Communicatieplan gemeenteraad Delft

 

De kloof tussen burger en politiek is helemaal niet zo groot als altijd werd aangenomen. Dat blijkt uit het onderzoek, waarmee Harry van der Kaap op 5 juli dit jaar promoveerde aan de faculteit Bedrijf, Bestuur en Technologie van de Universiteit Twente.


Van der Kaap concludeert dat in de 30 Nederlandse gemeenten waar hij onderzoek deed het lokale overheidsbeleid overeen komt met wat de burgers willen. Het vertrouwen van de burgers staat wel op een laag pitje volgens Van der Kaap maar de eensgezindheid over het werk van de raad is groot. Goed nieuws dus voor de gemeenteraad. Opvallend nieuws ook, want burgers vinden dat raadsleden hèt goed doen, zonder te weten wat hèt precies is. Daarvoor is dit communicatieplan bedoeld.

 

Dit eerste communicatieplan van de Delftse gemeenteraad is niet bedoeld om kloven te dichten of ingewikkelde oplossingen te vinden voor duale vraagstukken. Dit plan biedt de Delftse gemeenteraad tijdens deze raadsperiode praktische hulpmiddelen, waarmee hij kan laten zien wat hij wil, wat hij doet en hoe burgers die dat willen, daarbij betrokken  kunnen raken.

 

Inleiding

Raadscommunicatie gaat niet over politieke profilering van raadsfracties en individuele raadsleden. Dat is aan de politieke partijen zelf. Raadscommunicatie is nadrukkelijk bedoeld voor de gemeenteraad als collectief. Wel kan op gebied van de raadscommunicatie een aantal gemeenschappelijke doelen van de raad onderscheiden worden.

 

Raadscommunicatie richt zich in het algemeen voornamelijk op het publieke domein: burgers, belanghebbenden en pers en kent een aantal algemene doelstellingen:

1.              het wettelijk verplichte publiceren van besluiten, agenda’s en verslagen van openbare commissie- en raadsvergaderingen

2.              het vergroten van de zichtbaarheid en herkenbaarheid van de raad

3.              het vergroten van de kennis bij burgers en belanghebbenden over beïnvloedingsmogelijkheden van de raad

4.              het betrekken van burgers en belanghebbenden bij beleidsvoorbereiding en planontwikkeling door de raad

5.              het versterken van het imago van het bestuur

 

Een aantal doelstellingen om de raadscommunicatie te verbeteren is in 2007 gerealiseerd. De griffie heeft sinds 1 maart 2007 een eigen communicatiemedewerker. Hij houdt zich 18 uur per week bezig met de informatievoorziening over de gemeenteraad van Delft.

Op 29 maart 2007 werd de website van de gemeenteraad gelanceerd. De raad van Delft is ten opzichte van andere gemeenteraden in het land digitaal al behoorlijk duaal. De meeste gemeenteraden beschikken over de mogelijkheid om via internet informatie naar buiten te brengen. Veelal gebeurt dat op de portalsite van de gemeente onder verantwoordelijkheid van het college van B en W. Delft is een van de gemeenten waar de raad zelf een plek op de digitale snelweg heeft, met een eigen redactiecommissie en een eigen redactiestatuut. Die digitale positie van de gemeenteraad van Delft biedt veel mogelijkheden om de raadscommunicatie verder te verbreden en te versterken.

 

1. Communicatie in essentie

Communicatie is een mooi woord. Een moeilijke woord ook, omdat het een ongrijpbaar begrip is. Communiceren kunnen we allemaal. Zelfs zonder woorden. Daar gaat het ook eigenlijk niet om. Waar wel om? Wie communiceert, wil iets bereiken. Een doel halen. Een effect teweeg brengen. Wie een brief of e-mail verzendt, wil dat die boodschap op het juiste adres wordt afgeleverd. Eijsermans en Hendrikx zijn in hun ‘handboek’ Raadscommunicatie in het duale bestel hierover erg duidelijk.

Zij stellen dat duidelijk moet zijn van wie de boodschap afkomstig is. Van één afzender. Van een raad met één gezicht. Van een raad die wil communiceren als één orgaan, net zoals dè gemeente één orgaan is met allerlei verschillende afdelingen, stemmen en taken. ‘

Anders dan in het monisme, is het in het dualisme van belang dat de gemeenteraad een platform is of een arena waarin meningen en standpunten met elkaar de strijd kunnen aangaan. “Als dat platform er is en als alle spelers optimaal gebruik maken van de ruimte die hen geboden wordt om de eigen mening te verkondigen, heeft de burger een uitgelezen mogelijkheid om te kijken naar wat er zoal te koop is in de lokale politiek en om een weloverwogen keuze te maken”, schrijven Eijsermans en Hendrikx.

 

Daarnaast is het belangrijk eerst vast te stellen wie de gemeenteraad van Delft eigenlijk wil bereiken. Het antwoord is niet zo heel erg moeilijk.

 

1.1. Boodschap overbrengen

De belangrijkste doelgroep van de gemeenteraad wordt gevormd door de inwoners van Delft. Tot die inwoners behoren weer allerlei sub-doelgroepen, waarop de raad zich kan richten als daar aanleiding toe is. Bijvoorbeeld bij de behandeling van een bestemmingsplan voor wijk A.

De wijk-A bewoners zullen alles willen weten over het plan, terwijl de bewoners van wijk B geen interesse hebben en ook niet de behoefte hebben om daarover in een commissievergadering hun mening te laten horen.

Hoe scherper de doelgroep is bepaald of hoe kleiner de doelgroep is, hoe effectiever de communicatie is. Wat doet u met die ongevraagde folder die u op straat in uw handen krijgt gedrukt? Een vluchtige blik en dan? De prullenbak in. Communicatie moet doelgericht zijn.

 

Daar is bij de invoering van het dualisme grotendeels aan voorbijgegaan. De gemeentepolitiek moest dichter bij de burgers worden gebracht. Het vertrouwen in en de betrokkenheid van de burgers in de gemeentepolitiek moest bevorderd worden. Het vertrouwen in wat raadsleden doen mag dan volgens Van der Kaap groot zijn, maar wat raadsleden exact doen is bij veel burgers niet bekend.

 

Zelfs het groeiende aantal communicatiemiddelen brengt daar geen verandering in. Niet het middel, maar de boodschap moet op de eerste plaats staan. Dan is de kans groter dat de raad haar boodschap beter kan overbrengen.

 

1.2. Boodschap selecteren

Communicatie is het middel, waarmee de raad aan burgers duidelijk kan maken:

 

In overheidsland verschillen de meningen over de vraag op welke rollen de nadruk moet liggen in de raadscommunicatie. Sommigen menen dat de nadruk juist aan de voorkant van de beleidsontwikkeling moet liggen, omdat de raad hier meer bevoegdheden heeft. Anderen menen dat de nadruk juist aan de achterkant (controle) moet liggen, omdat communicatie over resultaten effectiever is dan over kaderstelling. Feit is dat het concreet maken van de communicatieboodschap makkelijker is in de controlerende rol. Maar ook de volksvertegenwoordigende en de kaderstellende rol kunnen concreet gemaakt worden. De vraagt is echter niet op welke rol de nadruk moet liggen, maar bij welk issue de boodschap overgebracht moet worden en in welke vorm. Selectie en beperking van het onderwerp zijn belangrijk om de boodschap zo effectief mogelijk over te brengen.

 

1.3. In de praktijk

Sinds de invoering van het dualisme op gemeentelijk niveau doen bijna alle gemeenten in Nederland pogingen om de politiek dichter bij de burger te brengen. Daarnaast zijn er ook gemeenten die een deel van hun raadscommunicatie over een andere, alternatieve boeg hebben gegooid en daarmee toch redelijk succesvol zijn.

 

Dit plan is niet bedoeld om bovenstaande communicatiemiddelen aan te prijzen of af te wijzen. Ze schetsen enkel een beeld van hoe diverse gemeenteraden worstelen met het vinden van een antwoord op de vraag hoe zij in contact komen met de burgers. Opvallend is dat daarbij niet doelgericht te werk wordt gegaan, maar dat veel wordt overgelaten aan het toeval. Het zijn slechts voorbeelden, waar de Delftse gemeenteraad over na zou kunnen denken.

Dit communicatieplan gaat uit van de huidige situatie om van daaruit de gemeenteraad van Delft goede communicatieinstrumenten te bieden.

2. Positionering en communicatiestrategie

 

2.1. De raad

 

2.2. Wat wil de Delftse gemeenteraad bereiken

 

2.3. Van breed naar smal

Dit communicatieplan is erop gericht dat de boodschap van de gemeenteraad zoveel mogelijk Delftenaren op een effectieve manier bereikt. Het is aan de raad welke boodschap zij de wereld in wil sturen. De griffie speelt daarbij een adviserende en ondersteunende rol.


Bij de in te zetten communicatiemiddelen moet onderscheid gemaakt worden, zoals hiervoor is beschreven, tussen de communicatie die niet en de communicatie die wel specifiek op een doelgroep is gericht. Communicatie van breed naar smal.

 

Op dit moment wil de gemeenteraad zoveel mogelijk Delftenaren bereiken. Daarbij heeft ze de beschikking over een eigen website en ruimte in Stadskrant Delft. De komende jaren is het zinvol om projectmatig en proefondervindelijk de weg te vinden hoe de boodschap van de raad, aan de hand van actuele onderwerpen, gericht kan worden op specifieke doelgroepen die direct zijn betrokken bij een onderwerp.

3. Communicatiemiddelen

De gemeenteraad van Delft kan gebruik maken van alle mogelijke communicatiemiddelen om haar boodschap over te brengen. Het verschil tussen deze middelen wordt niet alleen bepaald door de manier waarop de boodschap wordt overgebracht (papier, digitaal of audio/video) maar ook door de regie die de raad heeft in het bepalen van de boodschap. Bij de middelen waar de raad de regie over heeft, kan de raad bepalen waar, wanneer en hoe de boodschap de wereld in wordt gestuurd. Bij de middelen zonder eigen regie kan de raad slechts een poging doen om een boodschap de wereld in te sturen, maar is het afhankelijk van externe factoren (zelfstandige redacties, technische middelen) of dat ook inderdaad volgens de wensen van de raad gebeurd.

 

3.1. Middelen in eigen regie

 

Stadskrant Delft

In deze huis-aan-huisuitgave van de gemeente Delft die elke zondag verschijnt heeft de gemeenteraad maandelijks een pagina waarop de standpunten van de fracties rond een bepaald thema in beeld worden gebracht. Dit gebeurt op een evenwichtige, objectieve manier. Iedere fractie, ongeacht oppositie of coalitie, krijgt hetzelfde aantal woorden.

Na elke raadsvergadering schrijft de communicatiemedewerker van de griffie of bij zijn/haar afwezigheid een medewerker van het Mediabureau van de gemeente Delft een artikel over de vergadering. Dat verschijnt ’s zondags na de raadsvergadering op de voorpagina van de Stadskrant.

Na commissievergaderingen heeft de redactie van de Stadskrant ook de vrijheid om berichten over deze vergaderingen die zijn geschreven door de communicatiemedewerker van de griffie te plaatsen in de Stadskrant.

De raad kan als daarvoor aanleiding bestaat, incidenteel ook altijd extra pagina’s in de Stadskrant kopen. In de aanloop naar de politieke markt die in 2007 op 16 oktober werd gehouden, verscheen op zondag 14 oktober een full-collour spread met de standpunten van de fracties over de begroting voor 2008.

 

Wekelijks wordt in overleg met de redactie van de Stadskrant gestreefd naar minimaal een halve pagina nieuws uit de gemeenteraad. Maandelijks betekent dit dus twee pagina’s met raadnieuws in plaats van één. Als de actualiteit daar om vraagt, wordt uitgepakt met meerkleuren spread (dubbele pagina) rond actuele thema’s. 

  

Website gemeenteraad Delft

De website www.delft.nl/gemeenteraad is sinds maart 2007 in de lucht. Het is net als de Stadskrant Delft het communicatiemiddel, waarover de raad zelf zeggenschap heeft. De inhoud van de site is gericht op zoveel mogelijk mensen, in eerste plaats op de inwoners van Delft, maar uiteraard kan iedere internetgebruiker waar ook ter wereld op de site informatie en nieuwsberichten vinden over de Delftse gemeenteraad. Naast actuele berichten over raads- en commissievergaderingen wordt in begrijpelijke taal uitgelegd hoe burgers kunnen inspreken, wie er in de raad zitten en wanneer de raad of een commissie vergadert. De site biedt een zo objectief mogelijk beeld van de standpunten die de fracties innemen en hoe de raad daar besluiten over neemt. De site is niet bedoeld om partijstandpunten naar voren te brengen, maar wel om het raadscollectief een gezicht te geven.

De website staat nog in de kinderschoenen. Maandelijks wordt de site door gemiddeld 1000 bezoekers bezocht, die ieder gemiddeld twee pagina’s bekijken. Het aantal bezoekers en het aantal pageviews moet in 2008 minimaal gelijk blijven, maar zal naar verwachting stijgen als de site wordt uitgebreid met toepassingen die het interactieve gebruik voor de bezoekers van de site vergroten.

In 2008 wordt aan de artikelen en actuele berichten een reageerknop toegevoegd die bezoekers de mogelijkheid geeft te reageren op de berichten. Daarnaast krijgt de site een forum waar bezoekers kunnen reageren op de politieke actualiteit. Dit forum wordt gemonitord door de communicatiemedewerker van de griffie en zal in de loop van 2008 voor een proefperiode van een half jaar aan de site worden gekoppeld.

Momenteel wordt onderzocht op welke manier video een rol kan spelen in de manier om de raad beter in beeld te brengen. Het is de bedoeling dat ook die mogelijkheid in de loop van 2008 aan de site wordt toegevoegd.

3.2. Middelen zonder eigen regie

 

Stadsradio Delft

Stadsradio Delft heeft momenteel een link naar de site van de gemeenteraad op haar eigen website geplaatst. Met de redactie van de stadsradio is afgesproken dat ze berichten op de site van de gemeenteraad kan gebruiken in haar nieuwsuitzendingen. Stadsradio Delft verzorgt inmiddels ook eigen berichtgeving over de raads- en commissievergaderingen.

 

 

Overige media

Eigen persberichten van de raad kunnen dienen als aanvulling op de verslaggeving door de regionale media, denk daarbij aan de diverse huis-aan-huisbladen en aan het AD. De nadruk in die persberichten ligt op nieuws van de raad als collectief.

 

Het kan dan gaan om werkbezoeken die de raad aflegt, waarbij de pers van harte welkom is. Bijzondere vergaderingen, zoals de commissie extern of een jubilerend raadslid zijn ook goede aanleidingen om het werk van de raadsleden nogmaals extra onder de aandacht te brengen bij een breed publiek.

Persberichten bieden nooit de garantie dat ze ook leiden tot publicaties. Daarbij is de raad afhankelijk van zelfstandige en onafhankelijke redacties.

 

 

4. Actiepunten

 

4.1. Website

De website www.delft.nl/gemeenteraad is op dit moment een informatiemiddel dat in één richting communiceert. Omdat bezoekers van de site niet kunnen reageren, is van communicatie eigenlijk geen sprake. De site informeert slechts van raad naar burgers.

 

Om de website levendig, actueel en aantrekkelijk te houden (lees: meer bezoekers trekken) is het noodzakelijk dat de communicatie via de site twee richtingen op gaat. Niet alleen van raad naar burgers, maar ook van burgers naar raad.

 

Dit tweerichtingsverkeer zal ontwikkeld worden door op de site een forum te plaatsen. In eerste instantie voor de proefperiode van een half jaar. Een forum biedt burgers de mogelijkheid om mee te praten over de actuele politieke agenda en onderwerpen die door de raadsleden zelf kunnen worden aangedragen. Hierdoor kan een levendige discussie ontstaan. Succes is echter niet verzekerd en kwaadwillenden liggen op de loer om forumdiscussies te dwarsbomen met spam of ongewenst commentaar. Het forum wordt daarom dagelijks gemonitord  door de communicatiemedewerker.

 

De berichten op de website over commissie- en raadsvergaderingen worden voorzien van een reageer-knop. Met een klik op de muis kunnen burgers reageren op de inhoud van de artikelen en op elkaars reacties.

 

Eenmaal per maand zal op de site een poll rond een actueel thema gehouden worden. Deze ‘verkiezing’ loopt gelijk met de behandeling van het thema of onderwerp door de gemeenteraad.

 

De huidige site moet in de lopende raadsperiode niet alleen voor bezoekers aantrekkelijker worden gemaakt. Ook voor de raadsleden zelf moet de site een handig hulpmiddel worden om bijvoorbeeld inzicht te krijgen in het stemgedrag van collega’s. Daarvoor wordt de rubriek Kijk en vergelijk in het leven geroepen. In een tabelvorm gaat deze rubriek het stemgedrag van de fracties tijdens de raadsvergaderingen weergeven.

 

Het gebruik van beeld- en geluidsmateriaal moet verbeterd worden. Nu al is het mogelijk om de website uit te breiden met bijvoorbeeld een fotoalbum.  Daarnaast wordt onderzocht hoe videoreportages in de site geïntegreerd kunnen worden, met een videoschermpje op de website of via een link naar bijvoorbeeld YouTube.

Onderzocht wordt momenteel hoe videobeelden op een meer journalistieke manier toegevoegd kunnen worden aan websites binnen de portal Delft.nl. Daarnaast wordt het mogelijk om webcam-beelden, net zoals geluidsopnamen, te raadplegen via het nieuwe RIS.


Hetzelfde geldt voor geluidsfragmenten. Hierover wordt overleg gevoerd met Stadsradio Delft.

 

Stadsradio Delft wil in 2008 ook starten met een luchtig en actueel programma waarin wekelijks een raadslid wordt geinterviewd.

 

Via een link zijn op de website inmiddels ook de integrale digitale versies van Stadskrant Delft te vinden.

 

Via de RSS-knop worden bezoekers van de site automatisch op de hoogte gehouden van updates en wijzigingen op de website van de gemeenteraad.

 

Ook andere middelen om de gemeenteraad onder de aandacht te brengen, worden vanaf 2008 gebruikt. In de Stadskrant worden wekelijks de artikelen opgenomen die na commissie- en raadsvergaderingen door de communicatiemedewerker van de griffie worden geschreven. Bijlagen, achtergrond- en themaverhalen worden op kosten en in opdracht van de Stadskrant gemaakt door correspondenten na overleg met de communicatiemedewerker van de griffie.

Aan verdere uitbreiding van het aantal artikelen of het aantal vaste pagina’s in de Stadskrant hangt een prijskaart. Deze is in het overzicht voor 2008 opgenomen.

 

Aankondigingen over bijzondere bijeenkomsten van de gemeenteraad blijven vanaf 2008 niet beperkt tot het verspreiden van persberichten maar worden ook via billboards, folders en advertenties (multi-)mediabreed onder de aandacht gebracht. Deze middelen worden ook gebruikt om de website van de gemeenteraad regelmatig onder de aandacht te brengen van de Delftse burgers. 

 

In samenwerking met ETT Media wordt in het eerste kwartaal van 2008 gewerkt aan een gratis huis-aan-huiskrant van ongeveer 20 pagina’s, waarin de gemeenteraad en een actueel onderwerp centraal staan.

 

4.2. Projecten

Zoals gezegd is doelgerichte communicatie gericht op een bepaalde doelgroep of beperkt tot een thema effectiever dan een algemene boodschap voor een zo groot mogelijke groep mensen.

De vraag is wel: wanneer kiezen we een doelgroep of gaan we uit van een thema? Omdat de vergaderagenda van de gemeenteraad wordt bepaald door politieke onderwerpen en thema’s in plaats van doelgroepen, ligt de keuze van een actueel thema dat extra aandacht en voorlichting verdient voor de hand. De doelgroep dient zich daarbij zelf aan. Eén of enkele malen per jaar kan de raad zo’n thema bij de horens vatten om nader uit te werken.

De gemeenteraad beschikt al over een goed instrument om deze aanpak projectmatig uit te voeren. In 2001 werd hiervoor de Verordening voor het houden van een maatschappelijke verkenning aangenomen. De gemeenteraad heeft echter tot nu toe nooit van deze onderzoeksmogelijkheid gebruik gemaakt. In 2008 moet deze manier van communiceren met de inwoners van Delft in de praktijk worden gebracht.

Een raad of delegatie daarvan die zelf de straat, het klaslokaal of de bedrijfshal in gaat om een actueel thema te belichten of zich daarop te oriënteren doet aan maatschappelijke verkenning. Het communicatiemes snijdt daarbij aan twee kanten. De raadsleden kunnen horen wat burgers te zeggen hebben. Burgers kunnen luisteren naar de standpunten van raadsleden.

De kosten van een maatschappelijke verkenning kunnen beperkt blijven tot de vergaderkosten (zaalhuur, koffie/thee) plus de kosten voor het opmaken en drukken van het rapport.

 

Ook met minder inspanningen van de raad kan een brug worden geslagen naar specifieke doelgroepen. In tal van Nederlandse gemeenten heeft het Instituut voor Publiek en Politiek goede ervaringen opgedaan met projecten die gericht zijn op jongeren, zoals Wegwijs op het Gemeentehuis en de Kindergemeenteraad. De griffie faciliteert in 2008 de mogelijkheid voor jongeren uit de raad om voor scholieren en jongeren samen met Publiek en Politiek dit project op touw te zetten. 

4.3. Burgerinitiatief

Het burgerinitiatief verdient meer aandacht. Veel burgers beseffen niet dat de invloed die zij kunnen uitoefenen veel groter is dan ze denken. De participerende burger in Delft moet deze raadsperiode wakker geschud worden. De politieke markt in oktober van dit jaar is daarvoor een goed begin. Dit wordt verder uitgebouwd met meer informatie op de website van de gemeenteraad en extra aandacht in de Stadskrant.

In 2008 moet dat ook op straat in Delft te merken zijn, tijdens de Week van het Burgerinitiatief. Het voorstel is om raadsleden op een informele manier, in het centrum van de stad of in de wijken, op een informele manier in contact te brengen met de burgers. Ideeën en opmerkingen die worden aangedragen door de burgers moeten via de website, Stadskrant en andere media onder de aandacht worden gebracht. Burgers krijgen in deze week hulp bij het formuleren van hun ideeën en het verzamelen van handtekeningen.

Uit een DIP-onderzoek dat in 2004 is gehouden, blijkt dat een zeer grote meerderheid van de Delftenaren van 18 jaar en ouder het burgerinitiatief een goed tot zeer goed idee vindt.  61% van de ondervraagden spreekt van een goed idee; 23% van een zeer goed idee. Een meerderheid van de voorstanders vindt dat de raad burgers de kans moet geven om een onderwerp op de agenda te laten zetten en eventueel daarbij een concreet voorstel in te dienen.

 

Wat gaan we doen?

Wanneer?

Kosten

Rubriek Kijk/vergelijk

Eerste kwartaal 2008

n.v.t.

Clickable foto’s/fotoalbum

Eerste kwartaal 2008

n.v.t

Forum op website

Eerste kwartaal 2008

3000 euro (produktiekosten)

Reageerknop website

Eerste kwartaal 2008

3000 euro (produktiekosten)

Poll op website

Eerste kwartaal 2008

3000 euro (produktiekosten)

Extra pagina’s Stadskrant

2008

Meerkosten per pagina:

opmaak, druk en verspreiding 633 euro

full-colour toeslag 190 euro

fotobewerking per foto 17 euro

Geluid op website

Eerste kwartaal 2008

n.v.t. (link naar Stadsradio)

Doelgroepbenadering: project Instituut voor Publiek en Politiek 

Tweede kwartaal 2008

3500 euro

Huis-aan-huiskrant ETT Media

Tweede kwartaal 2008

n.v.t.

Video op website/RIS

Derde kwartaal 2008

9600 euro (produktiekosten – link naar YouTube)

Maatschappelijke verkenning 

Derde kwartaal 2008

2000 euro vergader- en printkosten

Week van het Burgerinitiatief (raad in gesprek met burgers) zie participatiewijzer.nl

Vierde kwartaal 2008

8000 euro advertentiecampagne 

 

Het voorstel is om de kosten voor raadscommunicatie te dekken uit het budget voor raad en commissies dat door de griffier wordt beheerd.

 

5. Evaluatie

Communiceren is een continu proces; constant onderhevig aan veranderingen. De tussentijdse evaluatie van dit communicatieplan vindt jaarlijks plaats. Doel van deze evaluatie is het vaststellen van de lopende communicatiekoers, het zonodig bijstellen daarvan en het kiezen van speerpunten voor het volgende jaar.