Wijkverslag 2005

Tanthof

 

 

                  


                                                                                                                                                                                                  1. Inleiding

 

Voor u ligt het wijkverslag van de wijk Tanthof van 2005. In dit verslag kunt u lezen wat er in het kader van de wijkaanpak in 2005 is gerealiseerd in de wijk. 

 

Het doel van de wijkaanpak is om samen met bewoners en organisaties te werken aan de verbetering van de leefbaarheid in de wijken. Bewoners hebben invloed op het bepalen van zaken waar verbeteringen voor nodig zijn en op de bestedingen van het wijkbudget. Voor een goed resultaat is samenwerking tussen de verschillende partijen in de wijk een belangrijke voorwaarde. Vandaar dat u op de omslag van dit wijkverslag het motto van de wijkaanpak in Delft aantreft: Samenwerken in de Wijk.

 

Aan de hand van wensen en ideeën die in overleggen met bewoners en andere partners in Tanthof naar voren zijn gekomen is in 2004 het wijkprogramma 2005 opgesteld. Dit wijkverslag 2005 geeft aan wat er in het afgelopen jaar in beweging is gezet naar aanleiding van dat programma.

 

In dit wijkverslag vindt u in hoofdstuk twee, een overzicht van de ontwikkelingen in Tanthof. In hoofdstuk drie staan zaken die in 2005 zijn aangepakt door bewoners, gemeente en organisaties. En in hoofdstuk vier staat een totaaloverzicht van de uitgaven uit het wijkbudget in 2005.

 

U kunt het wijkverslag 2005 en het wijkprogramma 2006 ook op Internet vinden: www.gemeentedelft.info, via het kopje ‘wonen en de wijk’ en ‘Wijkaanpak’ vindt u dan de wijk Tanthof.

 

Achter alle beschreven activiteiten in dit wijkverslag staan enthousiaste doorzetters die het beste voor hebben met de leefbaarheid in Tanthof. Ik wil hen graag bedanken voor hun inzet in het afgelopen jaar. Niet altijd konden de ideeën van bewoners en partners worden gerealiseerd. Maar vaak ook wel! Terwijl ik dit verslag schrijf zijn we in Tanthof al weer gestart met de uitvoering van het wijkprogramma 2006. Ook daarbij wens ik iedereen weer een goede samenwerking in de wijk toe!

 

 

Vanessa van Altena

Wijkcoördinator

 

1 februari 2006


2. Ontwikkelingen in de wijk

 

In dit hoofdstuk staan de opvallendste ontwikkelingen in Tanthof. In alfabetische volgorde vindt u per onderwerp wat er in 2005 is gebeurd.

 

Border en jongerenwerk

In 2005 is een onderzoek naar de bouw van een tienerruimte afgerond. Uit het onderzoek bleek dat op het bestaande gebouw van de Border een verdieping gebouwd kon worden. Tijdens een informatie-avond in november presenteerde de architect het ontwerp aan de wijk. Ook de omgeving van de Border zal een face-lift krijgen. Het trapveld wordt gerenoveerd en er komt een hek om ballen op te vangen. Ook komt er een voetpad en een oversteekplek langs Abtswoude ter hoogte van De Border. Begin 2006 strarten de werkzaamheden. Voor de duur van de bouw, is een vergunning aangevraagd om op het grasveldje aan de Kalfjeslaan, tijdelijke huisvesting voor de Border neer te zetten.

De jongerenwerkers van de Border zijn ten opzichte van 2004 in 2005 meer op locatie in de wijk gaan werken. Dit was nodig omdat er in Tanthof steeds vaker groepen tieners en jongeren zijn die op straat vertier zoeken. Aan hen zijn activiteiten en ambulant jongerenwerk aangeboden.

 

BOS (Buurt, Onderwijs en Sport)

Na het pilotjaar 2004 in Tanthof-Oost, is BOS in 2005 ook in Tanthof-West gestart. BOS staat voor Buurt, Onderwijs en Sport. Het project bestaat uit samenwerking tussen scholen, sportverenigingen en buurtorganisaties die gezamenlijk sport-, spel- en beweegactiviteiten organiseren voor de jeugd. Het doel van de samenwerking in Tanthof is om zoveel mogelijk kinderen te laten voldoen aan de landelijk norm voor gezond bewegen. Voor kinderen op de basisschool ligt die norm op 1 uur matig intensief bewegen per dag. Er waren in 2005 sportactiviteiten voor alle groepen, in samenwerking met de basisscholen, de instelling voor buitenschoolse opvang (Octopus BV) en de sportverenigingen Fortuna, Hudito en Vitesse. Ook waren er extra schoolsportdagen. Voor het begeleiden van de jeugdige sportertjes zijn stagiaires van het Mondriaan college ingezet. Daarnaast zijn er voorbereidingen getroffen voor het structureel uitbreiden van uren bewegingsonderwijs.

 

Brede School  

De activiteiten van de brede school zijn in 2005 door ruim een derde van de kinderen bezocht. Ten opzichte van 2004 is het aantal inschrijvingen stabiel gebleven (rond de 40%). Het aantal plaatsingen is echter toegenomen. Alle scholen en instellingen voor buitenschoolse-opvang (Octopus BV) deden in 2005 mee. Op alle locaties werd ruimte beschikbaar gesteld voor de activiteiten. En de scholen en instellingen dachten mee over de samenstelling van het programma. De scholen en instellingen voor buitenschoolse opvang hebben ook meegedaan aan wijkgerichte projecten waaronder BOS, en ‘Kinderen veiliger door Delft’. Uit deze projecten zijn activiteiten voor kinderen voortgekomen zoals het stoeptegelproject in Tanthof West dat elders in dit verslag wordt toegelicht. Er zijn in 2005 ook voorbereidingen getroffen voor de start van activiteiten die Octopus BV gaat aanbieden in 2006.

 

Jeugdgezondheidscentrum

In 2005 startte in Tanthof het Jeugdgezondheidscentrum. In het JGZ-centrum werken Maatzorg, GGD-ZHW, MEE en Kwadraad samen aan een integrale zorg voor kinderen van 0 tot 19 jaar. Ouders en kinderen kunnen er terecht voor vragen over gezondheid en opvoeding. Het JGZ-team werkt daarnaast in een breed wijknetwerk van scholen, kinderopvang, brede school, sportverenigingen en anderen. Met de komst van een JGZ-centrum in de wijk hebben ook de basisscholen en de kinderopvang toegang tot structurele ondersteuning van het schoolmaatschappelijk werk en opvoedadvies.

Leeftijdsopbouw van de wijk en jongerenproblematiek

In 2005 bleek opnieuw de gevolgen van de leeftijdsopbouw van Tanthof. Met name in Tanthof West is de leeftijdsopbouw zodanig dat er veel tieners en jongeren zijn. Vanuit hun behoeften en jeugdcultuur zijn zij veel op straat te vinden. Dat hoeft op zichzelf niet te leiden tot problemen. Maar hun gedrag levert in sommige situaties conflicten op met andere bewoners in de wijk. In de omgeving van de Bantulaan, de Bikolaan en de Sandinoweg, vroegen bewoners en scholen hulp aan gemeente en politie om de overlast door jeugd aan te pakken. Het betrof hier situaties waar grotere concentraties jongeren op straat overlast veroorzaakten. Vanuit het wijkcoördinatieteam zijn de problemen in nauwe samenwerking met gemeente, corporaties, opbouwwerk, jongerenwerk en politie aangepakt. Als gevolg van de overlast zijn er in Tanthof West twee bewonerswerkgroepen gestart die zich bezighouden met het behoud en de verbetering van de leefomgeving. Deze werkgroepen worden ondersteund door de wijkopbouwwerker.

 

Wijkcoördinatieteam (WCT)

De professionals die in de wijk werken, hebben regelmatig contact met elkaar. De wijkcoördinator, de wijkopzichter, wijkopbouwwerker, jongerenwerkers, wijkagenten en consulenten van woningbouwcorporaties ontmoeten elkaar in het WCT. Ook de makelaar brede-school en de ambulantjongerenwerker van de BWD bezoekt regelmatig de bijeenkomsten van het WCT. Het WCT was begin 2005 volledig op sterkte. Echter om organisatorische redenen en door ziekte zijn de vaste wijkagenten gedurende een aantal maanden in de zomer afwezig geweest. Voor hen zijn invallers ingezet. In de herfst was het team weer compleet in de oorspronkelijke samenstelling. Het belangrijkste aandachtspunt waar het WCT in 2005 samen aan heeft gewerkt is overlast door jeugd in de wijk.

 

Wijkcentrum, Ecozone en TOED nabij Sandinoweg/ Amazoneweg

In het buurtje dat wordt gevormd door de Amazoneweg en de Sandinoweg zijn ontwikkelingen op vier gebieden. Ten eerste begon men aan de inrichting van de ecozone met geluidswal langs de Amazoneweg/ Kruithuisweg. Het wordt een aarden wal met daar bovenop een topscherm. Het geheel wordt bijna 4 meter hoog. Na beplanting van de wal en begroeiing van het topscherm zal er sprake zijn van een groene uitstraling aan alle zijden. Het hele gebiedje tussen de Kruithuisweg en de Amazoneweg zal een parkachtige inrichting krijgen en daarmee deel uitmaken van de ecologische zone langs de Kruithuisweg-zuidzijde.

Vervolgens startte eind 2005 de bouw van een nieuw wijkcentrum aan de Sandinoweg.

Als derde zijn er plannen om op één van de kavels aan de Sandinoweg een centrum voor Tandartsen-Onder-Een-Dak (TOED) te bouwen. Maar in tegenstelling tot de verwachtingen werd ook in 2005 niet duidelijk of en wanneer er grond wordt uitgegeven voor de bouw. Eén en ander is afhankelijk van tandartsen die het initiatief willen nemen om hier een nieuw bedrijf te beginnen. Over een daadwerkelijke ontwerp en een eventuele start van de bouw is daardoor nog niks te zeggen. Als laatste realiseerde Rijkswaterstaat in 2005 extra parkeerplaatsen op eigen terrein van het kantoorgebouw van de AGI. De bedoeling was dat de parkeerdruk op de Amazoneweg en de Sandinoweg daarmee wordt weggenomen. Aan het einde van 2005 gaven bewoners en de directie van AGI echter aan, dat ondanks de extra plekken, de parkeerdruk niet is afgenomen in de buurt. De gemeente houdt bewoners in het gebied op de hoogte van de ontwikkelingen door middel van een nieuwsbrief.

 

Wijkwebs: elke wijk een eigen site!

Elke Delftse wijk heeft al circa een jaar een eigen website, het wijkweb, een virtuele ontmoetingsplaats voor wijkbewoners, instellingen en bedrijven. De rol van de gemeente is regisserend en faciliterend. Ze biedt de technische mogelijkheden en houdt de kwaliteit van de wijkwebs in het oog. Na evaluatie zijn een aantal aanpassingen verricht; de sites zijn interactiever geworden en de structuur is nu meer gebruikersvriendelijk. De wijkwebs zijn te raadplegen via www.delft.nl.


3. De wijkaanpak in 2005. Wat is er gebeurd?

 

In dit hoofdstuk vindt u een overzicht van activiteiten en projecten waaraan in 2005 gewerkt is; vaak op initiatief van bewoners en vaak met inzet van het wijkbudget. De initiatieven zijn per thema gerangschikt. Het wijkverslag volgt hiermee de indeling van het wijkprogramma 2005.

 

 

3.1 Verkeer en verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid is al enkele jaren een belangrijk aandachtspunt in Tanthof. Bewoners konden hierover in de periode 2000-2002 meepraten in bijeenkomsten over de inrichting van 30-km gebieden. In 2003 en 2004 werd hard gewerkt aan de bewegwijzering in Tanthof. Daarna vestigde de aandacht zich op de doorgaande wegen waar een 50-km regime geldt, zoals de Tanthof Dreef en de Derde Werelddreef. Maar ook op de veiligheid van schoolgaande kinderen. In 2005 werd aan de verkeersveiligheid in Tanthof gewerkt door de herinrichting van de Derde Werelddreef, de herinrichting van de entree van basisschool de Delta en de initiatieven die voortkwamen uit het project ‘Kinderen veiliger door Delft’. Ook hebben bewoners in samenwerking met de gemeente, de politie en verkeersorganisatie 3VO acties voorbereid waarbij zij weggebruikers wezen op hun gedrag in het verkeer.

 

Kinderen veiliger door Delft

In 2004 startte het project ‘Kinderen veiliger door Delft’. In dat project werkt de gemeente samen met ouders, politie, scholen, kinderopvangorganisaties en anderen om de verkeersveiligheid van kinderen in Delft te verbeteren. In totaal lopen er zeven deelprojecten waarvan twee in Tanthof. In Tanthof West werkt de Bonte Pael mee aan de pilot ‘Veiligheid rondom de school’ en ‘ Verkeersleerkracht’. In Tanthof Oost werkt kinderopvang Octopus BV mee aan de pilot ‘Van de achterbank op de fiets’. In 2005 is de verkeerswerkgroep in Tanthof West verbreed. Ook basisscholen Delta en De Bron deden mee aan de aanpak van verkeersveiligheid van kinderen in de wijk. Uit het wijkbudget is in 2005 € 4.119 bijgedragen aan ‘ Kinderen veiliger door Delft’. Apart werd aan het plusprogramma van de Brede school is € 1.272 bijgedragen uit het wijkbudget.

 

Deelproject ‘Veilig rondom de school’

In het eerste deelproject ‘Veiligheid rondom de school’ op basisschool de Bonte Pael werd samen met leerlingen, de leerkrachten, de politie en de gemeente Delft een verbeterplan voor de verkeersveiligheid op de schoolroutes van, naar en rondom de school gemaakt. De afspraken zijn vastgelegd in een convenant tussen de school, de politie en de gemeente Delft. In 2005 zijn een tal van maatregelen uitgevoerd. Onder andere is de glasbak op de hoek van het Bikoplein, die het zicht van kinderen belemmerde, vervangen door een ondergrondse container. De school werkt nu met een aparte verkeersleerkracht en heeft een verkeerseducatie-project gedaan met alle groepen. In de week van de vooruitgang in september heeft de Bonte Pael in samenwerking met de basisscholen Bron en Delta meegedaan aan de landelijke actiedag ‘Op voeten en fietsen naar school’. Ook is een project gestart om het haal- en brenggedrag van ouders van de scholen die geclusterd zijn aan de Bikolaan en de dependances aan de Derde Werelddreef (Bonte Pael, De Bron en De Delta) te beďnvloeden. In dat kader zijn voorbereidingen getroffen voor de aanleg van een gemarkeerde looproute van de nabijgelegen parkeerterreinen naar de schoolgebouwen.

De route is in samenspraak met de convenantpartners uitgewerkt en de kinderen van de betrokken scholen ontwierpen de tegels. Dit laatste heeft plaats gevonden binnen het plusprogramma van de Bredeschool. Het thema van de route is ‘snoeptegels en dropzones’. De  tegels worden bedrukt met snoepvormen en de haal- en brengzone wordt gemarkeerd met dropvormen: de dropzone. In 2006 wordt de route gerealiseerd.

 

Deelproject ‘Van de achterbank op de fiets’

Ook een interessant deelproject in Tanthof is ‘Van de achterbank op de fiets’. Doel van het deelproject is om te onderzoeken of er meer gewandeld en gefietst kan worden van school naar locaties voor buitenschoolse opvang. De deelnemende kinderen zijn dankzij dit project in de gelegenheid gesteld om te leren zelfstandig of in groepen, al dan niet begeleid, van huis of school naar een accommodatie voor sport- en welzijnsactiviteiten en naschoolse opvang (nso) te kunnen fietsen. Daarvoor is door de gemeente samenwerking gezocht met relevante partijen en heeft Octopus de activiteiten op zich genomen. In februari presenteerden kinderen van drie nso’s (De Groenpost, De Lepelaar en Natuur- en sport nso Vitesse) in Tanthof een onderzoek dat zij samen met leidsters uitvoerden. De kinderen lieten zien dat ze niet meer op de achterbank van de auto van hun ouders of in de bus van de nso hoeven te zitten. Maar dat ze, al dan niet begeleid, met de fiets deel kunnen nemen aan het verkeer van school naar verschillende locaties in de wijk.

Er moet nog wel het een en ander gebeuren om veilig te kunnen fietsen naar school, de nso of naar sport. In 2006 krijgt het project daarom een vervolg door de het routenetwerk tussen scholen en sport/ buitenschoolse opvanglocaties in Tanthof te optimaliseren. Het voorbeeldproject is met succes afgerond en er worden voorbereidingen getroffen waardoor dit ook bij andere nso’s in Delft gerealiseerd kan worden.

 

Derde Werelddreef

Op de Derde Werelddreef wordt regelmatig hard gereden door auto’s. Het is een weg waar veel fietsverkeer is en waar voetgangers oversteken. Ook de schoolkinderen van de basisscholen uit de buurt steken hier regelmatig over. Vanuit bewoners, het Belangenplatform Tanthof en de scholen is het verzoek gekomen om het harde rijden op de Derde Werelddreef aan te pakken. De werkzaamheden werden gecombineerd met het onderhoud van de rijweg. Deze kreeg een nieuwe asfaltdeklaag. Er zijn in 2005 aanpassingen aangebracht aan de weg om de snelheid op een gedeelte van de Derde Werelddreef te beperken. Vanaf de Amazoneweg tot aan de Ghandilaan zijn nu rode fietsstroken waardoor de positie van de fietser duidelijker is geworden. Bij de Bikolaan is een verhoogde zebra voor voetgangers gekomen. Vanaf daar geldt nu een maximale snelheid van 30 km per uur. Ter hoogte van de Amazoneweg is nu een verhoogde oversteekplaats voor fietsers.

Veel bewoners in Tanthof vinden de maatregelen nog niet afdoende. Er wordt op de Derde Werelddreef nog steeds hard gereden. Dit geeft aan dat alleen fysieke maatregelen niet voldoende zijn om het verkeersgedrag van weggebruikers te veranderen. Om die reden hebben er tijdelijk ‘smiley’s’ gehangen die de snelheid van de automobilisten aangaf. Ook heeft de verkeerswerkgroep van de pilot ‘kinderen veiliger door Delft’ van de Bonte Pael samen met de leerkrachten van de Delta en ook de Bron een actie voorbereid om in 2006 automobilisten op de Derde Werelddreef te wijzen op hun verkeersgedrag. Bovendien heeft de politie aangegeven dat zij op de Derde Werelddreef repressief zal gaan optreden. Uit het wijkbudget is € 10.000 bijgedragen voor de aanpassingen op de Derde Werelddreef.

 

Plein voor de Delta en haal- en brenggedrag van ouders

Al enkele jaren gaven ouders van basisschool de Delta en ook de schoolleiding aan dat het haal- en brenggedrag van ouders in combinatie met de inrichting van de entree van het pleintje voor de school onveilige situaties opleverde. Door het plein enigszins aan te passen ontstond een bredere (speel)stoep met een hinkelbaan en knikkerputjes. Ondanks deze verbetering blijft een aandachtspunt voor de school de manier waarop ouders omgaan met verkeersveiligheid. Zodoende heeft de school tijdens de week van de vooruitgang, samen met de Bonte Pael en de Bron meegedaan aan de op voeten en fietsen actie. Voor de Delta blijft ook het oversteken van de Derde Werelddreef een aandachtspunt. Er is € 11.737 bijgedragen uit het wijkbudget om het pleintje voor de Delta opnieuw in te richten.

 

Groene golf: Verkeersactie Abtswoude en Derde Werelddreef

Nieuw in 2005 was het project ‘Groene golf’ waarin de gemeente samen met bewoners, politie en verkeersveiligheidsorganisatie 3VO op veertien locaties in de stad experimenteerde met gedragsacties. Uitgangspunt van dit project is dat wanneer er ergens een onveilige verkeerssituatie wordt aangepakt er drie dingen samen moeten gaan. Ten eerste het aanpassen van de weginrichting. Vaak is dit niet voldoende. Daarom zijn er maatregelen nodig om verkeersgedrag te beďnvloeden. Dit kan door informatiecampagnes en ludieke acties. Als laatste kan repressief optreden van de politie, door het uitdelen van bonnen, soelaas bieden.

De gemeente heeft de verkeersveiligheidsorganisatie 3VO gevraagd om samen met bewoners, gemeente en politie mogelijkheden te verkennen om te werken aan de beďnvloeding van verkeersgedrag. In 1 of 2 avonden werd er gebrainstormd over mogelijkheden en vervolgens werd de verkeersactie uitgevoerd. In Tanthof kwamen twee locaties in aanmerking voor een dergelijke actie: Abtswoude en de Derde Werelddreef.

Op Abtswoude heeft het Belangenplatform Tanthof een succesvolle actie voorbereid. Hier werd tijdelijk een alternatieve poller geplaatst. Bewoners deelden flyers uit om weggebruikers te wijzen op verkeersveiligheid van de bewoners van Abtswoude, de medeweggebruikers en zichzelf. De actie werd gehouden in de week van de vooruitgang.

Leerkrachten en verkeersouders van de basisscholen rondom de Derde Werelddreef hebben samen met 3VO, de gemeente en de politie twee acties bedacht. De eerste is uitgevoerd tijdens de week van de vooruitgang toen de kinderen aangemoedigd werden om lopend naar school te komen. Hier werden koekjes uitgedeeld in de vorm van een voetje.

Er is nog een actie voorbereid door de scholen, de gemeente en de politie. Die actie wordt uitgevoerd in 2006 en zal gericht zijn op de bewustwording van bewoners van Tanthof West, over wat zij zelf kunnen bijdragen aan de verkeersveiligheid op de Derde Werelddreef. Er is in 2005 € 347 uit het wijkbudget bijgedragen aan de Groene golf in Tanthof.

 

 

3.2 Kinderen en jongeren

 

Tanthof kent een grote populatie kinderen, tieners en jongeren. In Tanthof West is ongeveer een kwart van de bevolking jonger dan 19 jaar en in Tanthof Oost is dat ongeveer een vijfde. In Tanthof Oost zijn relatief meer jongeren tussen de 14 en de 24 jaar dan in Tanthof West. Al enkele jaren wordt het thema kinderen en jongeren geagendeerd door de wijk. In 2005 zijn enkele bestaande initiatieven voortgezet. Zo is er weer een kinderactieraad actief geweest en was er extra inzet van jongerenwerk. Het brede schoolprogramma biedt activiteiten voor kinderen van groep 3 tot en met 8 van de basisschool. Ook het BOS programma in Tanthof biedt aan deze leeftijdsgroep extra sportactiviteiten. In het BOS-J programma worden activiteiten voor tieners aangeboden. Eigen initiatieven van tieners en jongeren komen in Tanthof niet tot weinig uit de verf. De activiteiten voor tieners en jongeren zijn in 2005 vooral door de jongerenwerkers van de Border georganiseerd. Jeugd weet nog te weinig de weg naar de mogelijkheden van de wijkaanpak. Dit is een aandachtspunt voor het WCT in 2006.

 

Border

De inzet van het wijkbudget werd vooral benut voor extra ambulant jongerenwerk buiten de Border en specifieke projecten met doelgroepen. Zo is er een project geweest voor de meidengroep in het kader van sport en gezondheid. Uit het wijkbudget is €10.000 betaald voor extra uren jongerenwerk. Vanaf 2006 is de uitbreiding van het jongerenwerk structureel geregeld.

 

Kinderactieraad 2005 ‘Spel zonder grenzen’

De KinderactieraadDelft (KarD) is in 2004 gestart en in 2005 voortgezet. Tijdens de bijeenkomsten van de KarD bepalen kinderen uit de groepen 7 en 8 thema’s die belangrijk zijn voor alle kinderen uit de wijk. Zij gaan vervolgens met de thema’s aan het werk om een actie uit te voeren. Bij de uitvoering van de acties worden wijkbewoners uitgenodigd om te helpen. In 2005 hield de KarD een optocht op de Markt in het centrum tijdens de Brede schoolmanifestatie. Het thema van deze optocht was lief zijn voor elkaar en de kinderen deelden ballonnen uit met door henzelf bedachte leuzen. Ook organiseerden zij in de wijk een spel zonder grenzen. Hierin zijn diverse onderwerpen uit de wijk aan bod gekomen. Enerzijds leren kinderen bij de KarD dat hun mening belangrijk is en dat zij actief kunnen bijdragen aan de samenleving. Anderzijds geeft hun werk inzicht in wat kinderen in Tanthof belangrijk vinden. De thema’s die de kinderen hebben aangedragen raakten het beleid en bestuur op de volgende terreinen: Ontmoeting en sociale cohesie, Kunst en cultuur, Speelplekkenbeleid en inrichting openbare ruimte voor kinderen, Groene ruimte en milieu, Sport en beweging, Verkeer, Sociale veiligheid, Samenleven en tolerantie. De uitkomst van de KarD 2005 zijn verwerkt in de wijkagenda en het wijkprogramma 2006. Er worden voorbereidingen getroffen om de KarD ook in andere wijken op te nemen in het Brede school aanbod. In 2005 werd € 5.596 uit het wijkbudget bijgedragen aan de KarD.

 

BOS

In het project BOS in Tanthof werden er voor alle basisschoolgroepen extra bewegingsactiviteiten georganiseerd. Er werden verschillende sporten aangeboden en ook zijn alle basisscholen naar de schaatsbaan in het centrum geweest. In het project BOS-J dat gericht is op de oudere jeugd zijn activiteiten georganiseerd voor jeugd van 12 -16 jaar. Deze activiteiten zijn aangeboden via de middelbare scholen in Delft. In 2005 is in totaal € 9.299 bijgedragen uit het wijkbudget.

 

 

3.3 Schoonhouden van de wijk

Over het algemeen willen en kunnen burgers wel aangeven waar het volgens hen misgaat met het schoonhouden van de wijk. Zij leggen vervolgens de verantwoordelijkheid voor het oplossen van de problemen bij de gemeente, wooncorporaties of politie.

Een aanhoudende klacht blijft de chaos rond vuilcontainers. Ondanks waarschuwingen van de reinigingsinspecteurs en herhaalde oproepen en aandacht hiervoor in de wijkkrant, kiezen een aantal bewoners ervoor om zich niet aan de geldende regels te houden.

Ten opzichte van 2004 gaven bewoners wel met regelmaat aan dat de kwaliteit van het schoonmaken van de wijk is verbeterd. Vooral het extra vegen en de schoonmaakacties van Stadsbeheer worden door bewoners gewaardeerd. 

Rondom dit thema is het niet eenvoudig om enthousiaste wijkbewoners te vinden die zich samen met de gemeente en partners willen inzetten om de knelpunten in Tanthof aan te pakken. Er zijn wel locaties waar bewoners hun eigen straat bijhouden of een Fleurop-actie organiseren. Maar ondanks herhaalde oproepen was er dit jaar geen animo om een schoonmaakwedstrijd voor de hele wijk Tanthof te organiseren.

 

Quickscan

In april is Tanthof uitgebreid in geschouwd door de wijkopzichter en de wijkcoördinator. Het intensievere veegbeleid is zichtbaar. De wijk ligt er ten opzichte van april 2004 een stuk netter bij. Er is een lijst met hotspots samengesteld die voor de wijkopzichter uitgangspunt is geweest voor het oppakken van een aantal knelpunten in de wijk. Op die plekken wordt bijvoorbeeld extra geveegd of onkruid geborsteld. In april 2006 zal weer een scan plaatsvinden.

 

Fleurop-acties

Voorafgaand aan enkele straatfeesten is er in de wijk tweemaal een Fleurop-actie georganiseerd. Dit was in de Slokkerbuurt en voorafgaand aan het buurtfeest op de Sandinoweg. Tanthof is echter een wijk waar bewoners ook zonder het gebruik van de Fleurop-container hun straat zelf bijhouden. Dit bleek onder andere tijdens interviews met bewoners op het wijkfeest van de Boerderij waar de wijkcoördinator en de wijkopbouwwerker bewoners spraken ter voorbereiding van het bepalen van de wijkagenda 2006.

 

3.4 Verzakken van de bodem en waterhuishouding

Dit punt uit het wijkprogramma van 2005 betreft feitelijk drie afzonderlijke thema’s.

Ten eerste is er de zettingsproblematiek in Tanthof. Dat wil zeggen dat in sommige gedeelten van de wijk flinke bodemverzakkingen plaatsvinden. Ten tweede is er de stankoverlast in sommige watergangen, met name in Tanthof Oost. En ten derde is er op sommige locaties in de wijk sprake van een hoge grondwaterstand wat overlast geeft door plasvorming op trapveldjes en paden en optrekkend vocht en natte kruipruimtes in huizen.

In 2005 is er veel in gang gezet om de aankomende jaren mee verder te gaan. Er zijn twee onderzoeken gedaan. Ten eerste is het verloop van de zettingen in de aankomende jaren onderzocht. Ten tweede is onderzoek gedaan naar oorzaken van stankoverlast in sloten en watergangen. Bij het schrijven van dit wijkverslag is nog niet bekend wat de exacte uitkomt van de onderzoeken is. In 2006 zal hierover duidelijkheid komen.

 

Thema-avond Belangenplatform en onderzoek naar verloop zettingen

In 2005 stond het thema bodemverzakkingen op de wijkagenda. Het belangenplatform Tanthof organiseerde daarom in samenwerking met de gemeente en het Hoogheemraadschap een thema-avond over grondverzakkingen en (grond)wateroverlast. Gezien het aantal geďnteresseerden bleek dat het onderwerp inderdaad leeft in de wijk.

Op de avond werd uitleg gegeven over waarom de verzakkingen in Nederland en in het bijzonder in Delft en daarmee ook in Tanthof voorkomen. Ook werd uitgelegd waarom op sommige plekken grondwateroverlast ontstaat. Er werd gesproken over rollen, taken en verantwoordelijkheden met betrekking tot de problematiek. Huiseigenaren zijn voor het grootste deel zelf verantwoordelijk voor herstel van de schade die zettingen (verzakkingen door inklinking van de bodem) en vocht op hun grondgebied en in de kruipruimte veroorzaakt.

Voorafgaand en tijdens de avond werden wijkbewoners opgeroepen tot het uitwisselen van informatie hoe de overlast kan worden opgelost. Daarbij ging de gemeente er vanuit dat bewoners ook veel van elkaar konden leren. Uit de reactie van veel bewoners bleek echter, dat zij graag van de gemeente willen weten hoe zij de problemen moeten aanpakken.

Naar aanleiding van deze thema-avond heeft de gemeente Delft besloten om te onderzoeken hoe het verloop van de zettingen zich in Tanthof in de toekomst ontwikkelt. En mogelijk ook welke consequenties dit heeft voor de diverse betrokken partijen. Omdat de uitslag van het onderzoek en de consequenties ervan nog niet duidelijk waren in de herfst is een geplande tweede thema-avond uitgesteld. De organisatie van de thema-avond is betaald door het Belangenplatform uit de subsidie die zij uit het wijkbudget ontvangen.

 

Onderzoek naar Stankoverlast als gevolg van Kroosvorming

Bewoners van Tanthof zetten de stank uit sloten al in 2003 op de wijkagenda. Rondom dit thema wilden zij in 2005,  in samenwerking met de gemeente, een thema-avond organiseren.

Ter voorbereiding van deze avond over waterkwaliteit en stankoverlast heeft de gemeente  onderzocht wat de invloed is van kroosvorming op de waterkwaliteit. Hiervoor zijn watermonsters uit Koekamp en de Sandinoweg onderzocht en vergeleken met watermonsters uit watergangen in Hof van Delft. Aangezien de uitslag van het onderzoek nog niet bekend was in 2005 is de thema-avond over dit onderwerp uitgesteld. Aan het onderzoek is € 8.500 bijgedragen uit het wijkbudget.

 

 

3.5 Vergrijzing

Tanthof is in vergelijking met andere wijken in Delft een jonge wijk. Problemen als gevolg van vergrijzing van de bevolking zijn (nog) niet aan de orde. Het thema werd op de wijkagenda gezet omdat bewoners van Tanthof die ouder worden wel willen graag in de wijk willen blijven wonen. Zij willen daarvoor aandacht in het beleid met betrekking tot ouderenwoningen, toegankelijkheid van de openbare ruimte en voorzieningen in de wijk.

Om die reden heeft het Belangenplatform Tanthof contact gelegd met wooncorporaties en de gemeente Delft over het ouderenbeleid en in het bijzonder m.b.t. ouderenhuisvesting in Tanthof. Ook bestaat er nog steeds een goed lopende telefooncirkel in Tanthof.

 

 

3.6 Bestrating

Tijdens de schouw door de wijkcoördinator en de wijkopzichter van de bestrating in april, bleek dat er als gevolg van verzakkingen en de vele boomwortels schade aan bestrating ontstaat. Daar waar straten verzakken en huizen gefundeerd zijn, zie je dat er langs huizen en schuren kuilen ontstaan van grond die weglekt in kruipruimten. En daarmee zakt de bestrating ook weg onder de huizen.

Tanthof is een groene wijk met bomen die steeds groter en volwassener worden. De wortels van de bomen veroorzaken ook veel schade aan verharde wegen. De aanpak van de schade door wortels geeft echter een dilemma. Het verwijderen van de boomwortels en herstellen van de bestrating is namelijk slecht voor de boom. Ook worden bomen door het verwijderen van wortels instabiel. Er is vervolgens een grote kans dat de boom ziek wordt en dood gaat of bij slecht weer omwaait. Daarom pakt de gemeente de overlast door boomwortels alleen heel incidenteel aan, als de overlast echt heel ernstig wordt.

 

Containerplaatsen

In 2005 is een onderzoek gestart naar de mogelijkheden voor het benutten van de voormalige containerplaatsen in de wijk. Alle plekken zijn in 2005 geďnventariseerd en onderzocht. Uitgangspunt daarbij was of en hoe ze nu gebruikt worden. Sommige plekken worden bijvoorbeeld gebruikt als parkeerplaats, andere als aanbiedplaats voor kliko’s. Weer anderen liggen er verpauperd bij op plekken waar geen mens loopt en het onkruid hoog opschiet in de zomer. Uit het onderzoek blijkt dat de kosten voor het aanpassen van de voormalige containerplaatsen erg hoog zijn. In 2006 zal duidelijk worden welke plekken er worden aangepakt.

 

 

3.7 Samenleven en participatie

Tanthof is een leuke wijk om in te wonen. Het is een groene wijk met goede voorzieningen. Maar niet overal zijn bewoners even tevreden over het samenleven.  Het saamhorigheidsgevoel in Tanthof verschilt sterk per buurt. Er zijn straten waar buren er voor elkaar zijn als dat nodig is, maar er zijn ook buurten waar dit niet het geval is. Een veel gehoorde opmerking over Tanthof is, dat er vooral tweeverdieners wonen die geen tijd hebben om zich samen met andere betrokkenen in te zetten voor de wijk en haar bewoners. Daarnaast is het ontwerp van de wijk zodanig dat het in sommige buurtjes mogelijk is dat buren elkaar niet of nauwelijks tegenkomen of kennen. Denk maar aan woningen die geen achterom hebben maar aan het water liggen. Of hofjes waar beneden en bovenwoningen een totaal andere entree hebben. Op deze plekken ontstaat makkelijker spanning, onrust en ontevredenheid over geluidsoverlast of overlast door spelende kinderen dan in straten waar buren elkaar wel kennen en kunnen aanspreken. Hieraan is in 2005 al het één en ander verbeterd. Want er zijn plekken waar het flink borrelt en bruist! Er zijn twee nieuwe bewoners werkgroepen gestart die zich bezighouden met de leefbaarheid in Tanthof West. Zij worden ondersteund door de wijkopbouwwerker. En ook de straat- en wijkfeesten leveren een bijdrage aan de goede sfeer in de wijk. In november 2005 is een nieuw Kunst in de Wijken project gestart dat doorloopt in 2006. Het heeft de naam –IkWoonInTanthof- gekregen en het heeft als doel om de saamhorigheid tussen Tanthofbewoners te stimuleren.

 

Belangenplatform Tanthof

Het Belangenplatform Tanthof bestond in 2005 uit 14 bewoners die zich inzetten voor de wijk. Het platform komt iedere eerste woensdag van de maand om half acht ‘s avonds bij elkaar in buurthuis De Boerderij. Alle wijkbewoners zijn welkom bij deze vergaderingen.

Het platform heeft zich in 2005 onder andere beziggehouden met: plannen voor huisvesting voor ouderen en ouderenbeleid, ontwikkelingsplannen voor Station Zuid, parkeerproblemen in de wijk, de bouw van een nieuw wijkcentrum aan de Sandinoweg en de ecozone en geluidsscherm aan de Amazoneweg, enge plekken, onderhoud van de wijk, verkeersveiligheid, het lokale verkeer en vervoersplan, de wijkagenda en het wijkprogramma 2006 van Tanthof en het organiseren van een thema-avond over grondverzakkingen en grondwateroverlast. Het Belangenplatform heeft voor de ondersteuning van haar activiteiten eind 2004 € 5140,- ontvangen. Hiermee hebben zij hun kosten in 2005 kunnen dekken. Het platform heeft voor 2006 opnieuw een subsidie aangevraagd.

 

Wijkkrant

De wijkkrant verscheen in 2005 acht keer. Wijkbewoners en professionals kunnen iets voor de krant schrijven. De krant wordt huis-aan-huis bezorgd en is ook op te halen bij verschillende winkeliers en bij de bibliotheek. De redactie van de krant bestaat uit bewoners. De krant wordt gedeeltelijk betaald door een bijdrage van Stichting wijkwerk Tanthof en het verkopen van advertentieruimten. De bijdrage uit het wijkbudget was in 2005 € 9300,-.

 

Kunst in de wijken: Ik Woon In Tanthof

Kunstenaarsgroep ‘ We are concerned’ hebben een Kunst in de Wijkenproject gestart in Tanthof, dat in feite bestaat uit een programma allerlei activiteiten. Dit wordt ook wel gemeenschapskunst genoemd.

Het project kreeg als naam: ‘Ik Woon In Tanthof’ en heeft als doel om de contacten tussen wijkbewoners en de sociale cohesie te stimuleren. En in het bijzonder om aandacht te besteden aan de functie van de beide winkelcentra als sociaal ontmoetingspunt en een plek waar je graag komt. ‘Ik Woon In Tanthof’ zal een half jaar in Tanthof aanwezig zijn en wil de wijk in die periode een positieve impuls geven.

In 2005 is in samenwerking met de bewoners, de winkeliers, de scholen en de wooncorporatie Vidomes al veel bereikt. In de Kenyattastraat is tijdelijk het zogenaamde ‘Slakkenhuis’ gevestigd. Dit wordt gebruikt als atelier en ontmoetingsruimte en is een zoete inval voor iedereen die mee wil doen. Het Slakkenhuis is gevestigd in een benedenwoning die Vidomes beschikbaar stelde. Vanuit het Slakkenhuis worden diverse workshops en activiteiten georganiseerd. Bewoners kunnen hier zelf ook met ideeën langsgaan. Zo zijn er rondom de feestdagen activiteiten georganiseerd in de winkelcentra. En er zijn er groepen in de wijk bezig met het versieren van boodschappentasjes. Kunstenaars en jeugd uit Tanthof maken plannen voor het realiseren van diverse kunstwerken. In de lente wordt er een schoonmaakoptocht georganiseerd. Uit het wijkbudget is in 2005 € 3000 bijgedragen aan ‘ Ik Woon in Tanthof’.

 

Straatfeesten en de leukste straat van Delft

Ook in 2005 hebben bewoners in Tanthof volop feest gevierd. Na Fleur-op-acties, in de speeltuin voor de kinderen, met kerst of gewoon omdat samen eten en feestvieren gezellig is! Ook heeft buurthuis de Boerderij een groot wijkfeest georganiseerd. Enkele straten en organisaties maakten gebruik van de regeling subsidie straatfeestcheque.

De Slokkerbuurt was in 2006 één van de vijf winnaars van de Leukste straat van Delft. Zij wonnen een kerstpakket en vierden daarmee tijdens de kerstperiode nogmaals groots feest. In totaal is er uit het wijkbudget € 3000,- bijgedragen aan straat-, buurt- en wijkfeesten in Tanthof.

 

Communicatie en participatie

Voor veel activiteiten in de wijk zijn kosten gemaakt voor communicatie en overleg. Bijvoorbeeld voor de huur van ruimten, consumpties, foto- en drukkosten. Deze kosten bedroegen in 2005 € 744  en werden uit het wijkbudget betaald.

 

 

3.8 Wat er nog meer gebeurde in 2005

 

Enge plekken

In de Stadskrant van februari stond een oproep om een “enge plek” in te dienen. Hierop kwamen twee reacties uit Tanthof. Eén reactie betrof een verzoek om verlichting op een speelplek achter de Braziliëhof. Dit verzoek is afgewezen omdat dit op deze locatie ‘hangjeugd’ zou aantrekken. Ook werd het Hoogspanningspad opgegeven als enge plek. De politie adviseerde echter om het pad niet extra te verlichten. Er is namelijk geen zicht op dit pad door omwonenden (de zogenaamde “sociale ogen”) die bij onraad kunnen ingrijpen. Gebruikers van het pad, die in het donker vanaf station Zuid richting de sportvelden rijden, krijgen het advies om door de wijk zelf te rijden. Wel zal er een ander maaibeleid worden ingezet langs het fietspad. Dit levert een beter zicht op. 

 

Hekjes Rabbatstraat

In de Rabbatstraat is in de afgelopen jaren regelmatig onenigheid ontstaan door de aanwezigheid van hekjes die overlast veroorzaken door voetballende jeugd. De hekjes zijn om die reden in 2004 verwijderd door wooncorporatie Woonbron. Een deel van de straatbewoners waardeerde dit initiatief van de corporatie niet en diende bezwaar in bij de gemeente. De hekjes werden daarna teruggeplaatst. Echter over het type en de locatie van de hekjes was de mening in de straat verdeeld. Uiteindelijk besloot de gemeente de knoop door te hakken en zijn er standaardhekjes herplaatst op een nieuwe door de gemeente aangewezen plek. Helaas konden hiermee niet alle bewoners van de straat tevreden worden gesteld. Vanuit het wijkbudget is € 235 bijgedragen aan het herplaatsen van de hekjes.

 

 


4. Overzicht bestedingen wijkbudget

 

Het budget dat dit jaar te besteden was in Tanthof bedroeg € 119.132.

Dit bedrag is opgebouwd uit het wijkbudget 2005 (€ 105.928) en het restant van het wijkbudget 2004 (€ 13.204). Hieronder ziet u waar het geld aan uitgegeven is. De uitgaven zijn in de kolom weergegeven na afronding. Bij de berekening van het totaalbedrag zijn de oorspronkelijke bedragen gehanteerd.

 

Verkeer en verkeersveiligheid

 

Groene golf

        347

Kinderen veiliger door Delft

     4.119

Aanpassingen basisschool De Delta

   11.737

Derde Werelddreef

   10.000

 

 

Kinderen en jongeren

 

Extra inzet tiener- en jongerenwerk Border

   10.000

Kinderactieraad

     5.596

Brede School snoeptegels

     1.272

BOS activiteiten

     9.299

 

 

Verzakken van bodem en waterhuishouding

 

Onderzoek stankoverlast watergangen

     8.500

 

 

Samenleven en participatie

 

Ondersteuning straat- en buurtfeesten

     3.000

Wijkkrant

     9.300

Kunst in de Wijken: Ik woon in Tanthof

     3.000

Communicatie en participatie

        744

 

 

Openbare ruimte

 

Tanthof wijkadvisering (inc. containerplekken)

   3.072

Verplaatsen hekjes Rabatstraat

        235

 

 

Totaal

   80.221

 

 

 

Toelichting

Van het totale budget van Tanthof is in 2005 weer een groot deel, te weten € 80.221 uitgegeven. Dit betekent dat er een restbedrag is van € 38.911. Dit bedrag is echter volledig gereserveerd voor een drietal projecten die in 2005 zijn voorbereid en in 2006 worden uitgevoerd. Dit betreft onder andere het aanpassen van de voormalige containerplaatsen en de deelprojecten uit het programma ‘Kinderen Veiliger door Delft’.

 


5. Slotwoord

 

 

In 2006 gaan we natuurlijk weer graag samen aan de slag in de wijk, samen met bewoners, de gemeente Delft en andere organisaties. Spreken de thema’s in het wijkprogramma 2006 u aan? Praat u met uw buren of bekenden over de wijk? Zou u uw kennis over de wijk met regelmaat willen delen met wijkprofessionals of het Belangenplatform Tanthof? Of steekt u liever uw energie in een initiatief voor uw straat of buurt? In alle gevallen nodigen wij u van harte uit om uw ideeën om te zetten in daden!

 

Wanneer u meer wilt weten over de wijkaanpak neem dan contact op met de wijkcoördinator via vvaltena@delft.nl of telefoonnummer 015-2197157. Er is ook een folder beschikbaar waarin de stappen van de wijkaanpak staan uitgelegd. U kunt deze folder aanvragen via het projectsecretariaat van wijkzaken, telefoonnummer 015-2197123. 

 

U kunt dit wijkverslag, het wijkprogramma 2006 en andere informatie over de wijk ook op internet vinden: www.gemeentedelft.info, onder ‘wijkinformatie’ vindt u de wijk Tanthof.

 

 

 

Uitgave gemeente Delft, Wijkzaken.

Februari 2005

Foto’s: gemeente Delft en Stan van Adrichem

Tekst: gemeente Delft en Vanessa van Altena

Internet: www.gemeentedelft.info