04 januari 2006

Schriftelijke vragen ingevolge art. 36 Reglement van Orde Gemeenteraad - SV-113
 


overzicht schriftelijke vragen

 

Registratieno. 528384

Geacht college,

In het NRC Handelsblad van 13 december stond weer eens een artikel over kinderen die onverwacht te horen hebben gekregen dat er weer eens een les is uitgevallen. Vaak is het zo dat deze jongeren op straat rond gaan hangen terwijl de ouders in de veronderstelling zijn dat hun kind op school is.

In artikel 16 van het Inrichtingsbesluit van de Wet op het voortgezet onderwijs is bepaald dat scholen hooguit 60 vakantiedagen per jaar mogen geven. Onder andere in artikel 11 van de Wet op de expertisecentra staat dat scholen meer dan 1.000 klokuren onderwijs per jaar moeten verzorgen. Dat betekent dat scholen gedurende 40 weken per jaar 1.000 klokuren lestijd behoren te vullen. Bovendien staat in art. 24a van de Wet op het voortgezet onderwijs dat scholen verplicht zijn in hun schoolgids informatie te geven over hoe de verplichte leertijd wordt benut.

Toch lijken scholen voor voortgezet onderwijs zich van deze regelgeving niets aan te trekken en geven ze gemiddeld slechts 800 uur onderwijs per jaar en daarbovenop 30 extra vrije dagen. Er is geen schoolgids te vinden waarin klip en klaar wordt gemeld wanneer kinderen vrij zijn en wanneer niet.

Uit informatie die ik heb ingewonnen bij onder andere bureau Halt blijkt bijvoorbeeld dat er per jaar een groot aantal jongeren zijn die tijdens de tijd dat zij volgens artikel 16 op school horen te zitten, toch betrapt zijn op kleine criminaliteit wat varieert van diefstal en overlast in winkelcentra etc. Het moge duidelijk zijn dat hier vaak de stap naar verder ongewenst gedrag van de jongeren alleen maar gestimuleerd wordt als er geen toezicht op is. Uit informatie in bijvoorbeeld winkelcentrum de Hoven blijkt dat het hier ook vaak een probleem is dat jongeren overlast veroorzaken terwijl zij formeel op school horen te zitten maar de straat om gestuurd worden omdat er weer eens een les is uitgevallen.

Ik heb dan ook de volgende vragen voor de wethouder;

  • Houden de scholen van het voortgezet onderwijs in Delft zich aan artikel 11, 16 en 24 a ? Zo nee waarom niet ?
  • Is het bij de wethouder bekent dat er diverse groepen jongeren vaak onder de formele schooltijd rond hangen op straat terwijl de ouders in de veronderstelling zijn dat hun kind op school zit ? Zo ja waarom gebeurd daar niets mee ?
  • Bent u net als Leefbaar Delft van mening dat de scholen hun verantwoordelijkheid moeten nemen als het gaat om opvang op school als er lesuren uitvallen en dit ook verplicht zijn ? zo nee waarom niet ?
  • Is de wethouder bereid om op korte termijn met de scholen om de tafel te gaan zitten en over dit onderwerp te gaan praten wat werkelijk een groot probleem is zo blijkt uit diverse publicaties en eigen onderzoek mijnerzijds.

Bram Stoop

Commissie lid WZO namens Leefbaar Delft

 

terug naar boven