Verslag redactieraad tbv commisie Bestuur en Werk

 

Inleiding

Tijdens de bespreking van de evaluatie (lezersonderzoek en nota) tijdens de vergadering van de commissie Bestuur en Werk van 10 april 2007 is afgesproken dat vertegenwoordigers van de redactieraad in het voorjaar van 2008 verslag uitbrengen aan de commissie. Daartoe is deze notitie opgesteld.

 

Samenstelling redactieraad

Tijdens de commissievergadering van vorig jaar is afgesproken dat nog een raadslid toetreedt tot de driekoppige redactieraad.

De redactieraad bestaat uit de volgende leden:

Saskia Bolten (portefeuillehouder, namens het college)

Aad van Tongeren (raadslid, namens de gemeenteraad)

Wim Bot (raadslid, namens de gemeenteraad, nieuw lid)

Hans Camps (gemeentesecretaris, namens de gemeentelijke organisatie)

Bij de vergadering is de hoofdredacteur van de stadskrant aanwezig.

 

Vergaderingen

Sinds de commissievergadering is de redactieraad vijf maal bijeen geweest. Te weten op: 20 september, 1 oktober en 12 december 2007 en op 17 februari en 22 mei in 2008. Een ingeplande vergadering op 17 juli kon door omstandigheden geen doorgang vinden. De vergaderingen werden voorgezeten door de portefeuillehouder.

 

Besproken onderwerpen

 

Focus op inhoud

Tijdens de vijf vergaderingen heeft de redactieraad steeds de inhoud van de daaraan voorafgaande periode besproken. Ook andere relevante zaken zijn aan bod gekomen, zoals vormgeving en verspreiding. Hoofdmoot van de besprekingen was echter steeds de inhoud van de krant. Aan de hoofdredacteur werd toelichting gevraagd omtrent redactionele keuzes. De redactieraad heeft in voorkomende gevallen uitspraken gedaan die als bindende richtlijn gelden voor de redactie.

 

Commissie- en raadsverslaggeving

Een belangrijk onderwerp tijdens de vergaderingen is geweest de verslaggeving van commissie- en raadsvergaderingen. De redactieraad heeft als richtlijn aangegeven dat het verslag technisch-inhoudelijk correct dient te zijn en dat gefocust dient te worden op besluiten die van grote groot belang zijn voor de stad en minder op de sfeer en ludieke onderwerpen. Hierover was van diverse kanten onvrede geuit in de richting van de redactieraad. De redactieraad vond dat in de artikelen de balans te ver was doorgeslagen. Naar aanleiding hiervan heeft de hoofdredacteur deze richtlijn besproken met de griffie en de redacteur die deze verslagen vanuit de griffie schrijft. De indruk van de redactieraad is de verslaggeving van commissie- en raadsvergaderingen hierdoor is verbeterd.

 

Motivering college

In een geval waarin het college zich ernstig tekort gedaan voelde door de verslaggeving van een raadsvergadering, heeft de redactieraad bepaald dat in de eerstvolgende krant een door het college aan de raad gegeven motivering nog eens nader wordt toegelicht. Deze nadere toelichting was mede gewenst omdat het een onderwerp (verstrekking boedelkrediet Vermeercentrum) betrof dat voor veel commotie zorgde.

 

Wederhoor gemeente

De redactieraad heeft ook gesproken over uitlatingen van kritische bewoners en bewonersgroepen in artikelen. Deze moeten een plek kunnen krijgen in de stadskrant in een evenwichtig en compleet artikel waarin het principe van hoor en wederhoor te allen tijd correct wordt toegepast. Met het oog hierop heeft de redactieraad bepaald dat wederhoor van de gemeente, naar aanleiding van uitlatingen van geïnterviewde bewoners, nooit als naschrift bij een artikel wordt opgenomen, maar in voorkomende gevallen altijd integraal onderdeel vormt van het artikel. 

 

Aangifte raadslid

Naar aanleiding van de door de gemeente gedane aangifte bij de politie tegen een raadslid, heeft de redactieraad uitgesproken dat een dergelijk feit ook neutraal en zakelijk in de stadskrant gemeld dient te worden.

 

Lezersonderzoek

De redactieraad heeft afgesproken dat eens in de vier jaar een groot lezersonderzoek naar de stadskrant wordt uitgevoerd. Midden in die periode wordt een ‘light’ lezersonderzoek gehouden waarin de belangrijkste vragen uit het grote onderzoek worden opgenomen.