Geachte dames en heren,

 

 

Wij leggen u hierbij ter kennisneming onze beleidsreactie op de inhoud van het jaarverslag 2007 van de Adviescommissie bezwaarschriften (verder: ACB) voor. In de bijlage treft u, eveneens ter kennisneming, onze reactie op de specifieke aandachtspunten van de kamers van de ACB aan.

 

Samenvatting

De Adviescommissie bezwaarschriften (verder: ACB) geeft in haar jaarverslag over 2007  informatie over de in het verslagjaar door haar behandelde bezwaarschriften. Op basis van de in het jaarverslag gepresenteerde gegevens kunnen wij, met de ACB, constateren, dat er in 2007 minder bezwaarschriften zijn ingediend dan in 2006 (2007: 673 en 2006: 809). Er zijn bewegingen in de aantallen bezwaarschriften die in een jaar binnenstromen. Er is zowel een relatie met het aantal primaire besluiten als met de aard van deze besluiten (vooral als de ingrijpendheid ervan voor derden-belanghebbenden groot is). In 2007 was er, evenals in 2006, geen sprake van een besluit waartegen een groot aantal bezwaarschriften werd ingediend.

 

1. Aanleiding

Aanleiding voor deze nota is het uitgebrachte jaarverslag over 2007 van de ACB.

 

2. Bevoegdheid

Het college is als dagelijks bestuur in deze bevoegd (art. 160, tweede lid, Gemeentewet). De burgemeester ziet, overigens, toe op de zorgvuldige behandeling van bezwaarschriften (art. 170, eerste lid, aanhef en onder d, Gemeentewet). 

 

3. Historie / relatie met eerdere besluiten/ proces

Jaarlijks wordt het jaarverslag van de ACB met een beleidsreactie ter kennisneming aan de raad voorgelegd.

 

4. Wat willen we bereiken? (beoogd effect)

Het college wil 1) een cyclisch proces, 2) leren van bezwaarschriften, en 3) bijsturen waar nodig.

 

5. Wat gaan we daarvoor doen? (Oplossingsrichtingen / kanttekeningen)

Het college wil het ingezette beleid bij de behandeling van bezwaarschriften voortzetten.

 

6. Wat mag het kosten? (Financiële paragraaf )

Er zijn geen financiële veranderingen aan de orde als gevolg van het jaarverslag

 

7. Communicatie

Geen bijzonderheden.

 

8. Verdere procedure

Er is geen andere procedure dan dat het college de volgende reactie op het jaarverslag over 2007 aan de raad voorlegt.

 

Op basis van de in het jaarverslag gepresenteerde gegevens kunnen wij, met de ACB, constateren, dat er in 2007 minder bezwaarschriften zijn ingediend dan in 2006 (2007: 673 en 2006: 809). Hierbij moet opgemerkt worden, dat er bewegingen zijn in de aantallen bezwaarschriften die in een jaar binnenstromen. Er is zowel een relatie met het aantal primaire besluiten als met de aard van deze besluiten (vooral als de ingrijpendheid ervan voor derden-belanghebbenden groot is). In 2007 was er, evenals in 2006, geen sprake van een besluit waartegen een groot aantal bezwaarschriften werd ingediend.

Er is een lichte stijging van de gegrondverklaringen van bezwaarschriften. In 2007 werd in 26% van de adviezen geadviseerd tot gegrondverklaring. In 2006 was dat bij 21% van de uitgebrachte adviezen het geval. Wij vinden het jammer, dat het voor de ACB ieder jaar lastig blijft om een volledig overzicht te geven van de oorzaken van de gehele of gedeeltelijke gegrondverklaringen van bezwaarschriften (in de gegeven adviezen), ook al is er meer dan eens geen sprake van een enkele oorzaak maar van een combinatie van redenen. Het beeld van de gegrondverklaringen houdt zodoende een diffuus karakter. Wij hebben reeds in onze beleidsreactie op het jaarverslag over 2005 de ACB in overweging gegeven te komen -eventueel per kamer- tot een methode voor een verbeterd inzicht in de oorzaken van de gegrondverklaringen. In onze beleidsreactie over het verslagjaar 2006 hebben wij dat herhaald. Wij hechten eraan om in een jaarverslag te kunnen lezen wat er mankeert aan besluiten. Een goed inzicht in wat er mis is gegaan, biedt een belangrijke aanzet tot de verbetering van de kwaliteit van primaire besluiten.

 

Het verheugt ons, dat de ACB er in het verslagjaar 2007 in is geslaagd haar aandeel in het tijdig beslissen op bezwaarschriften te vergroten en dat de positieve effecten die in de jaren 2005 en 2006 zijn ingezet, zich hebben doorgezet in 2007. Dat de ACB er in 2008 naar zal streven haar aandeel in het tijdig beslissen op bezwaarschriften te vergroten waarderen wij zeer. Terecht wijst de ACB erop, dat er in dit verband van een ketenproces gesproken moet worden en dat er blijvende aandacht moet bestaan voor de termijn waarbinnen een verweerschrift moet worden ingediend en de termijn waarin, na een uitgebrachte advies, op bezwaarschriften moet worden beslist.

 

Op het algemene aandachtspunt feedback dat de ACB naar voren brengt reageren wij als volgt:

Ook wij hechten groot belang aan de terugkoppeling door de gemeentelijke bestuursorganen van wat is gedaan met de aanbevelingen die de ACB heeft gegeven. Ons college zal deze terugkoppeling monitoren. Voorts zien wij in dat de ACB het van belang acht in alle gevallen een gedateerde en ondertekende beslissing op het bezwaarschrift (heroverwegingsbesluit) te ontvangen. Ons college zal de toezending van de heroverwegingsbesluiten in kopie (doen) effectueren.

 

Tot slot merken wij op, dat wij met de ACB van mening zijn dat de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen, welke naar huidige verwachting op 1 januari 2010 in werking zal treden, scherp in de gaten gehouden moet worden. Deze wet maakt het mogelijk, dat de burger de gemeente in gebreke stelt bij een niet tijdig genomen besluit en vervolgens een oplopende dwangsom kan innen. Daarnaast wordt nog de mogelijkheid van beroep op de rechter geboden om een beslistermijn af te dwingen.

 

Hoogachtend,

Het college van burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

mr. drs. G.A.A. Verkerk ,burgemeester.

 

 

 

mr. drs. H.G.L.M. Camps ,secretaris.

 

 

 

bijlage 1

 

 

reactie op de aandachtspunten van de kamers

 

In het jaarverslag worden per kamer van de ACB aandachtspunten genoemd. In onderstaande matrix worden deze punten weergegeven en voorzien van te bieden acties en voorstellen voor de organisatieonderdelen die gevolg zouden moeten geven aan deze acties

 

Aandachtspunten Kamer I

Beleidsreactie

Eventuele bijzonderheden

Kamer I vraagt blijvende aandacht voor de toezending van heroverwegingsbesluiten, zodat de commissie kan beschikken over (het aantal van) de ‘contraire besluiten’ van het college.

Het college zal de toezending van de heroverwegingsbesluiten in kopie (doen) effectueren.

Dit aandachtspunt is ook algemeen in het jaarverslag gepresenteerd.

Aandachtspunten Kamer II

Beleidsreactie

Eventuele bijzonderheden

Kamer II heeft in 2007 18 signaleringen of aanbevelingen opgenomen in het verslag van de zitting. Ook werden deze signaleringen ieder kwartaal gebundeld gepresenteerd aan WIZ.

Met deze werkwijze wordt een meer directe vorm van terugkoppeling bereikt.

 

Aandachtspunten Kamer III

Beleidsreactie

Eventuele bijzonderheden

1. De motivering van de bestreden besluiten laat (zoals ook in voorgaande jaren) in veel gevallen te wensen over.

Met name op het gebied van subsidies zijn in dit verband aanbevelingen gedaan.

Het adequaat  (voldoende en deugdelijk) motiveren van primaire besluiten verdient permanente aandacht. Voor subsidies loopt een ingezet verbeteringsproject .

 

2. Het strekt tot aanbeveling om bij subsidiezaken na te gaan in hoeverre er bij de subsidieregelen op een aantal terreinen sprake is van zodanig ‘sluitende’ bijzondere (speciale) subsidieverordeningen, dat er op die beleidsterreinen geen ruimte meer aanwezig moet worden geacht om als college ‘buiten die speciale  subsidie-regelen om’ en zonder besluit van de gemeenteraad daartoe financiële bijdragen te verstrekken.

Het college verwijst naar het nieuwe subsidiekader, waardoor geen sprake meer is van bijzondere beleidskaders.

 

3. Het strekt tot aanbeveling om een schriftelijke en naar behoren ingediende aanvraag ten grondslag te leggen in het kader van een subsidieverstrekking.

Deze aanbeveling heeft al, en wel in het verband van de verbeteringen als gevolg van vernieuwd subsidiebeleid, gestalte gekregen.

 

4. Een belanghebbende dient in de gelegenheid te worden gesteld om zijn aanvraag aan te vullen in het geval dat wordt besloten om zijn aanvraag niet in behandeling te nemen.

Het college zal erop toezien dat het bestuursrecht op dit punt juist wordt toegepast.

 

5. De commissie beveelt aan om zorg te dragen voor een behoorlijke dossiervorming, met name in het geval dat er sprake is geweest van mondelinge en telefonische contacten tussen gemeente en belanghebbende.

Het college neemt deze aanbeveling over.

 

Aandachtspunten Kamer IV

Beleidsreactie

Eventuele bijzonderheden

Geen aanbevelingen.