*   vraag inspreker

@ antwoord vertegenwoordiger gemeente of eigenaar camping

Opening

S. Wierda opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom. De vergadering behandelt het ontwikkelingsplan Uitbreiding Camping Delftse Hout. Belangstellenden hebben op deze vergadering de gelegenheid in te spreken op het ontwikkelingsplan dat 2 weken ter inzage heeft gelegen. De terinzagelegging is gepubliceerd in de Delftse Post van 31 maart en de Stadskrant van 2 april 2006. Ook zijn de advertentie en het ontwikkelingsplan geplaatst op de internetpagina van de gemeente Delft. De vergadering is aangekondigd op posters in de buurt. Het initiatief is voorbesproken op 10 november en 13 december 2006 met de Vogelwacht en de Initiatiefgroep Natuurbeheer in Delft (IND). 

 

Ontwikkelingsplan

Het ontwikkelingsplan maakt de uitbreiding van de camping Delftse Hout mogelijk. Op de kaart van het gebied wordt aangegeven waar de uitbreiding beoogd wordt. Aan de camping zal 1,3 hectare toegevoegd worden. Een stuk van de huidige sloot wordt gedempt en een nieuwe sloot wordt gegraven. Na de inspraakperiode zal het (aangepaste) plan aan B&W en vervolgens de commissie en de Raad aangeboden worden ter vaststelling.

 

Kapvergunning

Aangegeven wordt dat de procedure voor de kapvergunning is gestart. Bomen op het terrein van de camping gesitueerd in het bosplantsoen zullen vooralsnog niet gekapt worden, tenzij van slechte kwaliteit. Bomen rond het nieuwe pad worden gekapt. Daarvoor worden wel nieuwe bomen geplant. In de procedure van de kapvergunning is gebleken dat 107 bomen kapvergunningsplichtig zijn. Dit zijn bomen met een doorsnede van 25 cm of groter. Hiervan staan er 33 op het terrein van de gemeente. Het betreffen voornamelijk essen.

Eiken en platanen worden gehandhaafd en er worden ongeveer evenveel bomen terug geplant als er gekapt worden.

 

* Mevrouw Slee vraagt af wat het verschil is tussen bomen die blijven staan en bomen die zo veel mogelijk blijven staan.

@ De heer Wierda geeft aan dat in de abstracte planvorming moeilijk in coördinaten in het bosplantsoen te bepalen is waar precies de bomen staan. De waardevolle bomen zijn ingemeten en van de overige is dit geschat. In de uitvoering zal precies bepaald worden hoe het water en het pad en de kampeerplekken gemaakt worden. Als door het pad iets te laten verschuiven er bomen kunnen blijven staan zal daarvoor gekozen worden.

Hier zal bij de uitvoering zorgvuldig mee omgegaan worden.

De heer Meijkamp geeft aan dat waardevolle bomen bij de inrichting van het terrein behouden worden.

 

*Mevrouw Slee wijst op de herplantingsplicht.

@ De heer Wierda geeft aan dat er zo veel mogelijk een evenwicht zal zijn tussen de te kappen en te herplanten bomen. Niet waardevolle staken zullen bij de realisatie van het pad verwijderd worden.

 

Aangegeven wordt dat de kapvergunning een separate procedure kent. De aanvraag zal gepubliceerd worden in de stadskrant. Het is mogelijk zienswijzen in te dienen. Na het verlenen van de kapvergunning is bezwaar en daarna beroep mogelijk. Er zal niet met het kappen begonnen worden als en nog een bezwaarschrift loopt of als het ontwikkelingsplan nog niet is vastgesteld. In de winter van 2006 – 2007 zal begonnen worden met de aanleg van de camping. Zomer 2007 zal de uitbreiding van de camping dan in gebruik genomen kunnen worden.

 

Inspraakreacties

De ingebrachte reacties zijn gegroepeerd naar onderwerp.

 

Juridisch kader

* De heer Van Doorn vraagt of er een artikel 19 WRO procedure nodig is.

@ Voor het gebruik van de camping is de vrijstelling nodig. De huidige locatie staat recreatie toe, echter het ('s nachts) overnachten in een kampeervoorziening en het gebruik ten behoeve van een camping niet.

 

* De heer Van Doorn vraagt of de vrijstelling gevoerd wordt, omdat de locatie buiten de rode contouren ligt.

@ Aangegeven wordt dat dit niet de reden is. De vrijstelling wordt gevoerd omdat het geplande gebruik strijdig is met het bestemmingsplan. De rode contour is door de provincie vastgelegd en geeft de contour aan waarbinnen gebouwd kan worden en waarbuiten in principe niet gebouwd mag worden.

 

* De heer Van Doorn stelt dat de rode contour van de provincie "tot hier en niet verder" aangeeft. Als de grond wordt uitgegeven, kan de gemeente nooit terug. Wellicht zal er in de toekomst nog meer vraag naar uitbreiding zijn. Stacaravans zullen de overige kampeermiddelen verdrukken. Gevraagd wordt of er sancties staan op het niet correct naleven van het ontwikkelingsplan.

@ De heer Meijkamp geeft aan dat in de huidige kampeervergunning een maximum aantal kampeerplaatsen is gegeven. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt naar kampeermiddelen. Ook aan stacaravans is een maximum gesteld. Als dit niet correct nageleefd wordt, kan er opgetreden worden.

 

Natuurbeheer camping

* De heer Laros geeft aan dat voorheen, bij de uitbreiding van het zwembad, is toegezegd dat het beheer natuurvriendelijk zou plaatsvinden. Daar is echter niets van terecht gekomen. Er wordt zwaar gesnoeid op het terrein ten behoeve van de lichttoetreding. Afgesproken natuurbeleid wordt niet nagekomen. Inspreker is bang dat net als in het verleden geen uitvoer gegeven zal worden aan het natuurbeheer en dat camping slechts een doortrek voor caravans wordt. Aangegeven wordt dat het behoud van de natuurwaarden door de gemeente gefinancierd wordt.

@ De heer Meijkamp geeft aan ontstemd te zijn door de opmerking dat het natuurbeheer niet correct is gevoerd. In het verleden is bij de overname van het terrein onder andere een deel van de stacaravans overgenomen. In samenwerking met Landschapsbeheer Zuid-Holland is een bedrijfsnatuurplan opgesteld, waar naar gehandeld wordt. De natuurbarometer wordt gehanteerd. Als bomen gesnoeid worden heeft dit te maken met de veiligheid. De verzekering verplicht dit te doen om de veiligheid te waarborgen.

 

* Mevrouw Slee haalt een krantenartikel aan over de eigenaar van de camping. In het artikel wordt aangegeven dat de eisen van de natuurvereniging zijn ingewilligd. Gevraagd wordt welke eisen dat zijn.

@ Aangegeven wordt dat er geen harde eisen gesteld zijn en dat in samenspraak met de verenigingen aanpassingen zijn verricht.

De heer Meijkamp geeft aan dat het eerste natuurbeheersplan, dat is opgesteld in samenwerking het met Landschapsbeheer Zuid-Holland, is ingetrokken naar aanleiding van opmerkingen van de natuurverenigingen. Er is een nieuw stuk opgesteld waar op de Initiatiefgroep Natuurbeheer in Delft (IND) opmerkingen heeft gemaakt, welke verwerkt zijn. Een nieuwe versie van het inrichtings- en beheersplan wordt uitgedeeld.

Er wordt opgemerkt dat het natuurbeheersplan van de camping geen onderdeel van het ontwikkelingsplan is.

* De heer Laros stelt dat het natuurbeheersplan wel een onderdeel is van de achtergrond van het ontwikkelingsplan. De doelstelling volgens het onderzoek van Waardenburg is immers het verhogen van de natuurwaarden.

 

Natuurwaarden behoud

* De heer Van Doorn geeft aan dat natuur en het voeren van een camping moeilijk samen gaan. Natuurcompensatie op het terrein is niet mogelijk.

@ De heer Wierda geeft aan dat de hoofdconclusie van het bureau Waardenburg is dat de natuurwaarden niet verloren gaan.

* De heer Swaap geeft aan dat het Sportpark Biesland zijn gronden huurt van de gemeente. De gemeente voert schouwen uit op het terrein ten behoeve van het beheer. Voorgesteld wordt de natuurwaarden op de camping te handhaven door een schouw van de gemeente.

 

* De heer Van Doorn zegt te spreken namens meerder natuurverenigingen. Hoewel hij begrip heeft voor de ontwikkelingen geeft hij aan dat in het gebied veel ontwikkelingen zijn geweest, die allen in strijd waren met de visie van de gemeente en de provincie. Het kleine beetje natuur wat aanwezig is, dient beschermd te worden. Het gebied is relatief jong en de aanwezige grondstructuur en potentie zal verloren gaan.

@ Aangegeven wordt dat insprekers ook deelnemen aan het Duurzaamheidsplatform. Vernomen is dat het voornemen tot uitbreiding van de camping daar besproken zou zijn en akkoord bevonden. Een stuk grond aan de Kortflaan zal terugkomen naar de gemeente. De strook "zone K" in het bestemmingsplan, waarin kiosken zijn toegestaan, zal volgens toezegging van de wethouder in het volgend bestemmingsplan verwijderd worden.

* De heer Laros geeft aan dat toen afgesproken is de concrete plannen af te wachten. Uit de voorbespreking was aangenomen dat het terrein alleen voor tent-kamperen geschikt was en het geheel zou worden ingepast in de omgeving.

@ De heer Meijkamp geeft aan dat er altijd gezegd is dat de uitbreiding zowel voor tenten als caravans zou zijn.

De heer Wierda zegt dat de tenten bijvoorbeeld in het open terrein geplaatst zouden kunnen worden en de caravans in de boomgaard. 

* De heer Van Doorn geeft aan dat er met deze uitbreiding, een wig in het landschap, een ecologische misser wordt gemaakt.

* Mevrouw Slee geeft aan dat het gebied onderdeel is van de door de provincie bepaalde groen-blauwe slinger.

* De heer Van Doorn stelt dat de provincie voorheen ook bezwaren had bij de uitbreiding. Het gebied is compensatie voor het teloor gaan van een stilte gebied.

 

* De heer Van Doorn stelt dat er nu veel natuur verdwijnt en vraag zich af of dat zomaar kan. Gevraagd wordt hoe de natuurwaarden in het gebied gewaarborgd worden nu er niet alleen tenten komen.

@ De heer Meijkamp geeft aan dat de tenten de gronden af dekken. In het gebied zal struweel geplaatst worden. Dit is na overleg met de natuurverenigingen vergroot om een robuuste vorm te geven. Hiervoor zullen bomen moeten wijken.

 

De projectleider constateert dat anders dan hij eerder had aangenomen er kennelijk in 2001 dus niet in het Duurzaamheidsplatform door de natuurverenigingen is ingestemd met de uitbreiding van de camping. Hij geeft aan dat de uitbreiding belangrijk is voor de toeristen en de recreatie. De heer Van Doorn geeft aan dat het gebied noodzakelijk is voor recreanten, waarop de heer Meijkamp aangeeft dat er in het gebied niet veel recreanten zijn. De heer Wierda laat het uitbreidingsalternatief uit 2001 zien, waarop insprekers aangeven dat ze deze nog nooit gezien hebben.

 

Aankoop plantsoenpost

* De heer Van Hooff vraagt of de plantsoenpost aan de Korftlaan wordt teruggegeven ten behoeve van parkeren.

@ Dit is niet het geval.

 

Verkeersveiligheid

* De heer Van Hooff geeft aan dat er vanaf de Korftlaan 2 ontsluitingen naar de Delftse Hout zijn. De oostelijke ontsluiting wordt in de plannen verlegd. Gebruikers zullen dan voornamelijk de oude westelijke ontsluiting gebruiken. Bij deze ontsluiting worden problemen verwacht. Fietsers, illegale brommers en wandelaars (moeders met kinderen) kunnen conflicteren. Gevraagd wordt de veiligheid te waarborgen.

@ Aangegeven wordt dat deze situatie in de gehele Delftse Hout speelt. Op dit moment is er begonnen met het opstellen van een visie voor de gehele Delftse Hout. Deze opmerkingen zouden daarin meegenomen kunnen worden.

 

Eigendomsoverdracht gronden en groei camping

* De heer Van Doorn geeft aan dat de Delftse Hout een rand heeft, waar weinig van overblijft. Als de grond verkocht is, heeft de gemeente geen invloed meer.

* Mevrouw Slee vraagt waarom de gemeente Delft geen eigenaar meer is. Aangegeven wordt dat de grond die in eigendom komt veel kleiner is. Gevraagd wordt waar de aanleg van het water e.d. van betaald wordt.

@ De heer Wierda geeft aan dat met het geld van de verkoop de herinrichting van het gemeentelijke gebied betaald wordt.

De ruil van de grond kan een kwaliteitsslag voor de Korftlaan en voor de camping betekenen en is goed voor het toerisme.

 

* De heer Swaap geeft aan dat de aankoop van de gronden door de camping een ondernemingsrisico met zich meebrengt.

* Mevrouw Slee reageert hierop dat in verband met de drukke bezetting van de camping dit risico wel zal meevallen.

 

* Mevrouw Slee geeft aan dat er reeds een mooie camping in Midden-Delfland gevestigd is.

@ De heer Meijkamp geeft aan dat de bezoekers van die camping zich voornamelijk richten op het natuurgebied Midden-Delfland en niet zoals bij zijn camping op de stad Delft. In de huidige situatie is de vraag voor verblijf op zijn camping al zeer groot en moeten kampeerders geweigerd worden.

 

* Mevrouw Slee geeft aan haar vragen te hebben over het kostenplaatje.

@ De heer Wierda geeft aan dat de bekostiging wordt opgebracht uit de met de verkoop van de grond verkregen middelen. Dit is in evenwicht.

Hij beschouwt de transactie verder als een private overeenkomst en wil daaruit geen bedragen noemen.

 

Overige opmerkingen

* De heer Laros geeft aan dat de politiek deze uitbreiding niet wil. Voorheen is het een compromis geweest. De partijen van dat moment zitten nu niet meer in het bestuur.

@ Aangegeven wordt dat de wethouder het plan ondersteunt.

 

* De heer Van Doorn geeft aan dat insprekers een geluid aan de provincie willen laten horen en de garantie willen hebben dat er niet meer uitbreiding zal plaatsvinden.

@ Aangegeven wordt dat die garantie niet gegeven kan worden.

De heer Meijkamp geeft aan dat vanaf 1997 zorgvuldig onderzoek is verricht naar de uitbreiding van de camping. Er is gekeken naar verschillende locaties en zelfs verhuizing is onderzocht. Uiteindelijk is deze optie gekozen.

 

* De heer Laros geeft aan dat ook voor het Hertenkamp het idee was een commerciële camping te realiseren. Dit is door invloed van de bevolking afgewezen.

* Insprekers zijn van mening dat er nu weinig ruchtbaarheid aan de plannen is gegeven.

@ De natuurverenigingen zijn op diverse wijzen van de plannen op de hoogte gebracht. Over het ontwikkelingsplan voor de uitbreiding van de camping is gecommuniceerd volgens het geldende beleid.

De heer Meijkamp geeft aan dat vergeten wordt dat wat wordt weggehaald, teruggeplaatst zal worden. Daarnaast zal de verkeerssituatie op de Korftlaan verbeteren.

* Mevrouw Slee stelt dat in het gebied 400 bomen staan, welke niet allemaal kapvergunningsplichtig zijn. Een natuurwaarde onderzoek in november stelt niet veel voor. Inspreker heeft recentelijk een wit maartsviooltje in het gebied zien staan.

 

Aan de insprekers wordt gevraagd of het plan op zodanige wijze aangepast zou kunnen worden dat de natuurverenigingen ermee kunnen instemmen.

* De heer Van Doorn geeft aan dat ze er zijn om de andere kant van de medaille te laten zien en om aan te geven dat natuur wordt opgeofferd. Gesteld wordt dat het gebied weinig natuurwaarde zal krijgen.

 

Afsluiting

De heer Wierda rond de vergadering af. Het plan zal (onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden) op 23 mei op de bespreekagenda van de commissie algemeen staan. Het verslag van de avond zal met het vast te stellen plan aan de wethouder worden aangeboden. Insprekers ontvangen voor die tijd het verslag.

Gepland staat dat het ontwikkelingsplan op 1 juni in de raad behandelt zal worden.

Insprekers delen nog schriftelijk reacties uit. Deze zijn bij het verslag gevoegd.

 

Aanwezigen:

1.       De heer L. van Doorn, namens de Stichting Commissie Natuur en Milieu, Bizetstraat 23, 2625 AV Delft;

2.       De heer B. Laros, namens IND, Oostblok 160, 2612 PG Delft;

  1. Mevrouw B. Slee, namens IVN, Abtswoude 58, 2636 EE Midden-Delfland (Schipluiden).
  2. De heer Van den Hooff, namens Stichting Sportpark Biesland, Oude Veiling 66, 2635 GJ Midden-Delfand (Den Hoorn).
  3. 5.   De heer R. Swaap, namens Stichting Sportpark Biesland, Fazantlaan 42, 2289 ER Rijswijk. Verslag kan gestuurd worden aan de heer Van den Hooff.