Internettekst Burgerjaarverslag: tekst is onderverdeeld in drie niveaus volgens de internetindeling: 1,2,3.    

 

<1> Burgerjaarverslag 2005

 

 

<2> Inleiding: een open en toegankelijk gemeente
Tekst uit de stadskrant

 

<2> Wat is een BJV (link)

 

<2> Burgerparticipatie (link)      

 

<2> Dienstverlening (link)

 

<2> Beroep en bezwaar (link)

 

 

<2>Delftenaren in het zonnetje (link)

 

In 2005 zijn enkele Delftenaren in het zonnetje gezet. Vaak gebeurde dat vanwege hun bijzondere inzet voor de medemens of de samenleving. Op verschillende manieren heeft het gemeentebestuur daar aandacht aan geschonken: via een koninklijke onderscheiding, de gemeentepenning, een bezoek van de burgemeester en met de Delftse Pluim en Veer.

 

<3>Koninklijke onderscheidingen

In 2005 hebben tien Delftenaren een koninklijke onderscheiding gekregen. Zij hebben zich op bijzondere wijze ingezet voor onze samenleving. En de samenleving heeft op haar beurt die inzet zo gewaardeerd dat deze mensen zijn voorgedragen voor een lintje.

 

T.A. Fransen                                                    Ridder Oranje-Nassau    voorzitter VNO-

                                                                                                                      NCW Delft + div.

                                                                                                                      functie

J.I.A. Geers                                                     Lid Oranje-Nassau                    vrijwilliger Woon-

                                                                                                                      Zorgcentrum

                                                                                                                      Stefanna

A. Koen                                                           Lid Oranje-Nassau                    Vrijwilliger Ouderen

Mevrouw C.J. Koen-Stigter                                Lid Oranje-Nassau                    Vrijwilliger Ouderen

                                                                                                                      Ned. Hervormde

                                                                                                                      Kerk

D.G. de Kruijff                                                   Lid Oranje-Nassau                    Hervormde Kerk

Mevrouw W. de la Rambelje-Mergler                   Lid Oranje-Nassau                    Vogelasiel

Mevrouw  H.J. Sikking-Schrier                            Lid Oranje-Nassau                    De Robbedoezen

J. van Veen                                                      Lid Oranje-Nassau                    Vitesse

J. Wiltenburg                                                    Lid Oranje-Nassau                    Bibliotheek

Mevrouw M.J.A.E.E. van Eijndhoven
-Feskens                                                         Lid Oranje-Nassau                    Bestuurslid St.

                                                                                                                      Carolushuis,

                                                                                                                      Eigenaar

                                                                                                                      De Kokkerie

T.J. Mulder                                                       Lid Oranje-Nassau                    Informatica

J.E.J. van Bergen                                             Ridder Oranje-Nassau    vice-voorzitter

                                                                                                                      College v bestuur

                                                                                                                      Universiteit Leiden


<3>Gemeentepenningen

De Delftse gemeentepenning wordt uitgereikt voor bijzondere verdiensten die door veel inwoners worden gedeeld. Delftenaren kunnen stadsgenoten voordragen bij het college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad beslist over de toekenning. In 2005 is de gemeentepenning twee keer uitgereikt.

 

F. van der Zwan                        DZV (Delft Zwem- en Waterpolovereniging)

R. Steijger                                Westerpop

 

 

<3>Burgemeester op bezoek
Bij bijzondere jubilea komt de burgemeester van Delft graag op bezoek om persoonlijk zijn gelukwensen over te brengen. In 2005 kon hij maar liefst dertien Delftenaren feliciteren die honderd jaar werden of zelfs ouder. Daarnaast vierden 49 echtparen een bijzonder huwelijksjubileum van 60 jaar of meer.

 

 

<3>Delftse Pluim & Veer

Als blijk van waardering en om het werk van de vrijwilliger te promoten, reikt de gemeente Delft jaarlijks de Delftse Pluim en Veer uit. De pluim bestaat uit een geldprijs van € 1000. Winnaars van de veren krijgen een plaquette, een keramisch aandenken en een dinerbon om de huldiging ook in eigen kring te vieren. Op zaterdag 4 februari organiseerde Breed Welzijn Delft onder grote belangstelling de ‘tribute-avond’ in wijkcentrum De Vleugel. 

 

De Pluim ging naar:

 

Vijf veren gingen naar :

 


 

<1>Burgerparticipatie

 

Inwoners van Delft kunnen invloed uitoefenen op het beleid van de gemeente. Dat gebeurt via burgerparticipatie. In Delft zijn daar verschillende instrumenten voor. Delftenaren kunnen hun mening geven via panels, inspraak tijdens de gemeenteraadsvergaderingen, via het burgerinitiatief en interactieve beleidsvorming, door te participeren in de Wijkaanpak en via digitaal contact.

 

Veel Delftenaren weten de weg naar de gemeente en de politiek al te vinden; ook u bent daarvoor van harte uitgenodigd. De gemeente luistert graag naar uw mening en is vaak bereid het beleid aan te passen als u uw mening laat horen. Want burgerparticipatie komt niet alleen de burgers ten goede. Ook de gemeente en de politiek zijn er bij gebaat. Als burgerparticipatie goed is geregeld, kan het gemeentelijk beleid rekenen op een breed draagvlak waardoor het beleid sneller wordt geaccepteerd en daardoor beter uitwerkt.

 

<2>Burgerparticipatie in 2005

 

Vorig jaar heeft de gemeente nieuwe mogelijkheden geïntroduceerd voor burgers om hun stem te laten horen. Een belangrijke ontwikkeling in 2005 was Delft Doét!

 

<3>Delft doét!

Delft doét! is een initiatief van de gemeente om zich samen met partners, bewoners, bedrijven en bezoekers extra in te zetten voor een schone, veilige, vriendelijke en leefbare stad. Delft doét! informeert over de regels en over het belang dat iedereen zich aan de regels houdt. Daarnaast worden Delftenaren aangesproken op hun rol en verantwoordelijkheid. Zij kunnen elkaar attenderen op hoe het wel en niet moet en vragen, ideeën en klachten aan de gemeente doorgeven. Tot slot is er ook controle op het naleven van de regels. Overtreders riskeren een boete of een andere sanctie. Maar als het goed gaat, laat de gemeente dat ook graag weten. Kortom: Een prettige stad… dat doen we met elkaar!

 

In 2005 heeft Delft Doét! zich gericht op de ergernis over loslopende honden en hondenpoep, geluidsoverlast en zwerfvuil. In een later stadium kan het ook gaan over bouw- en milieuvergunningen, het gedrag van horecabezoekers of het fietsparkeren. De gemeente geeft gerichte informatie over activiteiten en resultaten van Delft doét! via bijvoorbeeld de lokale media, folders en de website.

 

 


<2>Panels

 

Panels hebben een belangrijke functie in burgerparticipatie. Via panels kunt u deelnemen aan discussies en uw mening geven. In totaal doen enkele duizenden Delftenaren mee in panels van de gemeente en andere organisaties. De panels verschillen sterk qua grootte, doel, oorsprong, samenstelling en werkwijze. Maar ze hebben ook een gezamenlijk kenmerk: ze zijn een belangrijke informatiebron voor zowel het gemeentebestuur als de ambtenaren en een belangrijk ontmoetingspunt voor burger en gemeente.

 

<3>Allochtone BusinessClub Delft

Doorlink? http://www.gemeentedelft.info/gvscriptvk/dspage.asp?sessionid=14uZxzY@p1K38LdWzmQW2wD5FIo9vhsYlCp3M0aKBFh@OqKEXXlWdpD8XH5Wf8xG&pageid=19&objectid=636

De Allochtone BusinessClub Delft (ABCD) heeft als doel het ondernemerschap onder allochtonen in Delft bevorderen. De businessclub behartigt de belangen van de leden, maar biedt ook ruimte voor netwerken en verstrekt informatie aan startende ondernemers. ABCD heeft vorig jaar drie bijeenkomsten georganiseerd over uiteenlopende onderwerpen. Zo was er een lezing over maatschappelijk verantwoord ondernemen, een introductie van MKB Nederland en een reisverslag van een bezoek aan Syrië, Egypte, Sudan en Iran. 

 

<3>Binnenstadsforum

Doorlink?

Het binnenstadsforum fungeert als klankbord voor het college van burgemeester en wethouders: in een vroegtijdig stadium kunnen beleidsvoornemens voor de binnenstad worden getoetst op maatschappelijk draagvlak. Het binnenstadsforum bestaat uit achttien leden: bewoners, ondernemers uit detailhandel en horeca, maar ook bezoekers en gebruikers van de binnenstad en leden afkomstig uit maatschappelijke organisaties.

 

In 2005 is het binnenstadsforum vier keer bijeen geweest. Behandelde onderwerpen waren de Vastgoed Ontwikkelingsmaatschappij, de nadeelcompensatie, de spoorzone, stadsmarketing, het waterplan, de digitale bezoekerskaart, de evaluatie fase 1/3 autoluwe binnenstad en de invoering van fase 4 van het autoluwplusgebied. Standaard agendapunt is de stand van zaken binnenstadsmanagement. Hierbij wordt de voortgang besproken van alle projecten die onder binnenstadsmanagement vallen.

 

<3>Club van 100, praten over integratie

Delftse burgers bij elkaar brengen om samen te praten over integratievraagstukken. Dat was ook voor 2005 de insteek van de Club van 100. Deze club is een gezelschap van betrokken Delftenaren die actief aan de slag gaan met integratie. Daarbij streeft de Club van 100 naar het bouwen aan een beter begrip voor elkaar in de samenleving. Vorig jaar werden drie themabijeenkomsten gehouden volgens de zogenoemde Lagerhuisdebatformule. Elke bijeenkomst kon rekenen op zo’n 35 belangstellenden.

 

‘De held van Delft’ werd gekozen naar aanleiding van een debat over de betekenis van helden in onze samenleving. Een tweede bijeenkomst stond in het teken van ‘Inburgeren in Delft’. Bij het debat over ‘Goede buren, botsende leefstijlen’ werd aan de hand van prikkelende stellingen gekeken naar de overeenkomsten én verschillen in culturen. De conclusie van die avond was dat er heel veel overeenkomsten zijn met mensen uit andere culturen. Er is alleen een klein duwtje in de rug nodig om elkaar te ontmoeten en begrip voor elkaar te tonen.

 

<3>Delft Internet Panel (DIP)

Doorlink http://www.gemeentedelft.info/gvscriptvk/dspage.asp?objectid=5694&sessionid=10aGBJh@OuKIX@lWdtD8XH5Wf8xG1nmf5!BNDacKa19fs1WzcV!js3tW8jhb9oWM

De gemeente Delft vraagt regelmatig naar de mening van Delftenaren via het Delft Internet Panel (DIP). Het DIP heeft inmiddels 2150 volwassen leden en 350 jongeren (t/m 17 jaar). In 2005 zijn de volwassen leden vier keer ondervraagd en de jongeren drie keer (twee keer in combinatie met de volwassenen). De resultaten van deze meningspeilingen worden gebruikt voor het ontwikkelen en evalueren van beleid en het opstellen van communicatieplannen.

De volwassen leden hebben hun mening kunnen geven over de leefbaarheid, de sociale cohesie en de veiligheid in de wijk. Deze resultaten zijn opgenomen in de wijkbarometers die in de eerste helft van 2006 uitkomen. Andere onderwerpen waren de communicatiecampagne van het nieuwe grofvuilbeleid, het Openbaar Vervoerboekje en de maatschappelijke participatie van Delftenaren in onder andere sport en cultuur. Ook de jongeren in het DIP zijn ondervraagd over hun sport- en cultuurdeelname. Daarnaast heeft de Jongerenraad Delft samen met de gemeente jongeren om hun mening gevraagd over uitgaan, vrijetijdsvoorzieningen, veiligheid, school, hulpverlening en politiek. Zij konden aangeven hoe zij van Delft een nog leukere stad voor jongeren zouden maken. Deze resultaten zijn bij de lokale politieke partijen aangekaart.

 

In 2005 is het DIP in gemeentelijk beheer genomen. Het voordeel hiervan is dat de gemeente vaker de burger kan raadplegen en sneller kan reageren op vragen vanuit het DIP. Een verbeterpunt voor 2006 is dat de resultaten eerder worden teruggekoppeld aan de panelleden. Er wordt een nieuwsbrief gemaakt om de DIP-leden na elke meting op de hoogte te brengen van de uitkomsten.

 

<3>Delftse Kring

De Delftse Kring heeft geen adres, duikt telkens ergens anders op en heeft geen vaste plaats van samenkomst. De Delftse Kring bestaat niet in die zin, maar heeft wel een doelstelling: het dragen van de zorg en verantwoordelijkheid voor het welzijn in en de welvaart van de stad Delft. De 250 leden komen uit de politiek, instellingen, grote bedrijven, specifieke bedrijven, zorg, onderwijs, maatschappelijk leven en besturen. Kringgenoten ontmoeten elkaar tien keer per jaar ‘ergens in Delft’ voor een Delfts debat. Bijeenkomsten vinden iedere eerste dinsdag van de maand plaats, met uitzondering van juli en augustus. Drie maal per jaar vindt onder auspiciën van de Delftse Kring een bijeenkomst plaats waar andere kringen voor worden uitgenodigd.

 

<3>Duurzaamheidsplatform
Vertegenwoordigers van allerlei maatschappelijke verenigingen en de milieuwethouder voeren in het duurzaamheidsplatform overleg over actuele zaken in het Delftse duurzaamheidsbeleid. Dit overleg vindt een keer per kwartaal plaats. Punten als de luchtkwaliteit in Delft, het waterbeheer en de stand van de Delftse natuur en het beheer ervan stonden in 2005 op de agenda.

 

<3>Internationale Business Club Netwerk

Doorlink ?

Op 16 november 2005 is op initiatief van AdveXis het Internationale Business Club Netwerk (IBC Netwerk) opgericht. De voornaamste doelstelling van het IBC Netwerk is om de Nederlandse economie te helpen door een brug te vormen tussen Nederlandse bedrijven en andere landen. IBC Netwerk wil betrouwbare en gerichte informatie bieden en een netwerk zijn van ondernemende (allochtone) mensen die Nederlandse bedrijven helpen in hun landen van herkomst. Op 20 december organiseerde IBC Netwerk een speciale kerstbijeenkomst. Er waren zo’n veertig mensen aanwezig om te netwerken. Daarnaast is een kort overzicht gegeven van de acties van de afgelopen drie jaar om ondernemerschap onder allochtonen te bevorderen en om ondernemers bewust te maken van de meerwaarde die allochtone ondernemers kunnen hebben. Ook de Stichting Kleinschalige Bedrijven heeft zich gepresenteerd.

 

<3>Natuur en Milieukring

Doorlink http://www.delft.nl/content.jsp?objectid=34118
Delftse natuur- en milieuorganisaties komen als de Natuur en Milieukring ieder half jaar bijeen in Natuur- en milieucentrum De Papaver en stemmen daar activiteiten af. Die worden gepubliceerd in de halfjaarlijkse Natuur en Milieuagenda. De gemeente ondersteunt de verenigingen ondermeer door maandelijks bekendheid aan deze agenda te geven in de Stadskrant Delft en op de website www.delft.nl/natuurenmilieu.

 

<3>Onbenut Talent

Doorlink ? http://sv08311/bestanden/WijkEnStadszaken/afdeling/intranet/Leefbaarheid/%28Lunch%29bijeenkomsten/Folder%20Onbenut%20Talent.pdf

Ook in 2005 heeft Onbenut Talent hoogopgeleide allochtonen geholpen bij het aanboren van netwerken en begeleid naar vrijwilligerswerk. Daarbij ging het onder andere om bestuursfuncties binnen de Stichting Ouderenwerk en Stichting Zorginstellingen Pieter van Foreest. Ook zijn kandidaten via Onbenut Talent aan de slag gegaan in een betaalde baan. In september 2005 werd een bijeenkomst georganiseerd in het World Art Centre Delft met als thema ‘Onbenut Talent en Besturen’ . Daarnaast heeft Onbenut Talent meegewerkt aan de organisatie van de eerste Delftse Beursvloer, die op 1 september 2005 in theater De Veste’ door Bureau Vrijwilligers Werk werd georganiseerd.

 

Een overzicht van de resultaten

De diversiteit in besturen is vergroot met het plaatsen van tien allochtone talenten in bestuursfuncties, commissiefuncties en / of het vergroten van actieve betrok­kenheid binnen een personeelsvereniging. Inmiddels zijn 25 deelnemers vanuit het project en netwerk Onbenut Talent actief op meerdere terreinen.
 
Raad van Toezicht St. Zorginstellingen P. van Foreest       1
Klankbordgroep St. Ouderenwerk                                                4
Bestuur St. Ouderenwerk                                                            1
Cliëntenraad St. Ouderenwerk                                         1
Bestuur Rode Kruis                                                                    1
MR-lid scholen                                                               2
Coaches project “Leve Leven”                                          4
Mentoren basisonderwijs                                                            10
Inzet activiteit Brede School                                            1_
Totaal                                                                                       25

 

Op 31 december 2005 stonden 153 kandidaten bij Onbenut Talent ingeschreven. Voor deze kandidaten is het volgende gebeurd:

·          reïntegratietrajecten gestart             11

·          vrijwilligerswerk gestart          8  (excl. meebesturen)

·          stageplekken                                   2

·          gestart met opleiding                        6

·          betaalde baan                                16

·          proefplaatsing                                   1

 

Twee kandidaten hebben in 2005 de mogelijkheid gekregen om via een reïntegratiebedrijf werk aan te boren in het buitenland. Dit gebeurde in het kader van internationale handelsbetrekkingen.

 

<3>Panel Gehandicapten
Doorlink ?

In het Panel Gehandicaptenbeleid zijn zowel belangenorganisaties als professionele organisaties vertegenwoordigd. Zij spreken namens mensen met een functiebeperking. In 2005 is op initiatief van het panel voor de eerste keer een verkiezing van het meest toegankelijke gebouw in Delft georganiseerd. Panden in twee categorieën deden mee: winkels en gezondheidscentra. Winnaar werd de winkel van C-1000 aan het Bastiaansplein.

 

Vorig jaar heeft het Panel Gehandicaptenbeleid tien keer vergaderd. Er is gesproken over het klanttevredenheidsonderzoek onder Wvg-cliënten, de prestatieafspraken WZW en de inrichting van woonservicezones, het persoonsgebonden budget bij rolstoelverstrekkingen, het plan van aanpak WMO, het Lokaal Verkeers- en Vervoersplan, de aanbesteding van de Regiotaxi, de Nota stand van zaken Wvg 2005 en een voorstel tot wijziging van de Verordening Voorzieningen gehandicapten. Het Panel heeft in 2005 ook zijn eigen functioneren geëvalueerd. Hieruit zijn aanbevelingen voortgekomen die in de loop van 2006 ter hand worden genomen.

 


<3>Panel Werk en Inkomen

Doorlink?

Het Panel Werk en Inkomen adviseert het gemeentebestuur gevraagd en ongevraagd over het beleid (en de uitvoering daarvan) op het gebied van werk en inkomen. In 2005 is het panel zeven keer bij elkaar geweest. De belangrijkste adviezen van het Panel in 2005 hadden betrekking op de beleidsplannen voor de  Wet Werk en Bijstand (zowel plan 2005 als 2006) en het beleidsplan Hoogwaardig Handhaven. Andere adviezen gingen over de beleidsregels, de computerregeling  en gesubsidieerd werk. Naast de gevraagde adviezen heeft het panel in 2005 eenmaal ongevraagd advies uitgebracht. Dit advies had betrekking op vrijwilligerswerk binnen de WWB.

 

<3>Platform Delftse Hout
In het platform Delftse Hout komen organisaties die actief zijn de Delftse Hout, in de Delftse Hout gevestigde ondernemers en de gemeente bijeen om initiatieven in en voor het gebied te ondernemen. Het platform geeft vier keer per jaar een nieuwsbrief uit. In 2005 is het platform ondermeer betrokken geweest bij een actie om zwerfvuil op te ruimen, de evaluatie van handhaving en toezicht in de Delftse Hout en het opstellen van een lichtplan. Het platform heeft verder een plan voor bewegwijzering naar de Delftse Hout gemaakt. Voor 2006 staat het ontwikkelen van een gebiedsvisie op de agenda. 

 

 

 

 


<2>Burger en gemeenteraad

 

Delftenaren kunnen invloed hebben op de gemeentelijke besluitvorming via de gemeenteraad. Dat kan bijvoorbeeld door in te spreken in een raadscommissie. In het Raadsinformatiesysteem (RIS) <doorlink> vindt u online alle agenda’s en vergaderstukken van de raads- en commissievergaderingen. Daarnaast kunt u vanaf deze site onder het kopje ‘bestuur en organisatie’ doorklikken naar de gemeenteraad en de verschillende politieke partijen.

<3>Inspreken bij raadscommissies

Iedere burger kan zijn of haar mening te geven over een onderwerp dat op de agenda staat van een raadscommissie. De raadsleden luisteren naar uw opmerkingen en kunnen ze meenemen bij het bepalen van hun standpunt. Delftenaren die willen spreken tijdens de commissievergaderingen krijgen daarvoor drie minuten. Ook in 2005 hebben veel burgers gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. In sommige gevallen leidde het inspreken ertoe dat het gemeentebestuur opnieuw met bewoners ging overleggen of dat plannen werden aangepast. Voor insprekers is op het raadsinformatiesysteem  <doorlink> http://www.gemeentedelft.info/gvscriptvk/dspage.asp?sessionid=11jmf5WxRze8Ge59bo5Wz8Z!no7p!cnlbdoWM9x@GwuCBPegM35UuUCWRV1zyOvo&pageid=19&objectid=2098 een praktische handleiding geplaatst.

 

<3>Nieuwe Inspraak- en Participatieverordening

De gemeenteraad vindt het belangrijk dat Delftse burgers zo vroeg mogelijk worden betrokken bij het maken van plannen voor de stad. Daarom heeft de raad in november vorig jaar de nieuwe Inspraak- en Participatieverordening vastgesteld. In de verordening staat hoe Delftenaren al bij de voorbereiding van gemeentelijk beleid kunnen worden betrokken via interactieve beleidsvorming. Dat komt de kwaliteit van het beleid ten goede en verkort de tijdsduur van de besluitvorming. Want als ideeën van belanghebbenden direct in de plannen worden verwerkt, is het minder vaak nodig om achteraf nog bezwaar te maken.

 

<3>Commissies Extern

De gemeenteraad heeft in 2005 twee keer een Commissie Extern <doorlink> georganiseerd. Dat is een bijzondere commissievergadering waarbij raadsleden, burgers en instellingen met elkaar van gedachten wisselen over een bepaald onderwerp. Vervolgens wordt met elkaar en met de raadsleden van gedachten gewisseld over het onderwerp. In de ‘gewone’ commissievergaderingen is er sprake van eenrichtingsverkeer: de burger spreekt en de raad luistert. In een Commissie Extern is er sprake van debat. Maar voorop blijft staan dat de raad wil kennisnemen van de opvattingen en ideeën van Delftse burgers.

 

In 2005 ging het een keer over de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Zo’n 125 mensen waren aanwezig bij deze bijeenkomst. Hun inbreng wordt in 2006 meegenomen bij de uitwerking van de WMO op lokaal niveau. De andere Commissie Extern ging over de vraag hoe hoog we willen bouwen in Delft. Aan deze discussie deden 90 Delftenaren mee. De commissie Duurzaamheid heeft de uitkomsten verwerkt in het gemeentelijk beleid.

 

<3>Politieke markt

Op 18 april organiseerde de gemeenteraad een Politieke Markt in het Stadhuis. Onderwerp van gesprek was de eerstvolgende gemeentebegroting. Delftenaren konden hun mening naar voren brengen over belangrijke onderwerpen, zoals voorgenomen bezuinigingen. Zo’n 85 mensen maakten van die gelegenheid gebruik. De politieke partijen hebben de inbreng van burgers en organisaties gebruikt om te bepalen waar in 2005 op bezuinigd kon worden en welke beleidsterreinen gespaard moesten blijven.

 


<2>Burgerinitiatief

 

De gemeenteraad heeft in 2004 de verordening op het burgerinitiatief aangenomen. Dat betekent dat burgers vanaf die datum het recht hebben om zelf onderwerpen op de agenda van de gemeenteraad te zetten. Als u vindt dat de gemeenteraad een bepaalde zaak moet oppakken, kunt u daar dus zelf voor zorgen. De raad heeft zichzelf verplicht om vervolgens over het aangedragen onderwerp te discussiëren. Het doel van het burgerinitiatief is Delftenaren een (extra) instrument te geven om de politiek te beïnvloeden. Burgers kunnen hun invloed op de besluitvorming vergroten en tegelijkertijd kan het gat tussen de politiek en de burger worden verkleind. In 2005 is geen gebruik gemaakt van het burgerinitiatief.

 

Iedereen kan een onderwerp indienen. Er wordt geen minimumleeftijd gehanteerd en u hoeft zelfs niet in Delft te wonen. Waar moet u dan wel aan voldoen? Het voorstel mag geen bezwaar of klacht zijn en de gemeenteraad moet bevoegd zijn om er over te beslissen. Minstens 300 inwoners uit Delft van 12 jaar en ouder moeten het voorstel ondersteunen. Als u 100 handtekeningen heeft opgehaald, kunt u zich al wenden tot de burgemeester met het verzoek om een oproep in de stadskrant te plaatsen voor meer handtekeningen. Voor hulp bij het indienen van een voorstel, kunnen initiatiefnemers ook contact opnemen met de raadsgriffier.

 

 

<2>Interactieve beleidsvorming

De gemeente wil het gemeentebeleid zoveel mogelijk in samenspraak met burgers en betrokken organisaties vormgeven. Dat is interactieve beleidsvorming: burgers en organisaties vooraf om hun mening vragen. In 2005 heeft de gemeenteraad daarom de nieuwe Inspraak- en Participatieverordening vastgesteld. Hierin staat hoe Delftenaren kunnen worden betrokken bij de voorbereiding van gemeentelijk beleid. Daarmee is de basis voor interactieve beleidsvorming gelegd. Maar er moet nog wel wat gebeuren om deze vorm van burgerparticipatie goed bruikbaar te maken. Dit jaar wordt daarom de ‘gereedschapskist’ met interactieve instrumenten opgesteld - de instrumenten waarmee een beleidsonderwerp interactief kan worden opgepakt. Vervolgens kan de gemeente per onderwerp gaan bekijken hoe burgers en organisaties vooraf kunnen meepraten. In de nabije toekomst moet dat leiden tot heldere participatie en betere resultaten. Want door een beroep te doen op de deskundigheid en creativiteit van burgers, komen andere oplossingen naar voren en verbetert de kwaliteit van het beleid.
 


<2>Inspraak

Sommige vormen van burgerparticipatie zijn wettelijk vastgelegd. Dat geldt ook voor het recht op inspraak bij procedures op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu. Burgers reageren via inspraak op het voorgestelde beleid van de gemeente. In 2005 organiseerde de gemeente inspraakavonden voor uiteenlopende plannen. Om inzicht te geven in de verscheidenheid aan onderwerpen, zijn enkele voorbeelden uitgewerkt.

 

<3>Spoortunnel
http://www.gemeentedelft.info/gvscriptvk/dspage.asp?objectid=9733&sessionid=11jmf5WxRze8Ge59bo5Wz8Z!no7p!cnlbdoWM9x@GwuCBPegM35UuUCWRV1zyOvo

De gemeenteraad heeft in februari 2006 het bestemmingsplan voor de Spoorzone kunnen vaststellen. Dit gebeurde na een jaar waarin het plan uitgebreid is toegelicht en besproken met de stad. Delftenaren maakten ruim gebruik van de mogelijkheden om te reageren: het voorontwerp bestemmingsplan leverde maar liefst 150 reacties op, en het ontwerp bestemmingsplan nog eens 75. De plannen zijn ook besproken met het Platform Spoor, waarin belangenorganisaties in het gebied zijn vertegenwoordigd.

 

De discussie spitste zich toe op de inrichting van het gebied Phoenixstraat/Spoorsingel en op de verkeersdruk en bebouwing aan de Coenderstraat. De reacties en discussies hebben geleid tot aanpassingen in het plan, zoals een nieuwe plek voor de singel in de Phoenixstraat. Voor de Coenderstraat is vastgelegd dat de parkeergarages onder de nieuwbouw niet in het zicht komen en dat de gevels direct langs de weg lager worden.

In oktober konden de overeenkomsten voor de Spoorzone worden beklonken. Aan de feestelijke ondertekening namen minister Peijs van Verkeer en Waterstaat en minister Dekker van VROM deel.

<3>Sportpark Brasserskade

Het gemeentebestuur heeft in 2005 besloten om € 42.000 te besteden aan het project ‘Modernisering sportpark Brasserskade’. Met dit geld wordt een aantal varianten voor de toekomst van het sportpark onderzocht. Die moeten inspelen op de huidige ontwikkelingen en een oplossing bieden voor bestaande knelpunten. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de toekomst van de sporthal Brasserskade, de renovatie van de atletiekbaan AV40, de toekomst van het DHC-stadion en het toepassen van kunstgras voor de voetbalsport. Het sportpark wordt geschikt gemaakt voor de komende 30 jaar.

 

De gemeente betrekt de gebruikers van het sportpark nauw bij dit proces. Er wordt vaak overlegd met de klankbordgroep die bestaat uit gebruikers van het sportpark, zoals de voetbalverenigingen, AV40, Midi en het squashcentrum. De klankbordgroep is in het leven geroepen om de plannen beter te laten aansluiten op het dagelijks gebruik. De groep geeft advies op de voorstellen voor de aanpak van het park. In 2006 worden de varianten aan het college van burgemeester en wethouders voorgelegd.

 

<3>Verplaatsing Dienstencentrum

Dienstencentrum Over de Brug voor dak- en thuislozen en verslaafden gaat verhuizen naar een andere locatie. Het huidige pand is te klein en voldoet niet meer aan de eisen.

In 2005 zijn op de ruimtelijke onderbouwing voor het pand aan de Surinamestraat 34 inspraakreacties binnengekomen en beantwoord. De gemeente heeft daarnaast diverse bijeenkomsten georganiseerd voor betrokken burgers en organisaties. Hier werden de plannen toegelicht en kregen de aanwezigen de mogelijkheid hun mening te geven.

 

In maart was er een informatiebijeenkomst in het Mondriaan voor omwonenden en omliggende bedrijven. Deze bijeenkomst werd bijgewoond door zo'n 200 belangstellenden. In mei volgde een informatiebijeenkomst in Delfstede over het beheerplatform en beheerplan voor de Surinamestraat en omgeving. In de Lindenhof werd in oktober een inspraakavond georganiseerd. Op de agenda stond de ruimtelijke onderbouwing die nodig is om vrijstelling te krijgen van de huidige bedrijfsbestemming van het nieuwe pand. De eerste bijeenkomst van het beheerplatform Surinamestraat en omgeving was in november. Deelnemers aan de bijeenkomst waren vertegenwoordigers van Politie Delft, de Mondriaan Onderwijsgroep, Dienstencentrum Over de Brug (directie en bezoekers) en de gemeente Delft (wijkcoördinator en adviseur integrale veiligheid). De deelnemers spraken over het doel en de werkwijze van het platform.

 

<3> Sport in Delft

In het najaar van 2005 is het project Sportvisie 2000+6 (bekend als Sport in Delft) officieel afgesloten. Tijdens de finalebijeenkomst werd feestelijk afscheid genomen van de achttien leden van de twee werkteams. Zij hebben de afgelopen zes jaar een grote bijdrage geleverd aan het beleid op het gebied van sport, spel en bewegen voor de komende jaren in Delft.  De werkteams bestonden uit betrokken stadgenoten van diverse groepen uit de Delftse samenleving: sport, buurtwerk, wijkwerk , jongerenwerk, ouderenwerk én (bewegings-)onderwijs. De werkteams realiseerden onder andere het inrichten van een Platform Sport, Spel en Bewegen, de website Sport in Delft, sportactiviteiten van meer dan dertig sportclubs in het brede schoolprogramma, vijf samenwerkingsverbanden tussen sportverenigingen en kinderopvangorganisaties, uitvoering van verenigingsondersteuning én invoering van de landelijke norm Gezond Bewegen. De uitkomsten van het project Sportvisie 2000+6 worden verwerkt in de sportnota ‘Alles uit de kast’.



 

 


<2>De Delftse wijkaanpak in 2005

 

Ook in 2005 heeft de wijkaanpak bijgedragen aan leefbare, veilige, schone en sociale wijken. Bewoners, gemeente en partners in de wijken zoals corporaties, politie, welzijnorganisatie BWD, Stichting Ouderwerk Delft en diverse bedrijven hebben daar met elkaar hard aan gewerkt. De wijkprogramma’s 2005 vormden daarbij een belangrijke leidraad. In iedere wijk werd ook direct ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen, problemen of ideeën die naar voren kwamen. Daarnaast waren er zaken die in alle zeven wijken speelden en dus om stedelijke activiteiten vroegen.

 

Er is in 2005 in alle wijken veel aandacht besteed aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Daarbij speelden projecten als Kinderen Veiliger door Delft en Groene Golf een belangrijke rol. Daarnaast zijn er vorig jaar veel initiatieven genomen om de onderlinge contacten in de wijk te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan de activiteiten rondom het programma Kunst in de Wijken en de vele straat-, buurt en wijkfeesten die zijn gehouden. In veel buurten en straten is vorig jaar opnieuw gewerkt aan het op orde houden en verbeteren van de inrichting van de straten en pleinen. Niet alleen om het aantal zogenaamde ‘enge plekken’ <doorlink> http://www.gemeentedelft.info/gvscriptvk/dspage.asp?sessionid=1agM35UuYCWNZ5zySvobBaqCs3l14uVxDY@p5G7cL9!DmM!2Az1FIodrhoUhCp3M&pageid=19&objectid=15721 in de wijken terug te dringen, maar ook om de buurt ‘fleuriger’ te maken via Fleur Delft Op acties. Tot slot is veel energie gestopt in het terugdringen en tegengaan van allerlei vormen van overlast in de wijken, zoals vervuiling, geluidshinder of overlast van jongeren. Dit gebeurde met meer toezicht en handhaving, maar ook door het afspreken van leefregels met elkaar.

 

Meer gedetailleerde informatie over de wijkaanpak in 2005 vindt u in het jaarverslag wijkaanpak 2005 op www.gemeentedelft.info/wijkaanpak. Of bekijk de special in de Stadskrant Delft van 12 februari jl. Doorlink naar pdf.

 

<3>De wijkverslagen

Voor iedere wijk is een eigen wijkverslag opgesteld, net als in voorgaande jaren. Daaruit blijkt dat er per wijk verschillen zijn in wat is aangepakt en welke initiatieven zijn genomen. Iedere wijk heeft immers eigen specifieke problemen, ideeën en wensen. Om helder te krijgen wat er speelt in de wijken en zo te bepalen waarmee aan de slag moet worden gegaan, hebben wijkcoördinatoren en de partners tientallen keren overleg gevoerd met bewoners. Ook is er volop contact geweest per brief, e-mail en telefoon.

<link naar wijkverslagen> http://www.gemeentedelft.info/gvscriptvk/dspage.asp?sessionid=1ySvofBaqCs3l54uVBDU@p5G7cLd!DmM!6Az1FIsdrhsUhCp3M4aGxJh@OuGEX@h&pageid=19&objectid=14733

 

<3>Buurthuizen
Sinds 2004 wordt het beheer en de exploitatie van buurthuizen en wijkaccommodaties gefaseerd overdragen aan de Stichting Brede Welzijnsorganisatie Delft (BWD). Vrijwilligers van de buurthuizen kunnen vervolgens in een programmaraad hun inbreng leveren. In 2005 gebeurde dat voor wijkaccommodatie Delft Noord en buurtgebouw Sint Olof. Er is daarnaast succesvol onderhandeld met wijkaccommodaties Wippolder, De Wending en buurtgebouw Voorhof II over een overgang in 2006.

 

<3>Stedelijke activiteiten

In 2005 was er soms actie nodig voor alle wijken, zogenoemde stedelijke activiteiten. Dat gebeurde onder andere bij de aanpak van ergernis en overlast en de aanpak van verkeersveiligheid. Daarnaast zijn er ook enkele activiteiten georganiseerd voor alle wijken samen: een bedankavond voor actieve bewoners in juni, de grote wijkenmarkt op de Markt en in het stadhuis op 8 oktober en de Leukste Straat van Delft 2005.

 

De wijkenmarkt trok dit jaar meer bezoekers dan vorig jaar. Er was in de tenten volop gelegenheid om te kijken naar de initiatieven die er dat jaar waren genomen. Zo kon iedereen ideeën opdoen over hoe je zelf kunt werken aan je eigen wijk en ook wat dat kan opleveren. Daarnaast waren er tal van workshops, muziek en demonstraties. Op de wijkenmarkt werden ook de winnaars van de Leukste straat van Delft 2005 onder grote belangstelling bekend gemaakt. Vanaf begin van het jaar heeft de krant Delft op Zondag elke twee weken een ‘leukste’ straat geportretteerd. Lezers van de krant konden in september de winnaar van de publieksprijs kiezen. Dat werd Delfshove aan het Vorrinkplein. Een vakjury riep de Debussyflat uit als winnaar. De Mackaystraat, Donkerstraat en Slokkerbuurt wonnen een kerstpakket.

 

<3> Wijkbudgetten

De wijken werken al vier jaar met zogenoemde wijkbudgetten. In 2005 werd daarvan de werking geëvalueerd. Een bijstelling bleek niet nodig, maar een aparte ‘knelpuntenpot’ naast het wijkbudget was niet langer noodzakelijk. De knelpuntenbudgetten zijn daarom in 2005 samengegaan met de wijkbudgetten. Met ingang van 2005 zijn de wijkbudgetten ook structureel geregeld.

 

<3> Organisatie van wijkgericht werken

Om goed te kunnen samenwerken in de wijken is het ook belangrijk dat alle partners in de wijkaanpak regelmatig met elkaar van gedachten wisselen. Dit gebeurt in het partneroverleg wijkaanpak. Ieder kwartaal hebben directieleden van de corporaties, politie, de welzijnsorganisatie BWD, voortgezet onderwijs, de Stichting Ouderenwerk Delft en de gemeente overleg. En binnen de gemeentelijke organisatie werd ook in 2005 verder gewerkt aan het versterken van een meer vraaggerichte en resultaatgerichte cultuur en organisatie. Zo heeft de sector Stadsbeheer wijkteams gevormd om beter wijkgericht te kunnen werken.

 

<3> Communicatie met en in de wijken

Bewoners en partners moeten goed worden geïnformeerd over wat er gebeurt in de wijken en de wijkaanpak. Daarin spelen de Stadskrant Delft, de wijkkranten, de gemeentelijke website en de WijkWebs een belangrijke rol. In de stadskrant heeft ook in 2005 de tweewekelijkse rubriek ‘Samen werken in de wijken’ gestaan. Delftenaren hebben daarnaast beter zicht gekregen op de verplichte publicaties die voor hun woonomgeving van belang zijn. De verplichte gemeentepublicaties worden in de stadskrant per wijk weer gegeven. Ook is er met regelmaat een katern gevuld met de belangrijkste resultaten van de wijkaanpak.

 

Om bewoners te ondersteunen bij hun activiteiten heeft de gemeente een cursus voor alle redactieleden van wijkkranten georganiseerd. Deze cursus werd begin april feestelijk afgerond. De cursus heeft ervoor gezorgd dat inmiddels in alle wijken een redactie actief is en alle wijken een eigen wijkkrant hebben, met uitzondering van de binnenstad. Daar weten bewoners echter goed de weg te vinden naar het wijkweb.

 

<3>WijkWebs

In 2005 zijn de WijkWebs omgebouwd van informatieve websites tot interactieve wijkcommunities waarop wijkbewoners zelf kunnen publiceren. Op de WijkWebs kunnen Delftenaren discussiëren, een persoonlijke pagina aanmaken en tweedehands spulletjes te koop aanbieden. De WijkWebs maken daarmee op een unieke manier gebruik van DigiD, de digitale identiteit waarmee burgers met overheidsinstellingen kunnen communiceren. Omdat de bewoners niet anoniem zijn op het WijkWeb kunnen zij elkaar leren kennen. de digitale ontmoetingen dragen bij tot de leefbaarheid in de wijk.

Want dat is het doel van de WijkWebs: het versterken van het 'buurtgevoel' en het vergroten van de leefbaarheid in de wijk. Door onderlinge contacten tussen wijkbewoners mogelijk te maken, leveren de WijkWebs hier een bijdrage aan. Ook diverse organisaties doen mee aan de WijkWebs: woningcorporaties, politie, sportverenigingen en redacties van de wijkkranten. Het aantal deelnemers is nog niet zo hoog, maar stijgt wel gestaag - zeker nu de DigiD steeds bekender wordt. Het aantal bezoekers is wel heel hoog: zo’n 30.000 bezoekers per maand. De WijkWebs zijn te benaderen via www.delft.nl of via www.delft.nl/naam van de wijk.<doorlink maken>

 

 

 


<2> Jumelages en stedenbanden

 

Delft heeft vier jumelages, namelijk met Freiberg (Duitsland), Kfar Saba (Israel), Adapazari (Turkije) en Aarau (Zwitserland). <doorlinken> Een jumelage is een relatie tussen twee steden, waarbij contacten tussen en uitwisseling van burgers en maatschappelijke organisaties centraal staan. Daarnaast heeft Delft ook twee stedenbanden die zijn gebaseerd op ‘internationale solidariteit’ namelijk met Estelí (Nicaragua) en Tshwane (Zuid-Afrika). De gemeente ondersteunt projecten in deze steden, mede met steun van het Rijk.

 

De contacten tussen de jumelages en stedenbanden worden onderhouden door stichtingen. Het bestuur en de werkzaamheden van deze stichtingen liggen vrijwel volledig in handen van toegewijde vrijwilligers. Dankzij deze vrijwilligers worden allerhande activiteiten georganiseerd en projecten opgestart, van uitwisselingen tussen sportclubs en scholen tot woningbouwprojecten. De stichtingen zetten zich met hart en ziel in voor zowel de eigen gemeente als de partnergemeente.    < doorlink>.

 

<2>Delft digitaal

 

Internet is niet alleen een goed middel om Delftenaren te informeren over het gemeentebeleid. Het biedt ook mogelijkheden voor burgers om invloed uit te oefenen op het beleid. De gemeentesite www.gemeentedelft.info is daarvoor het eerste instrument. Zo zijn onder andere de webpagina’s van de leden van het gemeentebestuur te bezoeken. Maar ook het Raadsinformatiesysteem is te raadplegen. Daar zijn de agenda’s en vergaderstukken van de raads- en commissievergaderingen te vinden.

 

Naast de algemene gemeentesite en de WijkWebs zijn er via www.delft.nl diverse portals te bezoeken waar uitgebreide informatie is geplaatst per thema: nieuwsberichten, achtergrondinformatie en wetenswaardigheden. De portals zijn er voor

Sport  http://www.delft.nl/content.jsp?objectid=34500 ,

Onderwijs   http://www.delft.nl/content.jsp?objectid=34287 ,

de Delftpas http://www.delft.nl/content.jsp?objectid=34069 ,

Kunst in de wijken  http://www.delft.nl/content.jsp?objectid=36382 en

natuur en milieu http://www.delft.nl/content.jsp?objectid=34116. <doorlinks>

 

<2>Stadskrant 10 jaar

 

In april 2005 bestond de Stadskrant Delft tien jaar. 'De gemeente wil beter contact onderhouden met de bevolking en zocht daarvoor een geschikt medium.' Zo viel te lezen in de eerste Stadskrant Delft, die verscheen op donderdag 20 april 1995. Aad Bonthuis (Stadsbelangen) was indertijd als wethouder verantwoordelijk voor de verschijning van de krant. Volgens de wethouder zou de stadskrant wekelijks antwoord moeten geven op vragen als: "Wat doet de gemeente? Waarom nemen bestuurders bepaalde beslissingen? Waar signaleert de burger lacunes in het beleid? Wat leeft er aan wensen en ideeën onder de bevolking". Dat doet de stadskrant door artikelen te plaatsen die beleid toelichten en daarover ook betrokken Delftenaren aan het woord te laten.

 

Een goed voorbeeld hiervan zijn de publicaties in 2005 over de keuze voor de nieuwe locatie voor de dagopvang van verslaafden en daklozen. Een beladen onderwerp. In de stadskrant is ruim uitgelegd hoe de procedure bij het kiezen van een nieuwe locatie zou verlopen. Vervolgens zijn over de inspraakavonden reportages verschenen. Over de keuze die het college heeft gemaakt, hebben alle fracties uit de gemeenteraad zich in de krant kunnen uitspreken. Ook de mening van buurtbewoners is in diverse artikelen weergegeven.

 

De belangrijkste veranderingen in de stadskrant in 2005 waren de raadsrubriek en de indeling per wijk van de verplichte publicaties. In de raadsrubriek kunnen raadsfracties hun mening geven over een actueel onderwerp. In de meeste gevallen gaat het om zaken die op de agenda van de gemeenteraad staan. Door de verplichte publicaties per wijk in te delen, kunnen bewoners sneller publicaties vinden die betrekking hebben op hun directe omgeving.


<2>Kinderen en jongeren

 

Ook kinderen en jongeren hebben mogelijkheden om te participeren. Een aantal instrumenten zijn specifiek op hen gericht, zoals brede school, de kinderactieraad en de jongerenraad.

 

<3> Brede school

 

Kinderen in hun eigen buurt laten leren, spelen en gezond bewegen; daar staat brede school Delft voor. Een dag vol leuke en leerzame activiteiten. Scholen, kinderopvang en tal van verenigingen en instellingen werken hierin samen. In de brede school ontwikkeling investeert de gemeente Delft in een programma van naschoolse activiteiten in en om scholen. Dit kan tot stand komen door de samenwerking tussen scholen, buitenschoolse opvang en zo’n vijftig instellingen en verenigingen.

 

Ook in de samenwerking en samenhang wordt geïnvesteerd, door de inzet van brede school makelaars die vraag en aanbod bij elkaar brengen. In de brede school ontwikkeling draait dus alles om participatie en samenwerking. In de eerste jaren is vooral aandacht geweest voor de activiteiten. Nu gaat het meer om de inhoud en de samenwerking tussen de partners. Hierbij horen ook de kinderen zélf.

 

Bij de ontwikkeling van brede school programma’s wordt steeds meer aangesloten op de ideeën en de vraag van scholen, bso's, de ouders en kinderen. Die vraag stond bijvoorbeeld in het najaar van 2005 centraal in de wijkwerkgroepen. Ook hebben de brede school makelaars gesprekken met leerlingen gevoerd over hun wensen. Basisschool De Horizon heeft samen met de brede school makelaar en andere partijen het project SLIM ontwikkeld: ouders en kinderen volgen samen een cursus onder de naam Samen leren in de middag (SLIM). Inmiddels gaan ook andere scholen aan de slag met dit project.

 

In het voortgezet onderwijs werkt de brede school aan participatie door de vorming van jongerenraden op het vmbo. Dat bleek niet eenvoudig: de raden zijn er, maar het resultaat is vooralsnog matig. Desondanks geloven de scholen en de gemeente in het concept en daarom worden de jongerenraden ook in 2006 voortgezet.

 

<3>Kinderactieraad

De gemeente wil niet alleen kinderen mee laten praten over de brede school activiteiten, maar wil via het brede schoolproject kinderen ook betrekken bij de wijk. Een bijzonder project is de Kinderactieraad. In het belangenplatform Tanthof werd vorig jaar de behoefte aan kinderactiviteiten geuit. De wijkcoördinator en de brede schoolmakelaar hebben samen met De Nieuwe Amateur de Kinderactieraad ontwikkeld. Doel daarvan is de kinderparticipatie in de wijk vergroten. De onderwerpen waarmee de kinderen aan de slag zijn gegaan, hebben ze zelf aangedragen, zoals pesten, overlast van hondenpoep en de wens van een kinderdisco. In tien bijeenkomsten hebben de kinderen een presentatie gemaakt van hun plannen, persberichten geschreven en een programma voor het slotfeest bedacht en voorbereid. De Kinderactieraad gaat door en draait in het voorjaar van 2006 in Hof van Delft.

 

<3>Jongerenraad

In jongerencentra zijn in 2005 een programmaraden gevormd, zodat de jongeren hun eigen programma kunnen samenstellen. Daarnaast heeft Delft een jongerenraad die signalen van jongeren weet te vertalen in concrete ideeën. Die ideeën legt de Jongerenraad voor aan de gemeente. De burgemeester is hun adviseur en er wordt regelmatig overleg gevoerd. Op verzoek van de jongerenraad heeft de gemeente onderzoek gedaan naar wat er leeft onder Delftse jongeren.


<1>Dienstverlening

 

Als inwoner van Delft mag u erop rekenen dat uw contact met de gemeente goed verloopt. Of dat nu aan de balie, per brief, website, telefoon, e-mail of de website www.gemeentedelft.info gebeurt. De gemeente heeft ook in 2005 gewerkt aan het verbeteren van die dienstverlening. Het streven is u snel en in één keer goed van dienst te zijn - het liefst via één loket.

 

Daarnaast moet de gemeente voldoen aan de doelstellingen van de rijksoverheid. De rijksoverheid verlangt dat begin 2007 alle gemeenten minimaal 65% van de dienstverlening ook digitaal kunnen leveren. Daarnaast wordt gestreefd naar transparante processen door alle lagen van de overheid heen, naar vermindering van administratieve lasten en naar versnelling van allerlei procedures. In die ontwikkeling moeten de gemeenten de 'eerste ingang' worden voor burgers en bedrijven. Of dat nu de ingang voor de belastingdienst, de Informatiebeheergroep, de provincie of het waterschap is.

 

Om de dienstverlening te verbeteren en de einddoelen te halen, moet er veel gebeuren. Daarvoor zijn de programma’s Dienstverlening, burger@delft.nl en bedrijven@delft.nl in het leven geroepen. Het programma Dienstverlening zorgt ervoor dat het handelen van de gemeente voor u transparanter wordt. En met het ontwikkelen en publiceren van servicenormen weet u wat u van de gemeente mag verwachten.

 

 

<2> Dienstverlening in 2005

Vorig jaar zijn de servicenormen van de gemeente onder de loep genomen. Een servicenorm maakt direct duidelijk waar u als klant van de gemeente op mag rekenen. Dan gaat het bijvoorbeeld om wachttijden, reactietijden, toegankelijkheid van de gemeente, privacy en gedrag. De servicenormen vindt u bij de producten en diensten op internet en in een brochure. Inmiddels zijn er ruim 80 servicenormen van kracht. De gemeente ziet er op toe dat de beloofde normen ook worden waargemaakt.

Ook is afgesproken dat in 2006 één servicenorm geldt voor de maximale wachttijd aan de balie: u wordt binnen 30 minuten geholpen als u zonder afspraak langskomt. Voor een aantal producten kan een afspraak worden gemaakt. U wordt dan binnen vijf minuten geholpen. Bovendien is het aantal servicenormen voor 2006 uitgebreid. Bijvoorbeeld met de beoordeling van een aanvraag voor een huisvestigingsvergunning (wettelijk maximaal acht weken, maar Delft streeft naar een afhandeltijd van twee weken) of een reactie op een e-mail (binnen 24 uur). En als u op werkdagen voor 13.00 uur digitaal een uittreksel aanvraagt en betaalt, heeft u het uittreksel de volgende dag in de bus.

 

Ook de dienstverlening op www.gemeentedelft.info is uitgebreid en er is onderzoek gedaan naar de verbetering van de dienstverlening aan bedrijven.


<2>Waardering voor dienstverlening

Klanten van de Publieksbalie zijn tevreden over de geboden service en de locatie waar de dienst of het product wordt afgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO naar de klanttevredenheid bij de Publieksbalie. Op beide onderdelen scoorde Delft dit jaar weliswaar iets lager (drietiende punt) dan in 2004, maar nog steeds een dikke voldoende. Ondervraagde Delftenaren gaven het cijfer 7.8 voor de geboden service en het cijfer 7.5 voor de locatie. Delft plaatste zich daarmee in de top vijf  van de hoogst scorende gemeenten. Het onderzoek vond tegelijkertijd plaats bij vijftig andere gemeenten in Nederland en maakte deel uit van een onderlinge vergelijking (benchmark). TNS NIPO vroeg in totaal 5255 bezoekers van de Publieksbalies in de deelnemende gemeenten om een oordeel.

 

De relatief hoge score voor Delft ten opzichte van andere gemeenten betekent niet automatisch ook een betere dienstverlening dan elders. Het heeft ook te maken met het verwachtingspatroon van de bezoeker. In 2004 had 34% van de Delftse ondervraagden voorafgaande aan het bezoek een lagere verwachting van de dienstverlening dan het uiteindelijke oordeel na afloop van het bezoek. In 2005 was dit slechts 7% van de ondervraagden. Voor 72% van de bezoekers kwam het bezoek overeen met de verwachting die zij hadden van het bezoek. In 2004 was dat nog 43% van de bezoekers.

 

Hoe Delft de service aan klanten verder wil verbeteren, staat in het meerjarenplan ‘dienstverlening’ <doorlink> http://www.gemeentedelft.info/gvscriptvk/dspage.asp?sessionid=1d!zmQ!2AD1JIodrhoUlCp3M4aGBJl@SuKEX@hWdpz8@H1!b8xG1jif1WxRze8Ga&pageid=19&objectid=3022. De gemeente streeft naar een uitbreiding van het aantal producten dat digitaal wordt aangeboden of op afspraak kan worden verkregen. Daarmee zal het gemak voor klanten toenemen.

 

 

 


<2>Aan de balie

 

Bij de Publieksbalie kunt u terecht voor producten en diensten op het gebied van Burgerzaken, Bouwen, Wonen, Parkeren, Belastingen, Burgerlijke Stand en algemene (gemeentelijke) informatie. Vlak voor aanvang van het nieuwe jaar kreeg de wereld te maken met een tsunami-ramp van ongekende omvang in Azië. Als steunbetuiging en blijk van medeleven werd besloten direct een actie op te starten om geld in te zamelen voor de Stichting Samenwerkende Hulporganisaties (giro 555). Gedurende de eerste maand van 2005 zamelde het publiek en medewerkers gezamenlijk een mooi bedrag van ruim €1.800 in.

 

<3>Publieksbalie

Ook in 2005 werd de Publieksbalie aan de Phoenixstraat 16 druk bezocht. Ruim 98.000 mensen brachten een bezoek. Door te werken volgens de servicenormen werden lange wachttijden zoveel mogelijk voorkomen. De medewerkers streefden naar een maximale wachttijd van 30 minuten voor producten op het gebied van parkeren, nieuwkomers (in Nederland) en naturalisaties (aanvragen Nederlandse nationaliteit). Bijna 98% van de bezoekers werd binnen deze wachttijd geholpen. Voor alle overige producten van de Publieksbalie werd gestreefd naar een maximale wachttijd van 20 minuten. Dit werd in 96,8% van alle bezoeken gerealiseerd. De gemiddelde wachttijd over 2005 bedroeg slechts 9 minuten (in 2004 nog 11 minuten); gemiddeld waren acht minuten nodig om een product of dienst te leveren (hetzelfde als in 2004).

 

Reisdocumenten

Ruim 14.000 Delftenaren kregen in 2005 persoonlijk bericht van de gemeente. Deze mensen werden eraan herinnerd dat hun rijbewijs, paspoort en/of identiteitsbewijs binnen twee maanden zou verlopen. In juni was de Publieksbalie bovendien een hele week in de avonduren geopend voor het aanvragen van reisdocumenten op afspraak. Zo werd de piektijd voor de zomervakantie enigszins gespreid. Veel Delftenaren maakten gebruik van de tijdelijk verruimde openingstijden.

 

Op afspraak

Een kleine 5.600 mensen maakten in 2005 gebruik van het afnemen van een product op afspraak. Daarbij streefde de gemeente naar een maximale wachttijd van 5 minuten. In 93% van de bezoeken op afspraak werd dit gerealiseerd, 5% van de bezoekers was op tijd voor de afspraak maar moest toch langer dan 5 minuten wachten en 2% van de bezoekers kwam te laat op de afspraak. In 2006 worden er meer producten en diensten op afspraak aangeboden.

 

Verbeteringen

Er was in 2005 niet alleen aandacht voor wachttijden en transactietijden; er is ook geïnvesteerd in twee extra balies aan de Phoenixstraat 16 om meer mensen tegelijk te kunnen helpen. Ook zijn de nummerdisplays in de wachtruimte vervangen door informatieschermen. Nieuw in 2005 waren de bezoeken aan Delftse verpleeg- en verzorgingscentra. Bewoners van deze centra kunnen sinds vorig jaar de noodzakelijke identiteitsbewijzen op hun eigen locatie aanvragen en ontvangen.

 
Aanvragen huursubsidie

In 2005 was de Publieksbalie nog verantwoordelijk voor de beoordeling van aanvragen voor huursubsidie. De beoordeling van een aanvraag mocht acht weken in beslag nemen. De Publieksbalie hanteerde in 2005 echter een servicenorm van zes weken voor het gehele beoordelingsproces (van aanvraag tot beschikking op de aanvraag). Slechts één aanvraag kende een iets langere doorlooptijd.

 

 


<3>Meldpunt Toezicht Openbare Ruimte
<doorlink> http://www.gemeentedelft.info/gvscriptvk/dspage.asp?objectid=1343&sessionid=10aGBJh@OuKIX@lWdtD8XH5Wf8xG1nmf5!BNDacKa19fs1WzcV!js3tW8jhb9oWM

 

Sinds 2004 kunt u met vragen en meldingen over parkeren terecht bij het Meldpunt Toezicht Openbare Ruimte (TOR). Dan gaat het om parkeren in de breedste zin van het woord, zoals:

- hulp bij de aangifte via het internet van diefstal of vernieling;

- betalen van elektronisch ontvangen naheffingsaanslagen parkeerbelasting;

- hulp bij het indienen van een bezwaarschrift tegen de ontvangen naheffingsaanslag
parkeerbelasting;

- het verwijderen van aangelegde wielklemmen

- een verzoek om teruggave van een weggesleepte auto of (brom-)fiets.

 

Ook voor andere taken van de sector Toezicht Openbare Ruimte is het meldpunt bereikbaar. Denk bijvoorbeeld aan meldingen van (brom)fietswrakken, autowrakken, illegaal geparkeerde aanhangers en recreatievoertuigen, defecte parkeerapparatuur en overbodige, ontbrekende of tegenstrijdige bebording.

 

In 2005 hebben 315 mensen de weg naar het Meldpunt TOR weten te vinden. Het bezoekersaantal is daarmee lager dan verwacht. Het meldpunt is bedoeld als extra service voor de bezoekers en de burgers van Delft. Daarom is het wenselijk om het meldpunt meer te profileren. De gemeente heeft daarvoor in 2005 samenwerking gezocht met onder andere TAS (tourist assist service), de politie, TIP en infopunt stadsbeheer. Dat wordt in 2006 voortgezet.

 




<2>Callcenter

 

Telefonisch contact met de gemeente verloopt voornamelijk via callcenters, bereikbaar via 260 2222. In 2005 is het aantal telefoontjes fors toegenomen: 65.861 telefonische contacten in 2005 tegenover 45.385 in 2004. Dit komt omdat begin 2005 ook de telefonische contacten van de (gemeentelijke) afdeling Belastingen zijn overgenomen.

 

In 2005 is de gemiddelde wachttijd en gespreksduur wel iets toegenomen. De gemiddelde wachttijd bedroeg 1 minuut en 19 seconden (56 seconden in 2004) en de gemiddelde gespreksduur liep op tot 3 minuten en 14 seconden (2 minuten en 54 seconden in 2004). Dit heeft vooral te maken met het feit dat telefoongesprekken over gemeentelijke belastingen een langere doorlooptijd kennen. In 2006 hoopt de Publieksbalie de wachttijd en gespreksduur bij het callcenter terug te brengen door onder andere het bieden van een directe afspraakmogelijkheid via www.gemeentedelft.info. Door uitbreiding van de digitale dienstverlening zal naar verwachting de druk op het callcenter geleidelijk afnemen.

 

<3>Infopunt Stadsbeheer

In 2005 zijn voor het schoonhouden en onderhoud van de openbare ruimte stapsgewijs servicenormen ingevoerd. Voor 2006 zijn die normen verder aangescherpt. Zo wordt na een melding over het schoonhouden van de openbare ruimte de locatie binnen 48 uur opgeruimd. Is een reparatie nodig, dan gebeurt dat binnen tien dagen na de desbetreffende melding.

 

In 2005 zijn bij het Infopunt 21.023 meldingen over de openbare ruimte binnengekomen. Ten opzichte van 2004 is dit aantal met 1 % afgenomen. De meeste meldingen hebben betrekking op het inzamelen van grofvuil, maar ook voor de ongediertebestrijding wordt regelmatig gebeld. In 2005 is ruim 85% van alle binnengekomen meldingen binnen 10 werkdagen afgehandeld.

 

2004

2005

resultaat

21.240

21.023

-1%

 

Grofvuil

Het aantal grofvuilmeldingen is in 2005 behoorlijk toegenomen.

 

 

2004

2005

resultaat

Digitale meldingen

6.785

10.267

+51 %

Telefonische meldingen

17.560

26.158

+49%

Totaal

24.345

36.425

+50 %

 

Grofvuil meldingen die via het internet binnenkomen, worden volledig automatisch verwerkt. Het kost de gemeente dus minder om deze te verwerken dan wanneer een melding telefonisch wordt gedaan. Het percentage meldingen dat via internet wordt gedaan, is in 2005 echter amper gegroeid ten opzichte van 2004 van 27,9% naar 28,2%.


 

 


Overlaadstation
Het aantal bezoeken van particulieren aan het Overlaadstation is gestegen: 25.678 bezoekers (3000 meer bezoeken dan in 2004).  De zaterdagmiddag openstelling van het Overlaadstation voorziet in een behoefte; ruim 730 bezoekers meer dan in 2004 op zaterdagmiddag (+26%). Van de kortingsregeling voor aanhangwagens wordt ook goed gebruik gemaakt: meer dan 400 inwoners profiteerden in 2005 van de €10 korting op de huur van een aanhangwagen voor het wegbrengen van vuil.

 

Gesprekken

Bij het Infopunt zijn in 2005 iets meer dan 76.000 telefoontjes binnengekomen. In de grafiek vindt u een totaaloverzicht van het aantal gesprekken verdeeld over de dag. Vooral tussen 9.00 en 10.00 uur wordt veel gebeld.


 

 

 



<2> Delft Digitaal

 

<3>burger@delft.nl

Met het programma burger@delft.nl werkt de gemeente aan verbetering van met name de digitale dienstverlening. Steeds meer producten en diensten worden digitaal aangeboden (48 in 2005 ten opzichte van 30 in 2004) en de gemeentesite wordt steeds toegankelijker en gebruiksvriendelijker. Meer en meer burgers en bedrijven weten de digitale producten en diensten te vinden: het aantal digitale transacties is in 2005 met 89% toegenomen ten opzichte van 2004.

 

Ook het fysieke loket en de telefonische bereikbaarheid van de gemeente vraagt aandacht. Een onderzoek uit 2005 toont aan dat er nog veel winst is te behalen door nog meer diensten te combineren volgens de zogenoemde 1-loket gedachte. Zo zijn er nog steeds diverse locaties met eigen loketten. Ook staan er nog veel verschillende telefoonnummers in de telefoongids. Dat kan beter, zeker omdat we als gemeente willen uitgaan van ‘de logica van de burger’. In 2006 worden daarom verbetervoorstellen gedaan.

 

<3>bedrijven@delft.nl

In 2005 is onderzoek gedaan naar een verbeterde dienstverlening voor bedrijven. De dienstverlening aan bedrijven is nog niet zo georganiseerd als die voor burgers. Bedrijven en instellingen kunnen nog niet rekenen op dienstverlening volgens de 1-loket gedachte en veel procedures worden door verschillende gemeentelijke organisatieonderdelen uitgevoerd. Dit is voor een bedrijf niet altijd even prettig en levert ook niet altijd een optimaal resultaat op. In de nota bedrijven@delft.nl is beschreven hoe de gemeente de komende tijd deze dienstverlening wil optimaliseren.

<3> Digitale meldingen

In 2005 gaven 8.282 mensen de voorkeur aan digitaal contact via e-mail (nagenoeg gelijk aan 2004: 8.286 mensen) en ruim 6.600 mensen namen via de website een gemeentelijk product af (4.500 in 2004). De gemeente zal in 2006 de minder gebruikte (digitale) mogelijkheden onder de aandacht brengen van de Delftenaar. Dat gebeurt onder andere via de vaste informatiecolumn in de Stadskrant Delft waarover de Publieksbalie sinds 2005 beschikt.

 

 


<2>Vergunningen en ontheffingen

De gemeente geeft op een breed terrein vele soorten vergunningen en ontheffingen af: van standaard tot maatwerk. Aanvragen voor vergunningen worden getoetst aan de betreffende verordening of andere wetgeving. Daarbij kan een spanningsveld ontstaan: een burger wil iets van de gemeente en tegelijkertijd vragen omwonenden om bescherming van de omgeving. Bij het verlenen van vergunningen en ontheffingen zijn er dus twee soorten klantgerichtheid. Het is aan de gemeente om daar heldere afwegingen in te maken. In dit burgerjaarverslag komen twee veelvoorkomende vergunningen aan de orde: parkeervergunningen en bouwvergunningen.


<3>Parkeervergunningen

In 2005 heeft de gemeente 8.441 parkeervergunningen en 6.879 bezoekerskaarten verkocht. Hierbij werd 28 procent van de vergunningen en bezoekerskaarten betaald en verstrekt aan de Publieksbalie. 55 procent van de parkeervergunningen en bezoekerskaarten werd verstrekt in de reguliere bulkuitgifte. Opvallend is dat er steeds meer parkeerproducten worden verkocht via internet. In 2005 is 27 procent van alle vergunningen en bezoekerskaarten via de gemeentesite aangeschaft. Dit zijn 4.117 parkeerproducten.


<3>Bouwvergunningen

Wie (ver)bouwplannen heeft, kan zelf op www.gemeentedelft.info bekijken welke eisen de gemeente stelt aan het verlenen van een bouwvergunning.. U kunt dus thuis achter de pc al zien of uw plan aan de eisen voldoet. Door verbeteringen in de behandelprocedures van bouwaanvragen, is de gemiddelde behandeltijd in 2005 aanzienlijk korter geworden: twee tot drie weken korter dan de wettelijke maximale termijnen. De wettelijke termijn voor een lichte bouwvergunning is 6 weken en voor een reguliere bouwvergunning 12 weken.

 

In 2005 zijn er bijna 20% minder bouwvergunningen verleend dan het jaar daarvoor: 388 vergunningen in 2005 tegen 470 in 2004. Grote aanvragen waren er in 2005 voor het bouwplan Ceram Boeroe en de vervolgaanvragen voor het Zuidpoort-gebied en het VDD-terrein.

 

Verdeeld naar soort zijn de volgende in 2005 de volgende bouwvergunningen verleend.

lichte bouwvergunning                           133

reguliere bouwvergunning                                   251

gefaseerde bouwvergunning fase 1                        2

gefaseerde bouwvergunning fase 2                        2

 

Daarnaast zijn nog de volgende aan bouw te relateren vergunningen verleend:

monumentenvergunning                           41

splitsingsvergunning                                              1

sloopvergunning                                      82

 

 


<2> Dienstverlening in de wijken

Naast het gewone onderhoud is er in 2005 extra aandacht besteed aan gezamenlijke schoonmaakacties in de wijken. Begin april startte zo’n gezamenlijke schoonmaakactie aan de Brasserskade. Deze actie werd gevolgd door een groot aantal 14-daagse schoonmaakacties door heel Delft. Zo is de binnenstand onder handen genomen, maar ook de volgende straten: Tweemolentjeskade, Oostblok, Professor Krausstraat/Wipmolen, Kloosterkade, Herenpad, Camerlingstraat, Donker Curtiusstraat, Isaac Hoornbeekstraat, Glenn Millerstraat, Ada van Hollandstraat, Vrijheidslaan, Haydnlaan, Abtswoude, Bikolaan e.o., Koekamp e.o., Fuutlaan e.o..

 

De resultaten van de Delftse Wijkaanpak vindt u onder ‘Burgerparticipatie’ <doorlink> http://www.gemeentedelft.info/gvscriptvk/dspage.asp?pageid=19&objectid=5716

 

 

<3>Stadsbeheer en wijkgericht werken

Wijkgericht werken van de sector stadsbeheerstaat voor een gezamenlijke aanpak van verschillende diensten. Begin 2005 kenden de teams Groen, Civiel (bestratingen, rioleringen) en Technische Dienst (o.a. straatmeubilair) hun eigen beheer- en onderhoudsprogramma’s.  In de praktijk kwam het erop neer, dat u die disciplines op verschillende momenten in het jaar in uw straat of wijk tegenkomt, terwijl een gezamenlijke actie en voor de burger prettiger is – maar één keer overlast - en een efficiëntere manier van werken inhoudt.

 

In de zomer zijn bij de sector Stadsbeheer voorbereidingen gestart om tot een herindeling te komen. Eind oktober is het eerste wijkteam van start gegaan. Dit team verzorgt integraal de wijken Binnenstad, Vrijenban en Wippolder. Rond de jaarwisseling was voorzichtig al te constateren, dat het een succes is: minder klachten en meldingen; meer tevredenheid bij de burgers en bedrijven. In de eerste helft van 2006 gaan de andere wijkteams van start.    

 

 

<3>Graffitibestrijding

In november 2005 startte de gemeente de actie ‘Delft pakt graffiti aan’.  In drie maanden tijd reed door alle wijken van Delft een graffitiwagen om tags (gespoten of geschilderde ‘handtekeningen’) van gemeentelijk eigendom te verwijderen.  De gemeente haalt altijd al discriminerende teksten en tekens weg, maar tijdens deze actie werd alle graffiti verwijderd van gemeentelijk eigendom, zoals: vuilcontainers, bruggen, wijkinformatieborden en heel veel verkeersborden. Van de objecten zijn ‘voor en na’ foto’s gemaakt.  

 


 

<1>Bezwaarschriften, klachten, nadeelcompensatie

 


<2>Bezwaarschriften

Delftenaren die het niet eens zijn met een besluit van de gemeente of een klacht hebben, kunnen daar iets mee doen: bezwaar maken bijvoorbeeld of een klacht indienen. Een snelle afhandeling daarvan is natuurlijk prettig. De gemeente is vorig jaar begonnen met een project om de behandeling van bezwaarschriften daadwerkelijk binnen de wettelijke termijn te laten plaatsvinden. Dit project begon reeds in 2005 zijn vruchten af te werpen. In 2006 wordt bekeken of we als gemeente echt op de goede weg zitten om de bezwaarschriften binnen de wettelijke termijnen af te handelen.

 

Wie het niet eens is met een besluit van de gemeente, heeft het recht om bezwaar te maken. De besluiten worden gepubliceerd in de Stadskrant Delft. Daarbij staat ook aangegeven hoe iemand bezwaar kan maken. De onafhankelijk Adviescommissie behandelt de bezwaarschriften en brengt een advies uit aan het college van burgemeester en wethouders. Op basis van dit advies neemt de gemeente een nieuw besluit. Dit alles hoort binnen een wettelijke termijn van 10 tot 14 weken plaats te vinden. Wie het met het nieuwe besluit opnieuw niet eens is, kan in beroep gaan bij de rechter.

 

De Adviescommissie voor bezwaarschriften is verdeeld in vier Kamers:

            Kamer I   : bezwaarschriften op het gebied van bouwen, wonen en verkeer

            Kamer II  : bezwaarschriften op het gebied van werk, inkomen en zorg

            Kamer III : bezwaarschriften die niet in Kamer I, II of IV horen

            Kamer IV : bezwaarschriften van eigen werknemers van de gemeente

 

Instroom en uitstroom bezwaarschriften 2005

 

 

Aantal bezwaarschriften op 1 jan. 2005

Nieuw ingekomen

Advies uitgebracht

Teruggetrokken / afgehandeld zonder advies

Kamer I

103

667

606

25

Kamer II

380

604

595

184

Kamer III

22

63

31

25

Kamer IV

9

28

23

9

 

Soms wordt er op één bezwaarschrift twee adviezen geschreven of andersom. Hierdoor kunnen de cijfers in een afwijkende optelling resulteren.

 

Openstaande bezwaarschriften

Het aantal openstaande bezwaarschriften is nog altijd te hoog. Wel is er vorig jaar een inhaalslag gemaakt, zoals uit onderstaand overzicht blijkt. Bij een hoeveelheid van 215 openstaande bezwaarschriften spreken wij van een normale werkvoorraad. Al het meerdere aan openstaande bezwaarschriften op enig moment zorgt voor vertragingen in het reguliere proces.

 

 

Aantal openstaande bezwaarschriften op 31 dec. 2005

Aantal openstaande bezwaarschriften op 31 dec. 2004

 

Kamer I

139

103

 

Kamer II

217

380

 

Kamer III

29

22

 

Kamer IV

5

9

 

 

Oordelen

Onderstaande grafiek geeft aan hoe de Adviescommissie voor bezwaarschriften heeft geoordeeld over bezwaarschriften (in procenten).

De stijging in 2005 naar 40 % (deels) gegrondverklaringen wordt grotendeels veroorzaakt door de gegrondverklaring van een honderdtal gelijkluidende bezwaarschriften tegen één-en-dezelfde kapvergunning. Het percentage geeft dus een vertekend beeld, want in feite hebben ten opzichte van vorig jaar slechts enkele besluiten meer geen stand weten te houden in de bezwaarfase. Niet gelijk een reden om de kwaliteit van de primaire besluitvorming in zijn algemeenheid in twijfel te trekken.

 

Wilt u meer weten over de Adviescommissie voor bezwaarschriften? De commissie brengt een eigen jaarverslag uit, dat ongeveer gelijktijdig met dit burgerjaarverslag verschijnt. Doorlink

 

 

<3> Kamer I

Kamer I van de Adviescommissie heeft in 2005 enkele keren te maken gekregen met een grote hoeveelheid bezwaarschriften tegen één en hetzelfde besluit. Het ging daarbij vaak om kopietjes van een bezwaarschrift die door verschillende mensen als individueel bezwaarschrift werden ingezonden. Zo waren er 105 bezwaarschriften gericht tegen de verleende bouwvergunning voor het Koepoortproject en 64 bezwaarschriften tegen de ingestelde omleidingsroute in verband met de afsluiting van de Maria Duystlaan. Voorgaande jaren kwamen dergelijke acties eigenlijk niet voor.

 

<3> Kamer II

Kamer II van de Adviescommissie voor bezwaarschriften behandelt de sociale zaken. Vanwege de nieuwe Wet Werk en Bijstand en de verslechterende economische omstandigheden heeft deze Kamer een groot aantal extra bezwaarschriften ontvangen. In 2005 was dat 6% meer dan het voorgaande jaar. En dat terwijl in 2004 al een 32% hogere instroom gerealiseerd was ten opzichte van 2003. Ondanks deze toename is het toch gelukt het aantal openstaande bezwaarschriften in 1 jaar terug te brengen van 380 naar 217 stuks, een afname van 43%. Dat is gebeurt met de inzet van externe medewerkers. Ook heeft de Adviescommissie vaker hoorzittingen gehouden.

 

<3> Kamer III

Vanaf de tweede helft van 2005 heeft Kamer III van de Adviescommissie tijdelijk externe ondersteuning gekregen en meer hoorzittingen gehouden. Vanaf het laatste kwartaal 2005 is ook het secretariaat structureel versterkt om de hoeveelheid bezwaarschriften af te handelen. Deze uitbreiding is het resultaat van het project om de afhandeling van bezwaarschriften te verbeteren.

 

 

<2>Interne klachtafhandeling

 

Burgers die niet tevreden zijn over de manier waarop de gemeente hen heeft behandeld, kunnen een klacht indienen. Het gaat dan dus niet om een genomen besluit, maar om het verloop van contact met de gemeente. De klacht wordt gericht tot de gemeente. De directeur van de afdeling/ambtenaar waarover de klacht gaat, geeft namens het college van burgemeester en wethouders via een brief een reactie. Wanneer de klacht gegrond is bevonden, kan dit leiden tot maatregelen om bijvoorbeeld herhaling te voorkomen.

 

Een overzicht van alle klachten en de bijbehorende afhandeling wordt besproken in het Gemeentelijke Management Team (GMT). Hierin hebben de directeuren en de gemeentesecretaris zitting. Voor de hele gemeente geldt dezelfde regeling, zodat het mogelijk is om vergelijkingen te maken tussen de verschillende organisatieonderdelen en voorgaande jaren. Daarbij gaat het om aantallen, soorten klachten, aantal gegronde klachten en de termijn van afhandeling. In 2005 werden 121 klachten ingediend en zijn honderd klachten afgehandeld waarvan er dertig gegrond of deels gegrond werden verklaard. Er zijn veertig klachten op andere wijze afgehandeld. De overige klachten waren ongegrond, niet-ontvankelijk of zijn ingetrokken.

 

 

 

<2>Ombudscommissie

 

In 2005 konden Delftenaren zich wenden tot de Gemeentelijke Ombudscommissie als ze het niet eens waren met de afhandeling van een klacht. De Gemeentelijke Ombudscommissie is een onafhankelijke instantie en werkt hetzelfde als de Adviescommissie voor bezwaarschriften. De Ombudscommissie brengt een rapport uit waarin wordt aangegeven of het gedrag van de gemeente behoorlijk of onbehoorlijk is geweest. Daarnaast kan de commissie een aanbeveling doen om een soortgelijke situatie in de toekomst te voorkomen. Eind 2005 heeft de gemeenteraad besloten om vanaf 1 januari 2006 de Ombudscommissie van de gemeente op te heffen en zich aan te sluiten bij de Nationale Ombudsman.

 

In 2005 ontving de Gemeentelijke Ombudscommissie 28 klachten. Daarvan waren er dertien niet-ontvankelijk. Over één klacht concludeerde de Ombudscommissie dat er sprake was van een onbehoorlijke gedraging. Evenals de Adviescommissie voor bezwaarschriften heeft de Gemeentelijke Ombudscommissie een eigen jaarverslag uitgebracht, dat in dezelfde periode verschijnt als dit burgerjaarverslag. Doorlink

 

 

 

<2>Nadeelcompensatie

 

Een besluit van de gemeente of de uitvoering ervan kan een burger of bedrijf financieel benadelen. Bijvoorbeeld als de gemeente besluit een weg aan te leggen of te verleggen omdat het algemeen belang daarmee gediend is. In principe dient elke burger een zeker ongerief en/of financieel nadeel te dulden als daar het gemeenschappelijk belang van alle burgers mee is gediend. Maar soms is het nadeel ernstiger dan het ‘normaal maatschappelijk risico’. Daardoor kan het onredelijk zijn om de persoon of het bedrijf de schade helemaal zelf te laten dragen. Voor die gevallen heeft de gemeente een regeling tot planschadevergoeding en een nadeelcompensatieverordening. Meer informatie over die regeling vindt u op (www.gemeentedelft.info). (doorlink)

 

Vorig jaar zijn twee aanvragen om nadeelcompensatie volgens de nadeelcompensatieregeling autoluwe binnenstad, afgewezen. Eén aanvraag op grond van de algemene nadeelcompensatieverordening is nog in behandeling. Overige nadeelcompensatieverzoeken zijn in 2005 niet ingediend bij de gemeente.

In 2005 zijn ook dertig verzoeken ingediend om planschadevergoeding. Zeven daarvan zijn niet-ontvankelijk verklaard en 23 zijn nog in behandeling. Eén verzoek dat in 2004 was ingediend, is in 2005 afgewezen.


<2>Beroepszaken

 

Bij een bezwaar neemt het college van burgemeester en wethouders op basis van het advies van de Adviescommissie een nieuw besluit. Wie het daar opnieuw niet mee eens is, kan ook tegen dit nieuwe besluit in beroep. Dat gebeurt bij de rechter. In 2005 werden in totaal 96 beroepszaken tegen de gemeente aangespannen. In onderstaand overzicht is te zien om welke zaken het ging en wat de uitkomsten waren.

 

Totaal aantal rechtszaken

 

 

 

Bestuursrechter

Voorlopige voorziening

 

Hoger beroep (bestuursrechtelijk)

 

Civiele rechter

Totaal

Gemeente in gelijk gesteld

35

1

3

1

40

Reclamant in gelijk gesteld

2

 

 

 

2

reclamant gedeeltelijk in gelijk gesteld

1

2

 

 

3

Zaak ingetrokken

12

 

 

1

13

Zaak geschikt

3

 

 

1

4

Nog geen uitspraak

26

 

6

2

34

Totaal

79

3

9

5

96