Raadsvoorstel                                                                 

 

 

Van                 : Presidium            

Datum              : 12-11-2007[JMP1] 

Pfh.                 : n.v.t.[JMP2]                            

Steller              : J.M. Post [JMP3]                      

tel.nr.               : 260 2639

e-mail               : anpost@delft.nl [JMP4] 

Programma        : programma bestuur                   

Registratie nr.     : 20355071[JMP5] 

Stuk                 : 222         

 

Onderwerp     : Plan van aanpak accountantscontrole[JMP6] 

 

Gevraagde beslissing:

  1. Instemmen met het plan van aanpak controle jaarrekening

 

 

Samenvatting

Van de accountant is het plan van aanpak en de opdrachtbevestiging ontvangen ten behoeve van de controle administratie en jaarrekening 2007. Gevraagd wordt het plan van aanpak vast te stellen en de opdracht aan Deloitte te bevestigen.[JMP7] 

 

1.       Aanleiding

De gemeenteraad heeft op 29 oktober het plan van aanpak en opdrachtbevestiging van de accountant ontvangen ten behoeve van de controle administratie en jaarrekening 2007. De raad wordt gevraagd de opdracht te bevestigen aan de accountant. Het plan is tot stand gekomen op basis van de (controle)ervaringen over het jaar 2006 en op basis van een gesprek met de gemeentecontroller.

 

2.       Bevoegdheid

Ingevolge de controleverordening maakt de raad jaarlijks afspraken met de accountant over de exacte invulling van de accountantscontrole over dat jaar. In voorliggend plan is het voorstel van de accountant opgenomen.

 

3.       Historie / relatie met eerdere besluiten/ proces

De opdrachtbevestiging aan de accountant voor de jaarrekening 2006 heeft plaatsgevonden in januari 2007. 

 

4.       Wat willen we bereiken? (Beoogd effect)

Goedkeurende accountantsverklaring op het gebied van getrouwheid en de rechtmatigheid over 2007.

 

5.       Wat gaan we daarvoor doen? (Oplossingsrichtingen / kanttekeningen)

Het plan van aanpak sluit voor het grootste deel aan bij het plan van aanpak dat bij de rekening over 2006 door u is vastgesteld.

 

controletoleranties

Zowel de goedkeuringstoleranties als de rapporteringtoleranties sluiten daarbij aan. Deze toleranties sluiten aan bij de minimumeisen van het Besluit Accountantscontrole Provincies en Gemeenten (Bapg). De raad kan boven het minimumniveau aanvullende eisen stellen aan de accountantscontrole. Deze worden geregeld in de controleverordening 213 GW. De accountant ziet thans geen aanleiding de goedkeuringstoleranties naar beneden bij te stellen.

 

Normale of uitgebreide aandacht

De accountant maakt onderscheid tussen “normale aandacht” en “meer dan normale aandacht” op specifieke processen.

Voor dit jaar is nieuw onder de “normale aandacht”: uitkeringen, subsidieverstrekkingen en personeel en grondexploitaties. Deze processen waren bij de jaarrekening 2006 opgenomen onder het kopje “meer dan bijzondere aandacht”. Daarnaast wordt jaarlijks “normale aandacht” gegeven aan administratie en verslaglegging & belastingen en heffingen.

 

Processen die jaarlijks “meer dan normale aandacht” krijgen zijn investeringen en kosten. Daarnaast krijgen over 2007 de volgende processen ook “meer dan normale aandacht”: Treasury en overige opbrengsten. In 2006 kreeg ook de rechtmatigheid “meer dan normale aandacht”.

 

6.       Wat mag het kosten? (Financiële paragraaf )

Uitvoering vindt plaats binnen het bestaande afsprakenkader en de daarvoor beschikbare budgetten. Voor eventueel meerwerk dient met de accountant aparte afspraken gemaakt te worden. Zij zullen hiervoor offerte uitbrengen.

 

7.       Communicatie

n.v.t.

 

8.       Verdere procedure

Vooreerst vind er overleg plaats tussen de commissie bestuur en werk en de accountant. In dat overleg kan worden nagegaan in hoeverre er vanuit de raad behoefte is aan aanvullende wensen ten aanzien van de diverse onderdelen. Indien dat niet zo is kan voorliggend PvA door de raad worden vastgesteld. Indien er aanvullende wensen zijn zal de accountant moeten aangeven op welke wijze zij dit in het plan van aanpak kunnen verwerken en zal mogelijk een nieuw plan van aanpak worden opgesteld.

 

Bijlagen:

o       plan van aanpak en opdrachtbevestiging

 


Pagina: 1
 [JMP1]Dit betreft de datum van de vergadering van het Presidium, in principe de derde maandag voorafgaand aan de raad. (zie RIS) evt kan dit opengelaten worden dan vult de griffie dit in.

Pagina: 1
 [JMP2]Hier komen de initialen en achternaam van de betreffende portefeuillehouder te staan

Pagina: 1
 [JMP3] Hier vul je de naam van de steller van het stuk in. Raadsleden kunnen contact opnemen met deze persoon over (technisch) inhoudelijke vragen.

Pagina: 1
 [JMP4] Het e-mail adres van de steller zodat een raadslid evt per mail contact op kan nemen.

Pagina: 1
 [JMP5]Het registratienummer dat ook op het besluitvormingsformulier wordt gezet.

Pagina: 1
 [JMP6]Hier komt in zeer korte bewoordingen (max. 3 –4 woorden)het onderwerp te staan. Het gaat om het onderwerp en niet om de procedure, omdat soms slechts onderdelen die voorliggen bij het college doorgeleid worden naar de raad  Dus niet “evaluatie en vaststellen nieuwe legesverordening” maar “vaststellen legesverordening” Dit is in principe de titel die ook op het besluitvormingsformulier staat.

Pagina: 1
 [JMP7]Onder dit kopje wordt in één korte alinea / een paar regels een zelfstandig leesbare samenvatting opgenomen. Hieruit moet iedere lezer (raadslid en burger) direct opmaken waar het onderwerp overgaat en wat er globaal wordt gevraagd. Deze samenvatting wordt in de toekomst gebruikt voor publicatie in de stadskrant en op de agenda van de raad geplaatst. Daarom dient iedere burger deze alinea te kunnen begrijpen.