Rapportage Haaglanden delegatie, 2e helft 2006

 

  1. Korte samenvatting, feitelijke informatie

 

De Haaglanden delegatie is door de gemeenteraad in mei 2006 opnieuw gekozen en bestaat uit de volgende personen:

1)       Lucas Vokurka, D’66

2)       Pieter Guldemond, STIP

3)       Sjaak Keuvelaar, CDA

4)       Peter Kiela, PvdA

5)       Ronald Vuijk, VVD

6)       Bas Verkerk, VVD, lid van het Dagelijks Bestuur Haaglanden

Elk van de leden heeft ook een persoonlijk aangewezen plaatsvervanger

 

De delegatieleden hebben de in Haaglanden functionerende commissies als volgt verdeeld

Verkeer, Vervoer en Economische Zaken (VVEZ): Lucas Vokurka, Pieter Guldemond

Ruimtelijke Ordening, grondbeleid, volkshuisvesting en milieu: Sjaak Keuvelaar, Peter Kiela

Sociale Zaken, werkgelegenheid en Zorg (SWZ):Pieter Guldemond

Algemene bestuurlijke zaken, financiën en personeel en organisatie (AFPO): Ronald Vuijk

 

In het Dagelijks Bestuur heeft Bas Verkerk de portefeuille: Ruimtelijke Ordening

 

Het dagelijks bestuur van Haaglanden bestaat uit 9 portefeuillehouders. Het Algemeen Bestuur vergadert ongeveer 6 maal per jaar. In Haaglanden worden voor Delft belangrijke besluiten genomen. Hierbij gaat het bv. om besluiten in het kader van het Regionaal Structuurplan, het waterkader, de woonruimteverdeling, de kantorenmarkt, jeugdzorg, etc. De Delftse delegatie is niet langs partijlijnen gestructureerd maar opereert uit een oogpunt van Delfts belang. Dit geldt overigens ook voor de andere gemeenten in het stadsgewest. De bedoeling van een functionerend stadsgewest is uiteraard dat de samenwerking tussen de steden wordt uitgebouwd en dat door een meer efficiënte organisatie en onderlinge afstemming een gemeenschappelijk beleid ontstaat dat voordelen voor alle gemeenten heeft op een breder en hoger niveau. Sinds het aannemen van het wetsvoorstel over de WGR plus gebieden in november 2005 is de structuur en de taak van het stadsgewest zeker geregeld.

 

  1. Verslaglegging afgelopen half jaar

 

Er zijn tot nu toe slechts 2 AB vergaderingen geweest. Als gevolg van de gemeenteraadsverkiezingen zijn alle delegaties vernieuwd en is het werk in een wat lagere versnelling gekomen. Naar verwachting wordt echter het komende jaar intensief. De delegatie heeft zich het afgelopen half jaar vooral beziggehouden met de regiotaxi, het woonverdeelsysteem en het maken van een position paper, waarin wordt aangegeven wat Delft de komende 4 jaar voor strategische voornemens heeft en hoe zij zich wil positioneren in Haaglanden. Daarbij willen wij ons natuurlijk inzetten op de kenniseconomie, willen we betere contacten met Midden-Delfland, willen we nauw gaan samenwerken met het Westland en willen we via het Regionaal Structuurplan voldoende woningbouw proberen te entameren.

 

Het traject van het Regionaal Structuurplan (RSP) wordt het komende jaar zeer belangrijk. Juist in dit RSP moeten de belangen en de strategie van Delft een plek krijgen. Procesmatig heeft het stadsgewest in 2006 een eerste verkenning gehouden in de gemeenten en is het RSP besproken in de commissies. Het stadsgewest is van plan, nu de input van die ronde verwerkt is, ook in het komend jaar weer bijeenkomsten te organiseren met de betrokken commissies in de respectievelijke gemeenten. In het voorjaar zal dit ook waarschijnlijk in Delft gaan plaatsvinden. Delft is gebaat bij goede en strategische interventies op het RSP. Het RSP is ook een voertuig waar aangrijpingspunten liggen voor de verdere ontwikkeling van onze focus op kenniseconomie en samenwerking met bv. Rotterdam en Den Haag over Technopolis.

Verkeer blijft tevens een belangrijk speerpunt voor Delft in Haaglanden. Debatten over 4 sporigheid, ontsluiting van Harnaschpolder en de Delftse Zoom met hoogwaardig openbaar vervoer, intensivering van de fietsverbindingen, hoe om te gaan met de A13 vinden o.a. plaats in Haaglanden kader. Een uitdrukkelijk Delfts belang dus.

Haaglanden speelt een grote rol in de jeugdzorg. Per 1 januari 2005 is er een nieuwe wet op de jeugdzorg aangenomen, waarmee de klant meer centraal is komen te staan. Haaglanden heeft ten behoeve van de uitvoering van de wet een bureau Jeugdzorg opgericht, dat onafhankelijk van de zorgaanbieders opereert en de enige toegangspoort is tot de zorg. Tevens is de Stichting Jeugdformaat opgericht. Deze regelt de uitvoering van de geïndiceerde jeugdzorg. Milieu en Groen staan ook sterk op de kaart in Haaglanden. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen is bv. nog een motie aangenomen voor het oprichten van een groenfonds in Haaglanden. Haaglanden is verder een knelpunt gebleken van luchtkwaliteitsproblematiek. Er wordt dan ook samengewerkt om op dit punt een geïntegreerd beleid van de grond te trekken.

 

Delft heeft in het recente verleden voorstellen gedaan om Haaglanden toegankelijker en opener te maken, bv. minder commissies en meer AB vergaderingen en meer communicatie als stadsgewest en meer voorlichting over het belang van het stadsgewest. Delft wil deze lijn voortzetten in de komende 4 jaar. Het stadsgewest is immers een gremium dat niet rechtstreeks door burgers wordt gekozen, terwijl het toch belangrijk is.

 

Namens de Delftse delegatie,

Peter Kiela, delegatieleider