20 mei 2005

Besluitenlijst commissie Algemene Commissie 26 april 2005

 


naar agenda
26 april 2005


naar agenda cie. Middelen en Bestuur 31 mei 2005


 
Voorzitter:

De heer Van Doeveren

Commissiegriffier:

Mevrouw Van Delft

Portefeuillehouders:

De heren Mooiweer, Grashoff, Renssen en Torenstra

Aanwezig:

De heren Aközbek, Buis, De Jong, De Koning, De Wit, Meuleman, Tas, Van Breukelen, Van den Doel, Van Putten, Van Leeuwen, Van Tongeren, Velders en Vuijk
De dames Bolten, De Jong, Geursen, Junius, Stolker, Van der Hoek en Welle Donker

Onafhankelijk raadslid Kroon, D66 en de SP waren in deze commissievergadering niet vertegenwoordigd. Zij hebben geen mededeling vooraf gedaan aangaande hun opvatting over het agendapunt.

 1. Opening en mededelingen
Geen.
 2. Inventarisatie insprekers
De heer Bartels van Theater de Veste.
3. 3. Vaststellen besluitenlijst d.d. 23 februari 2005
Conform vastgesteld.
Naar aanleiding van het verslag merkt de heer Meuleman (Stadsbelangen) op dat hij op p. 3 bedoeld heeft dat doelstellingen binnen de gemeente vaker in percentages moeten worden uitgedrukt. De bewering dat de uitvoeringskosten binnen de gemeente 20% omlaag kunnen is slechts een voorbeeld.
4.

Bezuinigingen

Inspreker
De heer Bartels van Theater de Veste vestigt de aandacht op de bovenregionale vermaardheid die Theater de Veste in tien jaar tijd heeft weten te realiseren door gedurfde toneelprogrammering en samenwerking met theaters in Rijswijk en Zoetermeer. Deze waardering draagt in hoge mate bij aan het culturele imago van de stad. De voorgestelde bezuiniging van € 50.000 structureel per jaar vanaf 2006 maakt een einde aan dit onderscheidend vermogen van Theater de Veste.

De heer De Wit (Leefbaar Delft) vraagt waarom de prijzen van de toegangskaarten niet verhoogd kunnen worden om de lagere subsidie te compenseren? De heer Bartels legt uit dat een convenant met gemeente provincie bepaalt dat van elke euro entreegeld, het theater 20 eurocent mag houden. Voor elke euro minder subsidie, moet de entreeprijs € 5 worden verhoogd om hetzelfde over te houden.

1e Termijn
De heer De Koning (Stadsbelangen) is enthousiast over de vorm van de politieke markt, maar de inhoud wijkt niet af van eerdere soortgelijke bijeenkomsten. Er zijn weinig inhoudelijke argumenten aangedragen voor het debat over de bezuinigingen. Er waren voornamelijk mensen aanwezig die bepaalde bezuinigingen wilden voorkomen.

De heer De Koning beschikt niet over de juiste informatie om de afweging inzake de bezuinigingen te kunnen maken. De jaarrekening is er immers nog niet. De heer De Koning wacht nog op antwoorden over de arbeidsproductiviteit van Delftse ambtenaren en over ziekteverzuim. Waarom wordt er weer om 1 miljoen euro gevraagd voor flankerend personeelsbeleid, ondanks het verlagen van het aantal ambtenaren met 32 fte in 2004 en het teruggedrongen ziekteverzuim? Zijn de bezuinigingen op cultuur wel nodig? Is het wel verstandig om te bezuinigen op onderhoudsbudget? De fractie van Stadsbelangen is geen voorstander van het afschaffen van de RIS-vergoeding en de borrel na de raadsvergadering.

De heer Van Tongeren (CDA) merkt op dat de bezuinigingen bijna de gehele volgende raadsperiode beslaan. Hij betreurt dat het college de kaasschaafmethode heeft gehanteerd en ontdekt weinig visie in de voorstellen. De politieke markt had positieve kanten, hoewel de inbreng van deelnemers vooral gericht was op voorstellen om niet te bezuinigen op instellingen. De heer Van Tongeren wil hogere lasten voor de inwoners van Delft voorkomen. Tevens mag er niet worden ingeleverd op de kwaliteit van dienstverlening. In plaats daarvan mag er wel beleid worden geschrapt. Het moet mogelijk zijn om 0,5 miljoen euro meer te bezuinigen op de formatie door overbodige regels af te schaffen en de aanvangssalarissen nog eens kritisch te bekijken. Bovendien stelt het CDA voor om het in het LVVP voorgestelde 40 km-regime niet uit te voeren. Er moet niet worden bespaard op onderhoudsbudget en op cultuur. Waarom is er weer een miljoen euro nodig voor flankerend personeelsbeleid? Hoe zit het met het onderzoek naar de privatisering van de reiniging?

De heer De Wit (Leefbaar Delft) heeft in december 2004 al voorstellen voor bezuinigingen gedaan en vindt het proces veel te langzaam gaan. De politieke markt vond de heer De Wit een soort politieke rommelmarkt. De burgers begrepen niet dat het om bezuinigingen ging. Het contact met de burgers vond hij wel positief. De volgende keer moet de raad zelf duidelijke voorstellen aan de burger voorleggen. De voorstellen van het college zijn hetzelfde als een aantal maanden geleden en dus is Leefbaar Delft nog steeds tegen. Leefbaar Delft vraagt zich af hoeveel ambtenaren er nu concreet uitgaan. De Wit doet nogmaals een voorstel om daar concrete doelstellingen voor te noemen, bijvoorbeeld 10% van de beleidsambtenaren boven schaal 8 moeten afvloeien. Leefbaar Delft kondigt aan met diverse amendementen te komen in de raad.

Mevrouw Bolten (GroenLinks) vraagt zich af hoe het zit met de voorgestelde dekking van flankerend personeelsbeleid door het meevallende rekeningresultaat 2004? Hoe ziet het rekeningresultaat eruit en welk deel daarvan is structureel? In de discussie over de bezuinigingen moet de commissie over deze informatie beschikken.

Mevrouw Bolten kenmerkt de politieke markt als een curiosamarkt want het was leuk en er was van alles te vinden. De politieke markt gaf een indicatie van de dingen die burgers wel of niet belangrijk vinden. Veiligheid bleek geen groot probleem te zijn in Delft. GroenLinks wijst de bezuinigingen op het theater en de mediatheek af. Deze laatste instelling draait op vrijwilligers en daar moet niet op worden bezuinigd. Mevrouw Bolten is tevreden dat er nu niet bezuinigd wordt op het integratiebeleid en nieuw beleid en stelt voor om De Nieuwe Amateur te ondersteunen. Het is miezerig om 10.000 euro voor internationaal beleid te schrappen en de fractie van GroenLinks zal in de raad met een amendement komen om dit te voorkomen. Mevrouw Bolten vindt het een slechte zaak om te gaan bezuinigen op de instrumenten van de raad en is dus tegen het verlagen van het budget van de rekenkamer.

De heer De Wit (Leefbaar Delft) merkt op dat hij liever geen geld overhoudt voor nieuw beleid zodat de kosten voor de burgers omlaag kunnen. De pijn van de bezuinigingen moet bij de gemeentelijke organisatie komen te liggen.

De heer Vuijk (VVD) vindt dat de samenhang van de voorstellen waardering verdient. De VVD legt de prioriteit bij meer efficiency en kostenbesparingen. Door het herijken van gemeentelijke taken en het afvloeien van personeel worden ook bezuinigingen gerealiseerd. Het herijken van financiële relaties met derden plaatst de VVD als laatste op de prioriteitenlijst. Maatschappelijk draagvlak voor de hoogte van de tarieven is net zo belangrijk als kostendekkendheid.
De politieke markt was gezellig druk, met o.a. veel ambtenaren. Er werden veel algemene opmerkingen gemaakt, maar weinig hadden betrekking op de bezuinigingen. De heer Vuijk ziet een oplossing in het privatiseren van beleidsuitvoerende dienstonderdelen. De bedrijfsvoering van de ambtelijke organisatie is geen politiek issue. De VVD rekent de wethouder alleen af op prestaties.
De heer Vuijk vraagt aandacht voor het verzoek van de stichting Redeoss om een eigen sportaccommodatie voor gehandicaptensport in Delft te realiseren en vraagt om nader onderzoek naar de financieringsmogelijkheden. De VVD wil graag de voorgenomen bezuinigingen op Theater de Veste en de Mediatheek terugdraaien, omdat dit minimumvoorzieningen zijn. Het college moet terughoudend zijn met bezuinigingen op het onderhoudsbudget en het schrappen van de bijdrage van de algemene dienst aan het parkeerfonds. Hogere tarieven zijn niet acceptabel voor de VVD. Het afschaffen van de RIS-vergoeding van de raad en het verlagen van het budget van de rekenkamer kunnen niet op instemming van de fractie rekenen.

De heer Van Putten (STIP) stelt dat er ook op beleid bezuinigd moet worden. De bezuinigingen in de culturele sector zijn fors en dat is heel jammer. De STIP-fractie zou de bezuiniging op Theater de Veste graag ongedaan maken omdat deze te hoog is. Is het mogelijk de bezuiniging op de Mediatheek te verlagen of te faseren. De heer Van Putten stelt voor om ook taakstellend naar andere programma’s te kijken en om de subsidie aan De Nieuwe Amateur structureel te maken. De bezuinigingen mogen geen beperkingen vormen voor de lokale economie. Er mag niet op Delft Kennisstad worden bezuinigd. STIP acht een verhoging van de uitgaven voor Delft kennisstad zelf wenselijk. Waarom wordt voorgesteld om in een verhouding van 60.000-40.000 euro op raad-college te bezuinigen; kunnen die bedragen niet beter worden omgedraaid? STIP is verder tevreden over het proces en de voorstellen.

Mevrouw Stolker (PvdA) vraagt of de heer Van Putten nog nadere voorstellen heeft over welke andere programma’s meer kunnen inleveren? De heer Van Putten doet een beroep op de creativiteit van het college en zal op donderdag 28 april met nadere voorstellen in die richting komen.

De heer Van den Doel (ChristenUnie/SGP) vond de politieke markt een goede bijeenkomst, alleen goede interactie tussen raadsleden en burgers ontbrak.
De heer Van den Doel is tegen hogere lasten voor burgers en wenst het niveau van dienstverlening niet te verminderen. Het pakket maatregelen is redelijk evenwichtig, maar hij vraagt eventuele kostenbesparingen bij de reiniging nog eens te bekijken. De heer Van den Doel schat in dat het positief saldo van het rekeningresultaat 2004 een structurele component moet hebben omdat de gemeente in 2004 32fte minder ambtenaren had. De bezuinigingen op de Mediatheek, Theater de Veste, de onderhoudsbudgetten, de brandweer en rekenkamer moeten nog eens kritisch worden bekeken. De gemeente moet niet alles zelf willen doen. Als voorbeeld noemt hij de wens van De Laatste Eer om een crematorium te bouwen.

Mevrouw Stolker (PvdA) kreeg tijdens de politieke markt vooral mee dat ruimte een schaars goed is. Er is gebrek aan ruimte voor auto’s, huizen en gezond leven. De voorstellen van het college voor de bezuinigingen zijn grotendeels acceptabel.
De PvdA kan zich vinden in het voorstel om te bezuinigen op huisvestingslasten, maar wil niet bezuinigen op jongerenwerk. Het is ook prima dat er fors op de eigen organisatie wordt bezuinigd, maar de PvdA vraagt om gedwongen ontslagen te voorkomen. Wat betreft de bezuinigingen in de culturele sector is er een duidelijke keuze gemaakt voor het blijven ondersteunen van kleinschalige culturele projecten in de wijken. Mevrouw Stolker wenst geen verhoging van de tarieven voor de burgers. De gemeente moet streven naar kostendekkendheid, maar moet wel kritisch kijken welke kosten wel of niet worden meegenomen. Kwaliteit is ook belangrijk element. De PvdA vraagt aandacht voor gehandicapte kinderen in het regulier onderwijs, snelheidsbeperkende maatregelen in woonwijken, maatregelen voor verbetering van luchtkwaliteit en het realiseren van ouderenwoningen in Tanthof. Mevrouw Stolker ziet graag een langetermijnvisie van het college op gebied van herstructurering tegemoet.

De voorzitter merkt op dat de meeste fracties zich kunnen vinden in de grote lijn van de voorstellen. Echter, op diverse punten ziet hij onderwerpen waar meerdere partijen elkaar zouden kunnen vinden en noemt als voorbeeld de bezuinigingen op cultuur, het onderhoudsbudget, en de rekenkamer.

Wethouder Mooiweer legt uit dat slechts een klein deel van de gemeentelijke begroting direct beïnvloedbaar is. 300 Miljoen euro betreft grotendeels wettelijke taken en dan is 5 miljoen euro bezuinigen heel stevig. De bezuinigingen betreffen personele consequenties, dus moet er opnieuw budget voor afvloeiing worden gereserveerd. De wethouder geeft aan dat het rekeningresultaat 2004 licht positief is, maar dat er geen structurele meevallers zijn. Het definitieve resultaat ziet de raad bij de jaarrekening. Na enig aandringen van de commissie zegt wethouder Mooiweer toe een indicatief rekeningresultaat op hoofdlijnen en een uitleg over de opbouw voor donderdag aan de raad te sturen. De bezuiniging van 60.000 euro op de werkbudgetten van de raad zijn door de raad zelf in te vullen. De bezuiniging op de rekenkamer is slechts een voorbeeld van de mogelijke invulling van die taakstelling.

Wethouder Torenstra constateert dat de raad meer uit het ambtenarenapparaat wil halen door het verbeteren van de efficiency. Hij memoreert dat er al eerder een bezuinigingsronde is geweest en dat er nu weer een nieuwe ronde aankomt die ongeveer 20 mensen zal treffen. Voor de afvloeiing is budget nodig. De omvang van het personeelsbestand hangt ook samen met de groei en krimp van het aantal taken. Recent heeft de commissie Middelen en Bestuur ingestemd met een procedurevoorstel voor de discussie over privatisering van diverse taken. Het resultaat daarvan komt in juni of september naar de commissie. Echter, privatisering levert meestal geen kostenbesparing op de korte termijn op. Er is in 2004 een behoorlijke slag gemaakt in de terugdringing van het ziekteverzuim.
Met een aantal slimme investeringen kan een aantal uitgaven op het gebied van onderhoud van wegen, straten en pleinen worden voorkomen.
Rodeoss heeft in eerste instantie gevraagd om medewerking bij het verkrijgen van financiering door anderen. Men was toen tevreden met een garantstelling. Redeoss zou weer contact opnemen met de portefeuillehouder. De plotselinge vraag van Redeoss om gemeentelijke financiering via deze weg vindt Torenstra een vreemde wending. Op de vraag van mevrouw Bolten (GroenLinks) of de wethouder bereid is om contact op te nemen met Redeoss, antwoordt hij positief.
Met de brandweer zijn in een eerder stadium al afspraken gemaakt om tot bezuinigingen te komen. De heer Van Tongeren (CDA) vraagt naar een indicatie van de uitputting van het eerste miljoen euro voor flankerend personeelsbeleid. Torenstra antwoordt dat deze bijna is uitgeput.

Wethouder Grashoff legt uit dat beleid vaak implementatie betreft. Er zijn in verhouding weinig ambtenaren die alleen beleid maken. Het voorgestelde 40km-regime vormt een zeer bescheiden bijdrage aan de kosten van het LVVP. Het niet uitvoeren daarvan levert geen echt voordeel op en zeker geen structurele bezuiniging. De vermindering van de bijdrage van de algemene dienst aan het parkeerfonds is één van de minst pijnlijke bezuinigingen. Tarieven in de schil zullen worden ontzien.
Na een inventarisatie blijkt dat het onderhoud aan bruggen met iets minder geld kan.

Wethouder Renssen merkt op dat er geen gemeentelijke bezuinigingen op het integratiebudget zijn voorgesteld, maar dat er wel degelijk bezuinigingen door het rijk worden opgelegd. De ouders van leerlingen met een handicap worden ondersteund door de gemeente en de scholen. In de Tanthof is het realiseren van ouderenwoningen, gezien de leeftijdsopbouw in de wijk, niet zo urgent. Het gaat eerder om het realiseren van bepaalde diensten en voorzieningen.

Wethouder Mooiweer vond het opvallend dat vertegenwoordigers uit de culturele sector tijdens de politieke markt aangaven vaak niet te weten waar men voor ondersteuning bij de gemeente terecht kan. De hoogte van de bezuinigingen op cultuur heeft te maken met de hoge mate van beïnvloedbaarheid van die budgetten. De raad heeft in een eerder stadium aangegeven niet op kleinere instellingen te willen bezuinigen. Daarom is gekozen om de bezuinigingen bij de grote instellingen neer te leggen. De musea hebben al een tekort van € 200.000 en dat moet eerst worden weggewerkt. Mevrouw Bolten (GroenLinks) vraagt waarom de musea en het theater verschillend worden behandeld. Waarom hoeven de musea niet verder te bezuinigen en het theater wel? Wethouder Mooiweer antwoordt dat de musea al een maximale operatie te wachten staat. Bovendien kampen de musea met structureel tegenvallende inkomsten door minder bezoekers dan begroot. Mevrouw Bolten constateert dat op deze manier slecht gedrag wordt beloond en kondigt een amendement aan.
Wethouder Mooiweer wijst erop dat de bezuinigingen op het theater in werkelijkheid minder zijn dan de heer Bartels de raad voorstelt. Het accres is minder dan verwacht, maar dat is geen bezuiniging. Bovendien telt hij de totale bezuiniging over drie jaar bij elkaar op. De portefeuillehouder is in gesprek met de Mediatheek over een aantal toekomstscenario’s en komt daarmee voor de zomer naar de commissie.

 5. Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering om 23.20 uur
   

terug naar boven