Stuk 23

20196624

 

Delft 8 januari 2007

 

Onderwerp:       Behandeling programmabegroting 2008

 

 

Aan de gemeenteraad.

 

 

Geachte dames en heren,

 

Aanleiding

Hierbij treft u een voorstel aan met betrekking tot de behandeling van de begroting 2008. Dit voorstel is tot stand gekomen in nauw overleg met het presidium en de fractievoorzitters. Hiervoor zijn zij bijeengekomen op maandag 11 december en hebben gesproken over de enquête-uitkomsten die daar voorafgaand is gehouden. Ook het college van B&W heeft input geleverd voor het komende proces zodat inpassing in de bedrijfsvoering mogelijk is.

 

Het kader voor de begroting

Een van de belangrijkste uitkomsten was dat de raad invloed wil kunnen uitoefenen vanuit haar kaderstellende rol. Er is daarbij gekeken naar de mogelijkheid om de discussienota’s op te stellen en de mogelijke invloed van het jaarverslag op de begroting. Naar aanleiding van die discussie wordt voorgesteld de perspectiefnota die in 2006 is opgesteld een zwaardere rol toe te dichten. Onder de volgende voorwaarden kan deze voldoen aan behoefte van de fractievoorzitters, het presidium en het college.

-          Perspectiefnota niet alleen financieel georiënteerd maar vooral ook beleidsmatig kaderstellend;

-          In verband met het kunnen verwerken van de uitkomsten is besluitvorming voor het reces noodzakelijk;

-          De uitkomsten uit het jaarverslag moeten mede als input kunnen dienen.

-          Een politieke markt maakt onderdeel uit van het begrotingsproces.

-          Er is bereidheid om eventueel in een extra vergadering deze nota vast te stellen.

 

De naam perspectiefnota duidt meer op een mogelijk toekomstbeeld terwijl de aard van het document meer “het stellen van kaders” is. Om die reden is het beter te spreken van een kaderbegroting of kadernota. Hierbij geniet de landelijk veel gebruikte term kadernota de voorkeur.

 

De kadernota wordt in juni ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad en omvat:

 

-          Actuele beleidsmatige ontwikkelingen per programma

-          Mogelijk te maken keuzes binnen het beleid

-          De voor de raad beschikbare financiële ruimte (budgetflexibiliteit)

-          Het financieel meerjarenbeeld 2008 – 2010, inclusief mee- en tegenvallers

 

Deze kadernota wordt door het college uitgewerkt tot een (concept) programmabegroting 2008.

 


Raadsbehandeling

Hieronder zijn twee varianten op hoofdlijnen uitgewerkt. In het definitieve raadsvoorstel zal alleen de voorkeur van de commissie Bestuur en Werk worden opgenomen. In onderstaande varianten is de behandeling van het jaarverslag gelijktijdig met de kadernota gepland. Om het leereffect vanuit het jaarverslag te kunnen betrekken in de kadernota, geniet het de voorkeur om het jaarverslag een maand eerder vast te stellen. Hoewel dit voor het jaarverslag 2006 niet meer haalbaar is, wordt er op aangedrongen het proces jaarverslag in latere jaren te versnellen.

 

Variant A: Kadernota - Raad - Commissie - Raad

 

Er is voor gekozen om bij de begrotingsbehandeling de commissie een belangrijke rol toe te dichten tussen de algemene beschouwingen en de besluitvorming in de raad. In de week na de raadsvergadering van de algemene beschouwingen schrijft het college een reactie op de algemene beschouwingen en de eventueel ingediende moties en amendementen. In de reguliere cyclus van oktober kunnen de commissies een meer inhoudelijke discussie voeren over de algemene beschouwingen, moties, amendementen en de reactie van het college. Deze discussies dienen als input voor de afsluitende en besluitvormende gemeenteraadsvergadering begin november.

 

 

U wordt voorgesteld het presidium te mandateren voor een verdere detailuitwerking van het proces.

 

Of

 

Variant B: Kadernota - Commissie - Raad (AB) - Raad

 

Er is voor gekozen om de commissie te betrekken voorafgaand aan de raadsbehandeling die in twee avonden plaatsvindt. De commissiebehandeling wordt op deze wijze meer ingezet om de feitelijke informatie scherp te krijgen. In de eerste raadsvergadering worden de algemene beschouwingen gehouden en kunnen eventuele moties en amendementen worden ingediend. De tweede raadsvergadering is een besluitvormende raadsvergadering. In de week tussen de twee raadsvergaderingen in krijgt het college de gelegenheid te reageren op de algemene beschouwingen en de ingediende moties en amendementen.

 

 

U wordt voorgesteld het presidium te mandateren voor een verdere detailuitwerking van het proces.


Politieke markt Algemeen of specifiek

Er is een brede wens om burgers te betrekken bij de begrotingsbehandeling. De politieke markt is daarbij een goed instrument. Deze kan op twee manieren ingezet worden.

 

Variant 1 politieke markt algemeen

In deze variant kunnen de burgers en instellingen van Delft op een brede informele wijze in discussie met raadsleden. Deze inbreng kan worden ingezet bij de bespreking van of de kadernota of de begroting.

 

Voorgesteld wordt het presidium te mandateren voor een verdere detailuitwerking van de politieke markt.

 

Of

 

Variant 2 politieke markt specifiek

In deze variant wordt de politieke markt meer ingezet zoals steeds meer gemeenten hun commissiebehandeling inrichten. De commissiebehandeling heeft dan een opiniërend karakter waarin raadsleden, burgers,instellingen en portefeuillehouders informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Deze politieke markten worden rondom de commissiestructuur georganiseerd al dan niet in parallelsessies.

 

Voorgesteld wordt het presidium te mandateren voor een verdere detailuitwerking van de politieke markt.

 

 

Besluit:

1.                  De behandeling van de programmabegroting te laten plaatsvinden via de variant Raad – Commissie – Raad.

 

Of

 

1.                  De behandeling van de programmabegroting te laten plaatsvinden via de variant Commissie - Raad – Raad

 

 

2.                  De politieke markt te organiseren met een algemeen breed karakter bij de behandeling van de kadernota.

 

Of

 

2.                  De politieke markt te organiseren met een specifiek, commissiegeoriënteerd karakter

 

3.                  Het presidium te mandateren het ordevoorstel op detailniveau verder uit te werken.