Stuk 139 I                                                                                            Delft, 12 juni 2006.

20088481

 

Onderwerp: Instructie voor de raadsgriffier

 

 

Aan de gemeenteraad.

 

Geachte dames en heren,

 

Enkele maanden na het inwerkingtreden van de Wet Dualisering Gemeentebestuur in 2002 heeft uw raad de instructie voor raadsgriffier vastgesteld. Het presidium heeft aangegeven deze instructie nader te willen uitwerken. Inmiddels is er immers ruime ervaring opgedaan met de griffiersfunctie. Daarnaast is het aantreden van een nieuwe gemeenteraad een natuurlijk moment om de instructie verder uit te werken. Uitgangspunt is een instructie die enerzijds duidelijkheid schept voor betrokkenen en anderzijds ruimte laat voor een zelfstandige en verantwoorde invulling van de functie. Dit tegen de achtergrond van een zich verder ontwikkelende raadsondersteuning en met oog voor de door de raad voor deze functionaris voorziene positie in het krachtenveld van raad, college en organisatie. In bijgaande instructie wordt nader uitwerking gegeven aan de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de griffier die op basis van wet- en regelgeving zijn toebedeeld. 

  

Het presidium stelt u een gewijzigde instructie voor de raadsgriffier voor waarin wijzigingen/nadere uitwerking worden voorgesteld op het gebied van:

 

 Artikel 1  Ondersteuning en Informatie

  1. De raadsgriffier draagt zorg voor een doelmatige ondersteuning van de raad, zijn leden en de raadscommissies
  2. Hij draagt er desgevraagd of uit eigen beweging zorg voor dat de leden van de raad en de raadscommissies de informatie wordt verstrekt die zij in hun respectievelijke hoedanigheid behoeven. De informatie wordt digitaal, mondeling door inzage of in de vorm van een uittreksel of kopie verstrekt, waarbij de wens van de leden leidend is.
  3. De raadsgriffier zorgt er voor dat de leden van de raad en de raadscommissies desgevraagd de nodige bijstand krijgen bij het formuleren van moties, amendementen en voorstellen, het voorbereiden van interpellaties en overige in de wet en in het Reglement van Orde van de raad voorziene bevoegdheden en initiatieven van de raadsleden.

 

Artikel 2 Voorbereiding vergaderingen raad en commissies

1.      De raadsgriffier draagt zorg voor een goede logistieke, procedurele en procesmatige voorbereiding van de vergaderingen van de raad en de raadscommissies.

2.      Hij draagt zorg voor een gedegen en tijdige advisering aan de raad en de raadscommissies. Zo nodig adviseert de griffier de raad ten behoeve van de door de raad te nemen besluiten.


Stuk 139 I                                                                                pag. 2.

 

 

3.      Hij is verantwoordelijk voor een snel en adequaat verloop van voor het proces van besluitvorming noodzakelijke procedures.

4.      Hij draagt zorg voor het toetsen van de compleetheid van vergaderstukken en bewaakt de in het Reglement van Orde gestelde termijnen.

5.      Hij draagt zorg voor het beheer van de raadsagenda.

 

Artikel 3 Ondersteuning voorzitters gemeenteraad, presidium, raadscommissies

  1. De raadsgriffier staat de voorzitter van de raad ter zijde bij zijn zorg voor een goede voorbereiding en een goed verloop van de vergaderingen van de gemeenteraad.
  2. Hij staat de voorzitter van het presidium ter zijde bij zijn zorg voor een goede voorbereiding en een goed verloop van de vergaderingen van het presidium.
  3. Hij draagt zorg voor de ondersteuning van de voorzitters van de raadscommissies door de daartoe aangewezen commissiegriffiers en fungeert als klankbord bij hun gemeenschappelijke zorg voor een goede voorbereiding en een goed verloop van de vergaderingen en andere activiteiten van de raadscommissies.
  4. Hij ziet toe op de naleving door commissies, -voorzitters en –griffiers van het door de raad vastgestelde uniforme afsprakenkader, de reglementen van Orde van de raad en de raadscommissies, stelt interpretatieverschillen- zo nodig- aan de orde in het presidium.

 

Artikel 4 Voorbereiding vergaderingen presidium en fractievoorzittersoverleg

1.        De raadsgriffier draagt zorg voor de voorbereiding van de vergaderingen van het presidium en het fractievoorzittersoverleg en doet behandelvoorstellen voor geagendeerde onderwerpen en zorgt voor verslaglegging.

2.        Hij draagt zorg voor het opstellen van voorstellen betreffende de inhoudelijke taken van het presidium en het op basis van wet- en regelgeving aan de raad ter beschikking staande instrumentarium.

3.        Hij draagt zorg voor het opstellen van een werkplan en een jaarverslag met betrekking tot de werkzaamheden van de griffie en legt deze ter vaststelling voor aan het presidium, waarbij de fractievoorzitters worden uitgenodigd.

 

Artikel 5 Verantwoordelijkheid voor het werk van de raadsgriffie

1.        De raadsgriffier geeft leiding aan de griffie.

2.        Hij heeft de verantwoordelijkheid voor:

a.        de kwaliteit van de advisering en ondersteuning door de bij de griffie werkzame medewerkers

b.        de bewaking van de eenheid in de uitoefening van de taken van de griffie

c.         de begeleiding en ontwikkeling van de griffiemedewerkers en voert daartoe voortgangs- en functioneringsgesprekken.

d.        Het beheer van de aan de griffie en de gemeenteraad op basis van de begroting toegedeelde budgetten.

 

Artikel 6 Afstemming met de gemeentesecretaris, burgemeester en rekenkamer

  1. De griffier voert regelmatig overleg met de gemeentesecretaris over:
    1. zaken die het verkeer tussen college en gemeenteraad en tussen organisatie en griffie betreffen en maakt daar afspraken over;
    2. het verloop en de kwaliteit van de bestuurlijke procesvoering;
    3. organisatorische aangelegenheden;
    4. de wijze waarop ambtelijke bijstand en ondersteuning wordt verleend aan de raad

Stuk 139 I                                                                                pag. 3.

 

 

  1. De griffier voert regelmatig overleg met de burgemeester over aangelegenheden die de gemeenteraad betreffen.
  2. De griffier voert twee keer per jaar overleg met de rekenkamer.

 

Artikel 7 Ondersteuning bijzondere commissies van de raad

  1. Indien de raad een onderzoekscommissie als bedoeld in artikel 155a van de Gemeentewet instelt, ondersteunt de raadsgriffier of een onder zijn verantwoordelijkheid functionerende griffiemedewerker deze commissie.
  2. Indien een andere commissie van de raad wordt ingesteld als bedoeld in artikel 84 van de Gemeentewet, draagt de griffier zorg voor de ambtelijke ondersteuning vanuit de raadsgriffie en/of de ambtelijke organisatie.

 

Artikel 8 Afwezigheid en plaatsvervanging

1.      Indien de raadsgriffier meer dan twee weken verhinderd is zijn ambt te vervullen, doet hij hiervan tijdig mededeling aan het presidium.

2.      De plaatsvervangend griffier treedt in alle bevoegdheden van de raadsgriffier bij diens vervanging.

 

Artikel 10 Slotbepalingen

  1. In alle gevallen waarin deze instructie niet voorziet, pleegt de raadsgriffier voor zover nodig met overleg met de voorzitter van het presidium.
  2. Deze instructie vervangt de Instructie voor de raadsgriffier vastgesteld op 27 juni 2002 en gewijzigd op 31 maart 2005 en treedt in werking de dag na de vaststelling.

 

   

Toelichting op de instructie voor de raadsgriffier

 

Artikel 1

De hoofdverantwoordelijkheid van de raadsgriffier is de ondersteuning van de raad. De raadsgriffier is het aanspreekpunt voor de ambtelijke ondersteuning van de raad, de raadscommissies en de individuele raadsleden.

 

Artikel 2

Geen verdere toelichting

 

Artikel 3

De burgemeester wordt in zijn functie van voorzitter van de raad bijgestaan door de raadsgriffier. De raadsgriffier zit naast de burgemeester tijdens de vergaderingen en verricht alle mogelijk denkbare (administratieve) ondersteuning. Ook bijvoorbeeld het bodepersoneel gedraagt zich tijdens de raads- en commissievergaderingen naar de aanwijzingen van de griffier. Veelal zullen de commissiegriffiers en niet de griffier aanwezig zijn bij de commissievergaderingen en de voorzitters van de commissies ondersteunen. De griffier kan ook aanwezig zijn bij de vergaderingen van de raadscommissies.

 

Artikel 4

Het presidium bestaat uit de voorzitters van de raadscommissies. Het presidium wordt ondersteund door de raadsgriffier: de voornaamste taak van het presidium is het bepalen van de procedure van behandeling van voorstellen en de agendering van onderwerpen. Daarnaast vervult het presidium het werkgeverschap voor de raadsgriffier.


Stuk 139 I                                                                                pag. 4.

 

 

Het fractievoorzittersoverleg bestaat uit alle fractievoorzitters en de burgemeester. In dit afstemoverleg kunnen naast procedurele aangelegenheden ook inhoudelijke zaken aan de orde komen. Het fractievoorzittersoverleg is niet besluitvormend. Elk van de genoemde instituten zullen door de griffier en de medewerkers van de griffie ondersteund worden.

 

Artikel 5

Geen verdere toelichting.

 

Artikel 6

De griffier heeft een spilfunctie in het goed laten verlopen van ambtelijke ondersteuning door raadsleden. De regeling hiervoor is uitgewerkt in de op 30 mei 2002 door de raad vastgestelde Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning. Uitgangspunt is dat de ambtelijke ondersteuning plaatsvindt in samenwerking met de organisatie van de gemeentesecretaris. De griffier zal toezien op de kwaliteit van de ambtelijke ondersteuning en op de termijn waarbinnen bijstand wordt verleend. Gezien de verschillen in aard en omvang is hier geen uniforme termijn aan te stellen. Het actief bewaken van de voortgang van het proces door de griffier kan wel voorkomen dat een verzoek onnodig lang blijft liggen. De rekenkamer is onafhankelijk, maar wel een instrument van de raad. Regelmatig overleg tussen griffier en rekenkamer zorgt voor afstemming tussen rekenkamer en raad en zorgt voor de uitwisseling van informatie die van belang is voor de uitoefening van de taken van de rekenkamer en de raad.

 

Artikel 7

Gezien de omvang van werkzaamheden die een raadsenquete met zich mee kan brengen is het mogelijk om een andere functionaris dan de griffier de ondersteuning te laten verlenen. Dit om de reguliere werkzaamheden niet in gevaar te brengen.

 

Artikel 8 en 9

Geen verdere toelichting.

 

 

Hoogachtend,

Namens het presidium,

 

 

W. Bot


Stuk 139 II

20088481 

 

 

De raad van de gemeente Delft;

 

gelezen het voorstel van het presidium van 12 juni 2006 inzake Instructie voor de Raadsgriffier;

 

gelet op het advies van de burgemeester;

 

gelet op het advies van de commissie Bestuur en Werk;

 

b e s l u i t :

 

- Instructie voor de Raadsgriffier vast te stellen

 

Artikel 1  Ondersteuning en Informatie

1.           De raadsgriffier draagt zorg voor een doelmatige ondersteuning van de raad, zijn leden en de raadscommissies

2.           Hij draagt er desgevraagd of uit eigen beweging zorg voor dat de leden van de raad en de raadscommissies de informatie wordt verstrekt die zij in hun respectievelijke hoedanigheid behoeven. De informatie wordt digitaal, mondeling door inzage of in de vorm van een uittreksel of kopie verstrekt, waarbij zoveel mogelijk met de wens van de leden rekening wordt gehouden.

3.           De raadsgriffier zorgt er voor dat de leden van de raad en de raadscommissies desgevraagd de nodige bijstand krijgen bij het formuleren van moties, amendementen en voorstellen, het voorbereiden van interpellaties en overige in de wet en in het Reglement van Orde van de raad voorziene bevoegdheden en initiatieven van de raadsleden.

 

Artikel 2 Voorbereiding vergaderingen raad en commissies

1.           De raadsgriffier draagt zorg voor een goede logistieke, procedurele en procesmatige voorbereiding van de vergaderingen van de raad en de raadscommissies.

2.           Hij draagt zorg voor een gedegen en tijdige advisering aan de raad en de raadscommissies. Zo nodig adviseert de griffier de raad ten behoeve van de door de raad te nemen besluiten.

3.           Hij is verantwoordelijk voor een snel en adequaat verloop van voor het proces van besluitvorming noodzakelijke procedures.

4.           Hij draagt zorg voor het toetsen van de compleetheid van vergaderstukken en bewaakt de in het Reglement van Orde gestelde termijnen.

5.           Hij draagt zorg voor het beheer van de raadsagenda.

 

Artikel 3 Ondersteuning voorzitters gemeenteraad, presidium, raadscommissies

1.           De raadsgriffier staat de voorzitter van de raad ter zijde bij zijn zorg voor een goede voorbereiding en een goed verloop van de vergaderingen van de gemeenteraad.

2.           Hij staat de voorzitter van het presidium ter zijde bij zijn zorg voor een goede voorbereiding en een goed verloop van de vergaderingen van het presidium.

3.           Hij draagt zorg voor de ondersteuning van de voorzitters van de raadscommissies door de daartoe aangewezen commissiegriffiers en fungeert als klankbord bij hun gemeenschappelijke zorg voor een goede voorbereiding en een goed verloop van de vergaderingen en andere activiteiten van de raadscommissies.


Stuk 139 II                                                                               pag. 2.

 

 

4.           Hij ziet toe op de naleving door commissies, -voorzitters en –griffiers van het door de raad vastgestelde uniforme afsprakenkader, de reglementen van Orde van de raad en de raadscommissies, stelt interpretatieverschillen- zo nodig- aan de orde in het presidium.

 

Artikel 4 Voorbereiding vergaderingen presidium en fractievoorzittersoverleg

1.              De raadsgriffier draagt zorg voor de voorbereiding van de vergaderingen van het presidium en het fractievoorzittersoverleg en doet behandelvoorstellen voor geagendeerde onderwerpen en zorgt voor verslaglegging.

2.              Hij draagt zorg voor het opstellen van voorstellen betreffende de inhoudelijke taken van het presidium en het op basis van wet- en regelgeving aan de raad ter beschikking staande instrumentarium.

3.              Hij draagt zorg voor het opstellen van een werkplan en een jaarverslag met betrekking tot de werkzaamheden van de griffie en legt deze ter vaststelling voor aan het presidium, waarbij de fractievoorzitters worden uitgenodigd.

 

Artikel 5 Verantwoordelijkheid voor het werk van de raadsgriffie

1.      De raadsgriffier geeft leiding aan de griffie.

2.      Hij heeft de verantwoordelijkheid voor:

a.               de kwaliteit van de advisering en ondersteuning door de bij de griffie werkzame medewerkers

b.               de bewaking van de eenheid in de uitoefening van de taken van de griffie

c.               de begeleiding en ontwikkeling van de griffiemedewerkers en voert daartoe voortgangs- en functioneringsgesprekken.

d.               Het beheer van de aan de griffie en de gemeenteraad op basis van de begroting toegedeelde budgetten.

 

Artikel 6 Afstemming met de gemeentesecretaris en de burgmeester

1.        De griffier voert regelmatig overleg met de gemeentesecretaris over:

a.              zaken die het verkeer tussen college en gemeenteraad en tussen organisatie en griffie betreffen en maakt daar afspraken over;

b.              het verloop en de kwaliteit van de bestuurlijke procesvoering;

c.              organisatorische aangelegenheden;

d.              de wijze waarop ambtelijke bijstand en ondersteuning wordt verleend aan de raad

2.        De griffier voert regelmatig overleg met de burgemeester over aangelegenheden die de gemeenteraad betreffen.

3.        De griffier voert twee keer per jaar overleg met de rekenkamer.

 

Artikel 7 Ondersteuning bijzondere commissies van de raad

1.        Indien de raad een onderzoekscommissie als bedoeld in artikel 155a van de Gemeentewet instelt, ondersteunt de raadsgriffier of een onder zijn verantwoordelijkheid functionerende griffiemedewerker deze commissie.

2.        Indien een andere commissie van de raad wordt ingesteld als bedoeld in artikel 84 van de Gemeentewet, draagt de griffier zorg voor de ambtelijke ondersteuning vanuit de raadsgriffie en/of de ambtelijke organisatie.

 

Artikel 8 Afwezigheid en plaatsvervanging

1.        Indien de raadsgriffier meer dan twee weken verhinderd is zijn ambt te vervullen, doet hij hiervan tijdig mededeling aan het presidium.

2.        De plaatsvervangend griffier treedt in alle bevoegdheden van de raadsgriffier bij diens vervanging.


Stuk 139 II                                                                               pag. 3.

 

 

Artikel 10 Slotbepalingen

1.        In alle gevallen waarin deze instructie niet voorziet, pleegt de raadsgriffier voor zover nodig met overleg met de voorzitter van het presidium.

2.        Deze instructie vervangt de Instructie voor de raadsgriffier vastgesteld op 27 juni 2002 en gewijzigd op 31 maart 2005 en treedt in werking de dag na de vaststelling.

   

Toelichting op de instructie voor de raadsgriffier

 

Artikel 1

De hoofdverantwoordelijkheid van de raadsgriffier is de ondersteuning van de raad. De raadsgriffier is het aanspreekpunt voor de ambtelijke ondersteuning van de raad, de raadscommissies en de individuele raadsleden.

 

Artikel 2

Geen verdere toelichting

 

Artikel 3

De burgemeester wordt in zijn functie van voorzitter van de raad bijgestaan door de raadsgriffier. De raadsgriffier zit naast de burgemeester tijdens de vergaderingen en verricht alle mogelijk denkbare (administratieve) ondersteuning. Ook bijvoorbeeld het bodepersoneel gedraagt zich tijdens de raads- en commissievergaderingen naar de aanwijzingen van de griffier. Veelal zullen de commissiegriffiers en niet de griffier aanwezig zijn bij de commissievergaderingen en de voorzitters van de commissies ondersteunen. De griffier kan ook aanwezig zijn bij de vergaderingen van de raadscommissies.

 

Artikel 4

Het presidium bestaat uit de voorzitters van de raadscommissies. Het presidium wordt ondersteund door de raadsgriffier: de voornaamste taak van het presidium is het bepalen van de procedure van behandeling van voorstellen en de agendering van onderwerpen. Daarnaast vervult het presidium het werkgeverschap voor de raadsgriffier.

Het fractievoorzittersoverleg bestaat uit alle fractievoorzitters en de burgemeester. In dit afstemoverleg kunnen naast procedurele aangelegenheden ook inhoudelijke zaken aan de orde komen. Het fractievoorzittersoverleg is niet besluitvormend. Elk van de genoemde instituten zullen door de griffier en de medewerkers van de griffie ondersteund worden.

 

Artikel 5

Geen verdere toelichting

 

Artikel 6

De griffier heeft een spilfunctie in het goed laten verlopen van ambtelijke ondersteuning door raadsleden. De regeling hiervoor is uitgewerkt in de op 30 mei 2002 door de raad vastgestelde Verordening op de ambtelijke bijstand en de fractieondersteuning. Uitgangspunt is dat de ambtelijke ondersteuning plaatsvindt in samenwerking met de organisatie van de gemeentesecretaris. De griffier zal toezien op de kwaliteit van de ambtelijke ondersteuning en op de termijn waarbinnen bijstand wordt verleend. Gezien de verschillen in aard en omvang is hier geen uniforme termijn aan te stellen. Het actief bewaken van de voortgang van het proces door de griffier kan wel voorkomen dat een verzoek onnodig lang blijft liggen.

 


Stuk 139 II                                                                               pag. 4.

 

 

Artikel 7

Gezien de omvang van werkzaamheden die een raadsenquete met zich mee kan brengen is het mogelijk om een andere functionaris dan de griffier de ondersteuning te laten verlenen. Dit om de reguliere werkzaamheden niet in gevaar te brengen.

 

Artikel 8 en 9

Geen verdere toelichting.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 29 juni 2006.

 

 

 

                                                            ,burgemeester.

 

 

 

                                                            ,griffier.