Stuk 213 I                                                                                           Delft, 13 november 2006.

20163790

 

Onderwerp:       Nota Arbeidsmarkt, Inkomen en emancipatie 2007 - 2010

 

 

Aan de gemeenteraad.

 

Geachte dames en heren,

 

Hierbij leggen wij u, als uitwerking van de programmabegroting  2007 – 2010 de nota Arbeidsmarkt, Inkomen en emancipatie 2007 – 2010 voor. De in dit programmaplan uitgewerkte financiële aspecten zijn geheel in overeenstemming met de in de programmabegroting opgenomen financiële kaders.

 

Samenvattend beleidskader is als volgt:

 

Inleiding

De kern van deze nota – dat een uitwerking is van de programmabegroting Arbeidsmarkt, inkomen en emancipatie 2007-2010 – wordt gevormd door de ambitie dat de burgers van Delft, mannen en vrouwen, in economische zelfstandigheid kunnen leven; dat zij, uitgaande van hun eigen kracht en kennis, de mogelijkheden hebben om mee te doen in de samenleving. Het hebben van werk beschouwen wij als een heel belangrijk instrument voor economische zelfstandigheid, en voor ‘meedoen’.

Voor Delftse burgers, die dit ontberen, zetten wij de Wet werk en bijstand / de Wet inburgering nieuwkomers / de Wet sociale werkvoorziening / de Wet educatie & beroepsonderwijs in als gidsen die mogelijkheden en voorzieningen bieden op de weg naar werk, naar meedoen, en uit de armoede.

 

De uitgangspunten

Betaald werk gaat boven een uitkering.

Aan dit uitgangspunt wordt op twee manieren gewerkt. Enerzijds beperken we de instroom in de uitkering door mensen vanaf het eerste contact – samenwerkings-partner CWI vervult hier ook een belangrijke rol – de mogelijkheden aan te geven om snel werk te vinden en uit de uitkering te blijven. Anderzijds zetten we maximaal in op uitstroom. Onze belangrijkste instrumenten hier zijn klantmanagement in combinatie met hoogwaardig handhaven, voorwaardenscheppende instrumenten zoals kinderopvang en het reïntegratie-instrumentarium in zijn volle omvang. Maatwerk en duurzaamheid zijn sleutelwoorden.

 

Recht op inkomen blijft gegarandeerd.

De WWB is een recht, voor mensen die niet (tijdelijk niet, of niet volledig) zelfstandig in hun inkomen kunnen voorzien en voor wie geen zogenoemde ‘voorliggende voorziening’ beschikbaar is. De WWB geldt bijvoorbeeld ook voor mensen die een gedeeltelijke AOW, of WAO uitkering hebben en voorziet hier in een aanvulling tot de geldende bijstandsnorm Uitgangspunt is de periode tussen het moment van aanvraag en toekenning van een uitkering zo kort mogelijk te maken.

 


Stuk 213 I                                                                    pag. 2.

 

 

Aandacht voor armoede.

De gemeente Delft wil werk blijven maken van armoedebestrijding.

De armoede zal – voor wat betreft dit programma – verder bestreden worden door de inzet van zoveel mogelijk inkomensondersteunende voorzieningen en door het toegankelijk maken van de bijzondere bijstand voor een grotere groep burgers. De eerste stap hiervoor, het verhogen van de inkomensgrens naar 120%, gaan we in 2007 maken.

Uitgangspunt bij het formuleren van ons bijzondere bijstandsbeleid is het voorkomen van de armoedeval. Bij elke nieuwe voorziening of regeling wordt deze lijn nadrukkelijk gevolgd.

Andere instrumenten die we nadrukkelijk in het kader van armoedebeleid inzetten zijn schuldhulpverlening – zorg en preventie -, het kwijtscheldingsbeleid, de bijzondere aandacht woonproblematiek (BAW) – voorkomen van huisuitzettingen van gezinnen met kinderen -, DUIT – vergroten van het bereik van voorzieningen en hulp bij het aanvragen van gemeentelijke voorzieningen - en de Delftpas – deelnemen aan de samenleving -.

De anti-armoedeconferentie heeft heel wat inspiratie opgeleverd:

voor een vernieuwend anti-armoede beleid, voor het ontwikkelen van instrumenten, waarmee we schuldenproblematiek waarin Delftse burgers verkeren, zoveel mogelijk het hoofd kunnen bieden, en voor onze verdere onderzoeksagenda.

 

Aandacht ook voor jongeren.

Voor jongeren zal, met het oog op een duurzame plaats op de arbeidsmarkt, het behalen van een startkwalificatie centraal staan. Indien dit niet tot de mogelijkheden behoort en het  voor jongeren te hoog gegrepen is, wordt door een aanpak op maat het ‘maximale eruit gehaald’ om de economische zelfstandigheid te bevorderen. Dit geldt in het bijzonder ook voor tienermoeders, een weliswaar kleine groep in Delft, maar met een zeer complexe problematiek.

 

Inburgering, een integrale aanpak.

Een belangrijke ontwikkeling is de komst van de nieuwe Wet Inburgering, naar verwachting per 1-1-2007. We gaan de WI en de WWB in samenhang uitvoeren. Uitgangspunt hierbij is het bieden van maatwerk gericht op een onderlinge aansluiting van de activiteiten in het kader van reïntegratie, opvoedings-ondersteuning, sociale activering, volwasseneneducatie, enzovoort.

 

Aandacht voor kinderopvang.

Kinderopvang is een belangrijke voorwaarde voor ouders, moeders en vaders, om mee te kunnen doen in de samenleving. In het kader van de WWB is kinderopvang instrument voor re-integratie en activering. In het kader van emancipatiebeleid is het van belang dat er binnen Delft een 24-uurs kinderopvang komt.

 

Handhaven doen we hoogwaardig.

Hoogwaardige handhaving gaat verder dan fraudebestrijding. Het omvat vier samenhangende elementen: vroegtijdig informeren, optimaliseren van de dienstverlening, vroegtijdige herkenning en afhandeling van fraudesignalen en daadwerkelijk sanctioneren.

Bovenstaande elementen hebben impact in alle fasen van het uitkeringsproces.

Het uitdragen dat het recht op bijstand gedegen wordt vastgesteld bevordert de solidariteit van burgers: iedereen kan weten - wie een uitkering krijgt, heeft daar ook recht op.

Uiteindelijk doel is een spontane regelnaleving door alle klanten van wet en regelgeving. Voor de verdere uitwerking verwijzen wij naar het Beleidsplan Hoogwaardig Handhaven 2006 – 2009.


Stuk 213 I                                                                               pag. 3.

 

 

Ketensamenwerking gaan we intensiveren.

De samenwerking met onze ketenpartners CWI en UWV willen we in 2007 verder versterken. We doen een poging bestaande dubbelingen in werkprocessen weg te nemen en vooral elkaars sterke kanten te benutten. Daartoe willen we een nieuw dienstverleningsconcept vaststellen. Ook binnen WIZ  zijn we ons hierop aan het voorbereiden. Dat raakt de inrichting van het WIZ-concept klantmanagement. Wij zijn toe aan een doorontwikkeling daarvan, waarin nog meer het accent komt te liggen op:

Ten aanzien van het jongerenloket RMC streven wij ernaar in 2007 tot een fysieke integratie te komen met het CWI-loket voor jongeren.

Tot slot noemen we in het kader van het denken over een gezamenlijke werkgeversbenadering de werkagenda. Binnen dit initiatief werken verschillende partijen (CWI, Combiwerk, Mondriaan, Werkplan en Gemeente) in Delft samen om gezamenlijk werkgevers te benaderen en zo goed mogelijk te bedienen. Dit om voor de werkgevers in de stad een zo goed mogelijk klimaat te creëren.

 

Emancipatie

Dit programmaplan gaat slechts beperkt beleidsmatig in op het onderdeel emancipatie. In het kader van nieuw beleid heeft het college besloten om op dit onderdeel in 2007 nieuw beleid te formuleren. Emancipatiebevordering is net als armoedebestrijding een paraplubegrip; dat wil zeggen dat het niet binnen één programma zal worden uitgewerkt, maar terug te vinden is in de verschillende programma’s binnen de gemeente Delft.

 

Toetsing van beleid

We laten ons beleid toetsen door het zogenoemde Panel Werk en Inkomen. Deze vorm van cliëntenparticipatie willen we verbeteren. Met het Panel wordt hierover overleg gevoerd, ondermeer over de vertegenwoordiging door de panelorganisaties, de daadwerkelijke deelname van uitkeringsgerechtigden, de faciliteiten die het Panel geboden moeten worden om goed te functioneren, en het moment van advisering in het totale besluitvormingsproces. Naar verwachting zal begin 2007 een definitief voorstel aangeboden kunnen worden.

 

Wij stellen u voor de nota Arbeidsmarkt, Inkomen en Emancipatie 2007 – 2010 vast te stellen.

 

Hoogachtend,

 

Het college van burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

mr. drs. G.A.A. Verkerk             ,burgemeester.

 

 

mr. drs. H.G.L.M. Camps                      ,secretaris.


Stuk 213 II

20163790

 

 

De raad der gemeente Delft;

 

gelezen het voorstel van het college van 7 november 2006;

 

b e s l u i t:

 

De nota Arbeidsmarkt, Inkomen en Emancipatie 2007 – 2010 vast te stellen.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 30 november 2006.

 

 

 

                                                           ,burgemeester.

 

 

 

                                                           ,griffier.