Wijkverslag 2005

 

Binnenstad

 

 

                                       


1. Inleiding

 

Voor u ligt het wijkverslag van de wijk binnenstad van 2005. In dit verslag vindt u wat er in het kader van de wijkaanpak in 2005 gerealiseerd is in de wijk.

 

Het doel van de wijkaanpak is om samen met bewoners en organisaties te werken aan de verbetering van de leefbaarheid in de wijken: samenwerken aan een schoon, heel en veilig Delft. Het wijkprogramma en het wijkbudget maken onderdeel uit van de Delftse wijkaanpak. Aan de hand van wensen en ideeën die uit de diverse overleggen met bewoners naar voren zijn gekomen, is het wijkprogramma 2005 opgesteld. Dit wijkverslag geeft aan wat er allemaal in beweging is gezet naar aanleiding van het wijkprogramma en initiatieven van bewoners.

 

Hoofdstuk 2 geeft een overzicht van ontwikkelingen in de wijk

In hoofdstuk 3 vindt u een overzicht van thema's en initiatieven waaraan in 2005 is gewerkt.

In hoofdstuk 4 staat een totaaloverzicht van de uitgaven uit het wijkbudget in 2005.

 

U kunt het wijkverslag 2005 en het wijkprogramma 2006 ook op Internet vinden: www.gemeentedelft.info, via het kopje "wonen en de wijk" en volgens het kopje de Delftse wijkaanpak" vindt u dan de wijk binnenstad

 

 

Lidwine van Elteren

Telefoon 260 25 14

 

                          


2. Ontwikkelingen in de wijk

 

De wijkaanpak staat voor het samen werken aan de verbetering van de leefbaarheid in alle wijken van Delft. Te onderscheiden hierbij zijn de snelle acties en de aanpak van grotere problematiek. Bij snelle acties kunt u denken aan het herstel van kleine mankementen in de woonomgeving. Hiervoor heeft de gemeente een centraal meldsysteem dat bereikbaar is op telefoonnummer 260 22 00 of digitaal via www.gemeentedelft.info/melding.

 

Naast de wijkaanpak in de binnenstad wordt ook gewerkt aan verbetering van de kwaliteit van de binnenstad via het binnenstadsmanagement. Het gaat dan om het realiseren van een kwaliteitsimpuls op het gebied van economie, toerisme čn wonen. Dit laatste thema krijgt via de wijkaanpak extra aandacht. Het meest opvallende project van binnenstadsmanagement is het autoluw(plus) maken van het centrum. Het principe van het autoluwplus gebied is dat de parkeerplaatsen in het gebied vervallen. Alleen bestemmingsverkeer voor laden en lossen van goederen en het halen en brengen van personen heeft toegang tot het gebied.

Eind 2005 is gestart met de voorbereiding van fase 4. Dit omvat het Vrouwenregt, Oude Langendijk, Burgwal, Beestenmarkt, Broerhuisstraat, Kruisstraat en Oude Delft tussen Peperstraat/Binnenwatersloot en Heilige Geestkerkhof.

 

Het versterken van de economische en toeristische functie kan op gespannen voet staan met bewonersbelangen. De wijkaanpak is hier alert op en probeert hierin een evenwicht te bewaren. Er zijn 9 meer of minder georganiseerde bewonersgroepen, die de ontwikkelingen kritisch volgen en waar nodig signaleren dat het bewonersbelang in het geding komt. Een aantal van deze organisaties hebben een link met het binnenstadsforum. Dit is een klankbordgroep voor het college van B&W om in een vroegtijdig stadium beleidsvoornemens te toetsen op maatschappelijk draagvlak. Het forum kent ook leden uit de hoek van ondernemend Delft en de horeca. De praktijk heeft uitgewezen, dat door de discussies in het forum er meer wederzijds begrip voor elkaars belangen en wensen is ontstaan. Nog steeds groeit het besef, dat alleen het eigen belang binnen halen beslist niet het beste resultaat oplevert. Dit is een ontwikkeling die feilloos past binnen de filosofie van de wijkaanpak: samen aan de slag om de leefbaarheid te vergroten.

 

Enkele grote projecten die effect hebben op het woonklimaat in de binnenstad zijn in 2005 afgerond.

In het Doelengebied is het eerste kwartaal hard gewerkt aan het inrichten van de woonomgeving. De definitieve inrichtingsvoorstellen zijn tot stand gekomen in samenspraak met de bewoners van zowel de nieuwbouw als de bestaande woningen. Met name voor de Fortuinstraat heeft dit geresulteerd in een aanzienlijke aanpassing van het gemeentelijk voorstel, waarbij de wensen van de bewoners grotendeels zijn gehonoreerd.

Op 25 mei is er een zeer geslaagd openingsfeest geweest. 's Middags waren er op het schoolplein van de Jan Vermeerschool speelactiviteiten voor de jeugd georganiseerd en 's avonds was er een buurtbarbeque, opgeluisterd met life muziek. De opkomst was boven verwachting groot. Zo'n 350 tot 400 bewoners, jong en oud, uit de nieuwbouw en de oudbouw maakten in de Doelentuin kennis met elkaar. Het feest was mogelijk doordat de drie betrokken projectontwikkelaars letterlijk een forse duit in het (kosten)zakje hebben gedaan.

 

In het Zuidpoortgebied is begin 2005 heel hard gebouwd aan de winkels. Waren de woningen eind 2004 al opgeleverd, het nieuwe winkelcentrum werd op 25 maart feestelijk geopend. Het derde kwartaal 2005 is gestart met de renovatie van het zogenaamde Hoogovenpand (waar voorheen de C1000 was gevestigd). Wat betreft de inrichting van de openbare ruimte van het gebied, is in 2005 begonnen met de aanleg van tramlijn 19. Dit is een ingrijpende klus wat de nodige overlast betekent voor zowel verkeer als voetgangers.

De parkeerfaciliteiten voor bewoners in de binnenstad waren ook in 2005 een punt van aandacht. Een bescheiden aantal extra parkeerplaatsen is gecreëerd door bij onderhoudswerkzaamheden straatmeubilair logischer te plaatsen. Wat opvalt is dat ondanks de parkeerdruk slechts in zeer beperkte mate door bewoners gebruik is gemaakt van de mogelijkheid om tegen een beperkt extra bedrag (€ 25) op de parkeervergunning 's avonds te parkeren in de Phoenixgarage of de Zuidpoortgarage.

 

De verbouw van het Ipse complex op de Paardenmarkt heeft in 2005 de nodige overlast voor de omgeving opgeleverd. Gelukkig lukte het wel de parkeerplaatsen in gebruik te houden.

 

Wat betreft het onderhoud van de woonomgeving was er op de Gasthuislaan sprake van een omvangrijk project. Hier is de kademuur vervangen. Behalve dat hierdoor de doorgaande route was gestremd, waren ook de parkeerplaatsen buiten gebruik en moesten de bomen worden gekapt. Een vergelijkbare ingrijpende klus startte op het Oosteinde.

Vervanging van de kademuur is hier gecombineerd met de renovatie van de Hopbrug. Om de voetgangersverbinding oost/west te waarborgen is een noodbrug gelegd. De werkzaamheden zullen in de loop van 2006 worden afgerond.

 


 

3. De wijkaanpak in 2005. Wat is er gebeurd?

 

In dit hoofdstuk vindt u een overzicht van activiteiten en projecten waaraan in 2005 gewerkt is; vaak op initiatief van bewoners en vaak met inzet van het wijkbudget. De indeling van het wijkprogramma 2005 is gevolgd.

De paragraafindeling is willekeurig en zegt niets over de prioriteitstelling van de thema's in het wijkprogramma. 

 

3.1 (Sociale) Veiligheid

 

(Sociale) veiligheid is als thema in het wijkprogramma opgenomen op initiatief van de bewonersorganisaties. Zij hebben herhaaldelijk benadrukt dat nogal wat bewoners in de binnenstad zich niet veilig voelen. Het lastige bij dit onderwerp is, dat veiligheid zoals die wordt ervaren geheel anders kan zijn dan "objectieve" veiligheid, die wordt bepaald op basis van gegevens van de politie. In de praktijk blijkt hier inderdaad nogal eens sprake te zijn van forse verschillen.

Sociale veiligheid kan worden bewerkstelligd door zowel initiatieven van sociale aard als van fysieke aard. In deze paragraaf wordt met name ingegaan op de eerste categorie. Wat betreft de fysieke maatregelen wordt hier met name in paragraaf 3.4 ingegaan (onderhoud en beheer openbare ruimte).

 

In 2005 is de uitvoering ter hand genomen van de nota "integrale veiligheid". Deze nota kent een aantal thema's waaronder wijkveiligheid en veilig uitgaan.

Initiatieven die in het kader van het thema (sociale) veiligheid in het wijkprogramma waren benoemd pasten hier feilloos binnen.

 

Zo was een van de initiatieven een horeca-gerelateerd veiligheidsbeleid. In dit kader is er een structureel horecaoverleg. Aan dit overleg nemen deel de gemeente, de politie en de horecaondernemers. Vanuit de horecaondernemers is er een vaste kern die aan het overleg deelneemt. Afhankelijk van wens/of noodzaak kunnen echter ook andere ondernemers de bijeenkomsten bijwonen. Dit overleg kent twee kanten. Per kwartaal wordt er teruggeblikt hoe zaken zijn verlopen en tegelijkertijd worden afspraken gemaakt om een goed verloop van het komende kwartaal te waarborgen. De frequentie van het overleg ligt overigens beduidend hoger dan 4x per jaar. Met name de terugblik is nuttig, omdat daaruit leer- en verbeterpunten naar voren komen. Voor de Kromstraat is in 2005 separaat een apart overleg gestart met alle betrokken partijen. De ondernemers signaleerden namelijk, dat er een verslechtering optrad in de situatie die de laatste jaren gestaag was verbeterd. Door tijdig maatregelen te treffen is de situatie nu weer beheersbaar.

 

Wat betreft de horeca en veiligheid is in 2005 door de politie het project veilig uitgaan geďntensiveerd. In de weekeinden geeft de politie extra aandacht aan de uitgaansgebieden in de binnenstad. Hierbij wordt de directe omgeving betrokken. Zo is het Zuidpoortgebied in de loop van 2005 bij het project betrokken.

 

Politie en gemeente tezamen hebben het initiatief genomen tot het project Veilig Ondernemen.  Rondom en in winkels is teveel sprake van kleine criminaliteit. De ondernemers zijn uitgenodigd zich te organiseren en zo het initiatief te nemen het keurmerk veilig ondernemen daadwerkelijk te behalen. De verkennende gesprekken hebben nog niet tot tastbaar resultaat geleid.

 

In 2005 is ook de overlast rondom coffeeshops verscherpt aangepakt. Dit heeft geresulteerd in de sluiting van enkele vestigingen voor kortere of langere tijd. Bewoners hebben aangegeven van deze maatregelen direct effect op hun woonomgeving te hebben gemerkt. Er was minder overlast, vervuiling en vandalisme. Hierbij de kanttekening, dat ten aanzien van de coffeeshops niet mag worden gegeneraliseerd. Er zijn uitbaters, die hun bezoekers prima in de hand hebben.

 

Ten aanzien van de veiligheid rondom het station is de geďntensiveerde aandacht waarmee in 2004 een start was gemaakt in 2005 gecontinueerd. Fietsen buiten de rekken worden niet getolereerd en de politie is zeer frequent aanwezig, dit geldt met name voor de inzet van de bikers (politie op fiets). Middels het vaststellen door de raad van de nota "veilig verkeren op en rond station Delft" werd ingestemd met een proef met cameratoezicht. In 2006 zullen de camera's daadwerkelijk worden geplaast.

 

Ten aanzien van de sociale veiligheid was een zorgpunt voor bewoners de eventuele vestiging van de dagopvang "Over de Brug" op de Gasthuisplaats. Inmiddels heeft het college van B&W besloten, de opvang buiten de binnenstad te vestigen. Hiermee is dit punt van de aandachtsagenda van de binnenstad af.

 

Uit voorgaande mag blijken dat er in 2005 veel concrete maatregelen zijn geweest en initiatieven genomen op het terrein van de (sociale) veiligheid. De eerlijkheid gediend te zeggen, dat de initiators met name de gemeente en politie waren. De inbreng van bewoners en ondernemers beperkt zich goeddeels tot klachten.

 

3.2 Verkeer

 

Het doel van het thema verkeer is de overlast van verkeer in de binnenstad te verminderen en het verkeer veiliger maken. Een veel en breed gehoorde ergernis voor bewoners is het verkeersgedrag in de binnenstad. Door de smalle infrastructuur van straten en grachten is er met name veel ergernis ten aanzien van het hard rijden van autoverkeer, terwijl in de binnenstad een 30 km regiem geldt. In 2005 zijn in enkele straten verkeersmetingen gehouden om zicht te krijgen op aard en omvang van het probleem. Objectief blijkt het probleem mee te vallen: het overgrote deel van het verkeer (waar geteld is) heeft een verkeerssnelheid van tussen de 20 en 30 km per uur. Een klein percentage rijdt inderdaad met een te hoge snelheid van 30 tot 40 km. Een snelheid van boven de 40 is bij uitzondering gemeten. Deze cijfers nemen niet weg, dat bewonersorganisaties van mening zijn dat er maatregelen moeten worden getroffen. De politie stelt zich echter op het standpunt dat zij om juridisch redenen niet kunnen handhaven. De fysieke inrichting van de straten voldoet namelijk niet aan de inrichtingseisen van een 30 km gebied. Het aanleggen van drempels in de binnenstad wordt noch door de gemeente, noch door bewoners –een uitzondering daargelaten- wenselijk geacht.

 

Gemeentebreed is er in 2005 veel aandacht geweest voor de verkeersveiligheid waarbij extra aandacht was voor de doelgroepen kinderen en ouderen. Een van de projecten die is opgezet is de "Groene Golf". Naast fysieke maatregelen die de veiligheid vergroten, wordt bij een Groene Golf actie ook gewerkt aan het verkeersgedrag. Weggebruikers worden hierop aangesproken. In de binnenstad is een dergelijke actie gehouden op het Raam. Daar is sinds vorig jaar de Jan Vemeerschool gevestigd. Door de inrichting van de straat en de grote hoeveelheid schoolkinderen op de fiets of gebracht met de auto kwam de veiligheid in het geding. De gemeente heeft besloten noodzakelijk onderhoud aan de riolering aan te grijpen om de straat te herinrichten. Uitgangspunt was verhogen van de verkeersveiligheid op het Raam. Intensief overleg met een bewonersvertegenwoordiging heeft uiteindelijke geresulteerd in een inrichtingsplan waar alle betrokkenen tevreden over zijn. Na afronding van de bestratingswerkzaamheden is op 2 november een actie gehouden. De school, de buitenschoolse opvang en enkele bewoners hebben de actie voorbereid met ondersteuningen van het adviesbureau 3VO. Aan de ouders van de schoolkinderen werden flyers uitgedeeld met 10 gedragsregels. Ook werden er zelf gebakken koekjes uitgereikt in de vorm van een verkeerslicht.

 

Op de Westvest heeft de gemeente zelf het initiatief genomen om de verkeersveiligheid voor kinderen te verbeteren. Ter hoogte van de Vrije Academie is een fietsoversteek gemaakt, waardoor leerlingen van de Vrije Academie veilig de weg kunnen oversteken.

 

Het verkeer van toeristenbussen in de binnenstad is beperkt. Dit komt met name omdat er een goede parkeervoorziening beschikbaar is op de Koepoortplaats bij de Van Miereveltlaan. Veel van deze bussen rijden echter wel over de Nieuwe Langendijk om hun passagiers af te zetten op de keerlus bij het Blauwe Hart. Enkele bewoners van de Nieuwe Langendijk hebben het initiatief genomen, om de keerlus op te laten heffen, zodat bussen niet meer over de Nieuwe Langendijk rijden. Zij hebben namelijk lucht- en geluidsoverlast van de zware bussen. Omdat het toerisme een van de pijlers is van het binnenstadsmanagement, is dit initiatief bestuurlijk niet gehonoreerd. Het laten in- en uitstappen van passagiers bij de keerlus is ook niet verplicht. Chauffeurs mogen hun passagiers ook op de Koepoortplaats laten in- en uitstappen.

Op de Paardenmarkt is een beperkte faciliteit voor busparkeren (2 plaatsen). Bewoners ergerden zich dat veel buschauffeurs hun motor stationair laten draaien (in verband met de airco). Op hun verzoek is een bord geplaatst met in verschillende talen de tekst "motor uit".

 

Ten aanzien van fietsenstallingfaciliteiten bestaat gemeentebreed de mogelijkheid voor bewoners een fietsentrommel aan te vragen. In 2005 zijn twee initiatieven geweest van bewoners om een trommel aan te vragen. In de binnenstad ontbreekt het namelijk in veel woningen aan binnenruimte om een fiets te stallen. Voor het plaatsen van trommels zijn er echter vrij strenge criteria in verband met de status van beschermd stadsgezicht. Hierdoor, en door bezwaar van andere omwonenden, zijn er uiteindelijk geen trommels geplaatst.

Wel is in het fietsactieplan vastgelegd, dat de fietsenstallingsfaciliteiten in de vorm van klemmen in de binnenstad moet verbeteren. Bij onderhoudswerkzaamheden aan straten, wordt hier extra aandacht aan gegeven. Zo is het aantal fietsklemmen op de Beestenmarkt fors uitgebreid.

 

Ten aanzien van het thema verkeer.zal er blijvende aandacht nodig zijn om de verkeersstromen in de binnenstad goed te reguleren en onnodige overlast te voorkomen.

 

3.3.Kinderen en Jongeren

 

Het doel van dit thema is een beter voorzieningenniveau te realiseren en daarmee beter afstemmen van vraag van en aanbod voor jongeren tot 16 jaar. Als initiatieven waren voor 2005 benoemd het realiseren van inzet van een tiener/jongerenwerker en het realiseren van voorzieningen voor jeugd onder de 16 jaar op basis van een behoeftepeiling.

 

Op verzoek van de gemeente heeft de BWD (Breed Welzijn Delft) voorjaar 2005 een inventarisatie gehouden naar de behoefte aan tienerwerk in de binnenstad. Hiertoe zijn gesprekken gevoerd met jongeren zelf, hun ouders, bewoners en de wijkagent. De conclusies van het onderzoek luidden:

-   er bestaan geen vaste hanggroepen van jongeren die in de binnenstad wonen

-   de overlastbeleving van tieners en jongeren die in de binnenstad wonen is gering

-   tieners en jongeren vermaken zichzelf vaak prima in de binnenstad

-   jongeren vinden hun plek in de horecagelegenheden in de wijk

-   de benaderde ouders zijn veelal tegen een open inloop voor tieners (hiertoe was een pand in de Breestraat beschikbaar)

-   incidentele activiteiten zijn wenselijk voor zowel tieners als jongeren

-   de wijk binnenstad is aantrekkelijk voor de jeugd van heel Delft

Op basis van voorgaande conclusies adviseerde de BWD de gemeente dat het niet zinvol was een open inloopvoorziening te realiseren, maar wel een ambulant jongerenwerker in te zetten. Deze kan in overleg met tieners culturele en sportieve activiteiten organiseren. Sinds november 2005 is er per week 8 uur ambulant jongerenwerk beschikbaar voor de Binnenstad.

 

In 2005 zijn ook in de Binnenstad Brede School activiteiten opgezet. De deelnemende scholen zijn de Jan Vermeer, De Oostpoort en de Max Havelaar. Tevens doen twee kinderopvangorganisaties mee: In 2005 hebben zich 266 kinderen voor de gratis activiteiten ingeschreven. Dit is 30%van de totale leerlingenpopulatie in de groepen 3 t/m 8 in de Binnenstad.

Omdat in 2005 voor het eerst in alle wijken kinderen van groep 3 t/m 8 mee konden doen aan Brede School activiteiten werd er op 6 april een groot feest gevierd op de Markt.

 

Jongeren tussen 12 en 19 jaar kunnen deelnemen aan een zogenaamd BOS project. BOS staat voor Buurt Onderwijs Sport. Hiermee worden inwoners gestimuleerd gezond te bewegen. Voor de jeugd is er voor gekozen dit te organiseren vanuit de scholen (voortgezet onderwijs). Deze zijn gevestigd in de wijk Hof van Delft, maar jeugd uit de hele stad is welkom.

 

3.4 Onderhoud en Beheer openbare ruimte

 

Dit thema is op de wijkagenda geplaatst om de uitstraling van de binnenstad te verbeteren. De redenering is dat door beter onderhoud -en dus minder vervuiling- de verwaarlozing van de openbare ruimte wordt ontmoedigd. De ervaring is namelijk dat vuil, vuil aantrekt, graffiti, graffiti enz.

 

Het groot onderhoud van de straten vindt plaats op basis van een meerjarenplanning, die jaarlijks wordt geactualiseerd. Hierbij worden ondernemersorganisaties uit de binnenstad betrokken. Bewonerswensen worden vaak ingebracht via de wijkcoördinator. Wanneer er wensen zijn met betrekking tot aanpassing van de woonomgeving worden die zoveel mogelijk gecombineerd met groot onderhoud. Een voorbeeld hiervan is het Raam. Als gevolg van noodzakelijke riolerings- en drainagewerkzaamheden moest de bestrating hersteld worden. Bekend was dat bewoners de nodige wensen en ideeën hadden voor de inrichting van hun straat. Zij hadden het initiatief genomen hierover een enquęte te houden. Dit resulteerde in een wensenlijstje. In overleg met een bewonersvertegenwoordiging is een inrichtingplan uitgewerkt. Het profiel is vrij ingrijpend veranderd. Met name is gekeken naar de verkeersveiligheid. Ook de situering van parkeerplekken is geoptimaliseerd. Verder zijn er nieuwe bomen aangeplant. Het gereedkomen van de herinrichting van de straat werd aangegrepen voor een Groene Golf actie (zie paragraaf 3.2)

 

Om duidelijk te krijgen waar het onderhoud te wensen over liet, hebben de wijkopzichter en de wijkcoördinator in het voorjaar een inventarisatie gemaakt van zogenaamde hotspots. Dit zijn plekken waar het onderhoud echt onder de maat is. Het kan dan gaan om kapotte boomkransen, scheve palen, vervuiling, verstopte waterafvoer en ga maar door. Een speciaal team is vervolgens aan de slag gegaan om al deze plekken op te knappen.

 

Om het onderhoud en beheer van de openbare ruimte in de hele stad structureel te kunnen verbeteren was echter meer nodig. Om dit thema werkelijk invulling te geven kwamen alle betrokkenen tot de conclusie dat er een andere organisatie binnen de gemeentelijke onderhoudssector nodig was. Er moest samenwerking en afstemming komen tussen de werkzaamheden van de bestrating, het groenonderhoud en de reiniging. In 2005 is hard gewerkt aan het opzetten van een nieuwe organisatie. Op de valreep van het verslagjaar is de wijkpost Binnenstad geopend. Hier werkt een groep van ± 25 medewerkers van de verschillende vakgebieden samen en stellen zij hun planning op elkaar af. Naast de Binnenstad behoren ook de Wippolder en Vrijenban tot hun werkgebied.

Bijna vanaf de start van de wijkpost was op straat werkelijk de verbetering waarneembaar. Veel bewoners en bewonersorganisaties hebben hierover hun complimenten uitgesproken.

 

Voetbaloverlast op het binnenterrein bij de Zusterlaan heeft geresulteerd in een initiatief, waarbij de gemeente geen betrokkenheid had. Vanwege de overlast hebben bewoners en corporatie samen het binnenplein opgeknapt en heringericht.

 

In 2005 is gestart met de planvoorbereiding voor het waterplan Binnenstad. Dit behelst onder andere de afsluiting van de open verbinding van de grachten met het Rijn-Schiekanaal. In de gehele binnenstad komen er 10 afsluitingen. Start van de realisatie is gepland in de loop van 2006.

 

Wat betreft het ophalen van huisvuil is er in 2005 een beleidswijziging doorgevoerd met betrekking tot de GFT (groen, fruit, tuin) inzameling. Het tuinafval mag niet langer op de ophaaldag op straat worden aangeboden. Het tuinafval wordt alleen nog opgehaald op afroep via het centrale meldnummer 260 22 00.

 

Een van de initiatieven in het kader van onderhoud openbare ruimte was het aanpakken van verkeerd aangeboden huisvuil. Hierop is extra aandacht ingezet van de reinigingsinspecteurs. Ook is voorlichting gegeven over hoe en wanneer huisvuil aangeboden mag worden: alleen op de dag van ophalen en in dichte zakken. Om de bewoners hier meer van bewust te maken is er in het najaar een handhavingsactie gevoerd. Gedurende twee weken hebben de reinigingsinspecteurs de avond voor de ophaaldag gecontroleerd waar al zakken buiten stonden. De eerste week werden bewoners erop gewezen dat dit niet mag, de tweede week werden boetes gegeven. Het bewust maken van bewoners op de regels en hun gedrag heeft effect gehad. Na de actie was het waarneembaar dit er minder foutief aangeboden huisvuil werd aangeboden.

 

Het verbeteren van straatmeubilair behoort ook tot het onderhoud van de openbare ruimte. Verzoeken van bewoners om bijvoorbeeld fietsklemmen of een prullenbak zijn zo veel mogelijk gehonoreerd. Ook kapotte bankjes zijn vervangen. Op de Markt werd besloten een ander type bankjes te plaatsen, dat meer past bij de uitstraling van de monumentale ruimte en Stadhuis en Nieuwe Kerk.

 

Ten aanzien van het onderhoud en beheer van de openbare ruimte zijn er met name door de gemeente de nodige initiatieven genomen om hierin een verbeterslag te maken.

De bewoners(organisaties) hebben hieraan minder actief bijgedragen. Zo is in de Binnenstad bijvoorbeeld slechts één Fleur Delft Op actie gehouden op de Gasthuis. Bij zo'n actie nemen de bewoners het initiatief hun straat op te knappen. De gemeente stelt hiervoor materiaal en deskundige begeleiding beschikbaar. Wanneer gewenst, worden ook plantjes geleverd om boomkransen op te knappen.

 

3.5 Samenleven

 

Dit thema had tot doel het vergroten van de onderlinge contacten en begrip te bevorderen. Hiermee wordt ook individualisering tegen gegaan.

 

Een van de initiatieven was het verbeteren van de toegankelijkheid van gebouwen. Aangespoord door een initiatief van de Samenwerkende Ouderen Bonden heeft de gemeente de toegang van haar openbaar toegankelijke gebouwen verbeterd. Ook eigenaren van winkelpanden en andere openbare voorzieningen werden aangespoord iets aan de toegankelijkheid te doen. Na een "inspectieronde" van de initiatiefnemers is eind 2005 de trofee voor het best toegankelijke openbaar toegankelijke gebouw uitgereikt.

 

De praktijk heeft geleerd dat straatfeesten een heel goed middel zijn om bewoners met elkaar in contact te brengen. De gemeente ondersteunt initiatieven hiertoe dan ook met een subsidie. In voorgaande verslagjaren maakten binnenstadsbewoners slechts sporadisch gebruik van deze mogelijkheid. Het jaar 2005 mag wat betreft de straatfeesten zonder meer succesvol worden genoemd met initiatieven in de Harmenkokslaan, de Vlamingstraat, Dirklangendwarsstraat, 't Carto, het Raam en de Nieuwe Langendijk.

 

Onder dit thema mag ook een initiatief van de ondernemers uit de noordelijke binnenstad niet onvermeld worden gelaten. In 2005 is een stichting opgericht met het doel het Doelenplein een plek te laten worden vol van energie, die bijdraagt aan een levendige samenleving. Hiertoe zijn in de voorjaar/zomerperiode elk weekeind activiteiten georganiseerd op het plein. Het gaat om een zeer divers aanbod van activiteiten voor zowel jong als oud. Zo is er een kunst en kitsch markt gehouden, een open pop podium, een open lucht bioscoop, een goede doelendag en nog veel meer.

 

"Kunst in de wijk" heeft ook bewezen een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het samenleven in de wijk. In de Binnenstad zijn er twee kunstinitiatieven geweest. In de Kromstraat hebben de bewoners en ondernemers samen er voor gezorgd dat op een blinde hoekmuur een schildering is aangebracht van "de waterlelie" van Monet. Op 24 augustus heeft de portefeuillehouder leefbaarheid de schildering feestelijk onthuld. Enkele bewoners en ondernemers hadden deze gelegenheid aangegrepen hun gevel van een nieuwe verfje te voorzien.

In de Dirklangendwarsstraat is de schildering "de Koe" opgeknapt. De bewoners zijn naar eigen zeggen reuze trots op "hun koe", getuige de namen van hun (fietsen)Koestalling en de jaarlijkse Barbekoe (barbecue). De koe was in de loop der jaren hoog nodig aan een opknapbeurt toe. De bewoners hebben met een financiële bijdrage van de gemeente geheel zelf zorggedragen dat de koe er nu weer prachtig bij staat.

 

Niet specifiek voor de binnenstad maar wel van belang voor de leefbaarheid is dat in 2005 de stadsetiquette is vastgesteld. Deze etiquette moet het woonplezier bevorderen, schonere wijken realiseren, de positieve beeldvorming over jongeren en positief gedrag van jongeren stimuleren Jaarlijks zal een thema worden benoemd, waarop bewoners worden aangesproken op hun gedrag en verantwoordelijkheid.

 

3.6 Handhaving

 

Het thema handhaving beoogde de overlast en ergernis te verminderen. Benoemd waren hierbij initiatieven met betrekking tot hondenpoep, (brom)fietsgedrag en criteria voor evenementen.

 

Een van de initiatieven bij dit thema betrof de handhaving op hondenpoep.

In Delft is er een hondenbeleid. Dit houdt in dat honden aan de riem moeten. Ze mogen alleen los lopen op uitrenstroken. De hondenbezitter moet de poep van zijn hond zelf opruimen. Alleen op uitlaatstroken mag een hoopje blijven liggen. De gemeente zorg hier voor het schoonmaken. Wanneer hondenbezitters zich niet aan de regels houden, kunnen zij een boete krijgen.

In de Binnenstad zijn er geen uitlaat- of uitrenstroken omdat daar geen fysieke ruimte voor aanwezig is. Enkele bewonersorganisaties hebben aangegeven niet tevreden te zijn met "de hondensituatie" in de binnenstad. De handhaving op hondenpoep laat in hun ogen namelijk te wensen over. Zij hebben bij de gemeente het verzoek neergelegd voor betere handhaving en prullenbakken waar de hondenbezitters de opgeraapte drol in kunnen deponeren. .

 

De overlast van en ergernis over het gedrag van scooters is in 2005 beduidend verminderd. Enkele herhaalde handhavingsacties door de Politie hebben hier een grote bijdrage aan geleverd. De ergernis over fietsgedrag is er vooral binnen het autoluwplus gebied. Hierbij speelt een rol dat lang niet iedereen weet, dat fietsen in dit gebied is toegestaan. Wel moet de fietser zich aanpassen aan de voetganger.

 

Het opstellen van criteria voor evenementen is in 2005 wel ter hand genomen, maar nog niet afgerond. Wel zijn er al strengere criteria geformuleerd voor markten en braderieën op de Markt. Het veelal matige kwaliteitsniveau hiervan was voor bewoners en ondernemers een ergernis.

 

 

3.7 Participatie

 

Het thema participatie beoogt de betrokkenheid van partners bij het wijkgericht werken te vergroten. Belangrijk daarbij is de dat de wijkcoördinator goede netwerken met bewonersorganisaties onderhoudt. In de binnenstad zijn inmiddels 9 meer of minder georganiseerde bewonersorganisaties. Met een aantal daarvan is er een structureel wijkbeheer overleg (WBO). Met andere organisaties zijn contacten op ad hoc basis. De wijkcoördinator stimuleert ook de onderlinge tussen de bewonersorganisaties. De organisaties hebben uitgesproken geen behoefte te hebben aan de gestructureerd gezamenlijk overleg.

 

In 2005 is ook voor de Binnenstad een Wijk Coördinatie Team (WCT)  ingesteld. Hieraan nemen deel de wijkagenten en hun teamchef en de wijkcoördinator. In andere wijken participeren in het WCT ook de opbouwwerker en jongerenwerken. Voor de binnenstad is er echter geen opbouwwerker. De ambulant jongerenwerker is pas zeer onlangs aangesteld. Tussen wijkopzichter en wijkcoördinator is er een apart overleg. Wanneer nodig zorgt de wijkcoördinator dat vragen en/of informatie van de politie bij de wijkopzichter komen en andersom.

 

Bij het vergroten van de betrokkenheid van en contacten tussen partners kan ook de wijkweb een rol spelen. In 2005 zijn vernieuwde wijkwebs beschikbaar gekomen. Deze  wijkwebs bieden allerlei interactieve mogelijkheden. Wijkbewoners, bedrijven en instellingen hebben nu een eigen plek op internet waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Bewoners en ondernemers kunnen zich op de wijkweb abonneren op informatie, chatten met de buren, discussiëren over wijkzaken en digitale diensten bestellen.


4. Overzicht bestedingen wijkbudget

 

Het wijkbudget dat in 2005 voor de Binnenstad te besteden was bedroeg € 94.535. Dit is inclusief het knelpuntenbudget. Er was geen restant van het wijkbudget 2004.

 

Hieronder per thema een overzicht van de projecten waaraan in 2005 in de Binnenstad geld is uitgegeven (afgeronde bedragen).

 

(Sociale) veiligheid

- bijdrage openbaar toilet Nieuwe Langendijk                                                  677

- extra onderhoud Kromstraat                                                                       147

- aanpassen verlichting                                                                             4.987

 

Verkeer

- verkeersmetingen                                                                                   1.593

 

Onderhoud en beheer openbare ruimte

- aanpassen/aanvullen straatmeubilair Markt                                              22.160        

- aanvullend straatmeubilair Rietveld                                                           8.162

- bomen Raam                                                                                         1.634

- herinrichting Raam                                                                                23.359

- Ingenieursbureau wijkadvisering                                                              29.292

- adviezen derden                                                                                        394

 

Samenleven

- muurschildering Kromstraat                                                                    7.781

- schilderwerk Heilige Geestkerkhof                                                              680

- picknicktafel                                                                                             215

 

Participatie

- straatfeesten                                                                                            725

 

 

Totaal                                                                                                 101.805

 

Toelichting

 

Evenals voorgaande jaren is er in 2005 sprake van hogere uitgaven dan het beschikbare wijkbudget. De overschrijding bedraagt € 7.270. Ten opzichte van 2004 is er in 2005 een toename van de uitgaven van 4,5%

Kijkend naar de verschillende thema's ligt het zwaartepunt bij de bestedingen bij het onderhoud en beheer van de openbare ruimte. Dit verbaast niet, omdat dit thema voor "de bewoners" bovenaan hun wensen- en prioriteitenlijstje staat. 

 

 


5. Slotwoord

 

De wijkaanpak in de Binnenstad wordt door veel bewoners gewaardeerd. Uit dit wijkverslag blijkt dat er ook in 2005 weer veel is gebeurd. Heel wat initiatieven hebben tot concrete resulaten geleid. Wel moet worden geconstateerd dat de rol bewoners vooral de vorm aanneemt van het naar voren brengen van problemen, klachten en wensen. In het daadwerkelijk bijdragen aan de uitwerking en uitvoering van initiatieven is hun rol passief.

een vrij passieve rol spelen bij het uitwerken van initiatieven. Dit vraagt blijvend aandacht.

 

Wanneer u als bewoner of ondernemer ook uw steentje wilt bijdragen aan de leefbaarheid van de Binnenstad kunt u hierover contact opnemen met de wijkcoördinator. Er zijn ook verschillende bewonersorganisaties met wie u contact kunt opnemen. Wellicht heeft u zelf een initiatief, benaderen daarover uw buren. Meedenkers en –doeners bij de wijkbeheeroverleggen zijn ook welkom.

 

Als u meer informatie wilt over de Delftse wijkaanpak, dan is er een folder beschikbaar waarin de stappen van de wijkaanpak staan uitgelegd. U kunt deze folder aanvragen bij het projectsecretariaat van Wijkzaken: 015 –219 71 23 of www.gemeentedelft.info.

 

Ik hoop in 2006 met nog meer mensen net zo enthousiast als het afgelopen jaar aan de slag te kunnen gaan met de uitvoering van het wijkprogramma 2006.