Recentelijk heeft u de kadernota 2009-2012 van het college ontvangen. Het was oorspronkelijk de bedoeling om deze kadernota op te knippen per programma en deze onderdelen in de specifieke vakcommissie te behandelen. De inhoud en opzet van de kadernota is echter zodanig dat verdelen over de diverse commissies niet in de rede lag. Om die reden staat de kadernota geagendeerd voor de vergadering van de commissie Bestuur en Werk van 20 mei a.s.

 

Op 31 januari heeft uw raad het “ordevoorstel beleidscyclus 2008 e.v.” vastgesteld. In dit besluit is de politieke markt van 22 april opgenomen. Het doel van deze politieke markt was “om de raad als geheel in contact te laten treden met de burgers en instellingen. Met die informatie kan de raad de kadernota in behandeling nemen.”

 

Op deze markt is door diverse burgers een aanzienlijk aantal ideeën aangedragen. Deze ideeën zijn afkomstig van de onderdelen “Het beste Recept” en “Achter de Schermen” en zijn hieronder integraal opgenomen. Deze informatie is op deze wijze voor een ieder beschikbaar, ook via het RIS, en kan gebruikt worden voor de behandeling van de kadernota en/of programmabegroting.

 

Op de politieke markt hebben enkele burgers op een of andere manier hun gegevens achter gelaten. De griffie zal na behandeling van de kadernota in de komende commissie Bestuur en Werk deze burgers informeren over de uitkomsten van de commissiebehandeling.

 

De politieke markt wordt op dit moment geëvalueerd. Deze evaluatie wordt ter bespreking geagendeerd voor het presidium van 9 juni a.s.

 


Bijlage

1.               Geen politieke partijen meer, maar 37 onafhankelijke raadsleden

2.               Alle Delftenaren een gratis Delftpas om cultuur, sport en activiteiten te stimuleren. (als dat te duur is, hem veel goedkoper maken tot € 10 pp)

3.               Elk weekend 1 museum in Delft gratis, hierdoor trek je ook een ander publiek.

4.               Snel en veiligere kruising Foreestweg/provinciale weg met ongelijkvloerse kruising voor fietser.

5.               Veel meer steun voor gezinnen die wonen naast asociale buren. Opvang. Snel vervangende huisvesting. En niet het uit Delft laten vertrekken zoals dat laatst gebeurde. (alleen laatste kans aanzoeken voor asociale/criminele huurders. Beter toezicht gemeente op woningbouwverenigingen)

6.               Cursussen voor actieve burgers.

De gemeenteraad vertegenwoordigt de burgers in het besturen van de stad. Raadsleden hebben daarbij behoefte aan “voeling met” of “feedback van” deze burgers. Aan de andere kant zijn er, behalve burgers die voor hun eigen belangen willen opkomen, ook  burgers die behoefte hebben of bereid zijn op te komen voor belangen van kleinere of grotere groepen medeburgers.

 

Cursussen voor actieve burgers hebben tot doel de contacten tussen raadsleden en burgers te stimuleren. Net zoals de poli-tieke markt maar dan op langere termijn, met meer diepgang en wederzijds. De doelstelling van de cursussen is in principe niet “partij”gekleurd. Dus puur inhoudelijk en “delft”gekleurd. Fracties kunnen echter, net als maatschappelijke organisaties, bijdragen aan het lesprogramma en de leerstof . Hierbij ligt de nadruk in eerste instantie op het geven van inzicht in hoe beleid tot stand komt en hoe het wordt uitgevoerd, op wat “partijen”, fracties, coalities,  college en ambtelijk apparaat drijft en op hoe de burger daar mee om kan gaan.

 

Een bijkomende doelstelling is het verbeteren van het “klimaat” in de Delftse politiek. Cursussen voor actieve burgers biedt de mogelijkheid, behalve de communicatie met de burgers, ook de onderlinge communicatie in de Delftse politiek op een hoger peil te brengen. Samenwerking in het “scholen” van actieve burgers kan, zeker bij de lokale – en oppositiepartijen leiden tot meer samenwerking en bundeling van krachten in de raadszaal. Dit laatste kan wellicht helpen de oppositie meer te gaan beschouwen als een constructief “tegenwicht” dan als een “blok aan het been”.  Bij de cursussen kunnen organisaties als Breed Welzijn, het DOK en het ROC eventueel een rol spelen.

 

7.               Meer goede woningen voor starters en betaalbaar.

8.               Goede fietsenstallingen. zonder glas op de vloer

9.               Goede regeling voor weghalen graffiti uit de binnenstad

10.            Meer stalingsruimte voor fietsen rond de markt (en ook stadhuis) maar dan wel gratis en ondergronds

11.            Meer gemeenteraadsfracties in de wijk. Weten de politieke partijen wat er in de wijk speelt.

12.            Hondentoiletten of uitlaatplaatsen in de binnenstad. Is nu niet aanwezig.

13.            Meer informatie geven van raad en raadsagenda in de stadskrant. Ook goede en betere informatie na de raads en commissievergaderingen niet alleen via www.delftgemeenteraad

14.            Camerabewaking bij het station is een goede zaak. Vooral het veiligheidsgevoel wordt hiermee verbeterd. Doorgaan dus!

15.            Meer rekening houden met 65+ jarigen. Bv. Bussen, urgentieverklaringen voor alles tegelijk; fietsers op voetgangersgebied.

16.            Jongerengarage

Kansarme jongeren stimuleren om werkervaring op te doen in een garage waar de monteur ook jongerenwerker is. De garage levert kennis, maar ook sociaal emotionele ondersteuning. De garage verhuurd gebruikte auto’s en onderhoudt deze.

Een tweede /derde enz. kans voor auto’s en jongeren die dreigen buiten de boot te vallen.

17.            Als ik het voor het zeggen heb. Dan moeten de ambtenaren van het stadhuis, niet gaan pesten. En een ieder toch zijn eigen belang voeren. Dat is goed. Maar geen mensen achter slot en grendel zetten. En iedere keer weer een stuk in de Delftse Post plaatsen. Waar zijn alle zeer goede burgemeesters.

18.            Iets met Vermeer? (een leuk en interessant centrum bijvoorbeeld)

19.            Alle wijken mixen met diversiteit aan bewoners in opleiding, inkomen en afkomst. Achterstandswijken opwaarderen door in woningen ook studenten te plaatsen, van 2-1 appartement maken als 2 leegkomen (coöperaties afdwingen) luxer voor hoger inkomen. Zo wordt het voor iedereen leefbaar in bijvoorbeeld het rode dorp.

20.            1. ga door met het beleid; 2. goed luisteren naar de inwoners; 3. geen woorden maar daden.

21.            Alle subsidieaanvragen eerst naar het subsidiebureau (dus regel het centraal)

22.            www.allesvandelft.nl

23.            Zorgen voor ontmoetingsruimte voor de bewoners van de 55+ flats in de mozartlaan Buitenhof. Er is een zorgknooppunt in aanbouw. Ik zou heel graag een ontmoetingsruimte voor de bewoners van de 55+ flat. Dat zou mogelijk zijn in het zorgknooppunt kunnen.

24.            Woon in centrum burgershof (prof. Telderslaan) en als ik naar de stad wil is bus 121 stampvol, kan niet zitten en er vaak zelfs niet in. (ben 78 jaar) zou bus 81 (vanuit Delfgauw) niet een klein lusje kunnen maken omdat die wel ruimte heeft. Er wonen nog veel mensen daar (63 woningen) graag uw aandacht.

25.            Hondenpoep op Delftse Hout? Wat doen we met de fietsen die jarenlang gestald zijn bij het station? Betere regelingen met de openbare vervoer.

26.            Voor mij is Delft de stad vóór studenten. Technopolis is een duim omhoog. Echter mag de aandacht voor middelbare scholieren verhoogd worden! Betere boeken, betere voorlichting! Voor een vervolgopleiding. Sport, creativiteit en wandelparken, parkeergelegenheden, hondenpoepaanpak!! Niet alle aandacht aan de binnenstad schenken, buitenhof en de Hoven verdienen ook een kans. Jongeren beter aanpakken maar vooral educatie!

27.            Een Delftse Feestdag. Zoals Leerdam en Alkmaar hebben rond hun ontzet. Iets met Hugo de Groot, Vermeer of de grote stadsbrand.

28.            Infrarood warmtefoto’s van alle huizen in Delft op de gemeentewebsite zodat je kan zien of je je huis maar eens moet isoleren. Subsidie voor wie dat ook doet.

29.            Ik wil meer speeltuinen in de buurt.

30.            Meer poppodia voor Delfts Talent, soepelere vergunningen voor dit talent voor Delftse Horeca. Delftenaren genieten en bezorgen talent live ervaring en horeca omzet. Per optreden € 200 subsidie aan betreffende horecaondernemer. Helpt echt.

31.            Formeer een “Delft Help Groep” (DHG) deskundigen op allerlei gebied zoals financiën, zorg, onderwijs, beroepskeuze etc. assisteren + adviseren betreffende inwoners van Delft zo ook kleine zelfstandigen in Delft.

32.            “Ondernemers Delft Bereikbaar” commissie van advies vanuit praktische signalen van de ondernemers zelf.

33.            Reintegratiebedrijven verplichten om cursussen met inhoud te geven. En onderscheid maken tussen mensen die zichzelf blijven ontwikkelen en degenen die dat niet doen. Ze kunnen deze twee groepen niet in een project plaatsen.

34.            De Wallertuin toch tot een mooi (natuur) park zien te krijgen.

35.            Fietsers voorrang geven bij verkeerslichten in het geval van regen middels regensensor

36.            Meer eenrichtingsverkeer Hof van Delft

37.            Verplichting hondenpoep op te ruimen onder de aandacht brengen cq handhaven

38.            Tweerichtingen fietsen op grachten.

39.            Delfia: Meer dan 100 jaar voetbal op de tocht

Door allerlei omstandigheden dreigt voor onze vereniging een donkere tijd aan te breken. Al jaren is Delfia een club waar je redelijk goedkoop een goede jeugdopleiding kunt volgen. Al vele voetballertjes zijn bij ons opgeleid en later naar betaalde voetbalorganisaties gegaan. Al jaren vervullen we ook een wijkfunctie. Heel veel jeugd uit de buurt speelt in onze jeugdafdeling, komt regelmatig op ons boardingveld een balletje trappen of komt via het Buurt-Onderwijs-Sport project op ons complex. We hebben een grote schare trouwe supporters en met onze seniorenafdeling gaat nog steeds prima. Handhaving in de 3e klas ligt in het verschiet en volgend seizoen staat dan bol van de supersportieve en lucratieve derby”s

 

MAAR!!!!!!!!!!!!!!!!! Onze jeugdafdeling, waar we jaren zeer trots op zijn geweest is op sterven na dood. Omdat onze jeugd inmiddels voor het grootste deel uit kinderen met een allochtone achtergrond bestaat hebben we een schreeuwend tekort aan kader en middenkader gekregen. Het vrijwilligerswerk, variërend van het begeleiden van jeugd, het fluiten, het vlaggen, wassen, rijden naar uitwedstrijden etc tot aan (jeugd) bestuursfuncties  is aan de ouders van onze jeugdleden niet besteed. De vrijwilligers van autochtone jeugdleden hebben zich massaal, in een kort tijdsbestek, teruggetrokken. In plaats van elke week hun taak te moeten doen voor de jeugd zijn ze naar andere verenigingen gegaan waar er maar een maal per 5 of 6 weken een beroep op hen gedaan wordt. Het gevolg van dit alles is dat door gebrek aan leiding al enkele jeugdteams uit de competitie zijn teruggetrokken wegens misdragingen bij andere clubs.  De jeugdteams die we nu nog hebben zullen volgens seizoen geen leiding of ondersteuning hebben en dus zullen we de jeugdleden aanraden naar een andere vereniging te gaan. Het is jammer, maar het is niet anders. De vrijwilligers van Delfia hebben soms driedubbele taken en dan nog blijft er werk liggen. Dat gaat niet langer meer. De maatschappelijke functie van Delfia is al jaren een feit. Wij hebben een functie in de buurt, alleen de buurt ondersteunt ons op geen enkele wijze. SAMENWERKING lijkt de sleutel voor het voortbestaan van de jeugdafdeling en op termijn uiteraard van onze club want zonder jeugd geen toekomst voor de seniorenafdeling. We zijn financieel nog gezond maar als volgend seizoen geen jeugd meer speelt gaan we natuurlijk interen. Als oplossing moeten er mogelijk meerdere sporen gevolgd worden. Bv. meer autochtone jeugd aantrekken, waarvan de ouders weer ouderwets een vrijwilligersfunctie willen vervullen; onder de ouders van de jeugd met allochtone komaf een wervingscampagne starten zodat ook uit die groep mensen komen  die voor de club een vrijwilligersfunctie willen vervullen; voorlopig betaalde jeugdtrainers aantrekken die het jeugdbeleid aan gaan pakken. Hoe meer mensen van het probleem op de hoogte zijn hoe meer oplossingsrichtingen er misschien komen. Vast staat wel dat Delfia er alleen niet uitkomt.  Omdat het een puur maatschappelijk probleem is moet er door diverse instanties samengewerkt gaan worden om een oplossing te zoeken, want als Delfia ten onder zou gaan zou het probleem zich slechts verplaatsen. ONS VERZOEK:

Delfia heeft professionele hulp nodig van de gemeente om de problemen het hoofd te kunnen bieden.

 

Structureel moet er iets op korte termijn veranderen anders is het te laat. Onze eigen projecten, waaronder het BOS-project, ons Boardingvoetbal, onze Countrydance afdeling, zijn slechts ondersteunend aan onze hoofdbezigheid VOETBAL en zullen dus ook verdwijnen als we geen oplossing kunnen vinden.

         

40.            Ga zo door met uw beleid, luister meer naar de burgers, geen woorden maar daden.

41.            Burgemeester en Wethouders en gemeente houdt u aan de afspraken.