Wijkverslag 2005

  Wippolder

 

 

 

                              


1. Inleiding

 

 

Voor u ligt het wijkverslag van de wijk Wippolder over 2005. In dit wijkverslag vindt u wat er in het kader van de wijkaanpak in 2005 is gerealiseerd in de Wippolder.  

 

In hoofdstuk 2 van dit wijkverslag staat een korte beschrijving van de ontwikkelingen in de wijk. In hoofdstuk 3 vindt u per thema een overzicht van de initiatieven die zijn genomen om de leefbaarheid ter verbeteren. En groot deel van die initiatieven vloeit voort uit het wijkprogramma voor 2005. In hoofdstuk 4 staat een overzicht van de uitgaven uit het wijkbudget in 2005.

 

U kunt het wijkverslag 2005 en het wijkprogramma 2006 ook op internet vinden: www.gemeentedelft.info. Onder het kopje ‘Wonen en de wijk; Wijkaanpak’ staat de wijk Wippolder.

 

Hartelijk dank voor uw inzet tijdens het afgelopen jaar.

Ik nodig u graag uit om ook komend jaar weer met elkaar aan de slag gaan in de Wippolder!

 

Mireille Landsbergen

Wijkcoördinator Wippolder


2. Ontwikkelingen in de wijk

 

In dit hoofdstuk worden recente ontwikkelingen in de wijk kort beschreven. Er gebeurt veel in de Wippolder, de wijk is in ontwikkeling door de vele grote en kleinere projecten.   

 

Ontwikkelingen in het TU-gebied TU-noord en TU-zuid

Het gebied waarvoor een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid omvat het noordelijk TU-gebied en de wijk Wippolder. De grens van het plangebied wordt in het noorden gevormd door het Rijn-Schiekanaal en de Oostpoortweg, in het oosten door de A13, in het zuiden door de Abtswoudsestraat, Jaffalaan, Christiaan Huygensweg, de sloot ten zuiden van de Professor Evertslaan en in het westen door de Schie. Er is een nieuw bestemmingsplan nodig omdat binnen ongeveer 5 jaar alle bestemmingsplannen vervangen worden door circa 17 grote bestemmingsplannen. Belangrijkste doel hiervan is het implementeren van nieuwe moderne regelgeving. Tevens voorziet het bestemmingsplan in de planologische regeling voor herontwikkelingen, zoals in het noordelijk TU-gebied, de Mijnbouwstraat/Maerten Trompstraat, Charlotte de Bourbonstraat en de Scheepmakerij. Nadat in 2004 regelmatig overleg was tussen belangenverenigingen, TU, gemeente en DUWO is op 27 januari 2005 het ontwikkelingsplan in aangepaste vorm door de gemeenteraad vastgesteld. In november lag het ‘Voorontwerp bestemmingsplan TU Noord’ ter inzage. Iedereen kreeg de gelegenheid om een reactie te geven. Tevens vond in november een inspraakbijeenkomst plaats waarvan de bezoekers een verslag ontvingen. Alle reacties worden verwerkt in een ontwerp bestemmingsplan. Ook dit wordt ter inzage gelegd en bewoners kunnen reageren door het indienen van een schriftelijke zienswijze. Nadat in 2004 is gewerkt aan het ontwerp-bestemmingsplan Technopolis, is het plan Technopolis in 2005 ter vaststelling aan de raad aangeboden.

 

Herstructurering (fase 2) door Vestia Delft: sloop en nieuwbouw Wippolder Oost

In de Colignystraat, Kloosterkade en de professor Bosschastraat zijn in mei-juni 2004 door Vestia Delft 136 woningen gesloopt. Na de zomer van 2005 werd gestart met de bouw van 93 woningen (62 koopwoningen en 31 huurwoningen). De bouw duurt naar verwachting ongeveer anderhalf jaar en de woningen worden in de tweede helft van 2006 opgeleverd. De gemeente werkt samen met partners in de wijk aan een zo goed mogelijk beheer van de openbare ruimte in dit gebied (zie hoofdstuk 3.2 Wonen en woonomgeving).

 

Amalia van Solmslaan

Vestia Delft voerde in 2005 gesprekken met bewoners over sloop of renovatie van twee woonblokken aan de A. van Solmslaan in Wippolder Oost. De aanpak van dit wooncomplex sluit aan op fase 2 van de herstructurering Wippolder. De bewoners en Vestia Delft zijn overeengekomen dat de panden zullen worden gerenoveerd. De uitvoering is in 2006.

 

Ontwikkeling terrein Pauwmolen

Na akkoord van de wethouder met betrekking tot de stedebouwkundige uitgangspunten, werd de ontwikkelingsvisie verder uitgewerkt en eind 2005 voorgelegd aan de raadscommissie.

In januari 2006 vond een informatieavond plaats waar bewoners en overige belangstellenden een reactie konden geven. 

 

Ontwikkeling terrein gebouwen Delft Gelatin: Gelatinepark

De gebouwen en buitenruimte van de oude Lijm- en Gelatinefabriek tussen de Schie en de Rotterdamseweg (Rotterdamseweg 270) krijgen in 2006 een nieuwe invulling. In Delft is een groot tekort aan ruimte voor culturele activiteiten, zoals een terrein voor evenementen en ruimte voor amateur- en professionele kunst. Een deel van het terrein kan gebruikt worden voor evenementen die worden georganiseerd door de gemeente. Overleg met het bedrijf Lijm & Cultuur B.V. maakte dat een deel van het terrein en de opstallen gebruikt kan worden voor culturele activiteiten. Omdat de activiteiten niet passen in het huidige bestemmingsplan moest ook dit worden gewijzigd. Eind juni 2004 was er een bijeenkomst voor bewoners over de inspraakprocedure ontwikkelingsplan Gelatinepark. Bewoners uit de omgeving zijn door de gemeente op de hoogte gesteld van het asbestvrij maken van de te slopen gebouwen en de bodemsanering. De werkzaamheden zijn in 2005 afgerond. Medio 2006 is het terrein klaar en kan dan gebruikt worden voor evenementen en culturele activiteiten.

 

Bouwplannen Scheepmakerij

Projectontwikkelaar De Groene Groep ontwikkelt een nieuwbouwcomplex op de plaats van de voormalige verffabriek Vliegenthart aan de Scheepmakerij.Het bestaat uit vier onderdelen:

- voormalig pakhuis De Liefde is een rijksmonument en wordt omgevormd tot kantoorgebouw

- de bestaande panden van Scheepmakerij 8, 9 en 10 blijven deels behouden (gevels) en worden waarschijnlijk omgevormd tot woningen

- op het ‘achterterrein’ waar nu nog oude fabrieksgebouwen staan, komen circa twaalf nieuwbouwwoningen

- de gemeente Delft bekijkt, in samenspraak met de Groene Groep en huidige en toekomstige omwonenden, de mogelijkheden voor de inrichting van het stukje groen tussen Vliegenthart en de Rotterdamseweg. Er komen 31 parkeerplaatsen voor de woningen en bedrijven voor dit project. De bodem van de voormalige verf- en lijmfabriek is deels vervuild. Deze grond wordt afgegraven en gesaneerd. Op 6 september 2005 vond een inloopbijeenkomst plaats in het buurthuis Rotterdamseweg. Er volgt nog een workshop waarbij het de bedoeling is dat huidige en toekomstige bewoners met elkaar tot een ontwerp komen voor het groengebiedje.   

 

Afronding Koningsveld fase 5 en aanleg speelplek

Het werk aan het laatste gedeelte van het nieuwbouwproject Koningsveld, Curtis Ricardis, is afgerond en eind 2005 is het gebied overgedragen aan de gemeente. In het nieuwbouwplan Koningsveld was al vanaf het begin ruimte gereserveerd voor een speelplek langs de Schie (in 2002 is met een werkgroep van bewoners een conceptontwerp voorbesproken). Na een eerste bijeenkomst voor bewoners in juni 2005 zijn vragen en suggesties verwerkt in het ontwerp. In augustus hebben omwonenden van Koningsveld het aangepaste voorstel ontvangen. Een tweede bijeenkomst met bewoners hierover vond plaats in september 2005. Het ontwerp is vastgesteld en de speelplek wordt in 2006 aan het Koningsveld aangelegd.

 

Locatie dagopvang daklozen en verslaafden

Over de mogelijke verplaatsing van de dagopvang voor daklozen naar de buurt Delftzicht ontstond veel onrust onder bewoners. Het gebouw waarin tevens de GGD is gehuisvest, was gekozen tot één van de mogelijke locaties voor de dagopvang. Op 24 februari 2005 werd door burgemeester en wethouders, na overleg met de raadscommissie Werk, Zorg en Welzijn, uiteindelijk een definitieve keuze gemaakt voor de locatie Surinamestraat in de wijk Vrijenban.

 

STOED naar de Nassaulaan

Per 1 november 2005 is de vestiging van Stichting Onder Eén Dak (STOED) verhuisd van de Van Leeuwenhoeksingel naar de Nassaulaan 2a omdat het huidige pand gesloopt werd. De stichting biedt verschillende soorten hulp bij het zelfstandig wonen, zoals woonbegeleiding, dagactiviteiten, budgethulp, huisvesting en een sociaal pension. De vestiging van STOED aan de Nassaulaan beperkt zich tot het bieden van budgethulp (budgetbeheer en -begeleiding). Op de website (www.stoed.nl) kunt u meer informatie verkrijgen. STOED zal begin 2006 een open dag voor omwonenden en geďnteresseerden organiseren.    

 

Wijkwebs; elke wijk een eigen site

Elke Delftse wijk heeft al circa een jaar een eigen website, het wijkweb, een virtuele ontmoetingsplaats voor wijkbewoners, instellingen en bedrijven. De rol van de gemeente is regisserend en faciliterend. Ze biedt de technische mogelijkheden en houdt de kwaliteit van de wijkwebs in het oog. Na een evaluatie zijn de sites interactiever geworden en de structuur is nu meer gebruikersvriendelijk. De wijkwebs zijn te raadplegen via www.delft.nl.

 

Spoorzone

De mogelijke komst van de spoortunnel is in 2005 definitief geworden en zal tevens gevolgen hebben voor de bewoners en ondernemers van de buurt Delftzicht in de wijk. Een platform van bewoners, waarin ook de buurt Delftzicht wordt vertegenwoordigd, overlegt met de gemeente regelmatig over het plan Spoorzone, over bijvoorbeeld onder meer de infrastructurele gevolgen voor deze buurt. Dit proces zal worden voortgezet in 2006.


3. De wijkaanpak in 2005: wat is er gebeurd?

 

In dit hoofdstuk vindt u een overzicht van activiteiten en projecten waaraan in 2005 is gewerkt; vaak op initiatief van bewoners en vaak met inzet van het wijkbudget. De activiteiten en projecten zijn gegroepeerd onder dezelfde thema’s als in het wijkprogramma Wippolder 2005:

Samenleven en participatie, Wonen en woonomgeving, Verkeer en verkeersveiligheid, Sociale veiligheid, (verbetering van en gebrek aan) Voorzieningen (scholen, speelvoorzieningen, supermarkten/wijkeconomie, het verbeteren van voorzieningen voor het toenemend aantal ouderen in de wijk) en Kinderen en jongeren.

 

3.1 Samenleven en participatie

 

Naast de aandacht die de vele fysieke maatregelen in de wijk ten gevolge van bijvoorbeeld onderhoud, herinrichting en stedebouwkundige projecten vragen, blijft het bevorderen van de sociale cohesie in de wijk van belang. Waar herstructurering of onderhoud plaatsvindt, is het belangrijk om te zorgen voor het behoud van de sociale samenhang. En dit is van nog groter belang in gebieden waar al langer problemen zijn, bijvoorbeeld met (hang)jeugd, vernielingen, vandalisme, overlast of door vervuiling door zwerfafval en verkeerd aangeboden grofvuil. Juist in deze buurten zijn activiteiten voor verbetering van de sociale samenhang en leefbaarheid belangrijk. Daarom zijn er ook dit jaar door bewoners en partners vele initiatieven genomen die daar aan bijdragen, zoals de Kerst-In Wippolder. Net als in het voorgaande jaar is het organiseren van straat- en buurtfeesten en Fleur Op-acties gestimuleerd. Nieuw dit jaar is de uitbreiding van de verspreiding van de wijkkrant naar het westelijk gedeelte van de wijk en de voorbereiding van projecten die als doel hebben jonge en oudere bewoners van de wijk met elkaar in contact te brengen. Veel projecten van sociale aard komen jaarlijks terug in het wijkprogramma. In het onderstaande overzicht worden alle initiatieven die in het kader van samenleven en participatie genomen zijn dit jaar, kort beschreven. 

 

Straat- en buurtfeesten en de Nationale Straatspeeldag

De ‘Nationale straatspeeldag’, een initiatief van 3VO, wordt jaarlijks georganiseerd in meer dan duizend straten in Nederland. Op woensdag 1 juni 2005 vond alweer de 16e editie plaats. De straatspeeldag is tevens hét moment van het jaar om aandacht te vragen voor een verkeersprobleem in straat of buurt. In de Wippolder organiseerden de Cornelis Musiusschool en bewoners van de Botaniestraat en Kanaalweg activiteiten rond de Nationale Straatspeeldag. De bewoners combineerden de Nationale Straatspeeldag met een straatfeest.  De gemeente leverde een bijdrage uit het wijkbudget van € 750 en zorgde voor dranghekken. 

 

Op 25 juni vond weer een drukbezocht feest plaats in de buurt Delftzicht (voor circa 750 huishoudens en tevens voor de toekomstige bewoners van de nieuwbouw). Bijdrage uit het wijkbudget was € 1350.  Op 15 december werd in Delftzicht aan de nieuwe Laan van Braat een feestelijke winterse opening georganiseerd van een nieuwe locatie voor mensen met een verstandelijke beperking (van Stichting Philadelphia Zorg) waarbij ook de buurt van harte welkom was. Bijdrage vanuit het wijkbudget hiervoor was € 250.

 

Fleur Delft Op-acties

De gemeente stimuleert bewoners de handen uit de mouwen te steken met de actie Fleur Delft Op. Bewoners, jong en oud, zorgen samen met de gemeente voor een prettiger woonomgeving. In de Wippolder waren Fleur Op-acties in Delftzicht en de Cornelis Trompstraat waar door bewoners de straat werd schoongemaakt en plantjes bij boomspiegels werden geplant. De bewoners onderhouden de planten nu zelf. Deze acties werden gefinancierd vanuit de EZH-gelden “Investeren in de wijken”.

 

 

 

Contact tussen ouderen en jeugd in de wijk

In de documentaire “Zomaar een gesprek in de Wippolder” zien we hoe tieners een gesprek voeren met oudere wijkbewoners. De documentaire werd aan bewoners getoond tijdens het wijkfeest Wippolder in september. De BWD heeft deze documentaire over de beeldvorming van jongeren samen met tieners gemaakt in het kader van ‘De Buurt voor alle Leeftijden’, een project van de BWD en Ouderenwerk Delft. Tevens werd hiervoor in 2005 onderzoek gedaan naar de veiligheidsbeleving van ouderen in de Wippolder (dit gebeurt in alle wijken van Delft). In 2005 zijn ook de voorbereidingen gestart van een nieuw programma van activiteiten waarin verandering van beeldvorming centraal staat (opgenomen in wijkprogramma 2006), het Vertelproject. Dit proberen de partners in de wijk (SOD, politie, BWD, gemeente Delft) te bereiken door bewoners, zowel jong als oud, met elkaar in contact te brengen en te stimuleren om op hun manier een bijdrage te leveren aan de verbetering van de leefbaarheid in de wijk.

 

Wijkkrant

De wijkkrant Wippolder wordt samengesteld en bezorgd door vrijwilligers en gefinancierd door Vestia Delft, Wijkwerk Wippolder en uit het wijkbudget. Professionals en bewoners in de wijk informeren bewoners over nieuw beleid, voortgang van werkzaamheden, toekomstige ontwikkelingen, de geschiedenis van de wijk, nieuwtjes en ontwikkelingen. De verspreiding van de wijkkrant is in 2005 uitgebreid naar het westelijk gelegen gedeelte van de wijk. De krant is vier keer verschenen. Bijdrage aan de wijkkrant Wippolder vanuit het wijkbudget (drukkosten en verspreiding) was € 2.990 (oplage 5000 exemplaren). De buurtvereniging Delftzicht beschikt al geruime tijd over een eigen buurtkrant en website. Die krant wordt georganiseerd, uitgegeven en verspreid door de buurtvereniging zelf. 

 

Afsluiting cursus voor leden redacties wijkkranten

Eind 2004 startte een gratis training voor redactieleden van de wijkkranten. Er werd met elkaar gekeken naar de elementen waaruit een wijkkrant is opgebouwd, zoals: keuze van onderwerpen, schrijfstijl, beeldgebruik en vormgeving. De training werd gegeven in een aantal sessies, waarvan twee in 2005. De cursus werd gegeven door een zelfstandig communicatieadviseur en tekstschrijver. Op de feestelijke afsluitavond in april werd de cursus met de deelnemers geëvalueerd en werden de wijkkranten trots aan elkaar gepresenteerd. Ook de redactie van de wijkkrant Wippolder deed met enthousiasme mee aan de cursus.

 

Kerst-In Wippolder

De kerstzang voor bewoners uit de Wippolder is voor de vierde keer georganiseerd door medewerkers van de Stichting Breed Welzijn Delft, dit keer weer op het plein achter het wijkcentrum Wippolder aan de Kloosterkade/professor Bosschastraat. Bewoners, solisten en koren uit de wijk waren in grote getale aanwezig om gezamenlijk kerstliederen te zingen. De gemeente had voor deze gelegenheid gezorgd voor een intensieve veegbeurt in de buurt en voor gekleurde lampenkappen van de lantarenpalen op het plein en in de Sint Aldegondestraat (die ook dit jaar weer prachtig door de bewoners was versierd).

 

Oud en Nieuw

Voor de viering van Oud en Nieuw 2005/2006 werd de voorkeur gegeven aan dezelfde locatie als in 2004/2005 en het voorgaande jaar, de kruising van de Kloosterkade met de Schoemakerstraat, nabij het jongerencentrum aan de Muyskenlaan. Het proces van overleg met professionals, consultatie van bewoners en ervaringen uit voorafgaande jaren heeft geleid tot een vreugdevuur waar de wijk wederom met tevredenheid op kan terugkijken.

 

Wijkcoördinatieteam

In 2005 ontmoetten de professionals die in de wijk werken (wijkagenten, wijkopbouwwerk en jongerenwerk van de BWD, wijkopzichter en wijkcoördinator van de gemeente en consulenten van de diverse woningcorporaties) elkaar regelmatig tijdens bijeenkomsten van het wijkcoördinatieteam (WCT). Hier werd gesproken over de ontwikkelingen en aandachtspunten in de wijk en werden plannen van aanpak opgesteld en de voortgang daarvan bewaakt.

3.2 Wonen en woonomgeving

 

Onder dit thema vallen activiteiten en initiatieven die te maken hebben met wonen, groen, water, milieu, duurzaamheid, onderhoud en vervuiling. Om de kwaliteit van het wonen en de woonomgeving in orde te houden, worden er steeds allerlei projecten in de Wippolder gestart. Bijvoorbeeld om de wijk verkeersveiliger te maken, om een nieuwe speelplek te creëren, om woningen te renoveren of nieuw te bouwen, om een stukje van de wijk te herstructureren of om de riolering te vervangen. Een aantal van deze projecten maakt het mogelijk wensen en klachten van bewoners over de inrichting van de openbare ruimte mee te nemen. Dit op een goede manier doen, vraagt nauwe samenspraak tussen bewoners en alle betrokken partijen. Kenmerkend voor de Wippolder zijn dan ook de intensieve en interactieve werkvormen die zijn ontwikkeld rondom de (her)inrichting van de openbare ruimte, zoals bijvoorbeeld de Rotterdamseweg. Veel klachten en wensen van bewoners over de inrichting van de openbare ruimte waren al bekend en per project gegroepeerd en werden dan ook meegenomen in een eerste voorstel voor de inrichting. Om tijdens de tweede fase van het herstructureringsproces in Wippolder Oost de leefbaarheid in orde te houden, vraagt extra inspanningen. Het wijkcoördinatieteam heeft daar in 2005 opnieuw hard aan getrokken.  

 

Nieuwsbrief Wippolder Oost en West

In de tweede week van november 2005 hebben alle bewoners van de wijk een nieuwsbrief ontvangen van de gemeente. In deze nieuwsbrief werd een overzicht gegeven van de stand van zaken met betrekking tot werkzaamheden in de hele wijk tussen 2005 en 2007. Door de veelheid van projecten in de wijk heeft het vakteam Wijkzaken geadviseerd alle lopende projecten op een duidelijke manier weer te geven, zodat bewoners op een goede, heldere manier regelmatig van de meest actuele informatie worden voorzien. Een dergelijke nieuwsbrief is nog niet eerder uitgekomen, het betreft een nieuw initiatief. Via de Stadskrant worden bewoners verder op de hoogte gehouden van eventuele aanpassingen of veranderingen. Bijdrage vanuit het wijkbudget was: € 2054. 

 

Buurtbeheeroverleg Wippolder Oost

In mei en september vond op aanvraag van bewoners weer een overleg met bewoners en professionals plaats. Bewoners gaven eerder aan prijs te stellen op regelmatig overleg met professionals over klachten met betrekking tot beheer openbare ruimte en verkeersveiligheid. In Wippolder Oost vindt op dit moment veel nieuwbouw plaats in het kader van de tweede fase herstructurering door Vestia Delft. Het is belangrijk om gedurende dit gehele proces aandacht te geven aan een zo goed mogelijk beheer van de openbare ruimte čn goede communicatie met omwonenden. Aan het overleg nemen naast bewoners, de politie, de wijkcoördinator en wijkopzichter van de gemeente, een consulent van corporatie Vestia Delft en wijkopbouwwerk (BWD) deel.

 

Geluidsscherm langs de Rijksweg A13 bij de Professorenwijk

Naar aanleiding van klachten van bewoners over geluidsoverlast van verkeer op de A13 staat de vraag naar een geluidsscherm al een aantal jaren in het wijkprogramma opgenomen. Ter hoogte van de Professorenwijk is nog geen geluidsscherm aanwezig. Na een periode van (financiële) voorbereiding en consultatie van bewoners ziet het er nu naar uit dat de bouw in 2006 kan beginnen. Het scherm krijgt een lengte van 410 meter en een hoogte van 5 meter waarvan de bovenste twee meter transparant zal zijn. Aan de noordkant sluit het scherm aan op het bestaande scherm op het viaduct van de Delfgauwseweg. Zodra de gemeente enige zekerheid heeft omtrent de bouwvergunning (door gemeente) en aanlegvergunning (door Rijkswaterstaat te verlenen), komt er een publicatie in de Stadskrant.

 

Vernieuwing riolering en verbetering inrichting Rotterdamseweg

Aan de Rotterdamseweg vinden vanaf januari 2006 omvangrijke werkzaamheden plaats aan riolering en bestrating, in het kader van groot onderhoud. Omdat het gaat om een groot gebied, is het werk in verschillende fases (2a, 2b, 2c en 3) opgeknipt; het gebied Rotterdamseweg fase 2a (tussen de Kluyverweg en de Balthasar van der Polweg), fase 2b (gebied tussen Balthasar van der Polweg en de kruising van de Julianalaan) en fase 2c (de Julianalaan vanaf de Rotterdamseweg tot aan de Michiel de Ruyterweg en over de Michiel de Ruyterweg tot aan het gemaal op het Zuidplantsoen).

 

Rotterdamseweg fase 3: werkzaamheden, informatie-avond en workshops

Het traject van fase 3, de Rotterdamseweg vanaf de Julianalaan tot aan de Hertog Govertkade, is al sinds de zomer van 2004 in voorbereiding. De uitvoering stond gepland voor september 2005 (na afronding van de bouwwerkzaamheden aan Koningsveld, aan het terrein waarop Poppink was gevestigd en na de werkzaamheden aan de kruising voor fase 2c), maar is vertraagd tot januari 2006. Over de precieze inrichting van de Rotterdamseweg heeft de gemeente overleg gevoerd met bewoners tijdens een plenaire bijeenkomst op 27 oktober 2004. Tijdens een aantal werkgroepbijeenkomsten waar met de gemeente van gedachten kon worden gewisseld over de precieze herinrichting in november 2004, maart 2005 en juni 2005, werkten bewoners en gemeente samen aan een voorstel dat in juni 2005 in definitieve vorm aan de overige bewoners en betrokkenen werd gepresenteerd. Uit het wijkbudget is geld gereserveerd voor aanpassingen aan de inrichting in 2006 ŕ € 50.000.

 

Behoud leefbaarheid tijdens sloop en nieuwbouw in Wippolder Oost

Tijdens de periode van nieuwbouw (fase 2 herstructurering) door corporatie Vestia Delft in Wippolder Oost, is het van belang de buurt voor omwonenden leefbaar te houden. In dit kader heeft het wijkcoördinatieteam al een aantal jaren een plan van aanpak opgesteld en organiseerden de partners in de wijk verschillende activiteiten en projecten. Als voorbeelden van deze gezamenlijke acties uit het plan van aanpak kunnen de volgende punten worden genoemd: bijdrage vanuit het wijkbudget aan de uitbreiding van het aantal uren jongeren- en tienerwerk, waar nodig intensivering van de handhaving door de politie, waar nodig herstel schade aan de bebouwing door Vestia, de aanpassing van het veegplan van de gemeentelijke Reiniging (continu proces), de organisatie van de Kerst-In Wippolder en verdere aanpassingen aan de inrichting van het plein achter het Wijkcentrum Wippolder.

 

Planvoorbereiding en aanpassing inrichting Ruivenstraat

Bewoners hadden al eerder bij de wijkcoördinator een aantal wensen voor de inrichting van de Ruivenstraat aangegeven. Toen bekend werd dat in het kader van de vernieuwing van de riolering in de Rotterdamseweg de Ruivenstraat ook zou worden meegenomen, was het mogelijk om de haalbaarheid van die wensen (onder andere vervanging van de lichtmasten, verandering opstelplaats containers, parkeerplaats voor motoren, fietsenstalling) te onderzoeken. Eind 2004 startten de voorbereidingen. In januari 2005 ontvingen de bewoners een voorstel. Na inventarisatie van de reacties startte de uitvoering. Over verandering van de opstelplaats van de containers en afsluiting van de containers, de lichtmasten en de fietsenstallingen werd overeenstemming bereikt. Het idee voor de motorenparkeerplaats werd niet door iedere bewoner omarmd. Bijdrage vanuit wijkbudget 2005 was € 2.000.

 

Kleine, snelle klussen in de openbare ruimte

De wijkcoördinator werkte in 2005 weer intensief samen met de wijkopzichter (dit is een medewerker van Stadsbeheer, die zorg draagt voor de coördinatie van activiteiten op het gebied van de openbare ruimte en naar aanleiding van klachten en wensen van bewoners snel hierop kan inspelen en kleine verbeteringen kan realiseren). In mei 2005 werd de hele wijk Wippolder (dus zowel het gebied tussen de Schoemakerstraat en de A13 als het gebied tussen de Schoemakerstraat en de Schie en Delftzicht) geschouwd door de wijkopzichter en de wijkcoördinator. Het doel van deze schouw was om snel een beeld te vormen van de staat van onderhoud in de wijk op hoofdlijnen (groen, bestrating, vuil, bebording, verlichting, etc.) en van de knelpunten. Deze quickscan diende als basis voor het oppakken van een aantal zaken:   

·       Herstel kolken ter hoogte van de Drebbelweg

·       Verwijdering bladeren Rotterdamseweg

·       Aanpassing tegelwerk prof. Telderslaan rondom werkzaamheden in kader 30-km inrichting

·       Aanpassing inrit Radex Rotterdamseweg

·       Aanpassing/herstel schade aan fietsenstallingen Wijkcentrum Wippolder

·       Aanpassingen na schade door vandalisme rondom trapveld Muyskenlaan

·       Herstel schade aan gemetselde muren rondom speelplek plein Wijkcentrum Wippolder

·       Aanpassing gebied fysiotherapeut professor Oudemansstraat

·       Herstel bestrating Herenpad

·       Herstel inrichting begraafplaats Jaffa

·       Herstel voetpaden en straatwerk speelplaatsen professor Evertslaan

·       Herstel straatwerk en straatmeubilair na renovatie door Vestia Delft   

·       Regelmatige reiniging plein Wijkcentrum Wippolder en omgeving sloopgebied

Bijdrage vanuit het wijkbudget 2005 in totaal voor deze acties in de wijk was € 20.000.

 

Stoepen en straten beter begaanbaar voor ouderen in Wippolder Oost

Nadat in 2004 een vertegenwoordiger (en tevens wijkbewoner) van de Stichting Samenwerkende Bonden voor Ouderen (SSBO) op een kaart aangaf welke stoepen en op- en afritten voor ouderen niet goed begaanbaar waren, heeft de gemeente verbeteringen aan het straatwerk uitgevoerd. Ook in 2005 bleef de gemeente de begaanbaarheid van stoepen en straten in dit gebied in orde houden.

 

Grote schoonmaak Professor Krausstraat, Herenstraat en Rotterdamseweg

In 2005 kreeg elke veertien dagen op woensdag een andere buurt een Grote Schoonmaakbeurt. Op 18 mei was het gedeelte professor Krausstraat ter hoogte van de Wipmolen aan de beurt. Bewoners van het gedeelte Professor Krausstraat werden verzocht hun auto elders te parkeren, zodat de straat in z’n geheel schoongemaakt kan worden. Op www.gemeentedelft.info of via de wijkwebs konden bewoners zien wanneer en waar de schoonmaakploeg actief is. Vervolgens werd het Herenpad en omgeving aangepakt (bestrating en verwijdering van het onkruid). Op de Rotterdamseweg werden tevens gevallen bladeren verwijderd.

 

Verbetering leefbaarheid Diamantpad e.o.

Bewoners vroegen aan de gemeente en corporatie Woonbron Delft in 2005 aandacht voor verbetering van de inrichting van het openbaar gebied (verbetering verkeersveiligheid Diamantpad en overgang voor voetgangers van Bauxietpad naar Kanaalweg, etc.) en voor de overlast die door jongeren op de speelplek aan de Mijnbouwstraat wordt veroorzaakt.

Na een voorlopige inventarisatie van de klachten, knelpunten en wensen van bewoners en professionals, werd een schouw met een aantal directe omwonenden, leden van de bewonerscommissie en professionals gehouden in april 2005. De gemeente en Woonbron Delft willen gezamenlijk een voorstel voor verbetering van de woonomgeving en leefbaarheid aan de betrokkenen voorleggen. Voor het gebied rondom het Diamantpad, Bauxietpad, speelplek Mijnbouwstraat is in 2005 na consultatie van bewoners door de gemeente, politie en Woonbron Delft een voorstel gemaakt. Dit voorstel wordt in 2006 voorgelegd aan de directe betrokkenen. Start van de herinrichting is echter vooralsnog afhankelijk van de start van benodigde werkzaamheden aan de riolering op dezelfde locatie (naar alle waarschijnlijkheid in 2006).

 

Nieuwe manier om stank tegen te gaan

Om tegemoet te komen aan de klachten over stankoverlast op het tracé Jan de Oudeweg – Zuidplantsoen, werd sinds 1997 Nutriox aan het afvalwater toegevoegd dat vanuit Pijnacker-Delfgauw komt. Nutriox remt de omzetting van sulfaat naar sulfide, waardoor minder stank ontstaat. Omdat Nutriox een extra stikstofbelasting geeft op de afvalwaterzuivering, is de maatregel altijd als een tijdelijke bedoeld. De stankoverlast kon in het verleden ontstaan omdat het rioolstelsel in verbinding stond met de open lucht. Inmiddels is het rioolstelsel omgebouwd tot persleidingen en zijn maatregelen afgesproken om de geuremissie bij het gemaal Zuidplantsoen te beperken. Dat maakte het mogelijk de Nutriox-dosering stop te zetten. In 2005 werd de geurfilterinstallatie in het gemaal Zuidplantsoen geďnstalleerd.

 

3.3 Verkeer en verkeersveiligheid

 

Op diverse plekken in de wijk vinden de bewoners de verkeerssituatie onveilig (Nassaulaan, Delfgauwseweg (inclusief de rotonde), Julianalaan, Rotterdamseweg, Simonsstraat, Schoemakerstraat, etc.). Dit onder meer door een te hoge snelheid van het autoverkeer, door het fout parkeren van auto’s (onder andere in de buurt van scholen) en door de (soms verouderde) inrichting van de straat. Daarom hadden bewoners voor 2005, net als eerdere jaren, het thema verkeersveiligheid hoog op de wijkagenda geplaatst. Al een aantal jaren wordt daarom hard gewerkt aan dit thema. In een aantal gevallen gebeurt dit door aanpassing van de inrichting en wordt er na afronding een actie gehouden waarbij mensen aangesproken worden op hun gedrag in het verkeer. In het kader van de wijkaanpak hebben bewoners een actieve rol op zich genomen.
Om tot een voorstel te komen dat door alle partijen wordt gedragen, is in de Wippolder steeds gekozen voor het volgende traject:

- een plenaire voorlichtingsbijeenkomst waar het probleem met de aanwezigen scherp werd gesteld en waar bewoners en betrokkenen zich konden opgeven voor een werkgroep (of voor een traject waarin men schriftelijk kon reageren op een voorstel),

-een aantal bijeenkomsten met deze werkgroep 

-een terugkoppeling naar de buurt of wijk

-tot slot werd naar aanleiding van de reacties het voorstel definitief vastgesteld.

 

Naar aanleiding van veel knelpunten heeft de gemeente ter verbetering van de verkeersveiligheid van de Nassaulaan samen met een werkgroep van betrokkenen (Prins Mauritsschool, winkeliers, omwonenden, professionals) een voorstel voor de inrichting gepresenteerd. In februari 2006 start de eerste fase: de verbetering van het gebied voor en bij de school. Na afronding van de werkzaamheden organiseert de gemeente in samenwerking met 3VO, bewoners, de school en professionals een gedragsveranderende (verkeers)actie.

 

In de Simonsstraat en omgeving wordt aan de riolering gewerkt. Daardoor konden verbeteringen van de inrichting in 2005 voorgelegd worden aan bewoners en instanties. Na verwerking van de reacties zijn deze voorstellen verder uitgewerkt. Na de Simonsstraat (start februari 2006) worden, verspreid over een periode van twee jaar, de Lipkensstraat, Prins Mauritsstraat, Frederik Hendrikstraat en Willem de Zwijgerstraat aangepakt. Ook voor de Simonsstraat wordt door een werkgroep van gemeente, politie, BWD, kinderen, ouders, de Cornelis Musiusschool, 3VO en instanties in de straat (sportschool, kinderdagverblijf) een (feestelijke) verkeersactie voorbereid die na afronding van de werkzaamheden gehouden wordt.

 

Het is voor de verkeersveiligheid in de wijk belangrijk om een nauwe samenwerking tussen bewoners, winkeliers, scholen, sportschool, kinderdagverblijf en professionals te bewerkstelligen en te continueren. Ook is het van belang om naast het nemen van fysieke maatregelen te blijven werken aan verbetering van het gedrag in het verkeer, bijvoorbeeld door gedragsgerichte acties of het stimuleren van de organisatie door bewoners van straatspeeldagen. Zo wordt de aandacht gericht op de verkeersveiligheid van (spelende) kinderen op straat. Daarom is er in 2005 veel aandacht geweest voor de verkeersveiligheid van schoolgaande kinderen rondom scholen en op routes naar scholen (project “Kinderen veiliger door Delft”).

 

Nassaulaan (uit het wijkprogramma 2005)

De Nassaulaan is ingericht als doorgaande weg. Deze weg deelt de Wippolder in tweeën. Aan de Nassaulaan is een aantal belangrijke voorzieningen gevestigd zoals winkels, scholen en een gezondheidscentrum. In de afgelopen jaren zijn er talloze klachten van bewoners over de verkeerssituatie en verkeersveiligheid van de Nassaulaan binnen gekomen. De gemeente maakte een overzicht van de knelpunten en bedacht een aantal oplossingsvarianten die in november 2004 aan de betrokkenen werden gepresenteerd. Deze varianten zijn in 2005 tijdens workshops in februari en mei door betrokkenen (de Prins Mauritsschool, winkeliers, omwonenden), gemeente en haar partners in de wijk, verder uitgewerkt. Uit het wijkbudget werd geld gereserveerd voor dit project: € 20.000.

 

De nadruk van de varianten lag op vermindering van de snelheid van het verkeer, het creëren van een veiligere schoolomgeving en verbetering van de parkeersituatie voor bewoners, winkeliers en de Prins Mauritsschool. In de wegencategorisering van het Landelijk Verkeers en Vervoersplan is de Nassaulaan aangewezen als erftoegangsweg. Hiermee is de wens geuit om de Nassaulaan op termijn een snelheidsregime van 30 km per uur te geven. In november 2005 organiseerde de gemeente weer een plenaire bijeenkomst voor alle omwonenden en betrokkenen, waarin een voorstel voor een gefaseerde aanpassing van de inrichting werd gepresenteerd. Rond februari 2006 wordt gestart met het verbeteren van het gebied rondom de Prins Mauritsschool en in maart zijn de werkzaamheden afgerond.

 

De maatregelen die door de werkgroep werden voorgesteld zijn:

-het plein wordt versmald, licht verhoogd, uitgevoerd

-voor de school komt een strook in baksteenprint alsof auto's een schoolplein naderen

-de woorden “SCHOOLZONE” worden op het wegdek aangebracht

-er worden 30 km-borden aangebracht

-voor de school worden plekken voor de schoolbusjes opgenomen

-bij de school worden extra fietsnietjes geplaatst

-met de aanleg van het plein worden tevens laad- en losplekken en extra parkeerplaatsen gerealiseerd

-de verkeerslichten worden op uitdrukkelijk verzoek van de buurt voorlopig gehandhaafd

-een eventuele versmalling van de rest van de Nassaulaan wordt vooruitgeschoven tot na de aanleg van de N470.

-naast de aanpassingen rond de Prins Mauritsschool worden nog enkele kleine aanpassingen op de rest van de Nassaulaan meegenomen.

-het 30 km-regime zal voorlopig alleen worden ingevoerd op het plein rond de school.

 

Na afronding van de werkzaamheden in 2006 organiseert de gemeente in samenwerking met 3VO, bewoners, de school en professionals een feestelijke actie, om aandacht te vragen voor verkeersgedrag, de nieuwe situatie en de verbetering van de verkeersveiligheid.

 

Verbetering verkeerssituatie op en rondom Rijksstraatweg

Fietspad

Binnen het samenwerkingsverband tussen de gemeenten Pijnacker en Delft is in 2004 een ontwerp gemaakt voor een gedeeltelijke reconstructie van de Rijksstraatweg. Met de reconstructie wordt ruimte gecreëerd om een nieuw, vrij gelegen fietspad aan te leggen. Dit fietspad begint bij de rotonde en vormt een onderdeel van de nieuwe verbinding naar Emerald.

Weren sluipverkeer

Al lange tijd komen bij de gemeente Delft signalen binnen dat het sluipverkeer op en bij de Rijksstraatweg veel hinder veroorzaakt. Door de files op de A13 tussen Delft en Rotterdam wijkt veel verkeer uit naar de Rijksstraatweg/Schiedamsedijk. Dit levert veel klachten van bewoners op, is een zware belasting voor de rotonde Nassaulaan/Delfgauwseweg čn veroorzaakt voor fietsers van en naar Pijnacker/Emerald extra onveiligheid. Voor dit probleem heeft de gemeente twee oplossingen op het oog. De eerste is de verandering van de snelheid naar 60 km/uur en de daarbij behorende snelheidsremmende maatregelen, zodat de Rijksstraatweg een minder aantrekkelijk alternatief voor de A13 wordt.

Een tweede oplossing kan worden gevonden in een selectieve afsluiting van de Rijksstraatweg. De gemeente heeft besloten een vorm van selectieve afsluiting door middel van pollers toe te passen. Omdat het doorvoeren van deze afsluiting een complexe zaak met veel tegenstrijdige belangen is, is er voor gekozen beide maatregelen los van elkaar te zien en van start te gaan met de aanpassing van de snelheid.

 

Het project Rijksstraatweg bestaat hiermee uit drie deelprojecten:

-de aansluiting van de Jan de Oudeweg en Rijksstraatweg op de rotonde van de Nassaulaan

-de herinrichting van de Rijksstraatweg: fietspaden en beperkende snelheidsmaatregelen

-de gedeeltelijke afsluiting Rijksstraatweg.

 

De huidige aansluitingen van de Jan de Oudeweg en de Rijksstraatweg worden samengevoegd tot één aansluiting op de rotonde van de Nassaulaan. De bestaande aansluiting van de Rijksstraatweg op de Delfgauwseweg verdwijnt. Tussen het huidige trottoir en de nieuwe rijweg komt een fietspad (twee richtingen). Daarmee wordt de fietsverbinding tussen de rotonde en het nieuwe fietspad langs de Rijksstraatweg verbeterd.

 

De Rijksstraatweg wordt heringericht vanaf de Jan de Oudeweg tot aan het Penningpad (bij tuincentrum Life&Garden). Tot aan het viaduct komt een tweerichtingenfietspad aan de kant van de Pauwmolen. Vanaf het viaduct tot aan het Penningpad komt een tweerichtingen-fietspad aan de kant van het sportpark. Beide fietspaden sluiten aan op het fietspad aan de Pijnackerse Vaart. Het fietspad wordt geasfalteerd en de drempels worden verwijderd.

Vanaf het Penningpad tot manege De Prinsenstad komen bij de fietsoversteekplaatsen

drempels. Na de herinrichting is de maximumsnelheid 60 km/uur. Naar verwachting start de herinrichting begin 2006. Afhankelijk van het weer duurt de uitvoering ongeveer acht weken.

 

Rotonde Delfgauwseweg (uit het wijkprogramma 2005)

Op de hoek van de Delfgauwseweg en de Nassaulaan is in 2003 begonnen met de aanleg van de rotonde en de keerlus. In 2004 is de rotonde opengesteld voor verkeer, zijn de fietspaden in rood asfalt in gebruik genomen en werd het kunstwerk met verlichting op de rotonde aangebracht. Op verzoek van bewoners kreeg de damwand in juli 2004 een groene (in plaats van zwarte) coating met een bijdrage vanuit het wijkbudget. In 2005 werd het beplantingsplan uitgevoerd en de afslag naar de Rijksstraatweg verbeterd. De containeropstelplaats moet nog worden aangepast.

 

Evaluatie gereguleerd parkeren Rotterdamseweg en Delftzicht gebied F

(uit het wijkprogramma 2005)

Nadat de gemeenteraad in 2004 had ingestemd met het voorstel om de Botaniestraat, de Kanaalweg, de Hertog Govertkade, de Scheepmakerij en het eerste deel van de Rotterdamseweg tot aan de Mijnbouwstraat, toe te voegen aan het parkeergebied F ging het vergunningenbeleid in dit gebied in op 1 juli 2004. Een werkgroep van bewoners voerde in 2005 hierover nog regelmatig overleg met de gemeente. Na een evaluatie verzochten bewoners om een aantal aanpassingen (Delftzicht) en eventuele uitbreiding van het gebied met een aantal straten. Bij de invoering van gereguleerd parkeren rond de Rotterdamseweg op 1 juli 2004 en de uitbreiding met een aantal straten een jaar later is veel rekening gehouden met de belangen per straat. Het gebied heeft daardoor geen natuurlijke grens. Bewoners en gemeente spraken over de vraag of er rond de Rotterdamseweg een meer logische gebiedsafbakening te maken was. De gemeenteraad had hier in juni 2005 om gevraagd. Na drie discussieavonden kwam de werkgroep samen met de gemeente tot twee opties die werden beschreven in een nieuwsbrief die begin december 2005 werd verstuurd aan alle omwonenden. Op 8 december 2005 was er een inloopbijeenkomst waar bewoners meer informatie kregen en hun mening konden geven. Zo konden zij invloed uitoefenen op het voorstel aan B&W. Eind december 2005 ontvingen bewoners een nieuwsbrief met informatie over het B&W-besluit en de verdere procedure. In januari 2006 is het voorstel behandeld in de raadscommissie Duurzaamheid en in de gemeenteraad.

 

Planvoorbereiding verbetering verkeersveiligheid Simonsstraat en omgeving

(uit het wijkprogramma 2005)

In de komende twee jaar wordt in fases de riolering vervangen in de Simonsstraat, de Willem de Zwijgerstraat, de Prins Mauritsstraat, de Lipkensstraat en de Frederik Hendrikstraat. In de gedeelten Prins Mauritsstraat en Frederik Hendrikstraat tussen de Simonsstraat en de Nassaulaan wordt niet aan de riolering gewerkt, maar worden kleine verbeteringen aan de inrichting meegenomen. Kosten hiervoor worden vergoed vanuit het wijkbudget. Als eerste is de Simonsstraat aan de beurt.  

 

Simonsstraat

De verbetering van de verkeersveiligheid in de Simonsstraat stond al een aantal jaren opgenomen in de wijkprogramma‘s. Al lange tijd waren bij de gemeente klachten over de verouderde inrichting en verkeersveiligheid van de Simonsstraat binnen gekomen. Omdat de straat door de vervanging van de riolering van gevel tot gevel open zou gaan, gaf dat de mogelijkheid om de inrichting aan te pakken. Na overleg met bewoners en instanties in de straat werden de klachten en wensen meegenomen in een voorstel. In april 2005 werd het ontwerpvoorstel schriftelijk voorgelegd aan instanties en omwonenden. De gemeente verwerkte de reacties op het voorstel en in juni 2005 werd het ontwerp vastgesteld tijdens een bijeenkomst met alle betrokkenen in het Wijkcentrum. Het resultaat zal een veiligere, duidelijkere en mooiere inrichting van de straat zijn die zoveel mogelijk is afgestemd op wensen van zowel bewoners, kinderen, instanties als overige gebruikers. Voor de Simonsstraat wordt door een werkgroep van de gemeente, politie, BWD, ouders, Cornelis Musiusschool, 3VO en instanties een feestelijke verkeersactie voor na de afronding van de werkzaamheden voorbereid. Hierbij wordt aandacht besteed aan het verkeersgedrag door diverse ludieke acties omdat bij het slagen van een infrastructurele aanpassing ook altijd gedrag van invloed is. De uitvoering van de werkzaamheden is vertraagd en staat gepland voor het begin van 2006. In het wijkbudget 2004 en 2005 was al een bedrag gereserveerd voor de kosten van planvoorbereiding en herinrichting in de Simonsstraat e.o. van € 50.000.

 

Omgeving Simonsstraat (traject 2005-2007)

Ook voor de Lipkensstraat, Prins Mauritsstraat en Frederik Hendrikstraat is hetzelfde intensieve traject gevolgd. Bewoners ontvingen een ontwerpvoorstel en konden hier schriftelijk op reageren. Naar aanleiding van de reacties werd het ontwerp aangepast. Tijdens een bijeenkomst op 19 december 2005 kon men hierover van gedachten wisselen met de gemeente. Na deze bijeenkomst werd het ontwerp vastgesteld. Eind 2005 hebben bewoners van de Willem de Zwijgerstraat ook een voorstel voor de inrichting ontvangen. Naar aanleiding van deze reacties wordt ook dit voorstel door de gemeente eventueel aangepast. In 2006 wordt weer een bijeenkomst georganiseerd waarna het definitieve voorstel wordt vastgesteld.

 

Kinderen veiliger door Delft

Om de verkeersveiligheid voor kinderen in Delft te verbeteren, werkt de gemeente nauw samen met ouders, politie, scholen, kinderopvangorganisaties en anderen. In totaal zijn in Delft zeven deelprojecten gestart. In 2004 en 2005 werkte de werkgroep ‘Samen Veiliger naar school’, die bestond uit de Cornelis Musiusschool (personeel, ouderraad en kinderen), politie, wijkopbouwwerk (BWD), Brede School en gemeente (vakteams Mobiliteit en Wijkzaken), aan een plan van aanpak om de verkeersveiligheid van de routes van en naar school en in de omgeving van de school te verbeteren. Niet alleen wordt de straat anders ingericht, maar er wordt ook aandacht besteed aan het verkeersgedrag d.m.v. ludieke acties bij oplevering van het project. De maatregelen uit het plan van aanpak worden meegenomen in de herinrichting van de Simonsstraat, na de start van de rioleringswerkzaamheden in februari 2006.

 

In de “Week van de Vooruitgang” in september 2005 werd door de gemeente, samen met 3VO, een aantal kleinere projecten uitgevoerd op buurt- en straatniveau, zoals de nationale actie “Op voeten en fietsen naar school” die is gericht op verbetering van de verkeersveiligheid van schoolgaande kinderen rondom de school en op de route naar school.

 

Op voeten en fietsen naar de Cornelis Musiusschool

Op 22 september organiseerde de Cornelis Musiusschool de “Versier je fiets of schoenen-wedstrijd”. Leerlingen werden opgeroepen hun fiets of hun schoenen op een ludieke wijze te versieren. Kinderen met versierde fietsen en schoenen vormden een lange rij langs de jury die bestond uit de wijkagent en twee bewoners. Kinderen die hulp wilden bij het versieren konden terecht in het wijkcentrum Wippolder. De eigenaren van het mooiste versierde paar schoenen of fiets ontvingen een prijs: een bon voor nieuwe schoenen of een nieuwe fiets. Deze prijzen werden gefinancierd uit het wijkbudget.

 

 

Aanpassing bebording Wippolder Oost (30 km-regime)

De buurten Wippolder-Zuid en de Professorenbuurt worden omsloten door de Nassaulaan, Jan de Oudeweg, professor Hoogewerfflaan, professor Evertslaan, Schoemakerstraat en  Poortlandplein. Deze buurten hebben nog geen 30 km-bebording omdat niet alle verkeersbesluiten kloppen. Hierdoor weten weggebruikers niet waar ze aan toe zijn en is handhaving moeilijk. Verder zijn er straten waar het 30 km-besluit niet klopt met de inrichting (Jan de Oudeweg en de professor Telderslaan). De bebording wordt in 2005 aangepast.  

 

Gezamenlijke actie handhaving parkeeroverlast Nassauplein

In 2005 is door bewoners en professionals geconstateerd dat de parkeeroverlast op en rond het Nassauplein toenam. Hierdoor ontstonden verkeersgevaarlijke situaties. Om de overlast terug te dringen is door de gemeente samen met de politie een actie georganiseerd.

 

3.4 Sociale veiligheid

De verbetering van de sociale veiligheid staat in de Wippolder hoog op de agenda. Door de vele nieuwbouwprojecten en werkzaamheden in de wijk vragen bewoners extra aandacht voor het onderhoud van de openbare ruimte. In sommige buurten kan het belangrijk zijn om contact tussen verschillende groepen bewoners (bijvoorbeeld jongeren en ouderen) te faciliteren omdat door gezamenlijke activiteiten soms meer begrip voor de wederzijdse standpunten opbrengen. En hoe meer mensen men kent in de eigen buurt, hoe veiliger men zich voelt.

Daarom werd in 2005 begonnen met de voorbereiding van een aantal projecten die in 2006 van start gaan (Kunst in de Wijken, het Vertelproject, Fleur Delft Op-acties) waarbij kennismaking, wederzijds begrip en beeldvorming centraal staan.    

 

Aanpak problematiek plein Wijkcentrum en omgeving (uit het wijkprogramma 2005)

In de wijkverslagen van 2002, 2003 en 2004 werd al melding gemaakt van de aanpak van de problematiek die speelt rondom het plein aan de professor Bosschastraat en Kloosterkade. De problemen waren daarmee echter niet ten einde. De aanpak varieerde van projecten van sociale aard (Kerst-In Wippolder, Fleur Delft Op, fotoproject Blik Op de Wippolder) tot aanpassing van het veegplan, verscherping van de surveillance door de politie, plaatsing van een camera op de ingang van het Wijkcentrum, aanpassingen aan de bebouwing, herstel van schade door vandalisme en de herinrichting van het plein (plaatsing en herplaatsing zwerfkeien, aanleg voortuinen en geveltuinen) door Vestia Delft en de gemeente. De continuering en actualisering van deze aanpak staat nog steeds op elke agenda van de bijeenkomsten van het Wijkcoördinatieteam.

 

Terrein voormalige Maranathakerk (uit wijkprogramma 2005)

Tijdens het overleg met professionals die werken in de wijk, gaf de politie in 2004 al aan dat (vanuit het oogpunt van verbetering van de sociale veiligheid in de wijk) aan dat het terrein van de voormalige Maranathakerk beter moest worden onderhouden. Na overleg tussen het Wijkzaken en de projectontwikkelaar heeft de projectontwikkelaar groot onderhoud gepleegd. Kosten waren voor rekening van de projectontwikkelaar. Het terrein zag er ordelijker en verzorgder uit. Zo werd tegemoet gekomen aan de wensen van de politie (aanpak sociale onveiligheid) en de omwonenden kregen uitzicht op een meer verzorgde omgeving. Het duurt vaak lang voor projecten daadwerkelijk gerealiseerd worden en in de tussentijd blijven de terreinen vaak leeg en onverzorgd achter. Het is van belang om braakliggende terreinen goed te blijven verzorgen (dit gebeurde bijvoorbeeld door het initiatief ‘Blik op de Wippolder’ aan de professor Bosschastraat/De Colignystraat). Tijdens het wijkfeest Wippolder in september bleek uit klachten van bewoners dat men het onderhoud van het terrein van de voormalige Maranathakerk nog steeds onvoldoende vindt. De projectontwikkelaar is inmiddels door de gemeente verzocht om het gebied beter te onderhouden, het groen in te korten en het terrein te egaliseren.

 

Aanpak enge plekken (uit het wijkprogramma 2005)

De gemeente Delft pakte in 2005 in elke wijk drie enge plekken aan. Met een bon uit de Stadskrant of per mail konden bewoners een plek opgeven waarvan men vond dat deze veiliger gemaakt moest worden. Voor de Wippolder werden dit jaar geen plekken aangemeld. Naar aanleiding van meldingen in 2004, werd in 2005 de verlichting bij het parkeerterrein aan de achterzijde van de woningen aan de Abtswoudseweg en Leeuwenstein aangepast. Bewoners gaven later dit jaar echter aan behoefte te hebben aan meer verlichting en een verbreding van het achterpad. Over deze mogelijke verdere aanpassingen wordt in 2006 overleg gevoerd met woningcorporatie Vestia Delft en de eigenaar van het aan het achterpad grenzend bedrijf.

 

3.5 Voorzieningen, wijkeconomie

 

Buurtwinkelcentra (uit het wijkprogramma 2005)

In de Wippolder is door bewoners opnieuw aandacht gevraagd voor het beleid van de gemeente met betrekking tot het aanbod van buurtwinkels. Er is in 2004 onder meer gekeken naar het winkelgebied Nassaulaan. Naar de mogelijkheid tot en behoefte aan de vestiging van een buurtsupermarkt in de westzijde van de wijk (TU-wijk, Delftzicht) wordt in 2006 verder onderzoek verricht.

 

3.6 Kinderen en jongeren

 

Jongerenwerk en tieneractiviteiten (uit het wijkprogramma 2005)

Om een langere openstelling van het jongeren- en tienercentrum mogelijk te maken, is vanuit het wijkbudget een extra bijdrage van €10.000 geleverd om het tiener- en jongerenwerk van de BWD uit te breiden. Gebleken is dat de overlast door (hang)jeugd in de buurt vermindert, wanneer het tiener- en jongerencentrum vaker open is. Ook ‘Sport en Cultuur op Straat’ heeft met regelmaat (buiten)activiteiten voor jongeren en tieners georganiseerd.

 


BOS-J activiteiten (Buurt, Onderwijs en Sport-Jongerenparticipatie)

In de wijk Hof van Delft/Voordijkshoorn startte in 2005 een BOS-project specifiek gericht op activiteiten voor middelbare scholieren in de leeftijd van 12-19 jaar, genaamd BOS/J. Met BOS-projecten wil men ervoor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen gaan voldoen aan de landelijk norm voor gezond bewegen. Om dit te bereiken stimuleert BOS een goede samenwerking tussen scholen, sportverenigingen en buurtorganisaties en daarvoor zijn vanuit BOS gelden beschikbaar gesteld. 

 

In het project BOS/J is ervoor gekozen om bij het organiseren van sportactiviteiten de school als vertrekpunt te nemen. De middelbare scholen zijn voornamelijk gevestigd in Hof van Delft/Voordijkshoorn, maar de leerlingen wonen verdeeld over de gehele stad. Hierdoor zijn de effecten van het project merkbaar in alle wijken van Delft. Het wijkbudget Wippolder heeft daarom, net als de wijkbudgetten van andere wijken, bijgedragen aan het BOS/J-project. De bijdrage bedroeg € 2.000.

 

Met BOS/J zijn in 2005 de volgende resultaten behaald: op 3 scholen zijn 4 schoolsportraden opgezet. Deze schoolsportraden hebben zelf elk 2 activiteiten ontwikkeld en uitgevoerd. Er is samengewerkt met basisscholen uit de omgeving van het voortgezet onderwijs. Op het Grotius College zijn wekelijks 4 extra sportactiviteiten, waaronder zwemmen en fitness, gecreëerd voor gemiddeld 120 leerlingen per keer. Verder is met bijna 20 sportverenigingen uit Delft en met de vaksectie Lichamelijk opvoeding van één van de betrokken scholen een samenwerking ontstaan. Hierdoor zijn nog eens ruim 300 tieners 1 tot 2 keer per maand extra deelnemer aan een sportactiviteit. In 2006 zal de verbinding met de buurtorganisaties centraal staan en wil men verder werken aan de samenwerking tussen onderwijs en de georganiseerde sport.

 


4. Overzicht bestedingen wijkbudget 2005

 

Het wijkbudget dat in 2005 te besteden was in de Wippolder bedroeg € 199.509 (dit is de som van het wijkbudget 2005 ŕ € 91.699, plus het restant wijkbudget 2004 € 113.791). Deze bedragen samen vormden het te besteden bedrag in 2005. Hieronder ziet u een overzicht van de projecten waaraan in 2005 geld is uitgegeven. De uitgaven zijn in de kolom weergegeven na afronding. Bij de berekening van het totaalbedrag zijn de oorspronkelijke bedragen gehanteerd.

 

Samenleven en participatie

·         Straat- en buurtfeesten                                                    2.350

·         Ondersteuning organisatiekosten bewoners                          780

·         Wijkkrant (drukkosten en verspreiding)                              2.990

·         Nieuwsbrief Wippolder Oost en West                                2.053

·         Wijkfeest Wippolder                                                                    1.850

·         Huur, fotograaf, communicatie, diversen                               340

 

Wonen en woonomgeving

·         IB wijkadvisering                                                                         6.351

·         Klussen openbare ruimte, inclusief aanpassing
Ruivenstraat                                                                            € 24.022

 

Verkeer en verkeersveiligheid

·         Project Nassaulaan                                                                    20.000

·         Schoen-/fietsversierwedstrijd                                                            436

·         Bijdrage Kinderen Veiliger door Delft                                  3.333

 

Kinderen en jongeren

·         Extra bijdrage tiener- en jongerenwerk                              10.000

·         Bijdrage aan activiteiten BOS-J                                         2.000

 

Totaal                                                                                                               76.507

 

 

Toelichting

Van het totale budget voor 2005 is € 76.507 uitgegeven. In 2004 werd € 68.426 uitgegeven; er is in 2005 sprake van een toename van de bestedingen op jaarbasis. Net als in 2004 waren uit het wijkbudget 2005 grote bedragen gereserveerd voor een aantal grote projecten in de wijk. De uitvoering daarvan is echter vertraagd en uitgesteld naar 2006. Dit betreft de reserveringen voor het project Simonsstraat en omgeving ŕ € 50.000, het project Rotterdamseweg fase 3 ŕ € 50.000, het project inrichting W. de Zwijgerstraat ŕ € 32.500.

 

De uitgaven aan initiatieven onder het thema ‘Samenleven en participatie’ zijn weliswaar bescheiden, maar de gerealiseerde activiteiten speelden wel een belangrijke rol. Dit vooral in het gebied waar een herstructureringsproces plaatsvindt, Wippolder Oost, en waar al langer een aantal problemen spelen rondom (hang-)jeugd, vandalisme, overlast en vervuiling door zwerfafval en verkeerd aangeboden grofvuil. Daar zijn activiteiten die bijdragen aan de verbetering van de sociale samenhang en leefbaarheid van groot belang. Naast bijdragen uit het wijkbudget wordt overigens aan deze initiatieven ook bijgedragen door partners in de wijk, zoals corporaties, de SOD of Stichting Wijkwerk Wippolder. Ook een aantal projecten onder de andere thema’s zijn vaak gerealiseerd met bijdragen uit andere budgetten: gemeentelijke budgetten of budgetten van partners.

 


5. Slotwoord

 

In 2005 zijn veel resultaten behaald. Van een aantal punten uit het wijkprogramma voor 2005 is de voorbereiding gestart en een groot aantal zaken is gerealiseerd. Mede dankzij het meedenken en meedoen van wijkbewoners is er zoveel gebeurd in 2005. Graag gaan we in 2006 weer net zo enthousiast samen met u aan de slag. Met nieuwe ideeën en initiatieven. Voor 2006 ligt alweer een nieuw wijkprogramma klaar.

 

U kunt het wijkverslag 2005 en het wijkprogramma 2006 en de gegevens van de wijkcoördinator ook op Internet vinden: www.gemeentedelft.info (onder wonen en de wijk/ wijkaanpak staat de wijk Wippolder) of op het wijkweb.

 

Er is een brochure beschikbaar waarin de 5 stappen van de wijkaanpak staan uitgelegd. U kunt deze brochure aanvragen bij het projectsecretariaat van Wijkzaken: 015-2197123 of via sbouwer@delft.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logo gemeente en wijkzaken.

Uitgave: Gemeente Delft, Wijkzaken.

Februari 2006

Foto’s: Gemeente Delft, Nico Bos, Peter Monteney, Stan van Adrichem.

Tekst: Mireille Landsbergen, wijkcoördinator Wippolder

Internet: www.gemeentedelft.info