Stuk .. I                                                                                              Delft, 3 oktober 2006.

 

Onderwerp:     beleidsnota Deelnemingenbeleid Delft

 

 

Aan de gemeenteraad.

 

Geachte dames en heren,

 

Hierbij bieden wij u aan de beleidsnota Deelnemingenbeleid Delft.

 

Doelstellingen van het overkoepelende deelnemingenbeleid zijn:

a)            Het verkrijgen van een besliskader voor het wel of niet aangaan of aanhouden van gemeentelijke deelnemingen.

b)             Het toedelen van taken binnen de bestuurlijke (Raad/College) en ambtelijke organisatie.

c)             Het (waar nodig) meer systematisch toepassen van toezicht en control.

 

 

Delft heeft een groot aantal deelnemingen, op dit moment praktisch 50. Het betreft een grote diversiteit in maatschappelijke organisaties, die in mindere of meerdere mate met de gemeente Delft verbonden zijn vanwege een publiek belang. Deze deelnemingen hebben ook hun eigen rechtsvormen, publiekrechtelijke organisaties zoals de Bestuurscommissie of een  gemeenschappelijke Regeling, en privaatrechtelijke organisaties in de vorm van een vennootschap, een stichting of een vereniging.

 

In beginsel behartigt de gemeente Delft het publieke belang zelf. Waar dit door samenwerking tussen overheden beter kan krijgt het oprichten van- of het deelnemen in een publiekrechtelijke rechtsvorm voorrang. De oprichting van – of deelneming in een privaatrechtelijke rechtspersoon kan aan de orde zijn als deze deelneming betere mogelijkheden geeft om het publieke belang te behartigen en/of als er sprake is van kostenvoordelen. In bijgevoegde genoemde nota “het Deelnemingenbeleid van de gemeente Delft” is een besliskader voor het aangaan van deelnemingen uitgewerkt.

 

De minister heeft op 13 oktober 2005 de notitie “Democratische Legitimatie Intergemeentelijke Samenwerkingsgebieden” uitgebracht. De minister geeft daarin aan,  dat de raadsbemoeienis met gemeenschappelijke regelingen versterkt kan worden. Hij ziet leemtes in de democratische controle:  gemeenteraden krijgen informatie niet tijdig, de invloed in Algemeen Besturen is beperkt, de momenten van de beleidscyclus van een gemeenschappelijke regeling sluiten in de regel niet goed aan op de beleidscyclus van gemeenten (m.n. de gemeentebegroting), en financiële consequenties bij uittreding zijn niet goed geregeld. Dit vergt mogelijk ook voor Delft nadere afspraken met zijn Gemeenschappelijke Regelingen. In de nota wordt hiervoor een aanzet gedaan.

 

De deelnemingen worden verspreid binnen de gemeente beheerd en verschillen onderling van aard, omvang en risico’s en zijn sterk verschillend naar de invloed/zeggenschap die de gemeente daarop kan uitoefenen. In de nota wordt uitgewerkt op welke wijze het beheer transparant uitgevoerd kan worden.

 

De beleidsnota verschaft daarbij een volledig geactualiseerd inzicht in de huidige deelnemingen van de gemeente. Van dit overzicht zal een openbaar register aangelegd worden.

 

Met inachtneming van het advies van de commissie Bestuur en Werk stellen wij u voor de nota Deelnemingenbeleid Delft vast te stellen.

 

Hoogachtend,

 

 

Burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

mr. drs. G.A.A. Verkerk             ,burgemeester.

 

 

mr. drs. H.G.L.M. Camps                      ,secretaris.
Stuk .. II

 

 

De raad der gemeente Delft;

 

gelezen het voorstel van het college van 5 september 2006;

 

 

b e s l u i t :

 

 

vast te stellen  de nota Deelnemingenbeleid Delft

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 29 september 2006.

 

 

 

                                                           ,burgemeester

 

 

 

                                                           ,griffier.