wij kunnen aan de eigenaar slechts verzoeken de bomen terug te planten. Dit lijkt ons thans weinig zinvol.

 

7.   Klopt het dat er volgens de huidige bomenverordening voor de kap          van een groep beeldbepalende bomen, zoals in de Fruittuinen, geen kapvergunning nodig is?

 

Dat klopt. Op grond van artikelen 8 en 10 van de Bomenverordening is hier geen sprake van een uitzondering.

 

8.      Bent u bereid om voor de raadsvergadering van 29 september een aanvullend artikel in de bomenverordening voor te stellen waardoor groepen individuele bomen wel aan kapvergunning onderhevig worden en dus ook aan de herplantplicht?

 

In de raadsvergadering van 29 september hebben wij geen wijziging voorgesteld.

 

In de beleidsnota “De Juiste boom op de juiste plaats” zijn reeds enkele plekken in Delft aangemerkt als monumentaal. Denk hierbij aan het Wilhelminapark en het Kalverbos. Voor deze gebieden geldt altijd een kapvergunningplicht. Ook als een boom een kleinere stamdiameter heeft. Particuliere terreinen zijn (nog) niet opgenomen. Indien een groep bomen beeldbepalend voor de omgeving is wordt er op basis van de huidige bomenverordening een herplantplicht opgelegd. Feit blijft dat bomen met een stamdiameter van kleiner dan 25 centimeter niet kapvergunningplichtig zijn.

 

Wij zullen dit soort ‘unieke’ gevallen opnemen in de monumentale bomenlijst, welke in november aan de commissie Duurzaamheid wordt aangeboden. Dan zullen we ook een voorstel doen voor een wijziging van de bomenverordening, gericht op verbeterde bescherming.

 

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

 

                                               , burgemeester

 

 

                                               , secretaris