Geacht college,

 

 

Het Instituut Sociaal raadslieden (ISR) doet in haar jaarverslag over 2006 verschillende aanbevelingen. WIZ geeft middels deze notitie een korte reactie op de verschillende aanbevelingen:

 

Over de verlening van bijzondere bijstand

Het ISR doet de aanbeveling om in het geval van periodieke bijzondere bijstand de cliënt tijdig op de hoogte te stellen van het feit dat de periode van bijzondere bijstandsverlening ten einde loopt. Op basis hiervan kan de cliënt tijdig een nieuwe aanvraag indienen.

 

WIZ neemt deze aanbeveling over en is inmiddels begonnen haar werkwijze hierop aan te passen.

 

Over het afzeggen van afspraken

WIZ voert een beleid dat de cliënt de mogelijkheid biedt om als een cliënt wordt opgeroepen voor een gesprek op een tijdstip dat hem /haar niet uitkomt, dat in overleg een nieuwe afspraak wordt gemaakt. In de praktijk levert dit bij WIZ geen problemen op.

De consulenten van WIZ zullen, naar aanleiding van het signaal van het ISR er nogmaals op worden gewezen dat in deze gevallen cliënten in overleg met WIZ een andere afspraak kunnen maken.

 

Terugvordering over de jaargrens

Het huidige beleid van WIZ is zodanig dat terug te vorderen WWB-uitkeringen, waarbij door een  overschrijding van de jaargrens verrekening van de afgedragen premies en belastingen met de belastingdienst niet meer mogelijk is, bruto worden teruggevorderd. De cliënt kan de teveel betaalde belasting terugvorderen bij de belastingdienst.

 

Indien WIZ nalatig is geweest de cliënt tijdig op de hoogte te stellen van de vordering, wordt volstaan met een netto vordering. WIZ zal in de toekomst kritischer bezien of volstaan kan worden met een netto vordering.

 

In die gevallen waarin toch bruto wordt teruggevorderd zal WIZ nadrukkelijker aangeven dat de cliënt teveel betaalde belasting terug kan krijgen via de belastingdienst.

 

Het stellen van onnodige vragen

Het ISR constateert dat veel onnodige vragen worden gesteld door de verschillende uitkeringsinstanties.

 

Inmiddels is bekend dat de uitkeringsinstanties vanaf 1 januari 2008 verplicht moeten werken met het Digitale Klantendossier (DKD). Vanaf dat moment zal waarschijnlijk ook de ‘Wet eenmalige gegevensuitvraag’ van kracht zijn. De voorbereidingen hiervoor zijn bij WIZ in volle gang. Met het tot stand komen van het DKD en het van kracht worden van de genoemde wet zal het stellen van onnodige vragen tot het verleden behoren.

 

Over de klantgerichtheid van gemeenten

Naar de mening van het ISR kan de klantgerichtheid van gemeenten beter.

 

Het ISR ziet graag dat gemeenten, bij op het publiek gerichte regelingen, een voor iedereen verkrijgbare versie van die regeling in gewone woorden,  eventueel zonder formele rechtskracht, beschikbaar stellen.

 

Communicatie over op het publiek gerichte regelingen is uitermate belangrijk. De regelingen die door WIZ worden uitgevoerd zijn voor de burger veelal moeilijk. Daarbij beseft WIZ ook dat haar doelgroep een moeilijke is.

Folders, brochures etc. worden met een zo groot mogelijke zorg samengesteld. Teksten e.d. moeten voor iedereen begrijpbaar zijn. Het gebruikte materiaal wordt bij elke herdruk opnieuw beoordeeld.

 

Regels niet bestrijden met regels

Het ISR pleit ervoor dat regels met redelijkheid worden toegepast. In de praktijk bestaan situaties waarin mensen verloren raken tussen regels. Bij het uitvoeren van regels moet een redelijke belangenafweging plaatsvinden.

 

De WWB kent duidelijke regels om het recht op een uitkering vast te stellen, en kent de mogelijkheid om in individuele gevallen maatwerk te verlenen. WIZ beschouwt wetten en regels als gidsen om maatwerk te leveren, zoals het aanbieden van bepaalde voorzieningen of vormen van begeleiding.

Daar waar noodzakelijk wordt door WIZ maatwerk geleverd. In dit soort individuele beoordelingen blijft het wel altijd mogelijk dat feiten en omstandigheden door WIZ anders worden beoordeeld dan door de aanvrager of andere betrokkenen.

 

Tot slot

 

Het jaarverslag van het ISR biedt andermaal een overzicht van hulpvragen en signalen. Ook biedt dit  verslag aanbevelingen voor een betere uitvoering en dienstverlening. Het jaarverslag vormt dan ook een belangrijke input voor WIZ. Het helpt WIZ scherp te blijven. Het jaarverslag zal ook onder de medewerkers van WIZ verspreid worden, en daar waar nodig zal dit besproken worden.

 

De aanbevelingen hebben ook betrekking op andere overheden. De gemeente zal actief met deze andere overheden in gesprek gaan om hen hierop aan te spreken.

 

Voorgesteld wordt:

-          dit jaarverslag voor kennisgeving aannemen;

-          het ISR te bedanken voor dit verslag;

-          de aanbevelingen die worden gedaan in het jaarverslag overnemen;

-          het jaarverslag ISR 2006 ter kennisname aan de raad zenden.

 

 

 

 

 

R. Diemers