388557

 

 

 

 

De raad van de gemeente Delft;

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 november 2008;

 

gelet op artikel 255 van de Gemeentewet;

 

gezien het advies van de commissie Bestuur en Werk;

 

b e s l u i t

 

vast te stellen de volgende

 

1e wijziging van de Verordening op de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen Delft 2006 (Kwijtscheldingsverordening Delft).

 

Artikel 1

De tekst van artikel 4 van de Verordening komt als volgt te luiden:

 

Een verzoek tot kwijtschelding dient binnen twee maanden na dagtekening van de aanslag of kennisgeving te worden gedaan. Afwijking van de termijn van twee maanden is mogelijk indien er sprake is van overmacht of wanneer de financiële omstandigheden in de periode van aanslagoplegging tot en met de laatste vervaldatum zijn gewijzigd.

 

Artikel 2

Deze wijziging treedt in werking met ingang van 1 januari 2009.

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 18 december 2008.

 

 

De voorzitter,

 

 

 

 

De griffier,

 

 

 

TOELICHTING

op de eerste wijziging van de Kwijtscheldingsverordening Delft 2006.

 

Een verzoek tot kwijtschelding moest voorheen binnen drie maanden na dagtekening van de aanslag ingediend worden. Daarbij moet een belastingaanslag, op grond van artikel 9 van de Invorderingswet, binnen twee maanden na dagtekening betaald zijn. Veel belastingplichtigen die kwijtschelding willen aanvragen, veronderstellen dat de betalingstermijn gelijk is aan de termijn waarbinnen het verzoek tot kwijtschelding moet zijn ingediend, oftewel drie maanden na dagtekening. Dit heeft veelal aanmaningen tot gevolg.

Deze wijziging van de Kwijtscheldingsverordening trekt de termijn waarbinnen het kwijtscheldingsverzoek moet zijn ingediend, gelijk met de betalingstermijn om hierboven toegelichte verwarring te voorkomen.

Gelijktrekken van de indientermijn voor kwijtschelding met de betalingstermijn ondervangt eveneens de ongewenste mogelijkheid dat een verzoek om kwijtschelding tijdig is ingediend, terwijl er wel al invorderingskosten zijn gemaakt, waarvoor geen kwijtschelding wordt verleend.