Van binnen en buiten de gemeentelijke organisatie komen veel signalen over de toenemende armoede en daaraan gekoppelde schuldenproblematiek. Tegelijk geven de signalen aan dat er onvoldoende mogelijkheden zijn om deze schuldenproblemen zowel in preventieve als curatieve zin het hoofd te bieden. Dit wordt ook expliciet onderkend door brancheorganisatie de Nederlandse Vereniging van Volkskredietbanken (NVVK).

               

In het coalitieakkoord 2006 – 2010 is bij inkomen en armoedebestrijding opgenomen dat iedereen moet kunnen deelnemen aan de samenleving en gebruik moet kunnen maken van de voorzieningen die Delft biedt.

 

De armoedemonitor zal ons zicht geven op de inkomenssituatie van de Delftenaren, in het bijzonder de lage inkomenssituatie, de achtergronden daarvan en ook de consequenties die dit meebrengt. Deze inzichten gaan mede de basis vormen voor een toegesneden instrumentarium.

Naast de armoedemonitor vindt er op dit moment een verkenning plaats van het huidige aanbod aan schuldhulpverlening, budgetbeheer en budget–begeleiding in Delft en van de toereikendheid van de huidige instrumenten van de gemeente.

Tenslotte zal ook de armoedeconferentie, die in het najaar van 2006 wordt georganiseerd, de nodige input verschaffen.

 

Voorstel

Dit voorstel omvat de opdracht om op basis van de verzamelde kwantitatieve en kwalitatieve gegevens te komen tot een – te ontwikkelen –  samenhangend pakket van instrumenten waarmee de schuldenproblematiek teruggedrongen kan worden. Omdat de gemeente Delft schuldhulpverlening ook als een belangrijk re-integratieinstrument beschouwt, wordt met het terugdringen van deze problematiek tevens de effectiviteit van de re-integratieinspanningen van de gemeente vergroot.


De opdracht is als volgt gefaseerd:

Fase 1: Situatieschets en probleemanalyse (onder andere op basis van input uit verkenning huidig aanbod, effectiviteit huidige instrumenten, armoedemonitor, armoededag en partners in het veld).

Fase 2: Formuleren toekomstvisie en doelstellingen.

Fase 3: In kaart brengen van instrumenten en samenwerkingsverbanden.

Fase 4: Plan van aanpak, inclusief de benodigde randvoorwaarden op gebied van personeel, communicatie en financien.

Fase 5: Bestuurlijke besluitvorming.

  Fase 6: Implementatieplan.

 

De planning is:

  01-09-2006: Start opdracht.

  31-12-2006: Plan van aanpak gereed voor bestuurlijke besluitvorming.

Januari 2007: Besluitvorming.

 

Vanaf februari 2007 kan de invoering dan zijn beslag krijgen.

 

Met een capaciteitsinvestering van gemiddeld 16 uren per week verwachten we de opdracht te kunnen realiseren. Deze ureninzet kan vanwege de drukke lopende werkzaamheden binnen WIZ niet vanuit de bestaande capaciteit worden geleverd.

 

Gevraagd besluit

  1. Instemmen met de opdracht om te komen tot een plan van aanpak terugdringen schuldenproblematiek.
  2. Een bedrag van € 40.000,- beschikbaar stellen voor de uitvoering van de opdracht, ten laste van de stelpost knelpunten sociale zorg.

 

 

Sector WIZ, vakteam Beleid&Projecten