INHOUD

 

1. Voorwoord

 

2. Beleidskader

 

3. Arbeidsmarkt, inkomen en emancipatie

3.1. Inleiding

            3.2. Terugblik 2006.

3.3. Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen?

3.4. Outputindicatoren

 

4. Wat mag het kosten?

4.1. WWB werkdeel

4.2. Volwasseneneducatie

4.3. WWB inkomensdeel

 

5. Advies panel Werk & Inkomen

 

 

Bijlage 1: lijst met afkortingen

 


1. Voorwoord

 

Voor u ligt de nota Arbeidsmarkt, inkomen en emancipatie 2007 – 2010.

Een meerjarenplan, dat haar basis vindt in het coalitieakkoord van ons nieuwe college. Uitvoering aan dit plan wordt voor het overgrote deel gegeven door de WIZ-organisatie.

 

De kern van deze nota wordt gevormd door de ambitie dat de burgers van Delft, mannen en vrouwen, in economische zelfstandigheid kunnen leven; dat zij, uitgaande van hun eigen kracht en kennis, de mogelijkheden hebben om mee te doen in de samenleving.

 

Om deze ambitie te realiseren zetten we onze energie in op:

-          vergroten van de kansen op werk – door actief kansen op de arbeidsmarkt te benutten, via een vernieuwde werkgeversbenadering

-          verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt – door scholing, vrijwilligerwerk en activeringstrajecten

-          omvormen van Combiwerk tot arbeidsontwikkelingsorganisatie ten behoeve van alle doelgroepen met een afstand tot de arbeidsmarkt

-          een startkwalificatie voor jongeren – voor een goede startpositie op de arbeidsmarkt

-          tijdig verstrekken van uitkeringen – zodat mensen niet door een lange wachttijd in financiële nood komen

-          gedegen informatievoorziening aan mensen, als zij een WWB uitkering aanvragen – zodat zij weet hebben van de mogelijkheden van ondersteuning en helderheid over wederzijdse verwachtingen / rechten en plichten

-          een klantgerichte dienstverlening te organiseren

-          verruimen van de mogelijkheden van bijzondere bijstand – helpt armoede te bestrijden

-          toegankelijke voorzieningen als kinderopvang – helpt emancipatie te bevorderen

-          adequate instrumenten voor schuldhulpverlening – helpt armoede te bestrijden en emancipatie te bevorderen

-          optimaal benutten van de mogelijkheden die de WI ons biedt

 

De Wet werk en bijstand en de Wet Inburgering Nieuwkomers – straks de Wet inburgering – gaan we in samenhang uitvoeren.

Ketensamenwerking – met CWI, UWV, Combiwerk en Re-integratiebedrijven – wordt nog intensiever bij de verhuizing van de WIZ-organisatie naar het bedrijfsverzamelgebouw, medio 2007.

Werkconsulenten ondersteunen de klant bij hun activeringstraject. Uitkeringsaanvragen worden behandeld door specialisten.

Daarnaast wordt een snelbalie ingericht  - volgens het concept van een klant contact centrum – waar informatievoorziening, afhandeling van bijzondere bijstandsaanvragen, de aanschaf van de Delftpas wordt aangeboden.

De dienstverlening aan onze klanten is in ontwikkeling, waarin aandacht voor en hulp bij de weg naar werk centraal staat

Met speciale arbeidsmarktprojecten, waarin we samenwerken met werkgevers en waarmee we tevens Social Return mogelijk maken, en in samenwerking met de mensen van het programma Kennisstad en Economie, creëren we werkgelegenheid.

De komst van de WMO zal invloed hebben op ons werk. Hoe, dat gaan we in 2007 onderzoeken, zodat in de jaren daarna ook de samenhang met de WMO in ons werk tot uiting komt.

 

 

Het is niet niks, wat ons de komende jaren te doen staat.

Ik zal u via de Kwartaalrapportages op de hoogte houden van de relevante resultaten.

 

Saskia Bolten,

Wethouder Arbeidsmarkt, inkomen en emancipatie

 

 


2. Beleidskader

 

De kern van deze nota – dat een uitwerking is van de programmabegroting Arbeidsmarkt, inkomen en emancipatie 2007-2010 – wordt gevormd door de ambitie dat de burgers van Delft, mannen en vrouwen, in economische zelfstandigheid kunnen leven; dat zij, uitgaande van hun eigen kracht en kennis, de mogelijkheden hebben om mee te doen in de samenleving. Het hebben van werk beschouwen wij als een heel belangrijk instrument voor economische zelfstandigheid, en voor ‘meedoen’.

Voor Delftse burgers, die dit ontberen, zetten wij de Wet werk en bijstand / de Wet inburgering nieuwkomers / de Wet sociale werkvoorziening / de Wet educatie & beroepsonderwijs in als gidsen die mogelijkheden en voorzieningen bieden op de weg naar werk, naar meedoen, en uit de armoede.

 

Betaald werk gaat boven een uitkering.

Aan dit uitgangspunt wordt op twee manieren gewerkt. Enerzijds beperken we de instroom in de uitkering door mensen vanaf het eerste contact – samenwerkings-partner CWI vervult hier ook een belangrijke rol – de mogelijkheden aan te geven om snel werk te vinden en uit de uitkering te blijven. Anderzijds zetten we maximaal in op uitstroom. Onze belangrijkste instrumenten hier zijn klantmanagement in combinatie met hoogwaardig handhaven, voorwaardenscheppende instrumenten zoals kinderopvang en het reïntegratie-instrumentarium in zijn volle omvang. Maatwerk en duurzaamheid zijn sleutelwoorden.

 

Recht op inkomen blijft gegarandeerd.

De WWB is een recht, voor mensen die niet (tijdelijk niet, of niet volledig) zelfstandig in hun inkomen kunnen voorzien en voor wie geen zogenoemde ‘voorliggende voorziening’ beschikbaar is. De WWB geldt bijvoorbeeld ook voor mensen die een gedeeltelijke AOW, of WAO uitkering hebben en voorziet hier in een aanvulling tot de geldende bijstandsnorm Uitgangspunt is de periode tussen het moment van aanvraag en toekenning van een uitkering zo kort mogelijk te maken.

 

Aandacht voor armoede.

De gemeente Delft wil werk blijven maken van armoedebestrijding.

De armoede zal – voor wat betreft deze nota – verder bestreden worden door de inzet van zoveel mogelijk inkomensondersteunende voorzieningen en door het toegankelijk maken van de bijzondere bijstand voor een grotere groep burgers. De eerste stap hiervoor, het verhogen van de inkomensgrens naar 130120%, gaan we in 2007 maken.

Uitgangspunt bij het formuleren van ons bijzondere bijstandsbeleid is het voorkomen van de armoedeval. Bij elke nieuwe voorziening of regeling wordt deze lijn nadrukkelijk gevolgd.

Andere instrumenten die we nadrukkelijk in het kader van armoedebeleid inzetten zijn schuldhulpverlening – zorg en preventie -, het kwijtscheldingsbeleid, de bijzondere aandacht woonproblematiek (BAW) – voorkomen van huisuitzettingen van gezinnen met kinderen -, DUIT – vergroten van het bereik van voorzieningen en hulp bij het aanvragen van gemeentelijke voorzieningen - en de Delftpas – deelnemen aan de samenleving -.

De anti-armoedeconferentie heeft heel wat inspiratie opgeleverd:

voor een vernieuwend anti-armoede beleid, voor het ontwikkelen van instrumenten, waarmee we schuldenproblematiek waarin Delftse burgers verkeren, zoveel mogelijk het hoofd kunnen bieden, en voor onze verdere onderzoeksagenda.

 

Aandacht ook voor jongeren.

Voor jongeren zal, met het oog op een duurzame plaats op de arbeidsmarkt, het behalen van een startkwalificatie centraal staan. Indien dit niet tot de mogelijkheden behoort en het  voor jongeren te hoog gegrepen is, wordt door een aanpak op maat het ‘maximale eruit gehaald’ om de economische zelfstandigheid te bevorderen. Dit geldt in het bijzonder ook voor tienermoeders, een weliswaar kleine groep in Delft, maar met een zeer complexe problematiek.

 

Inburgering, een integrale aanpak.

Een belangrijke ontwikkeling is de komst van de nieuwe Wet Inburgering, naar verwachting per 1-1-2007. We gaan de WI en de WWB in samenhang uitvoeren. Uitgangspunt hierbij is het bieden van maatwerk gericht op een onderlinge aansluiting van de activiteiten in het kader van reïntegratie, opvoedings-ondersteuning, sociale activering, volwasseneneducatie, enzovoort.

 

Aandacht voor kinderopvang.

Kinderopvang is een belangrijke voorwaarde voor ouders, moeders en vaders, om mee te kunnen doen in de samenleving. In het kader van de WWB is kinderopvang instrument voor re-integratie en activering. In het kader van emancipatiebeleid is het van belang dat er binnen Delft een 24-uurs kinderopvang komt.

 

Handhaven doen we hoogwaardig.

Hoogwaardige handhaving gaat verder dan fraudebestrijding. Het omvat vier samenhangende elementen: vroegtijdig informeren, optimaliseren van de dienstverlening, vroegtijdige herkenning en afhandeling van fraudesignalen en daadwerkelijk sanctioneren.

Bovenstaande elementen hebben impact in alle fasen van het uitkeringsproces.

Het uitdragen dat het recht op bijstand gedegen wordt vastgesteld bevordert de solidariteit van burgers: iedereen kan weten - wie een uitkering krijgt, heeft daar ook recht op.

Uiteindelijk doel is een spontane regelnaleving door alle klanten van wet en regelgeving. Voor de verdere uitwerking verwijzen wij naar het Beleidsplan Hoogwaardig Handhaven 2006 – 2009.

 

Ketensamenwerking gaan we intensiveren.

De samenwerking met onze ketenpartners CWI en UWV willen we in 2007 verder versterken. We doen een poging bestaande dubbelingen in werkprocessen weg te nemen en vooral elkaars sterke kanten te benutten. Daartoe willen we een nieuw dienstverleningsconcept vaststellen. Ook binnen WIZ  zijn we ons hierop aan het voorbereiden. Dat raakt de inrichting van het WIZ-concept klantmanagement. Wij zijn toe aan een doorontwikkeling daarvan, waarin nog meer het accent komt te liggen op:

·         de consulent werkéén centraal verantwoordelijke contactpersoon van de klant, die de gehele keten binnen WIZ bestrijkt;

·         deze persoon krijgt de rol van regisseur (binnen de organisatie) en coach naar de klant, waarin zijn primaire hoofdtaak is het realiseren van de ‘kortste’ weg naar werk.  

Ten aanzien van het jongerenloket RMC streven wij ernaar in 2007 tot een fysieke integratie te komen met het CWI-loket voor jongeren.

Tot slot noemen we in het kader van het denken over een gezamenlijke werkgeversbenadering de werkagenda. Binnen dit initiatief werken verschillende partijen (CWI, Combiwerk, Mondriaan, Werkplan en Gemeente) in Delft samen om gezamenlijk werkgevers te benaderen en zo goed mogelijk te bedienen. Dit om voor de werkgevers in de stad een zo goed mogelijk klimaat te creëren.

 

Emancipatie

Deze nota gaat slechts beperkt beleidsmatig in op het onderdeel emancipatie. In het kader van nieuw beleid heeft het college besloten om op dit onderdeel in 2007 nieuw beleid te formuleren. Emancipatiebevordering is net als armoedebestrijding een paraplubegrip; dat wil zeggen dat het niet binnen één programma zal worden uitgewerkt, maar terug te vinden is in de verschillende programma’s binnen de gemeente Delft.

 

Toetsing van beleid

We laten ons beleid toetsen door het klantezogenoemde npPanel Werk en Inkomen. Deze vorm van cliëntenparticipatie willen we verbeteren. Met het Panel wordt nuhierover overleg gevoerd, ondermeer om te bepalen op welke wijze de cliëntenparticipatie kan worden verbeterd. Zo worden gesprekken gevoerd over de vertegenwoordiging door de panelorganisaties, de daadwerkelijke deelname van uitkeringsgerechtigden, de faciliteiten die het Panel geboden moeten worden om goed te functioneren, en het moment van advisering in het totale besluitvormingsproces. Naar verwachting zal begin 2007 hiertoe een definitief voorstel aangeboden kunnen worden.


3. Arbeidsmarkt, inkomen en emancipatie

 

3.1. Inleiding

Het Delftse beleid is gericht op economische zelfstandigheid van alle burgers (mannen en vrouwen) en gaat uit van de eigen kennis en kracht (empowerment) van die burgers. Het coalitieakkoord heeft als één van haar ambities ‘het vergroten van de kans op werk’ geformuleerd. Dat betekent dat burgers optimaal ondersteund worden om werk te verwerven en/of te behouden. Om dit te bereiken maken we randvoorwaarden als kinderopvang en schuldhulpverlening goed toegankelijk. Als werk (nog) niet haalbaar is, bieden we ondersteuning aan bij de weg naar werk. We doen dit door:

-          Inzet van een breed re-integratieinstrumentarium;

-          Het faciliteren van kinderopvang;

-          Het bieden van volwasseneneducatie;

-          Het bevorderen van activeringsmogelijkheden voor mensen met chronische beperkingen en/of psychosociale problematiek;

-          Hulp bij problematische schulden en het voorkomen ervan;

-          Verschaffen van een inkomen voor mensen die (tijdelijk) niet zelfstandig in hun inkomen kunnen voorzien;

-          Het bieden van instrumenten om sociaal isolement te voorkomen of op te heffen, zoals de Delftpas en trajecten in het kader van de wet inburgering.

 

2007 wordt gekenmerkt door een aantal grote veranderingen. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning wordt van kracht per 1 januari 2007. Er ligt een wetsvoorstel voor modernisering van de Wet Sociale Werkvoorziening, die van kracht wordt per 1 januari 2008, en de Wet Inburgering zal in 2007 ingevoerd worden.

Voor jongeren geldt dat er sprake is van een verhoging van de leerplichtige leeftijd, indien zij nog niet beschikken over een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt.

Naast deze wetswijzigingen zijn er ook ontwikkelingen in de eigen organisatie die in 2007 vorm krijgen: een nieuwe werkwijze rondom klantmanagement en de verhuizing naar het bedrijfsverzamelgebouw.

Aan het programma is het “nieuwe” thema emancipatie toegevoegd. Dit thema zal vanaf 2007 vorm krijgen binnen de verschillende onderdelen van het programma.

 

3.2. Terugblik 2006

Werk

In 2006 heeft, evenals in 2005, het accent gelegen op uitstroom uit de uitkering en sociale activering. Het aantal klanten in een traject aanpak is halverwege 2006 (stand 1 juli) op een gelijk niveau als de realisatie van geheel 2005. Er is begin 2006 extra inkoop gedaan van extra voortrajecten voor speciale doelgroepen zoals jongeren en alleenstaande ouders. Deze voortrajecten hebben tot doel de effectiviteit van de bestaande re-integratietrajecten te vergroten.

In 2006 is een start gemaakt met de aanpak van de zorgklanten. Voor de zorgdoelgroep zijn speciale trajecten ingekocht waar vanaf juli 2006 op toegeleid is. Aangezien deze trajecten langduriger zijn dan reguliere re-integratietrajecten zijn hiervan nog geen resultaten te vermelden.

Het experiment Persoonsgebonden Rre-integratie Bbudget (PRB) is inwordt eind 2006 afgerond en geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie en de behaalde resultaten zal bekekenwordten of het PRB structureel in het reïntegratieaanbod van de gemeente Delft wordt opgenomen.

De vraaggerichte aanpak middels de arbeidsmarktprojecten is in 2006 gecontinueerd. Deze projecten leiden in bijna alle gevallen tot directe uitstroom uit de uitkering en zijn derhalve erg succesvol te noemen. Toegevoegd aan de vraaggerichte aanpak is social return, op basis waarvan eind 2006 het eerste project gaat starten.

Het instrument Workfirst (proefplaatsingen) heeft in 2006 meer vorm gekregen. Halverwege het jaar zijn er reeds twee keer zoveel deelnemers geplaatst op een proefplaatsing dan in 2005. Ook het aantal deelnemers aan een opstapbaan laat, als gevolg van criteriawijzigingen in 2005, een forse stijging zien.

De afbouw van het langdurig gesubsidieerd werk is in 2006 gecontinueerd en heeft geleid tot verdere daling.(deelnemersbestand eind 2005: 153 versus deelnemersbestand juli 2006: 145). Het gerichte uitstroombeleid op deze groep Het gerichte uitstroombeleid op deze groep blijft onverminderd van kracht. De overgebleven groep mensen die overblijftEr zal echter een groep mensen overblijven die  in langdurig gesubsidieerd werk zallijkt op deze vorm van gesubsidieerd werk aangewezen te is; en hun functies zullen worden omgezet in een zogenaamde blijversbaanen.

De effecten en resultaten van het gevoerde re-integratiebeleid in 2006 zijn terug te vinden van de Kwarap.

 

Inkomen

In het beleidsplan van vorig jaar zijn op het terrein van inkomen een aantal accenten gelegd.

Het tegengaan en bestrijden van armoede is er een van. Het terugdringen van het “niet-gebruik” van voorzieningen heeft de aandacht gekregen. Dit is o.a. gebeurd door het subsidiëren van organisaties als de Formulierenbrigade (onderdeel van SOD), St. Leergeld en STOED alsook het huis-aan-huis verspreiden van een informatieboekje over alle voorzieningen.

Verder heeft ook het voorkomen van problematische schulden het afgelopen jaar de aandacht gekregen. De wachtlijsten bij de Budgetwinkel zijn weggewerkt, er zijn afspraken met DSW gemaakt ter voorkoming van royement van de zorgverzekering en budgetbegeleiding is beter toegankelijk geworden. Desondanks is er sprake van een zorgelijke ontwikkeling. Er is sprake van een groeiend uitvalpercentage van klanten in een schuldhulpverleningstraject en een groeiende groep burgers die niet “saneringsrijp” is.

TevensDaarnaastIn 2006 is een monitor Lage Inkomens Delft ontwikkeld en voor de eerste maal uitgevoerd. Deze monitor plus de anti-armoedeconferentie in september 2006 vormt inputhebben input gegeven voor een verdere onderzoeksagenda en voor verdere vormgeving / verbetering van het anti-armoedebeleid. De monitor wordt nog 2 keer herhaald, begin 2008 en begin 2010.

Verder heeft hoogwaardig handhaven in 2006 aandacht gekregen. Een van de elementen hierin is het verbeteren van de informatievoorziening naar de burger over de rechten en plichten. Tevens is in het najaar van 2006 een onderzoek naar de mate van fraude gestart. en zijn de risicoprofielen geïmplementeerd. Eind 2006/begin 2007 verschijnt een apart verslag over hoogwaardig handhaven en wordt een nieuw controleplan 2007 vastgesteld.

 

 

Volwasseneneducatie

Het aantal deelnemers aan volwasseneneducatie is in 2006 tot nu toe gestegen ten opzichte van 2005. Dankzij het uitstel van de invoering van de Wet Inburgering en de inzet van eigen gemeentelijke middelen waren er in heel 2006 voldoende middelen beschikbaar om het totale volume aan educatie op peil te houden. De verwachte terugloop in cursisten heeft in 2006 dan ook nog niet plaatsgevonden.

Het is in 2006 nog onvoldoende gelukt om het percentage ongeoorloofd verzuim terug te dringen van 7 naar 5 %. Binnen de volwasseneneducatie kennen we wel een verzuimbeleid, maar een integrale aanpak hebben we in 2006 helaas nog niet kunnen realiseren. Wel zijn we bezig met de voorbereidingen hiervoor.

 

 

Het aantal autochtone cursisten dat deelneemt aan NT1 onderwijs is tot nu toe stabiel ten opzichte van 2005. Juist in het najaar komt er echter meestal een extra instroom van nieuwe cursisten. Deze cijfers zijn nu nog niet bekend. Bij bestrijding van analfabetisme onder autochtone Nederlanders is inmiddels wel gebleken dat het een kwestie van lange adem is om deelnemers over de streep te trekken. Daarom is het wenselijk dat het project ook in 2007 en 2008 voortgang heeft.

 

Emancipatie

Om vrouwen in achterstandssituaties te stimuleren stappen te zetten op weg naar een (duurzame) actieve deelname aan de samenleving, zijn momenteel ondermeer volgende instrumenten ingezet: het project Bezoekvrouwen, waarbij vrouwen thuis worden bezocht met als doel ze uit hun sociaal isolement te halen, het pas gestarte project Stuurvrouwen waarbij vrouwen gestimuleerd worden een bestuursfunctie te aanvaarden, en Het Vrouw Kind Centrum.

 

3.3. Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen?

1.       Het aantal uitkeringen in Delft daalt tenminste met de landelijk verwachte daling mee;

2.       Van alle uitkeringsgerechtigden is bekend wat hun mogelijkheden zijn;

3.       Verhogen van de kwaliteit en het rendement van ingekochte instrumenten;

4.       Alle Delftse jongeren voor wie dat haalbaar is hebben een startkwalificatie;

5.       Overzicht van de mogelijkheden die de gemeente heeft om ook niet-uitkeringsgerechtigden te ondersteunen bij het verwerven van economische zelfstandigheid;

6.       Minima die daar behoefte aan hebben krijgen ondersteuning bij het regelen van kinderopvang;

7.       Burgers van Delft die op dit moment geen werk hebben, of een zwakke positie hebben op de arbeidsmarkt kunnen gebruik maken van volwasseneneducatie;

 

Aansluitend op de ambitie om burgers zoveel mogelijk economisch zelfstandig te laten zijn, zullen we doorgaan met onze inzet om het bestand uitkeringsgerechtigden zo klein mogelijk te laten zijn. Dit betekent dat we met elke uitkeringsgerechtigde in een plan vastleggen wat zijn of haar mogelijkheden zijn en hoe de gemeente ondersteuning biedt bij het optimaal benutten van die mogelijkheden. Het gaat hierbij om de mogelijkheden op de reguliere arbeidsmarkt of  een beschermde werkplek in het kader van de WSW. Iindien arbeid die(nog) niet aan de orde is zoeken we mogelijkheden voor ijn om maatschappelijke participatie. Eind 2008 verwachten we dit te hebben gerealiseerd.

Bij de inkoop van ons instrumentarium sluiten we aan op de behoefte aan ondersteuning.die de burger heeft. Anders dan voorheen zal dat in het kader van het nieuwe model klantmanagement ook betekenen dat we overgaan tot de inkoop van losse onderdelen, in plaats van volledige trajecten. We kunnen dan nog beter aansluiten op de individuele behoefte van de burger.

Het is daarbij ,binnen grenzen, ook mogelijk dat de ondersteuning doorgaat ook al is de uitkering beëindigd. Bijvoorbeeld door het bieden van volwasseneneducatie, of zoals dat nu ook al gebeurt door een periode van nazorg na werkaanvaarding.

Net als in 2006 zullen we doorgaan met een vraaggerichte werkwijze middels het uitvoeren van arbeidsmarktprojecten, zoals het 45-banenplan, het IKEA project, het project Maatzorg en het beveiligingsproject Combiwerk. Daarbij gaan we uit van de vraag van werkgevers en zoeken daar een aantal geschikte werkzoekenden bij. De organisatiestructuur rondom deze speciale aanpak blijft gehandhaafd.

 

Tevens gaan we inzetten op vergroting van het rendement van trajecten door een integraal verzuimbeleid. Dit beleid wordt gekenschetst door enerzijds te ondersteunen waar nodig, anderzijds te sanctioneren waar dat onvermijdelijk is. Voor 2007 (circa april) gaan we hiertoe een instrument inkopen, dat erin voorziet dat bij verzuim wegens ziekte verzuimcontrole en –beoordeling plaatsvindt. Voor alle overige redenen van verzuim is het beleid dat de klant vooraf verlof aanvraagt. Bij ongeoorloofd verzuim is de maatregelenverordening WWB van toepassing.

Verbetering van het rendement is een van de manieren waarop we de kwaliteit van instrumenten willen verbeteren.

Maar daarnaast zullen we bij de inkoop meer kwaliteitseisen gaan stellen en ons richten op behoud van zoveel mogelijk expertise van onze huidige partners.  Bij de inkoop zullen we streven naar meerjarige raamcontracten met een beperkt aantal leveranciers. Op die manier kunnen we, samen met leveranciers, aan productontwikkeling doen en zo de in te kopen producten verbeteren.

 

Om kansen op de arbeidsmarkt zo groot mogelijk te laten zijn is het belangrijk dat burgers over een startkwalificatie beschikken. Specifiek voor jongeren richten we ons er daarom op dat zij, wanneer dat haalbaar is een startkwalificatie halen. Anders dan in reguliere WWB-trajecten kan dit betekenen dat scholing voor hen boven werkaanvaarding gaat.

Binnen het jongerenloket hebben we de expertise van onderwijs (leerplicht) en inkomensverstrekking en begeleiding gebundeld. Dit jongerenloket is sinds 2006 onderdeel van de WIZ-organisatie.

In 2007 en verder gaan we inzetten op het voorkomen van schooluitval. Jongeren die toch uitvallen worden zo snel mogelijk toegeleid naar scholing of als dat niet haalbaar is naar werk.

In 2006 hebben we de keten rondom jonge moeders verstevigd. In 2007 zullen we onderzoeken wat we verder nog kunnen doen om deze vrouwen te  ondersteunen vanuit het jongerenloket. Voor het overige wordt het jongerenbeleid vormgegeven in het programma Jeugd en Onderwijs.

 

Tot nu toe leggen we bij het re-integratiebeleid de nadruk op uitkeringsgerechtigden. Er zijn echter een aantal groepen in de samenleving waarvoor we ook verantwoordelijk zijn. Dit geldt in het bijzonder voor jongeren. Maar er zijn ook andere groepen niet-uitkeringsgerechtigden die de gemeente bijvoorbeeld vanuit emancipatorische overwegingen wil ondersteunen. Naar aanleiding van ontwikkelingen bijvoorbeeld vanuit de Wet Inburgering zullen we in 2007 onderzoeken of het huidige beleid rondom niet-uitkeringsgerechtigden heroverwogen moet worden.

 

Het beschikbaar zijn van voldoende kKinderopvang is een belangrijke randvoorwaarde voor het aanvaarden van werk. De invoering van de nieuwe wet kinderopvang (januari 2005) heeft ertoe geleid dat het proces van aanvragen voor veel  ouders een ingewikkeld proces is geworden om kinderopvang te regelen.Om te komen tot een vereenvoudiging van dit aanvraagproces heeft het kabinet besloten tot een verhoging van de kinderopvangtoeslag. Deze verhoging komt in de plaats van de werkgeversbijdrage. Voordeel is dat werkende ouders vanaf 1 januari 2007 slechts met één partij – de belastingdienst/Toeslagen – van doen hebben voor het verkrijgen van een financiële tegemoetkoming.  Het streven is de verhoging van de kinderopvangtoeslag per 2008 ook mogelijk te maken voor de gemeentelijke doelgroepen. In afwachting hiervan gaan we We gaan daarom in 2007 door met het verstrekken van een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang die tot de gemeentelijke doelgroepen behoren. Daarnaast bieden we ondersteuning aan ouders die tot de gemeentelijke doelgroepen behoren en waarvoor een gemeentelijk belang bestaat m.b.t. re-integratie en arbeidsparticipatie.De gemeente kan ook een vergoeding geven voor kinderopvang als er sprake is van een sociaal-medische problematiek.. ondersteunen van de ouders die tot de gemeentelijke doelgroepen behoren.  

In de komende jaren zal, bij gebleken behoefte, een 24-uurs kinderopvang opgezet worden zodat het ook voor ouders met onregelmatige werktijden mogelijk wordt gebruik te maken van kinderopvang.

           

Volwasseneneducatie is een belangrijk middel om mensen die een achterstand hebben qua opleiding te ondersteunen. De gemeente koopt deze basiseducatie in en burgers kunnen daar tegen een geringe vergoeding gebruik van maken. Ook in 2007 en de jaren daarna zal er weer volwasseneneducatie ingekocht worden. Het is de bedoeling om, binnen de financiële mogelijkheden die er zijn, cursisten zoveel mogelijk direct te laten starten met scholing.

In samenwerking met het ROC wordt een plan opgesteld om het rendement van de opleidingen te gaan meten en waar mogelijk te verbeteren.

Een van de factoren die bij de rendementsverbetering een rol speelt is het verzuim van cursisten. Dit gaan we tegen door het integraal verzuimbeleid.

In het vierde kwartaal 2006 zal het huidige scholingsbeleid van de gemeente worden geëvalueerd. Mogelijk leidt deze evaluatie tot voorstellen voor aanpassingen.

 

8.       Uitkeringen worden tijdig verstrekt;

9.       Burgers in Delft met schulden kunnen ondersteuning krijgen bij het beheersbaar maken van schuldenproblematiek;

10.   Het gebruik van inkomensondersteunende voorzieningen zoals bijzondere bijstand, Sportfonds, Tegemoetkoming woonlasten kamerbewoners (TWK) stijgt;

11.   Het bereik van de Delftpas wordt vergroot naar 7000 in 2007;

 

De WWB is ook een recht, voor mensen die (tijdelijk) niet zelfstandig in hun inkomen kunnen voorzien en voor wie geen zogenoemde ‘voorliggende voorziening’ beschikbaar is. De WIZ-organisatie wil de klant hierin tijdig de maximaal mogelijke voorzieningen aanbieden. De periode tussen het moment van aanvraag en toekenning van een uitkering wordt verkort. In het beleidsplan hoogwaardig handhaven hebben we de nadruk gelegd op het goed en volledig informeren van onze klanten. Daarmee voorkomen we dat mensen (ongewild) fraude plegen. Deze lijn zetten we de komende jaren voort.

 

Bestrijding van armoede is een van de doelstellingen voor de komende vier jaar. Voor de omschrijving van Armoede sluit de gemeente Delft aan bij de omschrijving van Stimulansz/SGBO, zoals die geformuleerd is in ‘Gemeentelijk armoedebeleid’ (ISBN-10: 90-771-9528-9). Armoede is een complex verschijnsel met veelal samenhangende dimensies (inkomen, maatschappelijke participatie, opleidingsniveau, gezondheid, zelfredzaamheid, wonen en leefomgeving), waarin het toekomstperspectief een belangrijk onderscheidend kenmerk is, vooral in situaties waarin niet of nauwelijks uitzicht is op werk of verandering van leefsituatie. Armoede in deze brede betekenis is sociale uitsluiting. (Armoede in enge zin wordt beschouwd als een tekort aan financiële middelen.). Deze kijk op armoede gaan we combineren met de visie, die drie groepen armen onderscheidt (H. van Rijn, Armoede: noodlot of onrecht, 1995, ISBN 9062223079) naar ontstaansgrond, complexiteit en oplossingsrichtingen.

Vanuit het programma AIE bestrijden we armoede door het bieden van ondersteuning bij het beheersbaar maken en voorkomen van schuldproblematiek. Hiervoor bieden we hulp bij het invullen van formulieren, geven gerichte voorlichting over de diverse voorzieningen die er in Delft zijn en richten we ons op het voorkomen van gedwongen uithuiszettingen.

Het gebruik van de bijzondere bijstand en andere inkomensondersteuning zal worden gestimuleerd. Tevens worden deze voorzieningen toegankelijk gemaakt voor een grotere groep burgers, door als eerste stap de inkomensgrens te verhogen van 110 naar 120% van de geldende bijstandsnorm.

In de eerste helft van 2006 is de Lage inkomens monitor van de gemeente Delft voor de eerste maal uitgevoerd en in september 2006 ishoudenwe de anti-armoedeconferentie gehouden..We verwachten daaruit een aantal ideeën op te doen om ons anti-armoedebeleid te verbeteren. Tijdens deze conferentie stonden drie thema’s centraal: kinderen in armoede, schuldenproblematiek en werkende armen. De conferentie heeft veel inspiratie opgeleverd voor vernieuwing van onze armoedebestrijding, denk aan mogelijkheden van categoriale voorzieningen, het bij elkaar brengen van verschillende regelingen, het creëren van een ‘startkapitaal vooraf’ in de vorm van leenbijstand om bijzondere bijstand – achteraf – als het ware voor te financieren.

Daarbij heeft de conferentie twee aandachtspunten gegeven voor het kwalitatieve vervolgonderzoek, namelijk:

·                                              het achterhalen van het effect van de verschillende voorzieningen en regelingen ter ondersteuning van huishoudens met een laag inkomen – met aandacht voor kinderen, werkenden, schuldensituaties en chronisch zieken / gehandicapten.

·                                              het in kaart brengen van de verschillende groepen armen in Delft – de geïntegreerde armen, de gemarginaliseerde armen en de buitengesloten armen (onderscheid van Henri van Rijn). Waar vinden wij ze in Delft, hoe groot is hun groep, hoe complex hun situatie.

Tenslotte heeft de conferentie input gegeven voor het ontwikkelen van een pakket aan instrumenten, waarmee we de financiële problematiek / schuldensituaties, waarin Delftse burgers verkeren, zoveel mogelijk het hoofd kunnen bieden. Begin 2007 is een plan van aanpak gereed.

De uitkomsten van de  Monitor lage Inkomens Delft, het vervolgonderzoek en de anti-armoedeconferentie dienen in samenhang met elkaar te leiden tot een integrale aanpak ter ondersteuning van de Delftenaren met een laag inkomen – een pact tegen de armoede in Delft. Begin 2007 wordt hiervoor een plan de campagne opgesteld.

 

Sociale uitsluiting van burgers willen we verder beperken door – in het kader van deze nota – de inzet van de Delftpas. Deze pas is voor alle burgers beschikbaar, maar we willen vooral het bereik onder minima vergroten.

Eind 2006 zal een evaluatie over de Delftpas verschijnen. De daarin opgenomen actiepunten worden in 2007 en de jaren daarna uitgevoerd.

 

12.   Vooral werkgevers met een sociale visie gemeentelijke opdrachten gunnen;

13.   Intensiveren van de samenwerking tussen de ketenpartners CWI en UWV en tussen verschillende partijen binnen en buiten de gemeente.

14.   Inzet van Combiwerk als arbeidsontwikkelingsorganisatie voor mensen met een Wsw-indicatie, of anderszins met aan afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Delft wil werkgelegenheid zoveel mogelijk bevorderen. Bij aanbestedingen zal daarom waar dat mogelijk is social return worden toegepast, waarbij opdrachtnemers wordt gevraagd een bijdrage aan het Delfts sociaal beleid te leveren.

 

Om zoveel mogelijk mensen aan werk te helpen en de dienstverlening te optimaliseren, zal de samenwerking met het CWI en het UWV worden geïntensiveerd. Dit krijgt concreet vorm in het bedrijfsverzamelgebouw vanaf medio 2007. Er is inmiddels een visiedocument verschenen rondom het bedrijfsverzamelgebouw en de samenwerking tussen partijen. Op termijn zullen de werkzaamheden van de drie partners geïntegreerd worden.

 

Over regionale samenwerking: omdat de arbeidsmarkt niet ophoudt bij de Delftse gemeentegrens en er veel werkgelegenheid in omliggende gebieden is, wordt op Op regionaal niveau werken we binnen het RPA samengewerkt met andere gemeenten. Middels het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid haaglanden (RPA) wordtom zo het regionale arbeidsmarkt-beleid vorm te gegeven en een aantal thema’s gezamenlijk uitge te werkt.en, zoals een integrale werkgeversbenadering. Ten behoeve van deze bredere ontwikkeling is door het RPA een regionale beleidsagenda opgesteld, waar o.a. een integrale (sectorale) werkgeversbenadering en een aanpak van de actuele problematiek rondom jeugdwerkloosheid en ouderen (45+) onderdeel van is.

Deatze regionale samenwerking wordt geldt ook ingezet voor o.a. projecten rondom het terugdringen van analfabetisme onder autochtone Nederlanders.

 

Intern werken we ondermeer samen met ‘economische zaken’ om in het kader van het lokale werkgelegenheidsbeleid een aantal gezamenlijke initiatieven vorm te geven.

Met ‘maatschappelijke ontwikkeling’ zullen we de samenhang tussen de WMO en de WWB oppakken om deelnemen aan de samenleving te bevorderen.

 

Combiwerk, de uitvoeringsorganisatie van de Wet sociale werkvoorziening, heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot arbeidsontwikkelingsorganisatie. Het beleid is erop gericht werknemers naar vermogen te ontwikkelen (sociale vaardigheden, baanvaardigheden en vakvaardigheden). Sleutelwoord hierbij is goed werknemerschap. Zo mogelijk wordt uitstroom naar de reguliere arbeidsmarkt na gestreefd door middel van detachering, of begeleid werken. Hierbij wordt optimaal ingespeeld op de nieuwe Wet sociale werkvoorziening, die per januari 2008 van kracht wordt. Komend jaar zal in dit kader extra aandacht worden besteed aan wachtlijstbeheer en het opstellen van verordeningen voor cliëntenparticipatie en voor persoonsgebonden budget (PGB). Door de verbeterde sociale infrastructuur zal Combiwerk intensiever en breder worden ingezet als re-integratiepartner bij WWB-trajecten. Naast de proefplaatsingen zullen opstapbanen in arbeidsmarktprojecten (beveiliging, groen, schoonmaak en catering) worden uitgevoerd; evenals de coördinatie van de beheersfuncties bij buurthuizen.

Als ketenpartner maakt Combiwerk ook deel uit van de Werkagenda, een initiatief tot gezamenlijke werkgeversbenadering.

 

In 2007 zal er intensief gewerkt worden aan het formuleren van een emancipatiebeleid gericht op empowerment van groepen in achterstandsituaties. Dit beleid zal in samenwerking met de doelgroepen, de partners in de stad die zich bezighouden met emancipatorische activiteiten, zoals het Vrouwkind Centrum en de Bezoekvrouwen, worden vormgegeven.

 

3.4. Outputindicatoren

Voor elk doel zijn er outputindicatoren geformuleerd. Het zijn de volgende:

 

Output-indicatoren

2005

2006

2007

2008

1a Omvang Klantenbestand WIZ

 

3354

<=3354*

<=’2006’

<=’2007’

1b Het gemiddeld aantal mensen in een   reintegratieaanpak stijgt t.o.v. 2006.

 

1103

 >1103  

>’2006’

>’2007’

2.Aantal ontwikkelingsplannen

 

-

nota

>’2006’

>’2007’

3a Meetpunten uit nota verzuimbeleid (dec 2006)

 

-

nota

nota

nota

3b het aantal succesvol afgeronde trajecten stijgt (dec 2006)

 

-

nota

>’2006’

>’2007’

4a Aantal jongeren dat gemeld wordt bij het jongerenloket (het betreft jaarcijfers)

 

535

555

500

450

4b Aantal jongeren van jongerenloket in traject.

(het betreft jaarcijfers )

 

319

350

400

450

5 Formuleren na beleidsnota (dec 2006/jan.2007)

 

-

nota

nota

nota

6 Meetpunt in nota kinderopvang (4e kw.2006)  

 

-

nota

nota

nota

7a Aantal deelnemers VE

 

932

>=932**

>=932

>=932

7b Aantal deelnemers langer dan half jaar op de wachtlijst VE

 

12

8

4

0

7c Het rendement van diverse opleidingen binnen de volwasseneneducatie stijgt t.o.v. 2006

.

-

te meten

>’2006’

>’2007’

8 Het % uitkeringen dat binnen 6 weken wordt verstrekt

 

-

-

100%

100%

9 In nota schuldhulpverlening meetpunten formuleren

 

-

nota

nota

nota

10 Het gebruik van inkomensondersteunende voorzieningen stijgt in 2007 ten opzichte van 2006 – kwarap, peildatum 31-12;

   * bijz.bijstverstrekkingen

   * contacten Duit

   * AV Delft dekkings%:         bijstandsgerechtigden

overige

   * Sportfonds aanvragen

 

zie

hieronder

 

 

 

7916

1950

 

58%

42%

1218

>’2005’

>’2006’

>’2007’

11a Het aantal Delftpashouders groeit verder – van 6500 in 2006 - naar 7.000 in 2007.

 

6000

6500

7000

>7000

11b Het aandeel minima onder de Delftpashouders bedraagt tenminste 50%.

 

50,8%

>=50%

   >=50%       

>=50%

11c Het aantal verkooppunten van de Delftpas wordt uitgebreid

 

2

2

>2

>3

12 Aantal keren dat social return is toegepast bij aanbestedingen

 

0

0

3

>4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

·   <= kleiner of gelijk aan….

·   >= groter of gelijk aan….

 


4. Wat mag het kosten?

 

In de programmabegroting 2007 – 2010 zijn de totale baten en lasten van het programma  Arbeidsmarkt, Inkomen en Emancipatie opgenomen, alsmede de toevoegingen en onttrekkingen aan de reserves. Daarnaast zijn voor de wijzigingen in het bestaand beleid en nieuw beleid de mutaties opgenomen. In deze nota zijn de beleidsdoelstellingen verder uitgewerkt en beschreven. Nadat de programmabegroting 2007 – 2010 in de raad is vastgesteld zal de begroting voor de verschillende beleidsvelden worden uitgewerkt.

Vooruitlopend hierop beschrijven we, ter informatie, voor zover bekend de budgettaire ontwikkelingen.

 

4.1. WWB werkdeel

De situatie in 2006.

In 2006 bedroeg de hoogte van het WWB werkfonds voor de gemeente Delft € 10,4 mln. De huidige begroting (2006) wordt op dit moment geactualiseerd betreffende verdeling en uitnutting. In november kunt u hiervoor een begrotingswijziging tegemoet zien. Binnen het WWB werkfonds mag 75% van het toegekende budget overgeheveld worden naar het volgend jaar ter dekking van doorlopende verplichtingen.

 

Vooruitblik 2007.

Ten aanzien van de hoogte van het WWB werkfonds 2007 zijn door het Ministerie nog (01-11-06) geen indicaties afgegeven. Vanaf 1 januari 2006 is namelijk een nieuw verdeelmodel geïntroduceerd. Via dit nieuwe model wordt het budget niet langer verdeeld op basis van het aantal bijstandsgerechtigden in het verleden, maar op basis van het actuele aantal bijstandsgerechtigden. Tot en met 2010 wordt elk jaar het deel van het budget dat historisch wordt verdeeld kleiner. Vanaf 2011 wordt geheel volgens het nieuwe model verdeeld. In 2007 zal het budget voor 2/6e deel via het objectief verdeelmodel worden verdeeld, en voor 4/6e deel zal het budget historisch worden verdeeld.

Verwacht wordt dat de hoogte van het WWB werkfonds 2007 voor Delft niet veel zal afwijken van dat van 2006 (circa € 10 mln). Zodra definitieve beschikking is ontvangen zal een verdeelvoorstel aan het college worden gepresenteerd.

Met dit budget (inclusief de voorziening middelen WWB-werk.) zal de gemeente Delft over voldoende re-integratiemiddelen beschikken ter realisatie van de doelstellingen op dit terrein.

 

4.2. Volwasseneneducatie

De situatie in 2006

Volwasseneneducatie bij het ROC werd tot en met 2006 gefinancierd uit 3 bronnen:

·         Rijksmiddelen Educatie (WEB) (In totaal € 1.602.661,-).

·         Middelen uit de Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN). Hiervoor wordt per nieuwkomer een bedrag door het rijk toegekend.

·         Gemeentelijke middelen. Naast de rijksmiddelen is ook nog een bedrag van in totaal € 400.000,- aan gemeentelijke middelen ingezet om het totale onderwijsaanbod basiseducatie op peil te houden. Dit betreft een structurele bijdrage van € 92.000,- en voor de rest incidentele middelen.

 

Vooruitblik 2007

De WEB middelen voor 2007 bedragen € 1.051.493,-. Dit is een vermindering ten opzichte van 2006 met  € 551.168,-. Daar staat tegenover dat opleidingen NT 2 op de niveaus 1 en 2 niet meer gefinancierd mogen worden vanuit de WEB, als gevolg van de invoering van de Wet Inburgering (WI).

Een eerste schatting laat zien dat het daarbij gaat om een bedrag van ongeveer

€ 650.000,-. In 2007 is er een overgangsregeling voor cursisten die in 2006 met een WEB traject gestart zijn op niveau 1 of 2, en dat in 2007 zullen afronden. De kosten voor de afronding kunnen we betalen vanuit het nieuwe WI-budget.

 

De WIN wordt vervangen door de WI. De gemeente moet in het kader van de WI inburgeringstrajecten gaan inkopen. Tevens is er voor 2007 een eenmalige regeling waardoor de gemeente voor inburgeringsbehoeftigen inburgeringstrajecten zal gaan inkopen. De gemeente zal vanuit de WI een voorschot ontvangen van

€ 2.631.600,-.

 

Aangezien in de WI de gedwongen winkelnering bij het ROC is afgeschaft, zullen de WI-middelen middels een aanbesteding gegund worden.

Met dit budget voor de WI èn rekening houdend met de kosten van de overgangsregeling voor zittende WEB cursisten zal de gemeente Delft naar verwachting over voldoende middelen beschikken om haar doelen te realiseren. Inschatting is dat hiermee tussen de 320 en 450 nieuwe WI-trajecten ingekocht kunnen worden.

 

Voor 2007 is in elk geval een bedrag van € 92.000,- aan gemeentelijke middelen beschikbaar. Deze middelen worden opnieuw toegevoegd aan de productovereenkomst met het ROC.

 

4.3. WWB inkomensdeel.

In deze paragraaf gaan we in op de ontwikkeling van het klantenbestand tot 65 jaar (65-) in relatie tot het inkomensdeel van de WWB. Rijksbijdrage en volumen bijstandsgerechtigden 65 jaar en ouder (65+) sluiten jaarlijks vrijwel naadloos aan.

 

De situatie in 2006

Algemene constatering is dat de ontwikkelingen van de baten en lasten met name beïnvloed worden door de volumeontwikkeling van het klantenbestand WWB. Door de landelijke daling van het WWB-volume is het macrobudget gedaald en daarmee de Rijksbijdrage voor de gemeente Delft.  Aan de uitgavenkant was uitgegaan van een gemiddeld gelijkblijvend klantenbestand. Op basis van het dalende klantenbestand wordt nu uitgegaan van een gemiddeld  klantenbestand van 2575 over 2006. Per saldo leidt dit tot een positief resultaat van 1,5 mln.

 


In tabel:

 


Vooruitblik 2007

Zoals aangegeven zijn er m.b.t. de prognose 2007 verschillende onzekerheden:

-          de volumeontwikkeling  in Delft. Afgelopen jaar was er sprake van een duidelijke neerwaartse trend. Door extra inspanningen op het terrein van reïntegratie en handhaving is de instroom beperkt en de uitstroom bevorderd. De mogelijkheid bestaat dat gaandeweg de gemakkelijkere groepen uit de uitkeringsituatie zijn verdwenen en dat de dalende trend zal gaan stabiliseren.  Daartegenover staat dat de aantrekkende economie in 2007 tot extra uitstroommogelijkheden zou moeten leiden.

-          de budgetontwikkeling van de Rijksbijdrage wordt met name bepaald door de landelijke ontwikkeling van het bijstandsvolume. Ervaring van de afgelopen twee jaar is dat met name de grootste steden een grote daling in het klantenbestand hebben weten te realiseren. Als deze ontwikkeling zich doorzet kan dit leiden tot een verdere neerwaartse bijstelling van het landelijke budget en daarmee ook voor het gemeentelijke deel van Delft.

 

In de programmabegroting 2007 is als doelstelling opgenomen dat het gemiddelde klantenbestand in 2007 niet hoger zal zijn dan in 2006. In deze nota is als verdergaande ambitie opgenomen dat het aantal uitkeringen in Delft tenminste met de landelijk verwachte daling meedaalt.

Voor deze nota is in navolging van de begroting als financiële doelstelling aangehouden dat gegeven de vastgestelde Rijksbijdrage en de gemeentelijke bijdrage van 0.7 mln het saldo van baten en lasten budgettair neutraal moet zijn.

Dit betekent dat om een budgettair neutraal saldo te realiseren een daling van het gemiddelde klantenbestand moet plaatsvinden van 2575 (2006) naar 2531 (2007).

 

In december zal op basis van de dan bekende cijfers een nauwkeuriger prognose worden opgesteld van de realisatie in 2006 en de doorwerking naar 2007.

 

 

 

 

 

Begroting 2007

Baten

 

 

 

 

Budget Inkomensdeel 65-

31,7

 

Gemeentelijke bijdrage 2007

0,7

 

Totaal beschikbaar 65-

 

32,4

 

 

 

 

 

 

Lasten

 

 

 

 

Gem. aantal uitkeringen

 

2.531

 

Prijs per uitkering

 

 € 12.800

 x

Uitgaven WWB 65-

 

32,4

 

 

 

 

 

 

Saldo

 

 

0,0

 

 

 


5. Advies panel Werk & Inkomen

 

Het Panel Werk en Inkomen besprak op 1 november 2006 de nota Arbeidsmarkt, Inkomen en Emancipatie 2007-2010. Het panel beschouwt de nota als een prettig leesbare en inhoudelijk goede aanzet en adviseert positief over de 14 doelstellingen die in het plan zijn opgenomen.

 

Daarnaast komt het panel tot de volgende aandachtspunten en aanbevelingen:

 

Aandacht vraagkant

Het arbeidsmarktbeleid mist een link met de economische agenda. Er moet niet alleen aandacht zijn voor het aanbod van arbeidskrachten (het activeren van cliënten) maar ook voor de vraag (het betrekken van werkgevers en het aantrekken van werkgelegenheid).

 

Schooluitval

Het panel beveelt aan om bij verzuim en schooluitval niet alleen aan de scholen te vragen wat het probleem is maar vooral ook aan de jongeren zelf. De wethouder heeft in dit verband aangegeven dat vanuit het Jongerenloket steeds meer zicht is op de problematiek van jongeren vanuit hun eigen gezichtspunt.

 

Chronisch zieken en gehandicapten

Er wordt maar heel summier aandacht besteed aan deze groep. Het zou goed zijn hier een verdiepingsslag in te maken. Met name hoe aan de vraagkant van de arbeidsmarkt belemmeringen en aarzelingen met betrekking tot deze doelgroep weggenomen kunnen worden.

 

Aanbestedingen

Het panel doet de aanbeveling om, wanneer er aanbestedingen gedaan worden, bij het opstellen van de eisen en randvoorwaarden goed gebruik te maken van de deskundigheid vanuit de doelgroep, waarvoor de aanbesteding wordt gedaan.

 

Aandacht voor jongeren

In de nota staat dat voor jongeren het behalen van een startkwalificatie centraal zal staan. Uit het stuk blijkt niet hoe er om gegaan moet worden met jongeren waarvoor het halen van een startkwalificatie niet haalbaar is.

 

Aandacht voor schuldenproblematiek

Er zijn wachtlijsten bij STOED. Het panel wil aandacht voor mensen op deze wachtlijsten. Mensen die in de WSNP zitten hebben vaak op papier geen laag inkomen, maar in de praktijk wel. Het zou goed zijn als zij ook in aanmerking komen voor bepaalde regelingen.

 

Handhaving

Bij hoogwaardig handhaven is er nadrukkelijk niet alleen aandacht voor bestrijding van fraude, maar ook voor preventie. In dit kader de volgende aanbeveling: wanneer bij een cliënt op huisbezoek wordt gegaan in het kader van preventie is het goed om niet alleen te informeren over WIZ regelingen maar ook over andere regelingen waar men wel recht op zou kunnen hebben maar nog geen gebruik van maakt.

 

Second opinion

Het Panel heeft al eerder geadviseerd om een vertrouwenspersoon binnen WIZ aan te stellen welke door cliënten als second opinion kan worden geraadpleegd. De mogelijkheid hiervan wordt onderzocht. Het panel onderstreept deze wens nogmaals.

 


Termijnen

Het Panel onderstreept het belang van tijdige afhandeling en verstrekking van de WIZ-uitkering, maar blijft met name ook aandacht vragen voor de termijnen bij andere partners zoals UWV. Voorkomen moet worden dat cliënten door overdrachtsproblemen tussen uitkerende instanties maanden zonder inkomen zitten.

 

Emancipatie

Het panel waardeert de inzet op het gebied van emancipatiebeleid gericht op empowerment van groepen in achterstandssituaties, en ziet uit naar de daarover in de nota aangekondigde activiteiten.

 

Informatie en communicatie

Het Panel vraagt blijvende aandacht voor het verbeteren en versterken van de informatie en communicatie over inkomensondersteunende regelingen om onderbenutting te voorkomen. Daarbij kunnen de organisaties en instanties in het zogenaamde “maatschappelijk middenveld” intensiever betrokken worden.

 

Tenslotte wijst het panel nog op haar aanbevelingen n.a.v. van de Delftse anti-armoedeconferentie over categoriale verstrekkingen, schuldenproblematiek en de armoede-effecten op kinderen en jongeren, die ook in dit verband relevant zijn.

 

 

Delft, 3 november 2006

 

 

 

 

 

Marcel Vissers,

voorzitter


Bijlage 1: lijst met afkortingen

 

Abw                 Algemene Bijstands Wet

AMA                Alleenstaande Minderjarige Asielzoeker

ANW                Algemene Nabestaanden Wet

AOW                Algemene Ouderdoms Wet

AV                   Aanvullende Verzekering

AWIR               Algemene Wet Inkomensafhankelijke Regelingen

BAW                Bijzondere aandacht woonproblematiek

BBL                 Beroeps Begeleidende Leerweg

BBZ                 Bijstandsbesluit zelfstandigen

BWD                Breed Welzijn Delft

CBS                 Centraal Bureau voor de Statistiek

CPO                 Centraal Punt oudkomers

CWI                 Centrum voor Werk en Inkomen

DSW                Zorgverzekeraar Delft Schiedam Westland

DUIT                 Delfts Uitkeringen Informatie Team

ESF                 Europees Sociaal Fonds

HBO                 Hoger beroepsonderwijs

HAVO              Hoger Algemeen Vormend Onderwijs

ID                     In- en doorstroombanen

IOAW               Wet inkomensvoorziening Oudere en/of Arbeidsongeschikte Werknemers

IOAZ                Wet inkomensvoorziening Oudere en/of Arbeidsongeschikte        Zelfstandigen

ITB                   Individuele Traject Begeleiding

KSB                 Kwalificatiestructuur beroepsonderwijs

KSE                 Kwalificatiestructuur educatie

KvK                  Kamer van Koophandel

MAVO              Middelbaar Algemeen Vormend Onderwijs

MBO                Middelbaar beroepsonderwijs

MKB                Midden en KleinBedrijf

NK                   Nieuwkomer

NT1                  Nederlands als moedertaal

NT2                  Nederlands als tweede taal

NUG                 Niet Uitkerings Gerechtigde

OGGZ              Openbare Geestelijke Gezondsheidszorg

OK                   Oudkomer

PLC                 Praktijk Leer Centrum

PRB                 Persoonsgebonden reïntegratiebudget

RIB                  Reïntegratiebedrijf

RMC                Regionaal Meld- en Coördinatiepunt

ROC                 Regionaal Opleidings Centrum

RPA                 Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid

SCP                 Sociaal en Cultureel Planbureau

SDV                 Vakteam Sociale dienstverlening

STOED             Stichting onder een dak

SVD                 Stichting Vluchtelingenwerk Delft

T&M                 Vakteam Toeleiding en Monitoring

TU                    Technische Universiteit

UAF                 Stichting voor vluchteling-studenten UAF

UG                   Uitkeringsgerechtigde

UWV                Uitvoeringsinstituut WerknemersVerzekeringen

VAVO              Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs

VE                   Volwasseneneducatie

VMBO              Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs

VO                   Voortgezet onderwijs

VWO                Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs

WAO                Wet Arbeids Ongeschiktheid

WEB                Wet Educatie en Beroepsonderwijs

WIA                 Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen

WI                    Wet Inburgering

WIN                 Wet inburgering Nieuwkomers

WIW                Wet Inschakeling Wetrkzoekenden

WIZ                  Werk Inkomen Zorg

WO                  Wetenschappelijk Onderwijs

WSF                Wet Studie Financiering

WSW               Wet Sociale Werkvoorziening

WTOS              Wet Tegemoetkoming Onderwijsbijdrage & Schoolkosten

WW                 WerkloosheidsWet

WWB               Wet Werk en Bijstand

Nog aanvullen met doelstellingen rondom emancipatie. En: op wie willen we onze doelstellingen richten: vrouwen, mensen in een achterstandspositie, allochtonen, mensen in een sociaal isolement, armen, zieken, gehandicapten???