Convenant studentenhuisvesting

 

 

Reg.nr. 951141


De partijen

 

Stichting DUWO, vertegenwoordigd door mr J.J. Benschop (hierna: DUWO)

 

en

 

Vereniging voor Studie- en Studentenbelangen te Delft, vertegenwoordigd door de heer D. K. van Schie en de

heer G. van Noort  (hierna: VSSD)

 

en

 

Technische Universiteit Delft, vertegenwoordigd door Drs. P.M.M. Rullmann (hierna: TUD)

 

en

 

Gemeente Delft, ingevolge artikel 171, tweede lid, Gemeentewet vertegenwoordigd door haar burgemeester, de heer mr. drs. G.A.A.Verkerk, handelend ter uitvoering van het college besluit d.d 28 februari 2006, voor welke optreedt de heer M.C. Mooiweer (hierna: de gemeente)

 

overwegende,

 

dat zij, partijen bij dit convenant, partner zijn in de stad Delft en in gezamenlijkheid streven naar voldoende, betaalbare en kwalitatief goede huisvesting voor studenten, die ingeschreven staan bij één van de opleidingen in het hoger en wetenschappelijk onderwijs in de gemeente Delft/regio Haaglanden.

 

komen het volgende overeen:

 

 

Artikel 1 (doelstelling en primaire taakverdeling)

1. DUWO streeft ernaar om in de periode 2006 tot 2010 1.400 studentenwoningen toe te voegen aan de bestaande voorraad in Delft.

 

2. De gemeente faciliteert het in artikel 1 genoemde initiatief en is verantwoordelijk voor het in gang zetten en stroomlijnen van de benodigde procedures, met inachtneming van de geldende wettelijke kaders en haar publiekrechtelijke taak.

 

3. De TUD is voor haar functioneren mede afhankelijk van voldoende adequate studentenhuisvesting en onderschrijft het belang om op de, in artikel 2, lid 2 genoemde locaties, waarvan een aantal in bezit is van TUD, studentenwoningen te ontwikkelen; TUD stelt zich coöperatief op bij de ontwikkeling van deze locaties.

 

4. VSSD volgt, gezien haar belang om het tekort aan studentenwoningen te verminderen, de voortgang van de afzonderlijke bouwplannen nauwlettend en zal aandringen op een voortvarende uitvoering.

 

Artikel 2 (De opgave: aantal woningen)

1. DUWO  streeft ernaar om de in onderstaande tabel genoemde globale aantallen studentenwoningen op locaties binnen de TU-wijk te realiseren Daarbij geeft DUWO inzicht in welke projecten als zelfstandige woningen en welke projecten als onzelfstandige woningen worden gerealiseerd.


De opgave: aantal studentenwoningen naar locatie

Deelplan

Start ontwikkeling

aantal

 

 

 

Kanaalweg 3a/b

2006

99

de Vries van Heijstplnts 2

2006

259

Kanaalweg 3; kamers ISH

2006

55

Mijnbouwpl11

2007

120

Nwb achter Mijnbouwpln

2007

120

Balth. v.d. Polweg

2005

400

Rotterdamseweg 139

2006

270

Kanaalweg achter 3 en 4

2006

220

 

 

1543

 

 

  1. DUWO spant zich op iedere locatie in om het aantal woningen te maximaliseren binnen de geldende planologische en stedenbouwkundige kaders van de gemeente, alsmede binnen de voorschriften van het Bouwbesluit.
  2. Ten behoeve van de inzet van BLS gelden leggen alle partijen de prioriteit bij realisatie van ten minsten 700 zelfstandige studentenwoningen voor 2010.
  3. DUWO realiseert volgens onderlinge afspraken tussen de corporaties in Delft, na 2010 in de Spoorzone circa 150 studenten- en jongerenwoningen. Gemeente Delft ondersteunt dit initiatief en hanteert een grondprijs die gelijk is aan die ingeval van een sociale woning, waarbij een studentenwoning een equivalent is van 0,3 sociale woning.
  4. Per woning in TU-Noord en TU-Midden geldt de vastgestelde gemeentelijke parkeernorm[1]. Als hiertoe aanleiding is – bijvoorbeeld door het benutten van mogelijkheden voor dubbelgebruik in de directe omgeving - kan in specifieke gevallen in overleg worden besloten dat het feitelijk te realiseren aantal parkeerplaatsen te verlagen. 

 

Artikel 3 (Planning)

 

  1. In de tabel van artikel 2, lid 1, is de beoogde start ontwikkeling per project opgenomen. Om voortgang te kunnen garanderen inventariseert DUWO per project welke werkzaamheden moeten worden verricht en bepaalt daarmee de startdatum. De andere partijen leveren vervolgens een inspanning waarmee genoemde planning gehaald kan worden.
  2. In januari en juni van ieder jaar stellen partijen in overleg een werkplanning vast voor de komende twee jaren, waarin wederzijdse afspraken worden gemaakt over te leveren producten en diensten.

 

Artikel 4 (Taken en verantwoordelijkheden)

 

  1. DUWO is, als initiatiefnemer en (deels) eigenaar van de betreffende locaties, verantwoordelijk voor het ontwerp, voorbereiding, financiering, realisatie, exploitatie en beheer van de studentenwoningen en de directe buitenruimte.
  2. Gemeente Delft stelt voldoende projectleidercapaciteit ter beschikking om de binnengemeentelijke processen te coördineren -zodat procedures snel doorlopen worden- en de plantoetsing uit te voeren; bij de start van ieder bouwplan maken DUWO en gemeente Delft procesafspraken.
  3. Gemeente Delft neemt de inspanningsverplichting op zich om binnen de overeengekomen termijnen te komen tot de verlening van een bouwvergunning, zonder bijzondere voorwaarden, en eventueel andere vergunningen voor projecten. Hierbij geldt dat gemeentelijke bestuursorganen moeten handelen binnen de reikwijdte van aan de orde zijnde wettelijke kaders en met inachtneming van hun publiekrechtelijke taken.

4.      VSSD volgt de voortgang van de bouwprojecten nauwlettend. Daartoe wordt de VSSD actief geïnformeerd door partijen over de stand van zaken. VSSD spreekt partijen aan op het voorkomen van afwijkingen van de opgestelde werkplanningen.

5.      De VSSD draagt actief bij aan het goede imago van Delft als studentenstad door de studenten te informeren over

de voortgang van te realiseren studentenwoningen. Eén en ander met in achtneming van hetgeen in artikel 5 van dit convenant is vastgelegd.

  1. TUD faciliteert de ontwikkeling van studentenwoningen waar dat mogelijk is, onder andere door het tijdig beschikbaar stellen van de overeengekomen locaties die nog in eigendom zijn van TUD. TUD zal geen initiatieven ontplooien die de ontwikkeling van studentenwoningen kan schaden.
  2. De gemeente Delft is verantwoordelijk voor het vastleggen van deze locaties in het op te stellen bestemmingsplan van het TU-middengebied.
  3. Gemeente Delft is verantwoordelijk voor het beheer van de openbare ruimte, voor zover in eigendom van de gemeente..
  4. De gemeente Delft streeft er bij de inrichting van de openbare ruimte in het TU-noordgebied naar de campusachtige uitstraling van het gebied te versterken conform hetgeen is vastgelegd in het Werkboek beeldkwaliteit Noordelijk TU-gebied.

 

 

 

Artikel 5 (Communicatie)

 

1. Voor wat betreft de interne communicatie geldt het volgende

a.     Partijen overleggen ten minste twee keer per jaar over de stand van zaken en de voortgang in relatie tot de in artikel 3 bepaalde planning.

b.     Partijen stellen elkaar onverwijld op de hoogte van relevant te achten zaken

c.     Partijen benoemen ieder een aanspreekpunt; dit aanspreekpunt is verantwoordelijk voor de voortgang en communicatie binnen de eigen organisatie

 

2. Voor wat betreft de externe communicatie geldt het volgende:

a.Belanghebbenden en belangstellenden worden actief geïnformeerd. Partijen maken hierover in gezamenlijkheid  onderlinge afspraken.

b.De gemeente is verantwoordelijk voor het verzorgen van alle informatie en communicatie die in het kader van de formele procedures moet worden verzorgd.

c.Over specifieke communicatie-uitingen van één der partijen wordt vooraf overleg gevoerd.

 

Artikel 6 (Financiële afspraken)

 

  1. DUWO realiseert zelfstandige studentenwoningen met een zodanige aanvangshuur dat studenten in aanmerking komen voor huurtoeslag.
  2. TUD draagt de nog in haar bezit zijnde gronden en opstallen over aan DUWO tegen marktconforme condities, rekening houdend met het beoogde doel van deze bebouwing, i.c. studentenwoningen.
  3. Gemeente Delft maakt het mogelijk dat huurders van onzelfstandige eenheden in geheel Delft in aanmerking komen voor teruggave van lokale heffingen via de TWK- regeling. Gemeente Delft voert deze regeling op een zodanige wijze uit dat wordt voorkomen dat de ouderlijke bijdrage meetelt bij de inkomenstoets.

 

Artikel 7 (Bijdrage vanuit BLS)

 

  1. Partijen streven gezamenlijk naar het maximaal benutten van de BLS-gelden, zoals die op grond van de Verordening BLS VINAC Haaglanden 2005 door het Stadsgewest Haaglanden beschikbaar worden gesteld en welke volgens de nog in voorbereiding zijnde gemeentelijke verordening zullen kunnen  worden verdeeld. Deze verordening wordt met het COW besproken.
  2. BLS-gelden worden specifiek besteed aan het verhogen van de kwaliteit van de openbare ruimte, bijvoorbeeld aan:
    1. Gebouwde parkeeroplossingen
    2. Fietsenstallingen
    1. Kwaliteit collectieve private buitenruimte

 

Artikel 8 (Samenhang met andere projecten)

 

1.      Een 4-sterrenhotel met congresfaciliteiten in het Rijksmonument aan de Kanaalweg 2b is een verrijking voor de stad. In Delft is er aantoonbaar behoefte en markt voor deze voorziening. Met het realiseren van het congreshotel is een onrendabele top gemoeid. De gemeente Delft en DUWO onderzoeken tezamen de financiële mogelijkheden om een dergelijk project te verwezenlijken.

2.      De gemeente Delft en DUWO zijn voornemens een nieuwe wegverbinding tussen de Kanaalweg en de Mijnbouwstraat te realiseren, teneinde de verkeersdruk op de Botaniestraat te verminderen. De gemeente initieert de ontwikkeling ervan met als doel de dat de weg begin 2007 in gebruik genomen wordt. De gemeente is na aanleg verantwoordelijk voor beheer van deze weg. Over de aanleg maken de gemeente en DUWO nadere afspraken.

 

Artikel 9 (Slotbepalingen)

 

  1. Dit convenant is geldig tot en met 31 december 2010.
  2. Medio 2008 besluiten partijen of herijking van dit convenant nodig is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delft, 2 maart 2006

 

 

 

Stichting DUWO,

namens deze,

 

 

 

…………………

mr. J.J. Benschop

 

 

 

 

Vereniging van Studie- en Studentenbelangen Delft,

namens deze,

 

 

 

……………………                                                                ………………….

de heer D. K. van Schie                                                                   de heer G. van Noort

 

 

 

Technische Universiteit Delft,

namens deze,

 

 

 

 

………………………..

Drs. P.M..M. Rullmann

 

 

 

Gemeente Delft,

namens deze,

 

 

 

 

………………………..

de heer M.C. Mooiweer 

 



[1] Onverlet latende de afspraken tussen TUD en de gemeente betreffende het Mekelpark.