Huishoudelijk reglement voor de sw-raad gemeenten Delft, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland

 

De gemeenten Delft, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland en de leden van de sw-raad hebben afgesproken dat er een gestructureerd overleg zal zijn tussen de gemeenten en de leden van de sw-raad.

 

1. Naam

 

Dit overleg is genaamd: sw-raad.

 

2. Taak

 

Het beleid cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening (Wsw) heeft de volgende doelstellingen:

  1. het bewerkstelligen dat belanghebbenden bij het gemeentelijk beleid inzake de uitvoering van de Wsw vanuit een onafhankelijke positie optimaal betrokken zijn bij de voorbereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie van het voor hen gevoerde gemeentelijk beleid;
  2. het bijdragen aan de totstandkoming of verbetering van het gemeentelijk Wsw-beleid, gericht op het bieden van gelijke arbeidsmogelijkheden aan mensen met een functiebeperking of chronische aandoening wat bijdraagt aan het realiseren van volwaardig mens zijn.

 

In de sw-raad kunnen alleen die zaken aan de orde gesteld worden voor zover de Gemeenteraad, het college of de algemeen directeur Combiwerk bevoegd zijn daarover een besluit te nemen.

De leden hebben het recht collectieve belangen van hun doelgroepen in de sw-raad aan de orde stellen. Individuele zaken komen niet in de sw-raad aan de orde.

 

3. Deelnemers

 

De sw-raad bestaat uit personen als bedoeld in artikel 1 van de Wet sociale werkvoorziening en woonachtig in de gemeenten Delft, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp of Lansingerland.

 

De deelnemers aan de sw-raad worden in principe benoemd voor een periode van drie jaar, met nadien de mogelijkheid deze termijn met nog eens drie jaar te verlengen.

Voor wat betreft de selectie van de individuele leden wordt gestreefd deze een zo breed mogelijke vertegenwoordiging te laten zijn van de vier deelnemende gemeenten. Daarnaast zal er aandacht zijn voor spreiding van mensen werkzaam versus wachtlijst, verschillende werksoorten, man-vrouw, autochtoon-allochtoon.

 

4. Voorzitter en secretariaat

 

De sw-raad wordt voorgezeten door een onafhankelijke voorzitter. Deze voorzitter wordt benoemd door het college op voordracht van de deelnemers van de sw-raad. Indien geen gezamenlijke voordracht tot stand kan komen, worden twee voordrachten aan de colleges voorgelegd, die daarover beslissen, en wordt dit voorstel voorgelegd aan de raadscommissie. Het secretariaat van de sw-raad wordt verzorgd door een medewerker van Combiwerk.

 


5. Frequentie van het overleg

 

Het overleg in aanwezigheid van de wethouder(s) vindt ten minste drie maal per jaar plaats. Op verzoek van een deelnemer kan tussentijds een overleg plaatsvinden. Als hierover tussen de deelnemers geen overeenstemming is, beslist de voorzitter. Bijeenkomsten zijn in het openbaar, tenzij de leden van de sw-raad anders beslissen. Bezoekers zijn toehoorder.

 

6. Faciliteiten

 

Vergaderingen van de sw-raad vinden bij voorkeur plaats op een vaste locatie.

 

Alle leden van de sw-raad kunnen, indien zij dit wensen, aanspraak maken op een passende onkostenvergoeding van de sw-raad. 

 

7. Agendacommissie

 

De agendacommissie bestaat uit de voorzitter, drie vertegenwoordigers uit de sw-raad en de secretaris. De vertegenwoordigers vanuit de sw-raad worden door de sw-raad aangewezen. De agendacommissie heeft als doel het bepalen van de agenda van de sw-raad.

 

De agendacommissie heeft de volgende taken:

-        beoordelen van ingediende agendapunten

-        bepalen en opmaken agenda sw-raad

-        bepalen op welke wijze een agendastuk het beste besproken kan worden

-        kan voorstellen doen ten aanzien van het formeren van een werkgroep

-        kan offertes/projectvoorstellen t.b.v. de sw-raad beoordelen.

 

De agendacommissie heeft de bevoegdheid om:

-        te besluiten iets wel of niet op de agenda te plaatsen

-        te besluiten hoe een agendastuk besproken wordt

-        te besluiten om een offerte/projectvoorstel te honoreren.

 

8. Agendering en verslaglegging

 

De agenda wordt opgesteld door de agendacommissie. De deelnemers leveren hiertoe uiterlijk twee weken voor de vergadering via het secretariaat bij de voorzitter agendapunten aan. De agenda en de bijbehorende stukken worden twee weekeinden voor de vergadering aan de deelnemers toegezonden. De voorzitter kan een deelnemer die een agendapunt heeft opgevoerd verzoeken een toelichting bij het agendapunt aan te leveren.

Het verslag wordt gemaakt door de secretaris en in een volgende vergadering ter goedkeuring voorgelegd.

 

9. Verplichtingen gemeentelijke vertegenwoordigers

 

De wethouder(s) van de sociale werkvoorziening en de algemeen directeur Combiwerk moeten beleids- en uitvoeringsvoornemens als bedoeld in punt 2 in de vergadering aan de orde te stellen.

De informatie die hierover beschikbaar is wordt op een zodanig tijdstip, minstens 2 weekeinden van tevoren, aan de deelnemers gezonden dat de deelnemers daarop nog doelmatig kunnen inspelen.

Als het vooraf aan de orde stellen in de sw-raad door omstandigheden, tijdgebrek of overmacht niet mogelijk is, brengen de wethouder en de secretaris de deelnemers daarvan zo spoedig mogelijk op de hoogte.

De gemeente heeft de intentie om alle belangrijke beleidsontwikkelingen/voornemens in de sw-raad te bespreken. Tevens zal een planning gegeven worden waarop weergegeven staat wanneer bepaalde onderwerpen aan de orde zullen komen.

 

11. Stemming en advies

 

De leden brengen hun stem uit in de vorm van een advies. Een advies wordt uitgebracht in de vergadering of (indien dit niet mogelijk is) schriftelijk vóór de vergadering aan de secretaris van de sw-raad verzonden. Gestemd wordt bij meerderheid van stemmen. Als een of meer leden dat wensen, wordt haar minderheidsadvies eveneens uitgebracht.

 

De voorzitter geeft na afloop van de discussie een samenvatting waarin het advies van de sw-raad inclusief kanttekeningen wordt samengevat. De secretaris van de sw-raad schrijft een bijlage bij het gemeentelijke beleids- of uitvoeringsvoorstel waarin het advies van de sw-raad verwoord wordt. De voorzitter controleert of dit advies weergegeven is zoals in de sw-raad besproken is. Indien het advies correct is verwoord dan wordt het ondertekend door de voorzitter. Vervolgens wordt het advies aan het beleids- of uitvoeringsvoorstel toegevoegd.

Leden kunnen tijdens een commissie- of raadsvergadering namens de sw-raad inspreken, maar dit moet dan wel een afspiegeling zijn van wat in de sw-raad besproken is. In andere gevallen kan op persoonlijke titel of namens een afzonderlijke organisatie ingesproken worden.

 

12. Werkgroepen

 

De sw-raad kan werkgroepen instellen ter voorbereiding van agendapunten. De werkgroepen brengen verslag uit aan de sw-raad. Tevens kunnen leden gevraagd worden deel te nemen aan externe werkgroepen.

 

13. Communicatie

 

De sw-raad is zelf verantwoordelijk hoe zij communiceert naar de burger. In ieder geval worden alle adviezen van de sw-raad, zoals deze schriftelijk zijn samengevat en toegevoegd aan de bijbehorende nota, overgenomen in het personeelsblad van Combiwerk.

 

14. Jaarverslag

 

Door de secretaris wordt jaarlijks voor 1 april een jaarverslag van de werkzaamheden van de sw-raad gemaakt, dat aan de sw-raad ter goedkeuring wordt voorgelegd. Het jaarverslag wordt aan de colleges van B en W en de raadscommissies toegezonden, en openbaar gemaakt.

 

15. Begroting

 

Voor de sw-raad is jaarlijks een bepaald bedrag begroot ten behoeve van de ondersteuning. Deze begroting wordt weergegeven in het jaarverslag. De sw-raad dient hiervoor een bestedingsvoorstel te maken dat vervolgens door het College van B en W vastgesteld wordt.

Wanneer de sw-raad unaniem is, dan wordt het voorstel door het College van B en W overgenomen. Wanneer de sw-raad niet unaniem is, dan stelt het College van B en W de begroting vast.

 

Een project/offerte ten laste van de begroting dient vooraf te worden aangevraagd bij de agendacommissie. Middels een beschikking zal de aanvrager op de hoogte worden gesteld van het besluit en wordt aangegeven dat voor 1 april verantwoording over het beschikbaar gestelde budget moet worden afgelegd.