WERK, INKOMEN EN ZORG (WIZ)

BUREAU ZELFSTANDIGEN

JAARVERSLAG 2006

 

 

Reg.nr. 20267520

 

INHOUDSOPGAVE                                                                                                     pagina

 

 

 

 

3.1. Begeleiding aspirant ondernemers.                                      4

3.2. Startende ondernemers.                                                                 4

3.3. Gevestigde ondernemers.                                                   5

 

4.1. Allochtoon ondernemerschap.                                                        6

            4.2. Man/vrouw verhouding.                                                                   6

 

5.1. Invoering Wet inkomensvoorziening ondernemers.                7

5.2. Borgstellingregeling.                                                                      7

5.3. Samenwerking ketenpartners.                                                        7

5.4. Betere info aan gevestigde zelfstandigen.                             8

5.5. Schuldsanering gevestigde/ beëindigende zelfstandigen.       8

 

 

 

 

 

 

 

1. Inleiding.

 

Ieder jaar stelt het Bureau Zelfstandigen (BZ) van de gemeente Delft een verslag op met een overzicht van de uitvoering en resultaten van de verschillende regelingen die bij hen zijn ondergebracht. BZ is verantwoordelijk voor de uitvoering van het besluit Bijstandsverlening zelfstandigen 2004 (Bbz), de inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen (IOAZ) en de gemeentelijke regeling zelfstandigen van bescheiden omvang (ZBO).

 

In het Bbz staat beschreven wanneer zelfstandigen voor een bijstandsuitkering en/of een bedrijfskapitaal in aanmerking komen. In 2006 werd er in Delft door 69 zelfstandigen beroep gedaan op bijstand. Daarvan zijn in totaal 41 aanvragen toegekend. Het grootste gedeelte kwam van startende ondernemers (38 in totaal) maar ook 19 zelfstandigen in de voorbereidingsperiode naar een eigen bedrijf dienden een aanvraag in. Er deden 12 reeds gevestigde ondernemers (zelfstandigen in financiële problemen, met een niet-levensvatbaar bedrijf of ondernemers die hun bedrijf willen beëindigen) een beroep op bijstand. In totaal kwamen er 28 aanvragen van allochtone ondernemers binnen en 8 aanvragen werden ingediend door vrouwen.

 

Er zijn in 2006 slechts drie aanvragen voor IOAZ binnengekomen, waarvan er één is toegekend. Voor het ZBO kwam één aanvraag binnen die ook is toegekend.

 

Omdat in de praktijk blijkt dat veel (potentiële) ondernemers vaak niet of onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden van het Bbz, gaat de  gemeente werken aan de informatievoorziening. De informatie op de gemeentelijke website moet makkelijk vindbaar, actueel en duidelijk zijn. De gemeente zoekt ook samenwerking met partners als het CWI, het UWV en de Kamer van Koophandel om de doelgroep via meerdere kanalen te bereiken.

 

 

Bureau Zelfstandigen,

Joke van Blerck

Roy Remeeus

14 februari 2007.

 

 

 

 

 

2. Taak en doelstelling.

 

Bureau Zelfstandigen voert de volgende regelingen uit:

 

Dit doen wij voor de volgende doelgroepen;

 

Het geven van informatie en advies aan startende ondernemers neemt een belangrijke plaats in.

Daarnaast adviseren wij de overige afdelingen van Wiz, zoals Ibo, Sociale Dienstverlening en Bureau Productondersteuning in situaties waar men te maken krijgt met het beoordelen van jaarrekeningen, het vaststellen van vermogen in een bedrijf, het bepalen van het netto inkomen over een bepaald boekjaar, hoe om te gaan met freelancers, stichtingen en dergelijke.

 

Op afroep geven wij informatie over de regelingen voor zelfstandigen aan externe organisaties. Tijdens de banenmarkt van het CWI geven wij, op verzoek van het CWI, informatie over de starterregeling aan aspirant-ondernemers.

 

Bij wijzigingen in de regelingen doen de BZ-medewerkers een beleidsvoorstel en leggen dit voor aan het MT. 

 

Bureau Zelfstandigen heeft begeleidingsbureaus geselecteerd voor aspirant ondernemers, onderhoudt de contacten met deze bureaus en bewaakt de kwaliteit.

 

Bij bezwaarschriften van zelfstandigen schrijven de BZ-medewerkers het verweerschrift en vertegenwoordigen Wiz tijdens hoorzittingen van de commissie.

 

Bureau Zelfstandigen gebruikt eigen aanvraag- en inlichtingenformulieren, zelf ontwikkelde ondernemingsplannen, standaardrapporten en brieven. Tevens is sprake van een afwijkende invoer in GWS4all.

 

Alle werkzaamheden hebben tot doel de diverse groepen zelfstandigen zo goed mogelijk te adviseren en, indien niet in strijd met de regelingen,  te helpen met een bedrijfsfinanciering of een uitkering levensonderhoud. Alles om uitstroom te bevorderen en te voorkomen dat een bedrijf noodgedwongen beëindigd moet worden. Soms is beëindiging echter onvermijdelijk. Ook dan is het van belang de ondernemer goed te adviseren.

 

Delft zoekt naar mogelijkheden om het ondernemerschap onder allochtone Delftenaren te stimuleren. In verband hiermee geven wij in paragraaf 4.1. aan hoeveel aanvragen door allochtonen zijn ingediend en wat het resultaat was.

 

3. Resultaten en praktijkvoorbeelden.

 

3.1 Begeleiding aspirant ondernemers, inclusief aanvragen pre-starter krediet.

In 2006 kregen wij 19 aanvragen, in verschillende branches: montage van kabelgoten, im/export, internetwinkel, fotograaf, chauffeursdiensten, welzijn, pedicurepraktijk, detailhandel etc.

 

De gemeente Delft werkt samen met  Atlas in Rotterdam en J&C te Den Haag. Met beide organisaties onderhouden wij intensief contact.

Het uitstroomresultaat van de begeleiding is goed. In het jaarverslag 2003 zijn wij hier uitgebreid op ingegaan.

 

Beide begeleidingsorganisaties werken uitsluitend met zelfstandigen. Atlas begeleidt niet alleen starters, maar ook gevestigde ondernemers in alle aspecten die met de bedrijfsvoering te maken hebben. Continue zijn we op zoek naar geschikte begeleidings-instanties want een goede begeleiding kan goud waard zijn. Dat blijkt uit onderstaand praktijkvoorbeeld.

 

Praktijkvoorbeelden:

 

- Detailhandel:

Een cliënt van WIZ wilde graag een winkel starten. Hij had wel ideeën over het soort bedrijf en het pand waar hij zich wilde vestigen, maar wist niet goed hoe hij zijn plannen verder kon uitwerken. Deze persoon werd begeleid door Atlas te Rotterdam. Tijdens de begeleiding volgde hij verschillende cursussen, zoals administratie, acquisitie/promotie, marktonderzoek en belastingen. Intussen werkte hij aan zijn ondernemingsplan.

 

Na afloop van het begeleidingstraject vroeg hij startkapitaal en een uitkering levensonderhoud aan. Deze aanvraag werd toegekend; de financiering was rond. Belanghebbende blij, hij kon aan de slag.

Helaas kreeg hij problemen met de verhuurder van het pand. Deze makelaar wilde niet aan starters verhuren; hij vond het financiële risico te groot. Omdat het ondernemingsplan specifiek op dit pand was geschreven viel het hele plan in duigen.

 

Belanghebbende heeft het probleem besproken met zijn begeleider van Atlas. Deze begeleider is samen met belanghebbende naar de makelaar gegaan. Hij heeft het ondernemingsplan besproken met de makelaar en gewezen op de goede (financiële) onderbouwing. Ook zou belanghebbende na de start begeleid worden door Atlas, zodat eventuele problemen in het begin al konden worden aangepakt. Na dit gesprek kreeg belanghebbende alsnog het huurcontract, zelfs met een korting gedurende het 1e jaar.

 

3.2 Startende ondernemers.

We kregen in totaal 38 aanvragen. Ook weer verschillende branches: loonbedrijf, ICT, dansexpressie, koeriersbedrijf, personal organizer, glazenier, restauratie van kunst, autorijschool, praktijk acupunctuur, klussenbedrijf, lasergraveringen, het organiseren van cursussen voor mensen die stotteren, montage van kabelgoten, chauffeursdiensten.

 


Praktijkvoorbeelden:

 

- Het organiseren van stottercursussen.

Eind 2005 is deze persoon (als ervaringsdeskundige) een bedrijf gestart dat cursussen organiseert voor mensen die stotteren. Voorafgaande aan de start van het bedrijf had belanghebbende een WW-uitkering.

De stottercursussen zijn gebaseerd op het McGuire programma. Dit is een internationale organisatie die al 12 jaar in het buitenland actief is, met name in de Engels sprekende landen. Deze starter heeft een heleboel gratis publiciteit gekregen, zowel in Tv-programma’s als in grote krantenartikelen in de landelijke dagbladen zoals de Telegraaf, Algemeen Dagblad, Nederlands Dagblad e.d.

Het aantal aanmeldingen voor de cursus valt echter tegen.

Het bedrijf van belanghebbende levert momenteel nog onvoldoende op voor het levensonderhoud.

 

- Montage van kabelgoten:

Dit betrof twee familieleden die samen een bedrijf wilden starten. Beiden werkten in deze branche in loondienst. De laatste twee werkgevers zijn failliet gegaan, waardoor beiden in de WW belandden. Zij hebben toen, min of meer noodgedwongen,  besloten zelf in deze branche te starten. Vanaf aanvang hadden zij al personeel in loondienst. Zij hadden geen hoge financiering nodig en hadden vanaf het begin voldoende klanten.

Deze ondernemers hebben alleen de eerste drie maanden een uitkering levensonderhoud ontvangen. Daarna was het inkomen uit bedrijf voldoende.

 

- Chauffeursdiensten:

Deze persoon ontving al jaren een bijstandsuitkering. Hij heeft veel trajecten richting een baan gehad, steeds zonder resultaat. In feite vond hij zichzelf ook niet zo geschikt voor een baan in loondienst. Ook wilde hij geen traject richting een eigen bedrijf. Hij heeft zelf een ondernemingsplan opgesteld en is gestart, met een Bbz-uitkering voor levensonderhoud gedurende de 1e zes maanden. Het viel hem tegen om klanten te werven. Op ons advies heeft hij contact opgenomen met Atlas (begeleidingsorganisatie). Atlas adviseerde belanghebbende om zich (mede) te richten op andere doelgroepen. Belanghebbende zou dit overwegen en ook proberen een parttime baan te vinden, zodat hij in ieder geval een basisinkomen zou hebben. Belanghebbende wil sowieso geen bijstand meer.

 

3.3 Gevestigde ondernemers.

In totaal 12 aanvragen. Branches: im/export, detailhandel, schoonmaakbedrijf, horeca, autorijschool, taxibedrijf,  zzp-er in de bouw.

 

Praktijkvoorbeeld:

 

- Zzp-er in de bouw:

Betreft een man van 59 jaar. Hij werkt al jaren in de bouw, heeft in principe voldoende inkomsten uit bedrijf om in zijn levensonderhoud te voorzien. Door allerlei problemen in de privé situatie zijn hoge schulden ontstaan, vooral bij de Belastingdienst (€ 30.000,-). Belanghebbende heeft in 1e instantie zelf geprobeerd een regeling te treffen met de Belastingdienst.

Deze instantie heeft tegenwoordig echter strikte regels: een schuld moet binnen korte tijd (in deze situatie binnen 10 maanden) afgelost zijn. Dat was, gezien het inkomen, onmogelijk. Het gevolg was dat belanghebbende zijn bedrijf moest beëindigen en bleef zitten met een grote schuld. De kans op een baan was erg klein.

 

Wij hebben bedrijfskrediet toegekend, met als doel schuldsanering. In dat geval moesten wel alle schuldeisers akkoord gaan met een betaling ineens tegen finale kwijting. De concurrente schuldeisers kregen 10%, de Belastingdienst  (preferente schuldeiser) kreeg 20%. Het heeft ruim 8 maanden geduurd voordat alle schuldeisers akkoord gingen. De schulden zijn nu geregeld. Belanghebbende heeft wel een schuld bij WIZ, maar is in staat dit bedrag ruim voordat hij 65 jaar wordt af te lossen.   

 

Voor gedetailleerde informatie over de resultaten van 2006 en vergelijking met voorgaande jaren: zie bijlage 1.

 

4. Doelgroepen.

 

4.1. Allochtoon ondernemerschap.

 

- Aspirant ondernemers:

Van de 19 aanvragen zijn 8 aanvragen ingediend door allochtonen. Hiervan zijn 5 aanvragen toegekend en 3 afgewezen. Reden voor afwijzing:

·         1 persoon vond tijdens de procedure een baan in loondienst (inkomen boven bijstandnorm)

·         1 persoon zat al in een werkgelegenheidstraject met een goede kans op een baan

·         1 persoon kon het beoogde bedrijf niet rechtmatig vestigen. In dat geval heeft begeleiding geen zin.

·          

- Startende ondernemers:

Van de 38 aanvragen waren16 aanvragen van allochtonen. Hiervan zijn 7 aanvragen toegekend en 9 afgewezen.

Reden afwijzing:

·         7 keer omdat het bedrijf niet levensvatbaar was.

·         2 x is een aanvraag niet in behandeling genomen omdat de aanvrager onvoldoende informatie heeft ingediend.

·          

- Gevestigde ondernemers:

Van de 12 aanvragen waren 4 aanvragen van allochtonen. 2 aanvragen zijn toegekend, 2 afgewezen.

Reden voor afwijzing:

·         1 aanvraag is niet in behandeling genomen (onvoldoende gegevens ingediend).

·         1 bedrijf was niet levensvatbaar

 

4.2. Man/vrouw verhouding.

 

- Aspirant ondernemers:

 

Van de 19 aanvragen zijn 2 aanvragen ingediend door vrouwen. 1 aanvraag is toegekend en 1 afgewezen. Reden voor afwijzing: belanghebbende kreeg een baan met inkomsten boven de bijstandnorm.

 

- Startende ondernemers:

Van de 38 aanvragen zijn 4 aanvragen ingediend door vrouwen. 3 aanvragen zijn toegekend. 1 aanvraag werd afgewezen omdat het bedrijf niet levensvatbaar was.

 

- Gevestigde ondernemers:

Van de 12 aanvragen zijn 2 aanvragen ingediend door vrouwen. 1 aanvraag is toegekend. 1 aanvraag is ingetrokken.

 

 

5. Toekomst.

 

5.1. Invoering Wet inkomensvoorziening ondernemers (Wio).

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft in de memorie van toelichting op de Wwb aangegeven dat hij van plan is om een aparte regeling te maken voor zelfstandigen en die geen onderdeel meer te laten zijn van de Wwb.

 

Per 01-01-2004 is de Bbz in een tijdelijke regeling ondergebracht, in principe tot 01-01-2005. Voor de periode na 01-01-2005 zou er een nieuwe, eigen regeling komen voor zelfstandigen, de Wet Inkomensvoorziening voor Ondernemers (WIO).

In de WIO kunnen  ook elementen van andere sociale wetten worden opgenomen zoals de Ioaz en het Besluit starterkrediet arbeidsgehandicapten (Bsa, nu uitgevoerd door de UWV). Tot nu toe is er echter nog geen eigen regeling voor zelfstandigen.

 

Voor zover ons bekend denkt men na over drie scenario’s:

  1. een SZW rijksregeling, uitgevoerd door (samenwerkende) gemeenten en gefinancierd door SZW. Dit is ongeveer gelijk aan het huidige systeem.
  2. een decentrale regeling, uitgevoerd door gemeenten en gefinancierd met een SZW-budget. De gemeenten krijgen hierbij de vrijheid om actief of minder actief in te zetten.
  3. een meer economisch getinte regeling vanuit het Ministerie van Economische zaken, waarbij ook aansluiting gezocht zal worden bij de banken.

 

Bij het 1e en 2e scenario blijft Delft verantwoordelijk voor alle regelingen voor zelfstandigen.

Als de minister kiest voor het  3e scenario zal de starterregeling en de begeleiding van aspirant starters hoogstwaarschijnlijk voor verantwoording van de gemeente blijven. 

 

Het Ministerie heeft onderzoek gedaan naar de uitvoering van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Een van de conclusies was dat de uitvoering van de regeling over het algemeen onvoldoende was. Dit geldt overigens niet voor Delft, waar de regeling wel goed wordt uitgevoerd. Om de kwaliteit van de Bbz-uitvoering te verhogen werd aanbevolen de Bbz te regionaliseren, op basis van (in eerste instantie) vrijwillige deelname van de gemeenten. Delft heeft in 2006 ingezet op een samenwerkingsverband met Zoetermeer, Berkel en Rodenrijs en Rijswijk. Tot nu toe heeft dit nog niet geleid tot concrete samenwerkingsafspraken.

 

5.2. Borgstellingregeling.

Daarnaast is het Ministerie bezig met het ontwikkelen van de Borgstellingregeling starters. Deze regeling zou voor alle starters moeten gaan gelden. In de huidige Bbz is de doelgroep voor starters beperkt tot personen die werkloos zijn en een (gezins) inkomen onder bijstandniveau hebben. De nieuwe regeling zou ook gaan gelden voor personen die werkloos zijn en een (gezins)inkomen boven bijstandniveau hebben. Bijvoorbeeld personen met een WW-uitkering en een partner met inkomsten. Het startkrediet zou dan door commerciële banken verstrekt moeten worden, onder borgstelling van de gemeente. In 2007 start een pilot Borgstellingregeling starters. Rotterdam is 1 van de deelnemers aan de pilot.

De meerderheid van de gemeenten is nadrukkelijk van mening dat de regie bij de gemeenten moet blijven. De pilotgemeenten willen 1 loket voor alle startende ondernemers.

Meerdere schakels zou de beheersing van de starterregeling onnodig ingewikkeld en bureaucratisch maken, met bovendien diverse bezwaarmomenten.

Het Ministerie wil de haalbaarheidsonderzoeken uitbesteden aan SenterNovem. De pilotgemeenten denken beter gebruik te kunnen maken van hun lokale partijen. De gemeente Delft is in afwachting van deze ontwikkelingen.

 

 

5.3. Samenwerking ketenpartners.

Op initiatief van het CWI geven wij al geruime tijd workshops aan mensen die geïnteresseerd zijn in het starten van een bedrijf. Ook het UWV is hierbij betrokken en, sinds een jaar, een startende ondernemer die zijn praktijkervaring inbrengt. Het CWI heeft voorgesteld op dit punt intensiever samen te werken.

 

De workshops kunnen nog beter en praktischer ingericht worden, met als doel potentiële ondernemers met een uitkering (WW of WWB) inzicht te laten krijgen in de aspecten die met het starten van een bedrijf te maken hebben. Als zij willen en aan de voorwaarden voldoen kunnen zij daarna een begeleidingstraject aanvragen.

 

Een begeleidingstraject duurt maximaal 12 maanden en  moet aangevraagd worden bij de instantie waar men een uitkering ontvangt; het UWV of WIZ. Er zijn steeds meer kortlopende WW-uitkeringen. Het zal dus ook steeds vaker voorkomen dat men nog in een traject zit als een WWB-uitkering wordt aangevraagd. In feite zou WIZ zo’n traject dan over moeten nemen. Het ligt voor de hand om te proberen afspraken te maken met het UWV over procedures, beoordeling trajecten en begeleidingsorganisaties, financiering etc.

In 2007 zal samen met het UWV hiertoe een voorstel worden ontwikkeld. Belangrijk is in dit kader te vermelden dat er eind 2006 gestart is met onderzoeken naar mogelijke samenwerking tussen Bureau Zelfstandigen en de ketenpartners in het nieuw te ontwikkelen werkgeversloket in het bedrijfsverzamelgebouw van de gemeente Delft.

 

5.4. Betere informatie aan doelgroep gevestigde zelfstandigen.

Gevestigde ondernemers blijken vaak niet op de hoogte te zijn van de Bbz-mogelijkheden.

Gevestigde ondernemers geven aan dat de informatie over het Bbz op de website van de gemeente moeilijk te vinden is. Wij streven naar betere voorziening op de website   

 

Als er problemen zijn komen gevestigde ondernemers via via terecht bij WIZ. Meestal via een boekhouder of de Kamer van Koophandel. Ook geven gevestigde ondernemers aan dat zij het moeilijk vinden naar het kantoor van WIZ te komen. Zij zijn bang om bekenden of klanten tegen te komen.

 

Mogelijk kan deze situatie verbeterd worden door nauwer samen te werken met de Kamer van Koophandel te Delft.

 

Te denken valt aan:

 

Samen met de Kamer van Koophandel zal hierover in 2007 een plan van aanpak worden ontwikkeld.

 

5.5. Schuldsanering gevestigde/beëindigende zelfstandigen.

In 2006 zijn de mogelijkheden geïnventariseerd voor schuldhulpverlening aan gevestigde (ex)zelfstandigen. Daartoe hadden wij op  10-10-2006 een gesprek met mevrouw mr. Jacqueline Zuidweg  en Peter Benard (voormalig hoofd Bbz Amsterdam) van Zuidweg Insolventie-bemiddeling.

 

Zelfstandigen die binnen de doelgroep vallen kunnen geholpen worden met een Bbz-krediet voor schuldsanering. Betreft voornamelijk doorstart.

 

Ondernemers die niet tot de doelgroep van het Bbz horen (b.v. omdat er een partner is met een inkomen boven bijstandniveau) en beëindigende zelfstandigen die nog niet direct kunnen stoppen (b.v. omdat zij vast zitten aan een huurcontract voor een bedrijfspand, nog voorraad kunnen/moeten uitverkopen etc) kunnen niet geholpen worden via het Bbz.

 

Ook de weg naar de Budgetwinkel is afgesloten voor ondernemers. Pas als het bedrijf is beëindigd en er een ander inkomen is kan de Budgetwinkel worden ingeschakeld.

 

Het gevolg is dat de schulden alleen maar groter worden.

 

Zuidweg Insolventie heeft een plan van aanpak om tot een adequate schuldhulpverlening te komen aan alle (ex)ondernemers die hoofdelijk aansprakelijk zijn voor hun vorderingen.

Deze schuldhulpverlening moet gratis toegankelijk en laagdrempelig zijn.

Dat betekent dat de gemeente de kosten op zich moet nemen.

De winst voor de gemeente zit in besparingen op korte en lange termijn en behoud van werkgelegenheid.

 

In samenwerking met Beleid en projecten wordt bekeken of het product schuldhulpverlening aan zelfstandigen ingekocht kan worden. Dit zal onderdeel uitmaken van de aanpak schuldhulpverlening welke de komende jaren ontwikkeld wordt.

 

 

Bijlage 1.  Aantal aanvragen en overige werkzaamheden zelfstandigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Starters:

 

 

 

2003

2004

2005

2006

 

- bedrijfskapitaal

 

 

 

 

 

 

 

 

toegekend

 

2

2

2

4

 

 

afgewezen

 

5

8

3

6

 

 

niet in behandeling/ingetrokken

5

4

3

1

 

- levensonderhoud

 

 

 

 

 

 

 

 

toegekend

 

6

7

5

10

 

 

afgewezen

 

6

4

7

6

 

 

niet in behandeling/ingetrokken

6

4

3

1

 

- verlenging levensonderhoud

 

 

 

 

 

 

 

toegekend

 

9

11

7

9

 

 

afgewezen

 

2

4

0

1

 

 

Totaal

 

 

 

51

54

39

38

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gevestigden:

 

 

 

 

 

 

 

- bedrijfskapitaal

 

 

 

 

 

 

 

 

toegekend

 

2

1

2

1

 

 

afgewezen

 

2

1

1

3

 

 

niet in behandeling/ingetrokken

0

1

1

2

 

 

nog in behandeling

 

1

2

0

1

 

- levensonderhoud

 

 

 

 

 

 

 

 

toegekend

 

11

2

2

2

 

 

afgewezen

 

2

2

0

0

 

 

niet in behandeling/ingetrokken

1

2

3

0

 

 

nog in behandeling

 

0

3

1

0

 

- verlenging levensonderhoud

 

 

 

 

 

 

 

toegekend

 

4

2

3

1

 

 

afgewezen

 

0

0

0

2

 

 

nog in behandeling

 

0

1

0

0

 

 

Totaal

 

 

 

23

17

13

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbereidingsperiode:

 

 

 

 

 

 

 

toegekend

 

6

8

5

8

 

 

afgewezen

 

5

2

6

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- pre starterkrediet

 

 

 

 

 

 

 

 

toegekend

 

1

3

1

3

 

 

afgewezen

 

0

0

2

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- begeleiding na de start

 

 

 

 

 

 

 

toegekend

 

2

2

0

3

 

 

afgewezen

 

0

0

0

0

 

 

Totaal

 

 

 

14

15

14

19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Aanvragen IOAZ:

 

 

 

 

 

 

 

 

toegekend

 

4

2

1

1

 

 

afgewezen

 

1

4

0

2

 

 

Totaal

 

 

 

5

6

1

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanvragen ZBO:

 

 

 

 

 

 

 

 

toegekend

 

6

3

1

1

 

 

afgewezen

 

0

0

0

0

 

 

Totaal

 

 

 

6

3

1

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bijlage 2. Lijst met afkortingen.

 

Bsa                  Besluit starterkrediet arbeidsgehandicapten

Bbz                  Besluit bijstandverlening zelfstandigen

BZ                    Bureau zelfstandigen

CWI                 Centrum voor Werk en Inkomen

Ibo                   Invordering en bijzonder onderzoek

Ioaz                  Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen

KvK                  Kamer van koophandel

MT                   Management Team

UWV                Uitvoeringsorganisatie werknemers verzekeringen

SZW                Sociale zaken en werkgelegenheid

Wio                  Wet inkomensvoorziening ondernemers

WIZ                  Werk, Inkomen en Zorg

WW                 Wet werkloosheidsvoorziening

WWB               Wet werk en bijstand

ZBO                 Zelfstandigen van bescheiden omvang

Zzp                  Zelfstandige zonder personeel