Redactieformule

 

1.                  De doelgroep van de Stadskrant Delft bestaat uit alle inwoners van Delft. De inhoud en de vormgeving van de Stadskrant Delft sluiten aan bij de behoeften van de lezers.

 

2.                  Alle artikelen worden geschreven in de Nederlandse taal.

 

3.                  De onderwerpen die in de redactionele artikelen van de Stadskrant Delft aan bod komen hebben in de meeste gevallen een directe link met gemeentelijk beleid. Maar ook onderwerpen die in het verlengde liggen van gemeentelijk beleid kunnen aan bod komen. Daarnaast kunnen in interviews in de rubriek Delft door de Inwoners onderwerpen aan bod komen die meer in het algemeen met de stad Delft te maken hebben of met bijzondere gebeurtenissen, ontwikkelingen en prestaties e.d. 

 

4.                  De Stadskrant Delft biedt journalistieke teksten: goed leesbaar, aantrekkelijk, toegankelijk, zonder jargon, niet te lang. Verschillende genres komen in de Stadskrant Delft voor: nieuwsberichten, achtergrondverhalen, reportages en interviews, servicerubrieken etc. Zo mogelijk gaan de artikelen vergezeld van aantrekkelijk illustratiemateriaal. Om de aandacht vooral op het beleid te richten, zijn de voorpagina, de hoofdartikelen en het illustratiemateriaal in eerste instantie voor de illustratie van beleid ingeruimd.

 

5.                  Artikelen waarin de mening van de auteur het uitgangspunt vormt, zoals bij recensies, commentaren of beschouwingen, komen in de Stadskrant niet voor. De Stadskrant Delft is ook niet bedoeld als discussiepodium.

 

6.                  De Stadskrant Delft is gericht op toelichten van beleid, wordt met name gekozen voor de volgende lezersfuncties: het bieden van feiten (bij korte stukken), overzicht en inzicht. Teksten die als primair doel hebben vooral  te vermaken en te ontroeren komen daarom minder aan bod. Wel kunnen vermakelijke of ontroerende passages voorkomen, maar zij vormen geen hoofdmoot. Vermaak zit overigens wel in de wekelijkse strip Opa. Ontroering kan door een foto teweeggebracht worden.

 

7.                  Artikelen in de Stadskrant Delft worden geschreven vanuit een maatschappelijk dan wel mensgericht perspectief. Dit houdt in dat de betekenis van gemeentelijke beleid voor het dagelijks leven in stad, buurt, straat of persoon  tot uiting komt. Liefst verwoord door individuele inwoners of vertegenwoordigers van groepen inwoners. Dit is aantrekkelijker voor de lezer dan schrijven vanuit een institutioneel perspectief   (‘de gemeente heeft besloten dat...’).

 

8.                  Er kunnen binnen de artikelen visies van belangengroeperingen, direct betrokkenen of politici aan de orde komen. Dit gebeurt weloverwogen. Het principe van hoor en wederhoor wordt altijd toegepast. Artikelen zijn informatief, objectief en zo compleet mogelijk.

 

9.                  Wanneer bestuurders of ambtenaren in de Stadskrant Delft aan het woord komen, gelden daarvoor de algemene afspraken over woordvoerderschap.

 

10.               In de Stadskrant Delft wordt doorgaans een positief-zakelijke toon aangeslagen. De positief-zakelijke toon sluit aan bij het genereren van betrokkenheid. Ter toelichting: de toon van een artikel kan in het algemeen positief (optimistisch, aardig) zijn of negatief (cynisch, sarcastisch). Tegelijkertijd kan de toon ook zakelijk (neutraal) of juist persoonlijk (beeldend, spitsvondig) zijn.

 

11.               Foto’s bij artikelen in de Stadskrant Delft hebben professionele kwaliteit . De fotografie richt zich op de aantrekkelijke profilering van het (beleids)onderwerp.

 

12.               De Stadskrant Delft biedt ook service-informatie (zoals telefoonnummers, tijden, adressen), verwijzingen en formele aankondigingen en uitleg (over bijvoorbeeld regelingen en evenementen). Dergelijke informatie mag niet overheersen.

 

13.               Aan de inhoud van de artikelen kunnen geen rechten worden ontleend.

 

14.               De Stadskrant Delft is zo actueel mogelijk, maar primeurs of nieuws brengen is voor de Stadskrant Delf geen doel op zich. Met de onafhankelijke media bestaat de afspraak dat zij de mogelijkheid moeten hebben om gemeentelijke primeurs eerder te brengen dan de stadskrant.

 

15.               De Stadskrant Delft moet overkomen als een eigen, uitgave van de gemeente Delft met een gemeentebrede uitstraling. In de Stadskrant Delft profileert de gemeente zich als een herkenbare eenheid. De verhouding in aandacht tussen onderwerpen/organisatieonderdelen/portefeuilles moet reëel zijn, al heeft het  ene onderdeel van de gemeente nu eenmaal meer interessante informatie voor de lezer dan het andere. 

 

16.               Om het bestuurlijk proces inzichtelijk te maken kunnen opinies van collegeleden, raadsleden, raadsfracties in een artikel aandacht krijgen. Maar profilering van personen of politieke partijen valt buiten de orde van de Stadskrant. Voor de raadsrbriek in de Stadskrant Delft bestaat een aparte lijst met afpraken.

 

17.               Overige vaste elementen

-          Tijdig aangemelde verplichte publicaties en advertenties worden altijd geplaatst. De clusters plaatsen hun verplichte berichten in elk geval altijd in de Stadskrant Delft, dus niet meer in de Delftse Post of andere bladen, tenzij dit gebeurt als extra advertentie in de bladen.

-          Iedere maand staat op de voorpagina van de Stadskrant Delft een journalistiek verslag van de laatstgehouden raadsvergadering.

-          Iedere week staat er een journalistiek verslag van een commissievergadering in de Stadskrant Delft. Hierin wordt de gevoerde discussie over de belangrijkste onderwerpen behandeld weergegeven.

-          Voor de productie van journalistieke verslagen van discussies in raad en commissie wordt samengewerkt met de redactie van de raadsportal.

-          Iedere week staat de rubriek Werk in Delft een artikel over het zoeken/vinden/houden van werk of een opleiding. De ervaring van de Delftenaar staat hierin steeds centraal.

-          Regelmatig staan in de Stadskrant Delft speciale pagina's of katernen over onderwerpen binnen het gemeentelijk beleid.