Voor u ligt een overzicht van de resultaten van de handhaving over 2007. In 2007 is het handhavingsprogramma van 2006 geactualiseerd. Het betreffen de handhavingszaken op basis van de Woningwet. Sinds de laatste wijziging (2006) van de Woningwet, staat in artikel 100c, lid 2, vermeld: “burgemeester en wethouders doen jaarlijks verslag aan de gemeenteraad over de wijze waarop in het voorafgaande jaar uitvoering is gegeven aan de bestuurlijke handhaving van het bepaalde bij of krachtens de hoofdstukken I tot en met IV, alsmede van het door hen gevoerde beleid bij de uitvoering van die hoofdstukken. Burgemeester en wethouders zenden tegelijkertijd met die aanbieding van het verslag aan de gemeenteraad een afschrift ervan aan de inspecteur van VROM”.

 

Het overzicht is onderverdeeld in 4 categorieën:

1.       Reguliere handhaving

2.       Handhaving op basis van gemeentelijk beleid

3.       Handhaving bestemmingsplannen

4.       Overige handhavingszaken

 

Per categorie staat eerst in de linker kolom vermeld om wat voor handhavingszaken het gaat. In de vakken daaronder staat omschreven om wat voor handhaving het gaat met het genoemde aantal geplande taken. Vervolgens staan in de rechter kolom de behaalde resultaten per omschrijving. De meest rechter kolom bevat eventuele opmerkingen.

 

1.       Reguliere handhaving

 

De aantallen verleende bouwvergunningen, zowel de lichte als de reguliere, lagen hoger dan de prognose. Het aantal afgelegde controles is gelijk aan de prognose. Er vinden vrijwel geen controles plaats bij vergunningvrij bouwen, omdat wij daar niet over worden geïnformeerd. En als de bouwinspecteurs ermee worden geconfronteerd vindt er geen aparte registratie van plaats.

 

Er zijn in het handhavingsprogramma 2007 geen aantallen vermeld omtrent het uitvoeren van inspecties bij illegale bouw en/of het bouwen zonder de vereiste bouwvergunning. De 111 geconstateerde gevallen, waarbij 181 inspecties zijn uitgevoerd, vergen veel inzet van de beschikbare capaciteit. Het totale aantal fte’s waarmee deze taken worden uitgevoerd bedraagt 3,2 fte.


 

2.       Handhaving op basis van gemeentelijk beleid

 

Onder deze categorie wordt verstaan de handhaving op basis van de gebruiksvoorschriften bestemmingsplan Binnenstad (het functielimiteringssysteem FLS), de vastgestelde welstandsnota en controles op basis van jaarlijks vast te stellen handhavingszaken (reclame-uitingen, slechte panden binnenstad, integrale controles hotels e.d.). Het aantal verleende vrijstellingen volgens het FLS is lager dan de prognose. Een ander gebruik kan ook geregeld worden middels een bouwvergunning, in dat geval vindt geen aparte registratie plaats van die vrijstelling. Jaarlijks vindt een inventarisatie plaats van het gebruik van alle panden in de binnenstad (196 blokzijden met daarin 2095 panden). Deze jaarlijkse opname is niet meegenomen in het aantal inspecties. Het programma ‘slechte panden binnenstad’ heeft vanwege capaciteitsproblemen (vacatures) vertraging opgelopen. In 2007 zijn er 5 nieuwe buiteninspecteurs in dienst genomen. Volgens de prognose zouden er
15 hotels gecontroleerd moeten worden, alle hotels zijn gecontroleerd. Bij
5 hotels zijn afwijkingen geconstateerd, voor die gevallen lopen nog handhavingsprocedures.

 

3.   Handhaving bestemmingsplannen

 

Het gaat hier om controles en inspecties omtrent het gebruik van gronden en gebouwen aan de voorschriften van een bestemmingsplan. In het kader van het project ‘Actualisering en Uniformering Bestemmingsplannen (AUB)’ zijn 5 gebieden geïnventariseerd en zijn 193 overtredingen in beeld gebracht. Teneinde de rechten van de gemeente zeker te stellen hebben de overtreders een wrakingsbrief ontvangen. Daarin staat beschreven de aard van de geconstateerde overtreding en worden zij geïnformeerd omtrent de wijze van inspraak bij het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan. Verder houdt de gemeente zich het recht voor tegen de overtreding op te treden.

 

3.       Overige handhavingszaken

 

Het betreft hier handhavingszaken omtrent aanlegvergunningen, splitsingsvergunningen, controles in het kader van de drank- en horecawet en huisnummerbesluiten.

 

Conclusie

In grote lijnen is het Handhavingsprogramma 2007 uitgevoerd. Het feit dat niet alle projecten zijn afgerond heeft deels te maken met het capaciteitsprobleem en deels met de hoeveelheid werk die het project Actualisering en Uniformering Bestemmingsplannen (AUB) met zich meebrengt. Dit komt ook doordat het aantal geconstateerde overtredingen bij de inventarisatie van de bestemmingsplannen aanzienlijk meer bedroeg dan was voorzien. De inventarisatie van bestemmingsplannen vergt meer personele inzet dan tevoren was geraamd. De projecten ‘Aanpak slechte panden Binnenstad’ en de ‘Integrale controles van de hotels’ kunnen in 2008 worden afgerond.