Partnersteden van Delft

 

Evaluatie 2007
met vervolgvoorstellen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juni 2007

 

 

 

 

Inhoudsopgave

 

1.       Introductie

2.       Partnersteden in historisch perspectief

3.       De Delftse partnersteden

4.       De aanpak van de evaluatie

5.       De uitkomst van de gesprekken

6.       Conclusies en voorstellen

 

 

Bijlagen:

I.                    De uitnodiging voor de evaluatie plus vragenlijst

II.                  Evaluatie Aarau 

III.                Evaluatie Adapazari

IV.                Evaluatie Freiberg

V.                  Evaluatie Kfar Saba

 

1. Introductie

Een stad als Delft en de organisaties en instellingen in de stad hebben diverse relaties met steden en instituten in het buitenland. Delft werkt bijvoorbeeld samen met Växjö (Zweden) en Grenoble (Frankrijk) en een aantal steden in vml. oost-Europa in het SESAC project. En met Antwerpen (België), Bristol (Engeland), Dublin (Ierland) en Zürich (Zwitserland) in het IMAGE-project. En zo zijn er meer netwerken (Child Friendly Cities, Energie Cités, Regions of Knowledge) te noemen waaraan Delft deelneemt of gaat deelnemen.. Of één-op-één samenwerkingsrelaties met steden. Een instituut als de TU-Delft heeft een samenwerkings-verband met technische universiteiten in Londen, Zürich, Aken en Parijs (de zgn. IDEA-League). En zo zijn er nog meer relaties te noemen.

 

Van oudsher kent Delft ook vriendschapsbanden met een aantal steden in het buitenland, die in principe doorgebaseerd zijn op initiatieven van burgers. Voor deze vriendschapsbanden bestaan verschillende termen. Veelal wordt zo’n band aangeduid als een jumelage. Maar ook de termen partnerstad of zusterstad komen voor. In het vervolg zal de term “partnerstad” gebruikt worden.

 

In de Delftse situatie wordt nadrukkelijk onderscheid gemaakt tussen partnersteden enerzijds en solidariteitsstedenbanden anderzijds. In het kader van de (solidariteits)stedenbanden voert de gemeente zelf ook projecten uit (i.c. met Estelí en Tshwane). De stedenbanden komen in deze notitie niet aan de orde; zij zullen separaat geëvalueerd worden.

De partnerstad-relaties van Delft  bestaan vooral [GW1] uit culturele uitwisseling van groepen burgers. De gasten worden traditioneel ondergebracht bij gastgezinnen, maar sommige organisatoren prefereren inmiddels hotels.


Delft heeft vier partnersteden, nl.  Aarau (Zwitserland), Freiberg (Duitsland), Kfar-Saba (Israel) en Adapazari (Turkije). De vriendschapsbanden met deze steden zijn op verschillende tijdstippen en vanuit verschillende motieven ontstaan. Delft heeft in het verleden meer partnersteden gekend :, waarmee de relaties beëindigd of verbroken zijn (met Castrop Rauxel (Duitsland) en met Kingston upon Thames (UK)). . De relaties daarmee zijn om verschillende redenen beëindigd. De relatie met Freiberg is ontstaan als stedenband (waarin de beide gemeenten samen projecten uitvoeren) en later omgezet in een partnerstad.

Vanaf[GW2]  1987 heeft de gemeente Delft de verantwoordelijkheid voor het onderhouden van de partnerstad-relaties in handen gelegd van vier “onafhankelijke” stichtingen. De gemeente participeert niet in deze stichtingen. De stichtingen kunnen voor hun activiteiten wel rekenen op een (bescheiden) subsidie per jaar. Daarnaast faciliteert de gemeente de bezoeken vanuit de partnersteden door een ontvangst op het Stadhuis met enig ceremonieel vertoon.

Voor de goede orde wordt vermeld dat de organisatie-comité’s in de partnersteden zelf veelal (nog) sterk verbonden zijn met de gemeentelijke organisatie aldaar. De formele ontvangsten van delegaties uit Delft gaan veelal met meer ceremonieel vertoon gepaard dan de ontvangsten in Delft.

De laatst ontstane partnerstad-relatie is Adapazari. Toen deze stad in Turkije in 1999 door aardbevingen zwaar beschadigd werd, liep in Delft juist een initiatief om te komen tot een partnerstad in een land van herkomst van allochtone Delftenaren. Dit heeft er toe geleid dat Delft coördinator werd van een Europees hulpproject voor Adapazari. En dat in 2001de partnerstad-relatie tussen Adapazari en Delft werd ondertekend. In de oprichtingsactie van deze partnerstad is opgenomen dat de relatie na vijf jaar geëvalueerd zou worden.

Dit principe van periodieke evaluatie van de partnerstads is niet nieuw. Zoals gezegd heeft de gemeenteraad eerder gekeken naar het (voort)bestaansrecht van partnersteden en daaruit conclusies getrokken. Vandaar dat in de notitie “Delfts Internationaal beleid in Perspectief (2005)” als beleidslijn is opgenomen dat Delft het bestaande beleid rond de vier jumelages voortzet. Dat betekent: bescheiden ondersteuning blijven bieden en periodiek evalueren.

Deze notitie begint met een beschrijving van een algemene situatieschets rond partnersteden (ontleend aan VNG-international. Deze paragraaf hanteert het begrip stedenbanden voor zowel partnersteden als solidariteitsstedenbanden en maakt daarmee het onderscheid tussen partnersteden en stedenbanden niet zo stringent als in de Delftse praktijk.). Daarna worden de Delftse partnersteden kort getypeerd. Vervolgens wordt ingezoomd op de uitvoering van het evaluatie-onderzoek. Na een beschrijving van de uitkomsten van de evaluatiegesprekken worden conclusies en advies geformuleerd.

 

 

2. Partnersteden in historisch perspectief
In het onderstaande wordt een algemeen beeld geschetst van relaties tussen Nederlandse gemeenten en buitenlandse steden. De 443 gemeenten die Nederland telt, onderhouden tezamen met hun burgers meer dan 300 stedenbanden (van welke aard dan ook) in Europa.  Stedenbanden spelen daarmee een rol in sociale en culturele activiteiten, kennisoverdracht en  technische assistentie, als symbolisch verbond en in sommige gevallen bij actief Europees burgerschap. 

Net als in de meeste andere Europese landen ontstonden de eerste stedenbanden in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Daarmee bestaan stedenbanden al meer dan een halve eeuw in ons land. Een halve eeuw die ruwweg vijf ontwikkelingen laat zien.

1. ’50 Vredeswens. Na de Tweede Wereldoorlog knoopten veel Nederlandse gemeenten een stedenband aan met een gemeente in het land van de bevrijders of in het land van de vijand: vaak met het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. De meeste van deze stedenbanden houden zich bezig met sociale en culturele activiteiten. Ook was in het begin de symboliek van het hebben van een stedenband met de voormalige vijand erg belangrijk om te laten zien dat men wilde werken aan vrede in Europa. 

2.  ’60-‘70 Ontwikkelingshulp. In de jaren zestig van de vorige eeuw verschoof de aandacht naar het aanknopen van stedenbanden met gemeenten in Afrika en Latijns-Amerika. Nederlandse gemeenten wilden, tezamen met hun burgers, zelf de verantwoordelijkheid nemen om de bewoners daar te ondersteunen. Binnen deze stedenbanden lag de nadruk vaak op het realiseren van kleinschalige projecten: het bouwen van een schooltje of het leveren van instrumenten aan een ziekenhuis of boeken aan een school. Deze activiteiten werden gezien als een manier om de Nederlandse bevolking bewust te maken van de problemen van de Derde Wereld.

3. ’70-’80 Solidariteit. De onafhankelijkheidstrijd van de Sandinisten in Nicaragua en de wijze waarop zij het land wilden opbouwen wekte bewondering en sympathie in Nederland. Plaatselijke solidariteitscomités overtuigden gemeenten om een stedenband aan te gaan met een stad in Nicaragua. De hulp die gegeven werd richtte zich op basisbehoeften als wonen, watervoorziening en gezondheidszorg. In de laatste jaren van de apartheid werden, ook op basis van de solidariteitsgedachte, contacten gelegd met zwarte bewonersorganisaties in Zuid-Afrika. Na de afschaffing van de apartheid werden deze contacten omgezet in stedenbanden. Zij kregen een vergelijkbare invulling als de banden met Nicaragua. Veel projecten voor Nicaragua en Zuid-Afrika werden gefinancierd door het programma Gemeentelijke Samenwerking met Ontwikkelingslanden (GSO) wat beheerd werd door de VNG.

4. ’90-’00 Vereniging van Europa. De ineenstorting van de communistische regimes in Midden- en Oost-Europa eind ’89 begin ’90 veroorzaakte een explosie aan stedenbanden met deze regio. Het is niet overdreven te zeggen dat bijna iedere Nederlandse gemeente daar een stedenband wilde hebben. Binnen deze stedenbanden was de stedenbandstichting meestal verantwoordelijk voor sociale en culturele activiteiten en uitwisselingen. De gemeente richtte zich meer op het geven van technische ondersteuning en kennisoverdracht om de partner te helpen in haar streven Europese rechten en regels te implementeren. Het programma Gemeentelijke Samenwerking met Toetredingslanden (GST), net als GSO beheerd door de VNG, heeft hieraan veel bijgedragen.

5. ’00- ? Sociale cohesie. Tegenwoordig worden stedenbanden niet alleen gebruikt als instrument waarmee voornamelijk de buitenlandse partnergemeente haar voordeel kan doen, maar wordt ook gekeken hoe het ingezet kan worden ten faveure van de eigen gemeente. Een voorbeeld hiervan is het gebruik het stedenbandeninstrument om de sociale cohesie binnen de eigen gemeente te versterken. Door stedenbanden aan te gaan met gemeenten waar veel migranten vandaan komen, zoals Turkije, Marokko, Suriname en de Nederlandse Antillen willen een aantal Nederlandse gemeenten het wederzijdse begrip tussen de autochtone en allochtone bevolking binnen de eigen gemeente verbeteren.

Het karakter van stedenbanden die Nederlandse gemeenten onderhouden hangt erg af van de periode waarin de stedenband is ontstaan. Een stedenband die vlak na de Tweede Wereldoorlog ontstaan is, richt zich vaak meer op sociale en culturele activiteiten en veel minder op kennisuitwisseling. Bij stedenbanden met ontwikkelingslanden ligt de nadruk daarentegen weer meer op het geven van ondersteuning en hulp. Dit geldt ook voor stedenbanden met Midden- en Oost-Europa. Als we de Nederlandse stedenbanden in Europees perspectief plaatsen dan valt op dat het stedenband instrument in zijn algemeenheid meer ingezet wordt voor technische assistentie en kennisuitwisseling dan bijvoorbeeld in Frankrijk en Spanje. Nederland past daarmee in het Noord-Europese patroon van landen als het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen. Gemeenten in Zuid-Europese landen als Frankrijk, Spanje en Italië gebruiken het stedenband-instrument meer voor sociale en culturele activiteiten.   

Nederlandse stedenbanden worden meestal gedragen door zowel de lokale overheid als een stedenbandstichting. De onderlinge verdeling is daarbij meestal dat de lokale overheid de algehele coördinatie draagt en een budget heeft waarmee activiteiten ontplooid kunnen worden. Zij draagt zorg voor de officiële ontvangst van delegaties uit de partnergemeente en richt zich op projecten met betrekking tot technische assistentie. De stedenbandstichting krijgt meestal een budget van de gemeente waarmee zij kleinschalige projecten op kan zetten of  voor sociale en culturele activiteiten die gericht zijn om de bevolking van beide partnergemeenten dichter bij elkaar te brengen.

Stedenbanden hebben niet altijd een onverdeeld positief imago bij de burgers of binnen de lokale overheid. Je hoort vaak dat stedenbanden een artefact zijn uit het verleden die geen toekomst meer hebben: ‘Toen was het leuk, maar het is niet meer van deze tijd’. Door de globaliserende wereld kunnen burgers van overal immers veel makkelijker met elkaar in contact treden dan bijvoorbeeld 30 jaar geleden. Hier is dus geen stedenband meer voor nodig. Daarnaast zijn veel landen waar Nederlandse gemeenten stedenbanden  onderhouden inmiddels toegetreden tot de Europese Unie. Is het doel van de stedenband daarmee niet bereikt? 

Het stoffige, ouderwetse imago dat aan veel stedenbanden kleeft heeft ten eerste te maken met onvoldoende kennis van de buitenwacht over wat een stedenband nu precies doet of inhoudt. Zo is ook niet duidelijk welk nut het heeft. Onbekend maakt immers onbemind. Ten tweede heeft het te maken met hoe het instrument van stedenbanden gehanteerd wordt. Als de Nederlandse gemeente het altijd heeft ingezet om de partnergemeente te ondersteunen en minder om er zelf voordeel uit te halen, dan kan het zijn dat het binnen de eigen gemeenschap gezien wordt als iets van nut voor de ander. Daarmee wordt een stedenband veel gevoeliger voor gemeentelijke bezuinigingen. De gemeenteraad zal sneller geneigd zijn dit zogenaamde ‘extraatje’ te schrappen.

Voor de toekomst van de Nederlandse stedenbanden met gemeenten in Europa is het daarom van groot belang het bovenstaande imago bij te stellen. Belangrijkste daarbij is te laten zien dat stedenbanden geen instrument van het verleden zijn, maar ook voor de toekomst aangewend kunnen worden. Daarbij moet duidelijk gemaakt worden dat een stedenband ook een waardevol instrument voor de eigen lokale gemeenschap. Een instrument dat de dienstverlening van de eigen gemeente verbetert dankzij  bijvoorbeeld het binnenhalen van Europese subsidies, het uitwisselen van ervaringen of voor het creëren van een kennisnetwerk.

 

 

3. De Delftse partnersteden

 

De partnerstad-relatie is bedoeld om contacten tussen burgers van de beide steden te bevorderen. In de Delftse situatie is de verantwoordelijkheid voor het onderhouden van de partnerstad-relatie afhankelijk van initiatieven uit de burgerij. De achterliggende gedachte achter deze contacten varieert per partnerstad.

 

Kfar-Szaba

De overeenkomst tussen de steden Kfar-Saba en Delft werd op 26 oktober 1971 getekend, op basis van de toen al drie jaar bestaande betrekkingen. De overeenkomst beoogt de uitwisseling van inwoners van beide steden te bevorderen, in de verwachting daarmede de vrede in Israel Israël en in de wereld te dienen en een voorbeeld te stellen aan allen die van goede wille wil zijn.

 

Aarau

Tussen Aarau en Delft vinden al sinds 1969 jaarlijks uitwisselingsbezoeken plaats. Kenmerkend voor deze bezoeken is dat de gasten in gastgezinnen worden onder gebracht. Doordat inwoners van Aarau en Delft bij elkaar logeren leert men elkaars gewoonten kennen en ontstaan vriendschappelijke relaties.

 

Freiberg

Het contact Delft-Freiberg bestaat sinds 1985. De officiële intentieverklaring werd op 7 juli 1986 door vertegenwoordigers van beide gemeentebesturen ondertekend. Van oorsprong ging het om bekendheid van en steun aan de DDR ter bevordering van de vrede, door vriendschap tussen volkeren.
De Stichting Delft-Freiberg werd op 7 mei 1999 opgericht. Het doel van de stichting is contacten tussen inwoners uit beide steden te bevorderen. Dit streven staat in het teken van de verbetering van de Duits-Nederlandse betrekkingen.

 

Adapazari

De Stichting Partnerstad Delft-Adapazari is in januari 2001 opgericht met het doel om de betrekkingen tussen de Turkse en Nederlandse gemeenschappen te bevorderen, vanuit het besef dat een deel van de Delftse bevolking van Turkse komaf is. Op 11 september 2001 is de jumelage-overeenkomst door de burgemeesters van Delft en Adapazari ondertekend. Eén maal per vijf jaar zal de stand van zaken met betrekking tot de vriendschapsband worden geëvalueerd en zal bezien worden of zij kan worden voortgezet.

 

De besturen van de stichtingen voor de vier Delftse partnersteden hebben eenmaal per jaar een gezamenlijk overleg met de gemeente, voorgezeten door de burgemeester, als portefeuillehouder internationale zaken. Gedurende het jaar vindt daarnaast regelmatig overleg plaats tussen de coördinator partnersteden en de individuele partnerstad-stichtingsbesturen. De burgemeester bezoekt de partnersteden zelf ook bij toerbeurt.

Sedert 2006 stimuleert de gemeente de onderlinge samenwerking tussen de vier besturen, met name op het gebied van de communicatie naar de Delftse bevolking toe.
In 2006 heeft de gemeente, op jarenlange aandranginitiatief van de besturen, in de tuin van het Bestuurskantoor een wegwijzer onthuld, waarmee de richting naar en afstand tot de vier partnersteden (en de twee stedenbanden) wordt aangegeven.

 

4. De aanpak van de evaluatie
De burgemeester heeft, als verantwoordelijk portefeuillehouder voor dit onderwerp in het college, de vier besturen van de partnerstad-relaties aangeschreven en hen uitgenodigd voor een gesprek. Als basis voor dit gesprek diende een vragenlijst. De uitnodigingsbrief en vragenlijst zijn als bijlage I bijgevoegd. De vragenlijst is vooraf becommentarieerd en aangevuld door VNG-international.

De besturen hebben ter voorbereiding op het gesprek de vragen schriftelijk beantwoord en gedocumenteerd. Deze reacties zijn integraal bijgevoegd, als bijlage II t/m V. De tekst is voor rekening en verantwoording van de betreffende besturen (afgezien van kleine redactionele aanpassingen).

De gesprekken werden van de zijde van de gemeente gevoerd door mw. S. Braam (coördinator partnersteden) en dhr. C. Kruijff  (programmamanager Internationaal Beleid). Ze vonden plaats op: 19 februari 2007 (Kfar Saba), 21 februari 2007 (Freiberg), 27 februari 2007 (Aarau) en 8 maart 2007 (Adapazari).

De besturen hebben van harte meegewerkt aan de evaluatie en de gesprekken vonden in een open en plezierige sfeer plaats.

 Op basis van de gesprekken is dit verslag samengesteld. De ; conclusies en het advies naar aanleiding hiervan komen geheel voor rekening van de gemeente. De betreffende besturen zijn hiervan in kennis gesteld en geïnformeerd over de voorgenomen behandeling in de commissie[GW3]. 


5. Uitkomsten gesprekken
De gesprekken en de documenten leiden tot een aantal algemene waarnemingen en enkele conclusies per partnerstad.

 

-          Het algemene beeld is dat van de vier partnersteden, die met Freiberg goed georganiseerd is en actief, dat het partnerschap met Aarau leidt onder gebrek aan een actieve bestuursledensleden, zowel in Delft als in Aarau, dat de relatie met partnerstad Kfar Saba sterk beperkt wordt door de politieke (veiligheids)situatie in het Midden Oosten, maar dat het bestuur alert is en dat de relatie met partnerstad Adapazari in de vijf jaar van zijn bestaan nog niet geleid heeft tot een gezamenlijke uitwisselingsactiviteit met Adapazari.

-          De betrokken besturen zijn enthousiast en doen hun best de partnerstad-relatie levend te houden. Aan de andere kant ervaren ook zij dat het moeilijk is om nieuwe bestuursleden te vinden en andere mensen te enthousiasmeren om deel te nemen aan de uitwisselingsactiviteiten. Ook de inwoners van Delft reizen zelf al veel en moeten dus een speciale reden hebben om deel te nemen aan een uitwisseling. Het is vooral moeilijk om jongeren te betrekken.

-          Geld is voor alle besturen een beperkende factor. De besturen gaan daarzijn creatief mee om, maar het beperkte budget belemmert het ontplooien van nieuwe activiteiten. De gemeentelijke bijdrage is bescheiden en dekt veelal de administratieve bestuurskosten. Als de gemeente de partnersteden als een essentieel onderdeel van het internationaal internationale beleid wil blijven (of gaan) beschouwen, dan zou de bijdrage-grondslag heroverwogen moeten worden.

-          Het draagvlak onder de bevolking is, gemeten aan het bereik van de stichtingsactiviteiten, in meerdere of mindere mate aanwezig, zij het over het algemeen bescheiden.

-          Het bestuur van de jumelage met Aarau lijdt al een aantal jaren onder gebrek aan vernieuwing. Het werk komt daardoor bij een heel beperkt aantal mensen terecht. De voorzitter woont niet meer in Delft.

-          De partnerstad relatie met Aarau krijgt voornamelijk vorm door de uitwisselingsreis. De inwoners logeren over en weer bij elkaar. Het wordt steeds moeilijker om gastgezinnen te vinden: mensen hebben het druk, vinden hun huisvesting niet geschikt om een week een gast te herbergen, ze reizen zelf veel en wensen zich niet te binden.

-          De relatie met partnerstad Adapazari is niet echt van de grond gekomen. De gemeente heeft Adapazari gesteund met het europese “brandweer-project”, maar dat project verliep buiten de jumelage om.
Een belangrijke reden voor de moeizame totstandkoming van uitwisseling met inwoners van Adapazari is dat het partnerstad-bestuur in Adapazari voornamelijk uit ambtenaren bestaat en er daar geen ervaring is met het organiseren van uitwisselingsreizen voor burgers. Bovendien spelen de kosten van een dergelijke reis dáár een grotere rol (naast visum-problematiek).

-          Met de partnerstad Freiberg bestaan veelsoortige relaties en het bestuur van de stichting in Delft is het meest actief van de vier besturen. De jumelage kan ook op steun vanuit het gemeentebestuur van Freiberg zelf rekenen. De stad Freiberg heeft een aantal kenmerken die ook voor Delft gelden (hoger onderwijs instelling, monumenten). Als Delft méér zou willen met de partnersteden, zou de relatie met Freiberg daar een goede basis voor vormen om hier allereerst mee aan de slag te gaan..

-          De mogelijkheid tot het ontplooien van activiteiten in de partnerstad-relatie met Kfar Saba worden sterk beperkt door de spanningen in het Midden-Oosten.

 

 

6. Conclusies en voorstellen[GW4] 

Conclusies
- Partnerstad-relaties zijn een onderdeel van de veelsoortige relaties die de stad en haar inwoners heeft met
  buitenlandse steden. Ze vormen daarmee een onlosmakelijk deel van het internationaal beleid van de
  gemeente Delft. Ze
  o
ondersteunen de internationale oriëntatie van burgers en dragen bij aan intercultureel
  begrip, solidariteit en wereldburgerschap.


- Het beleid om als Delft een beperkt aantal [GW5] partnerstad-relaties  te ondersteunen kan gecontinueerd
  worden. Basisvoorwaarde blijft dat de partnerstad-relatie aantoonbaar gedragen wordt door de bevolking
  en dat er een vitaal bestuur is.

- Enige flexibiliteit in de relaties is geboden. Een partnerstad-relatie staat of valt met draagvlak  [GW6] in de
  bevolking. Als dat er niet meer is moet de gemeente steun beëindigen, zodat er eventueel ruimte ontstaat
  voor nieuwe verbindingen met steden in het buitenland.



Voorstellen

- Op grond van de uitkomsten van de gesprekken met de besturen wordt geadviseerd voorgesteld
  * de relatie met de partnersteden Freiberg en Kfar Saba de komende vier jaar weer te ondersteunen en na
     twee jaar weer de balans op te maken;
  * het bestuur van het partnerschap met Aarau te vragen op korte termijn, voor 2008, een “actieplan” op te
    stellen om de partnerstad-relatie weer nieuw leven in te blazen;
  * het bestuur van het partnerschap met Adapazari nog een jaar de tijd te geven om met de counterpart in
    Adapazari te komen tot invulling van het partnerschap, dat wil zeggen gezamenlijke activiteiten, en anders
    de ondersteuning van deze relatie per 1 juli 2008 stop te zetten.

- Delft zou kunnen overwegenEr zal worden overwogen om als gemeente actiever met de partnerstad-relaties om te gaan, bijvoorbeeld in
  het kader van Europese samenwerking. Onderzocht zal worden of Delft en Freiberg in die zin kunnen
  samenwerken op het gebied van monumentenzorg. Uitwerking en rapportage zal nog dit jaar geschieden.

- Dit jaar zal een regeling uitgewerkt worden, op grond waarvan de stichtingsbesturen via specifieke
  bijdrage-aanvragen projecten kunnen uitvoeren. In het voorstel zal tevens meerjarigheid van de
  exploitatiesubsidie uitgewerkt worden, omdat de continuïteit van het werk van de besturen zou is
  gediend zijn met het toekennen van een meerjarige subsidie[K7] . Dekking in 2008 binnen de bestaande middelen;
  indien nodig wordt voor 2009 een voorstel nieuw beleid ingediend. 

 

- De partnerstadbesturen zouden worden gestimuleerd veel sterker samen te werken in hun PR en bij het opzetten
  van activiteiten veel sterker samen moeten
  werken om
ten einde de Delftse burgers te betrekken bij de vriendschapsbanden.

- Over vier jaar wordt het beleid voor de partnersteden opnieuw geëvalueerd. De stichtingsbesturen worden
  hierover geïnformeerd.

 

- Jaarlijks wordt in het kader van het Programma International Beleid van de gemeente inzicht gegeven in de
  stand van zaken m.b.t. de uitvoering van het partnerstedenbeleid.


Bijlage I

Brief met aankondiging van de evaluatie plus vragenlijst

 

 

Bijlage I.a.

Brief met aankondiging van de evaluatie

 

 

 

 

Aan de besturen van de jumelages Adapazari, Aarau, Freiberg en Kfar Saba

 

 

Delft, 15 januari 2007

 

Onderwerp: periodieke evaluatie van de jumelage

 

Geacht bestuur,

 

Delft heeft vier zusterstad relaties met gemeenten in het buitenland: Adapazari, Aarau, Freiberg en Kfar Saba. Deze relaties worden onderhouden door uw besturen. De gemeente Delft ondersteunt uw werk met een bescheiden financiële bijdrage en faciliteiten, want de gemeente acht het van belang dat de burgers van Delft over de grenzen heen kijken en vriendschappelijke contacten onderhouden met burgers in andere landen.

 

In de notitie “Delfts Internationaal Beleid in Perspectief” (december 2005) hebben we daarom gesteld dat de gemeente de ondersteuning van het werk van de jumelage-besturen graag voortzet. Voorts is besloten om de jumelages periodiek te evalueren op vitaliteit en draagvlak onder de bevolking. Betrokkenheid van de bevolking is immers het motief voor de gemeente om de activiteiten van de jumelagebesturen te ondersteunen.

 

Deze evaluatie betreft de afgelopen periode van vier jaar (en voor Adapazari de volledige periode van vijf jaar). De evaluatie vindt plaats aan de hand van de bijgevoegde vragenlijst. Ik stel voor dat uw bestuur een gesprek heeft met mevrouw S. Braam en de heer C. Kruijff, aan de hand van de vragenlijst. Zij zullen dan per stad een korte rapportage samenstellen. Ik ben voornemens deze rapportage aan de gemeenteraad ter bespreking in de raadscommissie van 20 maart aan te bieden, voorzien van mijn advies over al of niet voortzetting van de betrokkenheid van de gemeente bij de jumelage.

Waar in de bijlage naar feitelijke informatie gevraagd, verzoek ik u die vast te verzamelen, zodat het gesprek daarover zo efficiënt mogelijk kan verlopen..

 

Binnenkort zullen wij contact met u opnemen voor het maken van een afspraak.

 

Hoogachtend,

 

 

 

Mr.drs. G.A.A. Verkerk


Bijlage I.b.

Vragenlijst evaluatie jumelages

 

De bedoeling van de evaluatie is om een beeld te verkrijgen van het functioneren van de jumelage in Delft en de impact op de Delftse samenleving over de afgelopen vier (voor Adapazari: vijf) jaar. Uiteraard inclusief een beeld van de samenwerking met de zusterstad.

 

Wat is het doel van de jumelage

(Beschrijf kort en kernachtig de officiële doelstelling van de jumelage, zoals vastgelegd in de stichtingsakte of ander officieel document. Misschien wordt in de praktijk (inmiddels) een andere doelstelling nagestreefd; geef dan kernachtig aan wat nu een betere of passender formulering zou zijn)


Korte (voor)geschiedenis.

(Beschrijf in het kort de aanleiding en voorgeschiedenis van de stedenband en het verloop sinds de oprichting. Wellicht kunt u hier verwijzen naar bestaand materiaal. Graag een kopie van de relevante passages meesturen.)

 

 

Organisatie

(Geef een beschrijving van de wijze waarop de jumelage bestuurd wordt en hoe medewerkers/vrijwilligers worden geworven en aangestuurd. Hoeveel mensen zijn actief in het bestuur en hoeveel in evt. werkgroepen en dergelijke? Beschrijf tevens hoe de samenwerking met de zusterstad georganiseerd is.)

 

 

Activiteiten van de jumelage (Van het bestuur, maar ook van vrijwilligers, e.d.)

(Wat zijn de (hoofd)activiteiten die in de jumelage plaatsvinden ? Zijn deze in de loop van de tijd veranderd ? En zo ja, waarom ?)

 

 

Samenwerking met andere organisaties

(Wordt samengewerkt met andere organisaties in Delft, respectievelijk Nederland ? Zo ja geef een korte beschrijving. Beschrijf in het bijzonder de wijze waarop de samenwerking met de gemeente verloopt en hoe u die waardeert.

 

 

Documentatie en communicatie

(Hoe worden de activiteiten van de jumelage bekendgemaakt. Welke folders, brochures, website, tentoonstelling, posters en dergelijke heeft u gemaakt. Maakt uw bestuur elk jaar een jaarplan met begroting en een jaarverslag met verantwoording ? Wat wordt met deze laatste documenten gedaan ?)

 

 

Bereik

(Hoeveel mensen zijn in Delft de afgelopen vier jaar per jaar bereikt c.q. betrokken in de activiteiten van uw organisatie ? Maak svp onderscheid tussen actief bereik (betrokkenen in de organisatie/uitvoering) en passief bereik (tentoonstellingbezoekers, lezers media-berichten, etc.) Geef zo mogelijk een indicatie van de bereikte doelgroepen (bijv. leerlingen basisschool; bewoners wijk x; winkeliersvereniging; etc.))

 

 

Financiële aspecten

Welk budget besteedt uw bestuur gemiddeld per jaar en wat zijn de voornaamste inkomstenbronnen ?

Geef een indicatie van de besteding van het budget (organisatiekosten, activiteitenkosten).

 

 

Toekomstplannen

(Hoe ziet het bestuur de jumelage in de (nabije) toekomst functioneren ? Welke concrete plannen staan daarvoor op het verlanglijstje en op stapel ?)

 

 

Beantwoordt uw jumelage aan het eerder beschreven doel ?

(Bent u van mening dat de jumelage in de afgelopen vier jaar aan zijn doelstelling heeft voldaan ? Hoe ziet u de jumelage in het licht van veranderende maatschappelijke omstandigheden ? )

(120107)


 

Bijlage II: Evaluatie Aarau

 

Stichting uitwisselingscontacten zustersteden Aarau – Delft

Evaluatie jumelage Aarau – Delft.

 

Doel:

Het bevorderen van de vriendschappelijke relaties tussen de inwoners van de stad Delft en de inwoners van de stad Aarau in Zwitserland (oprichtingsakte van de stichting, 09 november 1987).

 

Voorgeschiedenis:

Tijdens een internationale bijeenkomst waren de toenmalige delftse burgemeester van Ravesloot en Stadtamman dr. Urech uit Aarau aanwezig. Vanwege de goede verstandhouding tussen beide ontstond het idee, om ook de burgers met elkaar in contact te brengen.

In 1969 vond het eerste bezoek plaats van een groep van 27 inwoners uit Aarau die gedurende een week bij gastgezinnen in Delft logeerde. Dr. Urech die ook aanwezig was verbleef in hotel “Wilhelmina”. In het daarop volgende jaar bracht een delegatie uit Delft een tegenbezoek aan Aarau.

 

Organisatie:

De eerste jaren werden de uitwisselingsbezoeken georganiseerd door de gemeente Delft. Later werd er een bestuur samengesteld dat bestond uit enthousiaste deelnemers en gastgevers.

Op dit moment zijn er in Delft 4 bestuursleden actief.

In Aarau zijn 6 bestuursleden, de voorzitter is altijd iemand die op het stadhuis werkt (publiciteitsmedewerker en internationale contacten). De voorzitters van Aarau en Delft houden elkaar op de hoogte van wat er zoal in hun stad gebeurt en in de krant te lezen is. Een en ander wordt door Aaurau op de website van de gemeente geplaatst. Onderling is veel overleg, niet alleen wanneer er uitwisselingsbezoeken georganiseerd worden. Het wederzijds contact op basis van respect en vriendschap is goed. Er wordt druk gemaild, ook door de andere bestuursleden onderling.

 

Activiteiten:

In het begin vond er vanuit Delft eens in de 2 jaar een bezoek aan Aarau plaats. Omgekeerd was dat ook zo, waardoor we elkaar jaarlijks in Delft of Aarau zagen. Omdat de subsidie aanzienlijk werd teruggebracht, vindt er nu eens in 3 jaar over en weer een uitwisselingsbezoek plaats. Meestal een gemêleerd gezelschap, maar ook wel een bepaalde doelgroep. Bijvoorbeeld een groep meisjes van 18 jaar, die een vooropleiding voor verpleegkundige volgen en met veel belangstelling o.m. een ziekenhuis en zorginstelling in Delft bezochten. Een V.W.O eindexamenklas uit Aarau bracht tussendoor ook een bezoek aan Delft. Ons bestuur kon onderdak in het “Kruithuis” een rondleiding in Delft en een bezoek aan het Joegoslavië tribunaal regelen, dat werd afgesloten met een gesprek met mevrouw Del Ponte. Vooral door de uitwisselingsbezoeken waar bij de gasten in een gastgezin logeren zijn er blijvende vriendschappen ontstaan tussen inwoners van Delft en Aarau.

 

Samenwerking:

Sinds kort wordt er samengewerkt met andere besturen van de verschillende zustersteden, wat als zeer positief wordt ervaren. De Zwitserse vereniging uit Rotterdam en Den Haag heeft samen met medewerkers van de Zwitserse ambassade belangstelling voor onze activiteiten.

De gemeente Delft die met een subsidie onze activiteiten steunt zijn wij zeer erkentelijk voor de belangstelling en ondersteuning. Bij uitwisselingsbezoeken wordt de ontvangst in Delft door de burgemeester en zijn aanwezigheid tijdens een bezoek aan Aarau zeer gewaardeerd. Bij Mevr. Braam vinden wij altijd gehoor als er problemen zijn en zij doet er alles aan die te helpen oplossen. Deze samenwerking is dus heel goed te noemen.

 

Documentatie en communicatie:

Via diverse kranten, radio Delft en radio West proberen wij aandacht te vragen voor onze uitwisselings-bezoeken of andere activiteiten. Meer aandacht zou er aan de website kunnen worden besteed zodat er te zien zou kunnen zijn wat onze activiteiten zijn en b.v. ook de laatste nieuwtjes uit Aarau. Posters, folders e.d. zijn beschikbaar voor kleine tentoonstelling in het centrum van Delft in de week dat Aarau ons bezoekt. In het jaarverslag staan onze huidige activiteiten en de plannen voor de komende jaren vermeld aangevuld met een financieel verslag en balans. Belangrijke en interessante stukken worden bewaard en zullen t.z.t. worden overgedragen aan het gemeentelijk archief.

 

Bereik:

Een actief bereik was er door Delftenaren die de afgelopen 4 jaar Aarau bezochten en gasten uit Aarau ontvingen. Bovendien werden de feestelijkheden bezocht ter gelegenheid van de 200 jaar dat Aarau hoofdstad van Aarau is. Totaal 78 personen. Ook dit jaar zullen er weer 32 delftenaren gasten ontvangen, waarbij 4 bestuursleden en 2 vrijwilligers medewerking verlenen. Via de verschillende media hebben delftenaren kennis kunnen nemen van onze stedenband.

 

Financiële aspecten:

De gemeentelijk subsidie is onze enige inkomstenbron. Bij een bezoek aan Aarau wordt getracht een bedrag over te houden van de kosten die delftenaren betalen voor de busreis. Gezien de gestegen kosten om een touringcar te huren voor die week is dat nauwelijks meer mogelijk. Organisatie kosten voor de administratie en daarbij behorende verplichting (Kamer van Koophandel, giro, post, e.d.) bedragen gem. € 150,00 tot

€ 200,00. Veel bijkomende kosten, telefoon, print, en computer worden veelal door de bestuursleden zelf gedragen. In het jaar dat er uitwisselingsbezoek naar Delft is bedragen de kosten zeker € 6.000,00. Wij hopen dit jaar met dit bedrag uit te komen, wat niet eenvoudig is gezien de gestegen kosten in de horeca, musea e.d.

 

Toekomstplannen:

Behalve burgers uit beide steden, zouden er uitwisselingsbezoeken georganiseerd kunnen worden met bepaalde doelgroepen, b.v. scholieren, studenten, sportclubs of bestuurders op gemeentelijk niveau die van elkaar kunnen leren. Het zou leuk zijn op het gebied van kunst en vakmanschap met elkaar kennis maken. Het 40 jarig bestaan van deze jumelage in 2009 willen we op een feestelijk manier vieren in overleg met het bestuur van Aarau.

 

Doel van de jumelage is:

Het bevorderen van de vriendschappelijke relaties tussen inwoners van Delft en Aarau is zeker geslaagd. Nu mensen meer individualistisch zijn ingesteld is het moeilijker om gastgezinnen te vinden en zullen we mogelijk naar een andere manier zoeken om de relatie tussen de beide steden vorm te geven. Ook financieel zal het niet haalbaar zijn op dezelfde voet verder gaan. Maar het is de moeite waard een oplossing te vinden om de vriendschap tussen beide steden in stand houden.

 

 

 

 

 

 


 

Bijlage III: evaluatie Adapazari

 

 

III.1.     Evaluatie Stichting Partnerstad Delft - Adapazari 2001-1006

 

1. Doel van de Stichting Partnerstad Delft – Adapazari

De Stichting Partnerstad Delft Adapazari is op 29 januari 2001 opgericht. In de statuten is het doel als volgt omschreven: “Vanuit een algemeen maatschappelijk belang bevorderen van de betrekkingen tussen de Turkse en Nederlandse gemeenschap, het uitwisselen van ervaring en kennis, het organiseren van informatieve activiteiten ter bevordering van de participatie in het maatschappelijk leven in Delft van in Delft woonachtige Turken, en het stimuleren van onderlinge contacten tussen de gemeente Delft (Nederland)  en Adapazari (Turkije), en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.”

 

2. Korte voorgeschiedenis

In augustus 1999 werd het noord-westerse en het meest geïndustrialiseerde gebied van Turkije door een aardbeving van 7,4 op de schaal Richter verwoest. De stad Adapazari was een van de steden in dit gebied die door deze aardbeving duizenden doden en enorm ravage opliep. Vlak na de aardbeving begonnen Turkse en Nederlandse Delftenaren een hulpactie voor Adapazari. Sommige Delftenaren waren –mede in verband met het aantal Delftenaren van Turkse komaf- al een tijdje op zoek naar een stedenband met een stad in Turkije. De hulpactie leidde tot contacten tussen de gemeentebesturen en de oprichting van twee burgerstichtingen. Op 11 september 2001 werd een overeenkomst getekend tussen de gemeente Delft en de stad Adapazari door de toenmalige burgemeester van Delft, de heer Hein van Oorschot en de burgemeester van Adapazari de heer Aziz Duran. Zie bijlage 1.

 

   Over Adapazari

Adapazari ligt in het Noord-Westen van Turkije, zo’n 130 kilometer ten oosten van Istanbul. Adapazari is een stad met ongeveer  230.000 inwoners. Voor Turkse begrippen een middelgrote stad. De aardbeving in 1999 heeft aan Adapazari veel schade toegebracht. De stad is nog steeds volop met de wederopbouw bezig en de diepe wonden van de inwoners beginnen langzaam maar zeker te helen. Adapazari is een mooie stad, omgeven met veel groen en heuvels. Adapazari heeft een groot meer (Sapanca) en een rivier (Sakarya) die aan de rand van de stad loopt. Naast verschillen kent Adapazari veel overeenkomsten met Delft: zoals een universiteit met 30.000 studenten en kassenbouw om de stad.

 

3. Stichtingsbestuur en organisatie

Er zijn momenteel binnen de Stichting vijf mensen actief die op het grond van gezamenlijke verantwoording de stichting besturen:

Remzi Kabadayi, voorzitter, verantwoordelijk voor de communicatie met Adapazari, project Adapazari, TU – Energiebesparing , contacten Rotary Club

Jan Willem Dieten, vice-voorzitter, verantwoordelijk voor de contacten met instellingen op het gebied van kunst, cultuur en sport in Delft

Nejla Ozkaya, secretaris, verantwoordelijk voor de communicatie met muziekgroepen, onderwijs

Aad van der Harg, penningmeester, verantwoordelijk voor de contacten met de veiling en contacten i.v.m. het Molen project

Orhan Karadirek, bestuurslid, verantwoordelijk voor de contacten met de Turkse gemeenschap

Werving van vrijwilligers: Via de multiculturele markt willen we onze vrijwilligers bestand uitbreiden. Via dit vrijwilligersbestand willen wij het aantal mensen dat met ons mee willen denken en activiteiten organiseren uitbreiden. Ons doel is op projectbasis vrijwilligers te werven. Momenteel zijn wij ook bezig via onze persoonlijke netwerken vrijwilligers te werven.

 

   Gemeentebanden en burgerbanden: in Delft doen we het anders dan in Adapazari

In Adapazari wordt anders dan in Delft nauwelijks onderscheid gemaakt tussen enerzijds de contacten tussen het gemeentebestuur van Adapazari en het gemeentebestuur van Delft en anderzijds tussen de vereniging respectievelijk de stichting vanuit de bevolking. In Adapazari zitten belangrijke gemeente-functionarissen in het bestuur. In Delft bewaken we juist dat de stichting niet uit gemeenteambtenaren of politici, maar uit de “gewone” Delftse bevolking is samengesteld. Zodat er –uiteraard in goede onderlinge samenwerking en afstemming- naast de relatie tussen de gemeenten, meer invulling wordt gegeven aan de relatie tussen de burgers. Dit verschil heeft ons parten gespeeld. Telkens als we in Adapazari op zoek waren naar burgerbanden, raakten we verstrikt in goedbedoelde gemeentebanden. Wij streven er naar om de contacten te intensiveren met onze partnerstichting in Adapazari en met de bevolking van Adapazari om hen warm te krijgen voor meer informele banden en activiteiten, gedragen door mensen uit de bevolking met dezelfde beroepen, hobby, interesse etcetera. Hierbij staan kennismaking, uitwisseling en vriendschap centraal. Het kan uiteraard ook gaan om banden met een ondersteunende bedoeling, al dan niet in de vorm van een gemeentelijk project.

 

4. Activiteiten afgelopen jaren

De eerste periode, nog voor de officiële oprichting van de stichting, stond in het teken van de hulpverlening na de aardbeving. Er is in Delft veel geld ingezameld. Daarmee zijn in Turkije vrachtwagenladingen schoolartikelen gekocht voor de kinderen van Adapazari voor wie zo kort na de aardbeving het nieuwe schooljaar weer begon. Een delegatie van het toenmalige hulpcomité heeft de schoolpakketten daar zelf aangeschaft, samengesteld en uitgedeeld. In juni 2002 heeft de Stichting voor zo’n 50 Delftenaren een reis naar Adapazari georganiseerd. De reis die een week duurde, stond in het teken van kennismaking met de stad, burgers en organisaties in Adapazari en met plaatsen in de omgeving, waaronder Istanbul.

 

In de beginperiode hebben bestuursleden van de stichting bevorderd dat het brandweerproject door de gemeente Delft werd georganiseerd. Het ging om een groot project waarin ook de gemeente Amsterdam en Cordaid participeerden, gericht op het professionaliseren van de “brandblusdienst” in  Adapazari tot een moderne, goed geoutilleerde en getrainde rampenbestrijdingsdienst. Met behulp van de Delftse Duiten (EZH-gelden) gaf Delft een bijdrage van 350.000 gulden voor de bouw van een cultureel centrum. Telkens als we daar zijn gaan we er even kijken. De bioscoop, de expositieruimte en de horecaonderdelen lopen geweldig. De toneelzaal is (nog steeds) niet af.

 

We hebben voor de Delftenaren als gelegenheid om met de Turkse cultuur nader kennis te maken twee keer culturele avond georganiseerd. Optredens van Turkse muziekbands en folklore-dans waren te beluisteren en te aanschouwen. In stands waren handgemaakte borduurkunst, culturele objecten en kunstvoorwerpen tentoongesteld. Vooral de Turkse marmerkunst en schilderijen hadden veel belangstelling. Tijdens deze feesten genoten de bezoekers van lekkere hapjes en eten uit de Turkse keuken. De opkomst was goed, maar naar onze zin te weinig van Nederlandse komaf.

In 2006 hebben we voor de eerste keer deelgenomen aan de multiculturele markt. Via deze markt probeert de Stichting meer bekendheid te brengen onder de Delftenaren aan de zusterstad relatie tussen Delft en Adapazari, stad Adapazari en de Turkse cultuur.

 

Er zijn ook projecten mislukt of niet doorgegaan. Uitwisseling van en een expositie door studenten en het uitnodigen van een jeugdige muziekgroep strandden op administratieve en financiële problemen. We werken momenteel onder andere aan het uitwisselingsproject tussen de Rode Halve Maan Adapazari en het Rode Kruis Delft en het organiseren van contacten tussen de universiteit van Sakarya en de TU Delft.

 

5. Samenwerking met andere organisaties

We streven ernaar om Delftse instellingen en verenigingen met soortgelijke organisaties in Adapazari te matchen. Hiervoor heeft de Stichting diverse prille tot zeer ontwikkelde contacten met instellingen in Delft. Deze zijn o.a. Rode Kruis, World Art Delft, Muziekvereniging Prins Hendrik, Turkse Moskee, ABF Research, TU Delft, Roeiverenigingen, het Vrouw-Kind Centrum, Stichting Pangea, de Veiling, de Rotary Clubs.

 

Stichting Partnerstad Delft-Adapazari is initiatiefnemer van de samenwerking met de jumelages van Aarau, Freiberg en Kfar Saba om gezamenlijke activiteiten in Delft te organiseren. Deze samenwerking heeft concrete doelen, zoals het organiseren van een muziekweekend in Delft. Op de laatste moment ging het niet door, door financiële tekortkoming, miscommunicatie en oorlogsomstandigheden. Maar deze samenwerking levert een goede ervaring zowel aan de jumelages als de gemeente Delft.

 

6. Documentatie en communicatie

Media (televisie en krant), digitale medium (internet en email), gedrukte materialen (folders, krant), eigen sociale netwerk zijn gebruikt om bekendheid te brengen aan de activiteiten van de Stichting.

De Turkse culturele avonden zijn middels folders en emails bekend gemaakt. Daarnaast zijn de activiteiten via Turkse locale televisie Demet TV uitgezonden. Samen met de Delftse jumelages hebben we artikelen en foto’s in de Stadskrant Delft en Zondags Post verzorgd. Daarnaast hebben we tijdens de multiculturele markt in Delft face to face actie genomen om direct bekendheid te brengen aan de Stichting. Momenteel wordt het locale en persoonlijke netwerk gebruikt om aan de activiteiten bekendheid te brengen. De website van de Stichting loopt achter maar het onderhoud ervan wordt weer opgepakt. In de toekomst zullen wij van dit medium het meest gebruik maken.

 

7.  Bereik

In de afgelopen jaren middels de Turkse Culturele avonden, tentoonstelling, de reis naar Adapazari, de deelname aan de multiculturele avonden en diverse activiteiten per jaar gemiddeld 200 mensen actief bereikt. Daarnaast zijn ook een aantal mensen via passieve manier dwz via email, website, folders, locale media bereikt. Maar hiervoor hebben we geen statistische gegevens of cijfers. Er is geen onderscheid gemaakt van de doelgroepen. Wij streefden er naar zo veel mogelijk mensen van verschillende afkomst te bereiken, zonder onderscheid.

 

8. Financiële aspecten

Vanaf 2006 heeft de Stichting voor bepaalde activiteiten een budget gereserveerd. Deze zijn o.a. sociale, culturele, onderwijs, uitwisselingsprojecten en verplichtingen in Adapazari. Momenteel hebben we een deel van de reserveringen gebruikt. Het meest is voor de toekomstige activiteiten gereserveerd. In de afgelopen jaren hebben we van dit budget weinig besteed. Het blijkt moeilijk om met een bescheiden budget mensen over de brug te krijgen om een activiteit te volbrengen. Voorbeelden daarvan zijn de uitwisseling Rode Kruis - Rode Halve Maan en studentenuitwisseling.  Deels komt dit ook door de mis-communicatie met Adapazari. Met het bezoek in 2006 hebben we de voorwaarden voor succes verbeterd. Gemiddeld hebben we de laatste jaren ongeveer 1000 euro uitgegeven.  In de toekomst zal dit bedrag rond 2000 euro zijn. Wij proberen naast de inkomst vanuit Gemeente Delft ook nieuwe bronnen van inkomst te creëren bijvoorbeeld sponsorschap of hulpacties.

 

9. Toekomstplannen: 2007 cruciaal jaar voor voortbestaan partnerstad

Voor het huidige bestuur is het tot stand brengen van de wederzijdse burgerbanden essentieel. In 2006 hebben we besloten dat we vooral daarin zouden investeren en het succes ervan bepalend zouden laten zijn voor het voortzetten van de partnerstadrelatie. Of in ieder geval van de activiteiten van de huidige bestuursleden daarin.

 

Gelukkig is een belangrijke verbetering opgetreden door het aantreden van en de goede contacten met de nieuwe voorzitter van de zusterstichting in Adapazari. Een bliksembezoek van een delegatie van ons bestuur aan Adapazari half november 2006 heeft veel interessante nieuwe contacten in Adapazari opgeleverd. Als het lukt om deze om te zetten in wederzijdse contacten tussen meer Delftse burgers en bedrijven en deze contactpersonen, dan zijn we in onze opzet geslaagd.

Het matchen van instellingen en verenigingen en personen met de zelfde activiteiten, hobby’s en interesses zal centraal staan in onze toekomstplannen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om scholen, bedrijven, universiteiten en sport- en culturele verenigingen. We hebben in Adapazari en Delft een netwerk gecreëerd waarvan we gebruik kunnen maken om het doel van de Stichting te bereiken. Verder zijn we van plan om concrete steun te geven en te organiseren voor bepaalde projecten die aan de gang zijn of die nog in de planning fase zijn., zoals het Project Windmill van de Rotary Club te Adapazari (zie hieronder meer) en de uitwisseling tussen het  Rode Kruis en de Rode Halve Maan.

 

   Geplande activiteiten in 2007

Op grond van de diverse contacten die we gelegd hebben bij ons bezoek in november 2006 kunnen en gaan we nieuwe initiatieven nemen om personen en groepen uit de bevolking van Delft en Adapazari met elkaar in contact te brengen, gezamenlijke projecten te laten doen en elkaar te bezoeken. De contacten zijn zeer divers en het succes zal afhangen van voldoende wederzijds enthousiasme en soms ook van de financiële mogelijkheden.

 

De initiatieven die op dit moment het meest concreet zijn de plannen van de Rotaryclub in Adapazari voor een tuinproject voor gehandicapten, de uitwisseling tussen Rode Kruis en Rode Halve Maan en de plannen voor muziekuitwisselingen. In bijlage III.3 staat een meer volledig overzicht van zowel concrete als nog zeer prille plannen.

 

10. De partnerstadrelatie en het eerder beschreven doel

In de afgelopen jaar hebben we getracht om de doelstellingen van de Stichting via hierboven genoemde activiteiten de behalen. Dat liep niet zo snel omdat er een communicatie probleem met Adapazari optrad. Dit probleem is momenteel opgelost door een breder draagvlak te creëren. Er is een goed netwerk gecreëerd. Met dit netwerk willen we op meerdere vlakken samenwerken om onze doelstellingen te bereiken. Wij hebben nu een netwerk en enthousiaste mensen om dit waar te maken.

 

    Evaluatie vijf jaar Partnerstadrelatie Delft-Adapazari

Op de gedenkwaardige 11e september 2001 werd in Delft de Partnerstadovereenkomst tussen de gemeente Delft en de gemeente Adapazari ondertekend (zie bijlage II.2.). Als we de overeenkomst vijf jaar later herlezen, constateren wij dat voortzetting van de partnerstadrelatie gewenst is en dat de overeenkomst ruimte biedt voor meer activiteiten, niet alleen van de kant van de stichting, maar ook van de kant van de gemeente. Er is belangrijke steun geweest in het kader van het brandweerproject en financiële steun voor het AKM (cultureel centrum). Daarbuiten hebben wij wel eens de indruk dat het actuele beleid van de gemeente Delft ten aanzien van Adapazari een wat krappe uitleg is van die overeenkomst. We wijten dat ook aan ons zelf. Daarom vragen wij nu even niets extra van de gemeente, maar zullen wij aan de hand van onze eigen activiteiten zo nodig met voorstellen voor een nadere rol of ondersteuning of facilitering bij onze gemeente aankloppen.

 

15 maart 2007

Het bestuur van de stichting Partnerstad Delft-Adapazari

 

 

 

 

 

 

Bijlage III.2.     Overeenkomst gemeente Delft en gemeente Adapazari

 

 

Delft telt ruim 2000 inwoners die afkomstig zijn uit Turkije. Zij hadden geruime tijd de wens om een stedenbandrelatie tussen Delft en een Turkse stad tot stand te brengen. In oktober 2000 heeft, onder leiding van dhr. van Oorschot,  een Delftse delegatie een bezoek gebracht aan Adapazari en toen door de ondertekening van een intentieverklaring de eerste stap tot samenwerking gezet. Tijdens een tegenbezoek van een delegatie uit Adapazari werd op 11 september 2001 de onderstaande overeenkomst tussen de gemeente Delft en Adapazari ondertekend.  

 

Overeenkomst tussen Gemeente Delft (Holland) en Centrumgemeente Adapazari (Turkije)

 

Overwegende dat door samenwerking en afspraken tussen gemeente Delft en gemeente Adapazari de bewoners van de twee gemeenten wederzijds nuttige activiteiten kunnen ontplooien;

Overwegende dat een groot deel van de Delftse allochtonen van oorsprong afkomstig is uit Turkije en dat gemeente Delft contacten tussen landen, culturen en bevolkingsgroepen nader invulling wil geven om harmonie en wederzijds begrip tussen allochtonen en autochtonen te bevorderen;

Overwegende dat gemeente Delft een samenwerkingsrelatie heeft met de voor dit doel vanuit de bevolking opgerichte Stichting Partnerstad Delft-Adapazari en dat er de wens bestaat om ook in Adapazari een soortgelijke stichting in het leven te roepen;

Overwegende dat hiermee gemeente Delft en gemeente Adapazari de contacten tussen diverse groepen verder willen bevorderen en dat naast culturele en sociale contacten ook op allerlei gebieden contacten kunnen ontstaan;

Overwegende dat gemeente Delft en gemeente Adapazari de wens hebben om de ontstane contacten verder uit te bouwen door wederzijds vriendschappelijke en technische samenwerking;

 

Komen de gemeente Delft en de gemeente Adapazari het volgende overeen:

Met deze overeenkomst als start zullen de beide gemeenten behulpzaam zijn bij totstandkoming en ontwikkeling van vriendschappelijke contacten.

Beide gemeenten zullen procedures en plannen ontwikkelen omtrent gezamenlijke belangen en wensen.

Beide gemeenten zullen de van de hierboven genoemde stichtingen afkomstige verzoeken binnen hun eigen mogelijkheden ondersteunen.

Het werkprogramma zal in overleg met de beide gemeenten en de voornoemde stichtingen worden opgesteld en de stichtingen zullen een actieve samenwerking en informatie uitwisseling ondersteunen.

Deze overeenkomst zal van kracht blijven tot beide gemeenten overeenkomen hierin wijzigingen aan te brengen of tot door een van de partijen eenzijdig wordt opgezegd. Na de ondertekening van deze verklaring zullen de beide gemeenten volgens hun eigen procedures aan deze vriendschapsband vorm gaan geven.

Eenmaal per vijf jaar zal de stand van zaken met betrekking tot de vriendschapsband worden geëvalueerd en zal bezien worden of zij kan worden voortgezet.

 

Deze overeenkomst is op 11 september 2001 te Delft van iedere taal in tweevoud met gelijke geldigheid in het Turks en in het Nederlands opgesteld en ondertekend.

 

Namens de gemeente Delft                                        Namens de gemeente Adapazari

 

Hein van Oorschot                                                      Aziz Duran

(Burgemeester van Delft)                                            (Burgemeester van Adapazari)

 

 


Bijlage III.3.     Zeer concrete en nog prille plannen voor 2007

 

1. Het Windmolen Project van de Rotary Club Adapazari

Tijdens het laatste bezoek aan Adapazari in november 2006 hebben we kennis gemaakt met een delegatie van de Rotary Club in Adapazari. Zij hebben hun project “Wind Mill” aan ons gepresenteerd. Het wordt een tuinbouwproject van 15 hectare voor gehandicapten langs de rivier de Sakarya. Om het project te realiseren werken ze samen met o.a. de Gemeente Adapazari en publieke en private revalidatiecentra. In het projectplan komt een voor Nederlanders zeer herkenbare windmolen te staan. Er zijn kleine tuinen die door verschillende instellingen of personen geadopteerd kunnen worden.

Na de aardbeving van 1999 is het percentage gehandicapten in Adapazari hoger dan het landelijk gemiddelde: 14 % tegen 12 %. De leden van de Rotary Club in Adapazari willen een bijdrage leveren om de gehandicapten uit hun isolement te halen. In dit tuinbouwproject kunnen gehandicapten en hun verwanten zich bezig kunnen houden met de natuur en socialiseren met de andere gehandicapten.

Het is de bedoeling om in een volgende fase, met gecollecteerde fondsen, een voor gehandicapten aangepast hotel te bouwen. Eerst als project voor Adapazaranen, maar het kan later een internationaal tintje te krijgen. De Rotary Club van Adapazari zoekt internationale partners om dit project waar te maken. Ze zoeken samenwerking: fondswerving, internationaliseren van het project, subsidie van de internationale vereniging van Rotary Clubs, een architectonisch plan voor de molen e.d.. Ook concrete bijdragen als bloembollen of kamer- en buiten planten zijn zeer welkom. Als bestuur van de Stichting Partnerstad Delft-Adapazari beogen wij een brug tussen de Rotary Clubs van de twee steden te slaan. Half maart hebben we een eerste presentatie verzorgd voor een van de Delftse Rotaryclubs.

 

2. De plannen voor een uitwisseling tussen vrijwilligers van het Rode Kruis afdeling Delft e.o. en de Rode Halve Maan in Adapazari. Er wordt geprobeerd in 2007een bezoek en een tegenbezoek te realiseren.

 

3. We willen de plannen voor een muziekfestival van de partner- en zustersteden in Delft nog realiseren en proberen een (klein) muziekgezelschap uit Adapazari in Delft uitnodigen.

 

4. We willen contact leggen tussen mensen van de universiteiten van Delft en Adapazari, met name over nieuwe energie (loopt al) en de auto op zonne-energie (in Adapazari zijn ze daar ook al mee bezig.)

 

5. Naar aanleiding van contact met een gemeenteraadslid uit Adapazari willen we proberen om een uitwisseling van gemeenteraadsleden mogelijk te maken.

 

6. Naar aanleiding van contacten met de Kamer van Koophandel in Adapazari willen we kijken of wij kunnen bijdragen aan uitwisseling van stagiaires.

 

7. Het brandweerproject heeft veel contacten opgeleverd; nu het project is afgerond willen we overleggen met betrokkenen in Delft en Adapazari of daaraan een vervolg gegeven kan worden.

 

8. De plannen voor een kunstuitwisseling bij World Art Delft, waarbij we beginnen met kunst en kunstenaars uit Adapazari in Delft uit te nodigen. Daarvoor zullen we wel sponsors nodig hebben.

 

9. Onze wens om contacten en uitwisseling tussen sportclubs te stimuleren is in november er bij in geschoten. Toch lijkt dat ons nog steeds een kansrijke ingang. We zullen in 2007 hiervoor een nieuwe poging doen, waarbij we primair denken aan voetbal- en roeiverenigingen.

 

10. Deelname aan de multiculturele markt

Op 30 juni 2007 komt er een nieuwe multiculturele markt. Zoals vorig jaar is de Stichting van plan om aan deze markt deel te nemen. Middels deze markt is direct contact nemen met de Delftenaren is mogelijk. Wij proberen via deze markt vrijwilligers te werven.

 

11. Organiseren van een Iftar maaltijd - diner tijdens Ramadan

We zijn van plan i.s.m. met de Turkse Vereniging, Rode Kruis, Stichting Pangea een iftar maaltijd aan te bieden aan Delftenaren om de Turkse en Nederlandse mensen bij elkaar te brengen.

 

12. Samenwerking met de Muziekvereniging Prins Hendrik

We willen samen in een informele sfeer een gezamenlijke Turkse-Nederlandse dag organiseren, met workshops over Turkse en Nederlandse muziek en muziekinstrumenten, optreden van muziek- en volksdansgroepen, een workshop Ebru (marmeren) kunst; een workshop Turkse en Nederlandse gerechten. Met een presentatie over Adapazari en onze activiteiten en een kleine tentoonstelling over Turkse kunst en huishoudelijke voorwerpen.

 

13. Contacten tussen de economische en zakelijke instellingen

We streven er naar om tussen de economische instellingen zakelijke contacten te leggen. Momenteel is er een aanvraag van een onderzoeksbureau dat  i.s.m. de TU een tentoonstelling wil organiseren. Deelname vanuit Adapazari is verzocht. We willen hierbij ons netwerk in Adapazari inzetten.


 

Bijlage IV: evaluatie Freiberg

 

 

Stichting Delft - Freiberg

 

Wat is het doel van de jumelage

Het doel van de Stichting is contacten tussen inwoners, groeperingen en organisaties uit beide steden te bevorderen, waarbij met name aan jongeren wordt gedacht. Dit streven staat in het kader van de verbetering van de Duits-Nederlandse betrekkingen, op lokaal niveau ingevuld tussen de inwoners van Freiberg en Delft.

 

Korte (voor)geschiedenis

Op 7 juli 1986 werd door loco-burgemeester Jacobs (Delft) en burgemeester Runge (Freiberg) de partnerschapsverklaring te Freiberg ondertekend. Als kader werd aangegeven de Vriendschap tussen de volken voor de vrede. De Stichting Delft-Freiberg is opgericht op 7 mei 1999. Voordien was het de Actergrond-groep Delft-Freiberg onder voorzitterschap van burgemeester Van Walsum, die de activiteiten van de stedenband stimuleerde en coördineerde.

 

Organisatie

De activiteiten van de Stichting Delft- Freiberg worden aangestuurd door een bestuur van 5 burgers. Dit bestuur is als volgt samengesteld:

Voorzitter:                    Marianne van Dijck

Secretaris:                    Corrie Wolfert

Penningmeester:           Arie Baas

Lid                               Simon Huisman

Lid:                              vacature

Bestuursleden worden geworven onder mensen met persoonlijke belangstelling voor Freiberg, met voorkeur ingewijd in culturele zaken, onderwijszaken of sportzaken. Alle bestuursleden zijn actief. Het bestuur heeft regelmatig contact met en kan terugvallen op ondersteuning van mevrouw Braam van de Gemeente Delft belast met Stedenbandactiviteiten. De samenwerking met Freiberg vindt plaats op basis van schriftelijke, e-mail- en telefonische en persoonlijke contacten tussen o.a. “Beauftragter Städtepartnerschaften” van de stad Freiberg en de Amtsleiterin van het plaatselijke “Fremdenverkehrsamt”.

 

Activiteiten van de jumelage

De (hoofd)activiteiten zijn:

maandelijkse Stammtisch-avonden, gezellige bijeenkomst van de Vrienden van Freiberg

jaarlijkse thema-avond

organisatie en begeleiding van jaarlijks bezoek over en weer van ongeveer 50 burgers die een toeristisch programma volgen

informatiestand over Freiberg in Delft tijdens een van de activiteiten in de stad

werkbezoek tijdens het Bergstadtfest met sinds kort een informatiestand over Delft voor het raadhuis in Freiberg

Organiseren en begeleiden van een reis voor zieke en gehandicapten mensen uit Delft en omgeving in nauwe samenwerking met het Rode Kruis Delft/Westland en Freiberg

aan muziekfestiviteiten in Freiberg namen de volgende Delftenaren deel:  Ploni Schreuder (sopraan), Serg van Gennip (pianist), Marlon Titre (gitarist) met partner (zangeres), 5 leden van Krashna Musica (studenten-kamerorkest),

tijdens het Bergstadfest 2006 werd in Freiberg het 20-jarig bestaan van de stedenband gevierd met uit Delft optredens van Albert Moerman (orgel/piano) met echtgenote (dwarsfluit), 40 personen van accordeonvereniging Prins Hendrik.

deelname aan het 1e sporttoernooi der partnersteden door 10 jonge atleten van AV’40

deelname aan het zaalvoetbaltoernooi der partnersteden door studentenvereniging Tutor.

Organiseren van tentoonstellingen

Uit Freiberg krijgen wij de laatste jaren steeds vaker uitnodigingen voor deelname aan sport- en muziekevenementen.

 

Samenwerking met andere organisaties

Incidenteel vindt samenwerking plaats bij het organiseren van een bepaalde activiteit zoals met AV-40, Futsal vereniging Tutor, Krasna Musica enz. In het verleden heeft samenwerking plaatsgevonden met reisbureau van der Werf voor het organiseren van de eerste busreis uit Delft naar Freiberg.

Meer bestendige samenwerking vindt plaats met:

Contactraad van Kerken

Grotius-College: scholierenuitwisseling met het Geschw.-Scholl-Gymnasium

Rode Kruis Delft/Westland en Rode Kruis Freiberg

besturen van de jumelages met Aarau, Kfar Saba en Adapazari. Met assistentie van de gemeente werd in 2006 door de besturen een muziekfestival voorbereid dat tegelijkertijd met de Open Monumentendag en Delftse Taptoe zou plaatsvinden. Helaas kon dit evenement door onvoorziene omstandigheden niet doorgaan.

 

Documentatie en communicatie

Activiteiten van de stichting worden bekendgemaakt bij

“Vrienden van Freiberg”

deelnemers aan eerdere activiteiten in Freiberg,

deelnemers aan busreizen,

betrokkenen in de organisatie van uitwisselingen van scholen en kerken

en verder

op Stammtischavonden

d.m.v. uitnodigingen per post en per e-mail

in nieuwsbrieven

in diverse artikelen in de plaatselijke pers

Website:

Eén pagina onder de gemeentelijke website van de burgemeester

Eén pagina onder de site van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Tentoonstellingen:

Een collage gemaakt door Delftse scholieren voor een expositie in Freiberg over zustersteden van Freiberg tijdens het jeugdsporttoernooi in 2004.

Twee (foto-)tentoonstellingen uit Freiberg in het Stadskantoor en de Openbare bibliotheek Delft.

Jaarverslag

Het bestuur maakt ieder jaar een jaarverslag met verantwoording. Deze wordt gestuurd naar de gemeente Delft, de gemeente Freiberg en uitgedeeld op de Stammtischavonden.

Media

Regelmatig wordt de Delftse bevolking op de hoogte gebracht via persberichten aan de plaatselijke pers.

 

 

Bereik

Actief:

Deelgenomen aan reizen naar Freiberg: ca. 130 personen.

Organisatie: wisselend per activiteit gemiddeld 10 personen.

Deelgenomen aan sportuitwisselingen: 25 personen.

Deelgenomen aan muziekevenementen: 60 personen.

Passief:

Moeilijk te kwantificeren. Bezoekers aan tentoonstellingen zijn nooit geteld.

Indicatie doelgroepen: alle burgers van Delft, scholieren, studenten, muziek- en sportverenigingen, culturele instellingen.

 

 

Financiële aspecten

De Stichting draait op de kleine financiële bijdrage die we jaarlijks van de Gemeente ontvangen. Bij officiële ontvangsten neemt de Gemeente het grootste deel van de kosten voor haar rekening. De Vrienden betalen een bescheiden donatie. Deze gaat vrijwel geheel op aan de thema-avond die jaarlijks georganiseerd wordt. De reizen die worden georganiseerd zijn kostendekkend. Reisbegeleiding wordt mee ingecalculeerd.

Het laatste boekjaar werd gekenmerkt door intensivering van de contacten zowel op bestuurlijk als op burgerniveau. Deze intensivering komt tot uitdrukking in het uitgavenpatroon van de stichting waardoor op een aantal plaatsen een kostenoverschrijding van de oorspronkelijke begroting waarneembaar is. Deze overschrijdingen hebben echter geen gevolgen voor de totaal vastgestelde kostenbegroting. De overschrijding van de post representatie wordt veroorzaakt door de opvang van een delegatie uit Freiberg in september 2006 voor de viering van het 20- jarig jubileum. Daartegenover staat echter dat een aantal oorspronkelijk begrote posten dit boekjaar niet aangetast zijn.

Op uitnodiging van Freiberg studenten van de TU Delft deelgenomen aan een competitie zaalvoetbal. De kosten daarvan zijn binnen de geraamde begroting gebleven.

 

Toekomstplannen

Voor 2007:

Organiseren en begeleiden van de busreis uit Freiberg naar Delft van 4 t/m 9 augustus 2007

Werkbezoek van 2  bestuursleden aan het  Bergstadtfest en de Bergparade in Freiberg. Deelname aan het aangeboden culturele en maatschappelijke programma. Contact onderhouden en bespreken van toekomstige activiteiten met de Gemeente en het Comité in Freiberg

Sportuitwisselingen. Organiseren van reis van een Delfts zaalvoetbalteam naar Freiberg in november 2007.

Muziekuitwisselingen. Deelname aan het Bachfestival in Freiberg

Knabenchor. Organisatie van opvang met onderbrenging en organisatie van optredens in Delft van 36 leden van jongenskoor van 19 t/m 21 juli.

Ontwikkelen en onderhouden van een eigen web-site.

Ophalen kerstboom. De burgemeester van Delft en de voorzitter van de Stichting zijn uitgenodigd in Freiberg de Kerstboom voor Delft op te halen die dit jaar door Freiberg wordt geleverd. Dit bezoek vindt plaats tijdens de Kerstbergparade en Weihnachtsmarkt in Freiberg

 

Het bestuur spant zich in om steeds in te spelen op de groeiende vraag vanuit Freiberg naar deelname aan activiteiten. Helaas is er niet altijd financiële ruimte om aan alle verzoeken te voldoen. Het bestuur blijft naar mogelijkheden zoeken meer Delftse jeugd bij de jumelage te betrekken.

 

Beantwoordt uw jumelage het eerder beschreven doel?

De sfeer bij alle georganiseerde activiteiten spreekt voor zich. Ondanks dat blijkt, dat het voortdurend werken aan de verbetering van de Duits-Nederlandse betrekkingen nog steeds nodig is.

 

 

Delft april 2007

 


Bijlage V: Evaluatie Kfar Saba

 

Stichting Delft-Kfar Saba

 

Onderwerp: periodieke evaluatie van de jumelage

(zie bijlage brief d.d. 15 januari 2007 van mr.drs. G.A.A. Verkerk

 

Wat is het doel van de jumelage

(zie artikel 2 van de akte van statutenwijziging stichting

Stichting Delft-Kfar Saba gevestigd in Delft)

 

artikel 2

De stichting heeft ten doel: het bevorderen van vriendschappelijke relaties tussen de inwoners en instellingen van de stad Delft en de inwoners en instellingen van de stad Kfar Saba in Israël

 

Korte (voor)geschiedenis

De eerste contacten met Kfar Saba kwamen tot stand via een ontmoeting tussen de burgemeesters van Kfar Saba (de heer Z. Geller) en de burgemeester van Delft (dr. J.M. van Ravesloot in oktober 1967 tijdens een internationaal congres I.U.L.A.).

 

Het eerste officiële bezoek aan Kfar Saba vond plaats van 5 oktober tot 18 oktober 1968. Er zijn diverse briefwisselingen aan voorafgegaan.

Er hebben in totaal 20 uitwisselingen plaatsgevonden (10 x naar Kfar Saba en 10 x ontvangst van de gasten uit Kfar Saba). In 2007 zal Delft voor de 11e keer een bezoek brengen aan Kfar Saba. Per uitwisseling namen ongeveer 30 personen deel. Op sommige momenten moesten (ivm de situatie in Israel) bezoeken worden uitgesteld.

 

Nic. Hesseler, destijds wethouder van de Gemeente Delft ging mee in 1968 als delegatieleider. Eén van de deelnemers was tevens mevrouw Renaud-Rijsterborgh (gemeenteraadslid), secretaris was de heer Van de Broek van de afd. JOSS.  De heer J.W. de Boer (bureau Voorlichting van de Gemeente) was destijds de reisleider. Na het vertrek van de heer J.W. de Boer hebben de subcommissies zijn taak overgenomen

In 1987 werden de subcomité’s verzelfstandigd, elk in een stichting ondergebracht.

 

In Kfar Saba is de Gemeente verantwoordelijk voor de uitwisseling. Hier in Delft ligt de verantwoordelijkheid bij de Stichting Delft-Kfar Saba.

 

Als bestuur houden wij ons alleen bezig met de uitwisseling van burgers en niet met de politieke situatie in Israël.

 

Organisatie

Het bestuur van de stichting bestaat momenteel uit 4 leden. De samenstelling van ons bestuur is gericht op een zo breed mogelijke vertegenwoordiging van de inwoners van de stad (en omstreken) van Delft.

 

Via Nieuwsbrieven, onderlinge contacten tussen bestuur en belangstellenden hopen wij binnenkort een nieuwe secretaris te krijgen en er zijn diverse mensen die belangstelling hebben om op enig moment ons terzijde te staan en actief deel te nemen aan diverse activiteiten.

 

De samenwerking met de zusterstad heeft jaren via een briefwisseling, fax en telefoon plaatsgevonden en de laatste 4 jaar gebeurd het grotendeels via de e-mail. De contacten zijn met een contactpersoon aangewezen door de Gemeente in Kfar Saba. Tevens is er contact met de locoburgemeester van Kfar Saba, dr. Buky Chass.

 

In Kfar Saba heeft men binnen de Gemeenteraad een comité voor de contacten met hun zustersteden, waarvan dr. Buky Chass de voorzitter is. De contacten verlopen uitstekend.

 

Activiteiten van de jumelage (van het bestuur, maar ook van vrijwilligers)

De hoofdactiviteiten van de uitwisseling zijn contacten met de burgers op allerlei gebied.

Vanaf 2001 is er door het bestuur voor gekozen om aan elke uitwisseling een thema te verbinden. De uitwisseling in 2005 stond in het teken van Milieu. De afdeling Milieu van de Gemeente Delft heeft ons hierbij terzijde gestaan.

 

Hieronder geven we een aantal activiteiten aan die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden

 

jaarlijkse bijeenkomst met de burgemeester van Delft

bejaardenhuizen

verzorgingshuizen

verpleeghuizen

sociale werkvoorziening

milieu

waterschap e.d.

contacten Israëlische ambassade

vergaderingen met vertegenwoordigers van de gezamenlijke jumelages

 

Samenwerking met andere organisaties

Gedurende twee jaar is er een gezamenlijk overleg met de andere stedenbanden van Delft, t.w. Aarau, Adapazari en Freiberg. Dit kan verder geoptimaliseerd worden.

 

Bestuursleden van onze stichting nemen deel aan cursussen van Breed Welzijn Delft. Contacten zijn er met de diverse stichtingen die deelnemen aan de cursussen.

 

De samenwerking met de Gemeente verloopt uitstekend en wordt door onze stichting zeer gewaardeerd.

 

 

Documentatie en communicatie

Activiteiten worden via Nieuwsbrieven bekendgemaakt en we proberen altijd de pers er in te betrekken. Dit leverde tot voor kort nogal eens problemen op.

 

Er heeft een gesprek plaatsgevonden met de gezamenlijke stedenbanden en de krant op zondag. Afspraken zijn gemaakt en in de zomerperiode van 2006 zal men aandacht besteden aan alle zustersteden en dat is ook gebeurd.

In juni 2006 heeft Luc Braun, journalist van de krant op zondag, ons geïnterviewd. Bij dit interview waren betrokken: de voorzitter van de stichting en een gastgever van het eerste uur. 

We hebben veel positieve reacties op het verslag in de krant ontvangen.

 

Tevens zullen wij dit jaar met een website komen.

 

Tot nu toe werd er door het bestuur een jaarplan gemaakt als de groep naar Kfar Saba ging en er een tegenbezoek door Kfar Saba aan Delft werd gebracht.

 

Vanaf 2007 willen we als bestuur werken aan een jaarplan voor 2008. In dat jaar bestaat de staat Israël 60 jaar en het ligt in de bedoeling van het bestuur hier aandacht aan te besteden. Dit betekent dat er extra kosten gemaakt moeten worden (zie verder Financiële aspecten).

 

Na goedkeuring door het bestuur van de stichting wordt jaarverslag inclusief financieel verslag verstuurd naar de burgemeester van Delft. Deze verslagen worden jaarlijks behandeld in een vergadering met de burgemeester en de vertegenwoordigers van alle jumelages.

 

Bereik

Actief bereik: bestuursleden + vrijwilligers die ons helpen bij diverse werkzaamheden als er uitwisselingen plaatsvinden.

 

Passief bereik:

Gastgevers en belangstellenden. Jaarlijks worden er diverse nieuwsbrieven verstuurd of rondgebracht. Onze adreslijst bestaat momenteel uit 75 adressen.

 

We sturen als bestuur persberichten naar de diverse media.

 

Wij hebben als uitgangspunt een zo breed mogelijke vertegenwoordiging te zijn van de Gemeente Delft (en omstreken).

Wij fungeren ook als doorgeefluik naar diverse groepen en organisaties.

 

Financiële aspecten

De voornaamste inkomstenbron is de gemeentelijke subsidie en donaties.

 

Er wordt gespaard voor de uitwisseling naar Kfar Saba en de komst van de burgers van Kfar Saba aan Delft (zie financiële jaarverslagen van de afgelopen jaren).

 

De kosten van de nieuwsbrieven vindt u terug in dezelfde verslagen. De overige kosten worden zo laag mogelijk gehouden om zo te kunnen sparen voor de uitwisselingen.

 

De kosten voor een uitwisseling (vanuit Kfar Saba naar Delft) liggen hoog omdat o.a. ook de kosten voor busvervoer en openbaar vervoer vanuit het budget van de Stichting bekostigd moeten worden.

 

Als we ons jaarplan voor 2008 willen realiseren, moeten we als bestuur toch kijken naar verdere subsidiemogelijkheden.

 

Toekomstplannen

Ons bestuur ziet de toekomst van de jumelage verbeteren. Diverse activiteiten worden in ons bestuur ontplooid en we zullen de Delftse bevolking (en omstreken) hierbij betrekken en wij zullen de Gemeente hiervan op de hoogte houden.

 

Beantwoordt uw jumelage aan het eerder beschreven doel.

De jumelage is in de afgelopen 4 jaar naar tevredenheid verlopen en we gaan positief de toekomst in.

 

 

 

 

 


 [GW1]In Delft?, in het algemeen?

 [GW2] Beter: Vanaf…?

 [GW3]Kees, dit moet je wel als bespreekpunt met Bas opnemen/aftikken. Besturen worden dus niet in gelegenheid gesteld vooraf te reageren toch?

 [GW4] Kees: Scheiden in Conclusies en advies (voorstel’ beter woord?, want van wie is het advies aan wie?. Voorstel is van College aan Raad) Ik zou hier nog even goed naar kijken en tijd aan besteden. Of omdat dit Evaluatie is alleen advies en in oplegnotitietje het voortstel van B&W aan de Raad. In dat geval mijn voorstellen voorwijzigingen in de tekst deels te negeren.

 [GW5]Is dat beleid?

 [GW6]Hoe wil je dat (voortgaand) meten? Lijkt me op zich juist, maar hoe geef je re ahnden en voeten aan. Plus dat je met een waardeoordeel moet gaan komen als gemeente. Iets praktisch bedenken?

 [K7]