1. Inleiding

 

In het coalitieakkoord 2006-2010 ‘Ruimte zien en ruimte maken’ is emancipatie opnieuw als apart onderwerp op de agenda gezet.

In deze nota ‘Impuls emancipatiebeleid’ worden voorstellen gedaan om het emancipatiebeleid in Delft nader in te vullen.

We starten met de beschrijving van de Delftse visie op emancipatie in paragraaf 2, en in paragraaf 3  benoemen we de doelstellingen van dit beleid.

De doelgroep van emancipatiebeleid komt in paragraaf 4 aan de orde en de beschrijving van de huidige situatie in Delft in paragraaf 5. De aanbevelingen van de werkgroep Emancipatie vindt u terug in paragraaf 6.

Paragraaf 7 handelt over de zogenoemde gendermainstreaming.

 

In paragraaf 8 volgen de voorstellen nieuw beleid en in paragraaf 9 de financiën. In paragraaf 10 tenslotte de gevraagde besluiten.

 

2. Visie

 

Het emancipatiebeleid van de gemeente Delft richt zich op het bevorderen van gelijke rechten, kansen, vrijheden en (sociale) verantwoordelijkheden in de maatschappij voor vrouwen én mannen. Economische zelfstandigheid, maatschappelijke participatie, bewustwording en empowerment voor alle Delftenaren zijn sleutelbegrippen in het Delftse emancipatiebeleid.

 

In Delft beschouwen we iemand economisch zelfstandig als zijn inkomen tenminste 130% van de geldende bijstandsnorm bedraagt.

Maatschappelijke participatie is het tweede sleutelbegrip omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen meedoet aan de Delftse samenleving, op zijn eigen manier. Dat kan bijvoorbeeld zijn via werk, het volgen van onderwijs of vrijwilligerswerk.

Bewustwording vinden we heel belangrijk. Zodra iemand zich bewust is van zijn eigen omstandigheden, zijn beperkingen daarbinnen en tegelijk zijn kansen, kan hij ook besluiten daarin verandering te willen brengen.

Onder empowerrment verstaat de gemeente: het individueel aanboren van de talenten in mensen en het verder ontwikkelen van deze talenten met als doel zelfontwikkeling en zelfstandig functioneren in de samenleving.

 

De Delftse visie wordt o.a. gevoed door de emancipatiemonitor en de emancipatienota van het Ministerie van OCW.

 

Uit de laatst verschenen Emancipatiemonitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat het nodig is de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt te verbeteren en de deelname van vrouwen in de samenleving te stimuleren. Uitgangspunt is dat meer vrouwen meer uren gaan werken en hun talenten en kwaliteiten optimaal benutten, ook als deze afwijken van de traditionele rolpatronen.

 

In de nota ‘Meer kansen voor vrouwen, emancipatiebeleid 2008-2011’ van het Ministerie van OCW, staan vier hoofddoelstellingen, met een aantal subdoelstellingen centraal: Deze vier doelstellingen zijn:

Deze hoofddoelstellingen zijn uitgewerkt in subdoelstellingen. Zie hiervoor bijlage 3.

Belangrijke uitgangspunten voor het emancipatiebeleid zijn voorts de Wet Gelijke behandeling, het VN-Vrouwenverdrag ter uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen, de recent verschenen kabinetsnota “Meer kansen voor vrouwen, emancipatiebeleid 2008 – 2011”, het coalitieakkoord 2006-2010 “Ruimte zien en ruimte maken” en het Delftse onderzoeksrapport “Vrouwen aan zet” van de werkgroep Emancipatie.

3. Doelstellingen van het emancipatiebeleid

De visie zoals verwoord in paragraaf 2, vertalen we in de volgende doelen:

De gemeente bevordert het emancipatiebeleid door contacten te onderhouden en kennis uit te wisselen met onderwijs, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties

4. Doelgroep van het emancipatiebeleid

Het emancipatiebeleid van de gemeente Delft is in beginsel gericht op iedereen.

Uit verschillende studies (zie onder andere Sociale Atlas van vrouwen uit etnische minderheden van het SCP 2006 en de Emancipatiemonitor 2006) is gebleken dat de positie van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen achter blijft bij autochtonen en mannen uit etnische minderheidsgroepen.

Daarnaast blijkt uit de Monitor Lage Inkomens Delft 2006 en de daaropvolgende studie ‘Rondkomen van weinig’ (gemeente Delft, 2007), dat alleenstaande ouders  behoren tot de economisch meest kwetsbare groep. Alleenstaande ouders zijn met name vrouwen. Vrouwen in een achterstandspositie zullen dan ook een belangrijke doelgroep van het emancipatiebeleid zijn. Daarnaast zal er zeker aandacht voor (allochtone) mannen zijn, die zoals de werkgroep Emancipatie formuleert: ‘een bijdrage moeten leveren voor de emancipatie van vrouwen maar zelf soms ook achterstanden hebben op vrouwen, die opgeheven moeten worden.’

5. De huidige situatie in Delft

 

Economische zelfstandigheid, maatschappelijke participatie, bewustwording en empowerment voor alle Delftenaren zijn de sleutelbegrippen in het Delftse emancipatiebeleid.

 

Hieronder een overzicht van alles wat er al in de stad gebeurt op de verschillende terreinen:

 

Economische zelfstandigheid

In het kader van het anti-armoedebeleid streven we ernaar zoveel mogelijk Delftenaren te ondersteunen bij het bereiken van economische zelfstandigheid.

Dit doen we op de volgende manieren:

§       Aan werkzoekende uitkeringsgerechtigden bieden we, vanuit WWB-middelen, re-integratietrajecten aan, waarbij het einddoel het verwerven van betaald werk is.

§       Het beleid rondom niet-uitkeringsgerechtigden wordt aangepast, waardoor ook mensen zonder uitkering van een uitgebreider re-integratieaanbod gebruik kunnen maken.

§       Inburgeringsplichtigen en inburgeringsbehoeftigen bieden we gecombineerde trajecten aan, die gericht zijn of op betaald werk, of op maatschappelijke participatie.

§       We hebben een aantal inkomensondersteundende voorzieningen in het kader van het anti-armoedebeleid, waardoor de financiële draagkracht van mensen toeneemt.

§       Via het project onbenut talent bemiddelen we hoger opgeleide allochtonen naar functies op hun eigen niveau.

§       Op het terrein van onderwijs realiseert de gemeente verschillende projecten: ‘Kopklas en schakelklas’, ‘huiswerkbegeleiding’, ‘De juiste keuze’ en het ‘mentorproject’ om ouders te betrekken bij het ontwikkelen van de kansen voor hun kinderen.

§       In de stad zijn er de initiatieven zoals Technica 10, Dea Dia en Delft Mama.

 

Maatschappelijke participatie

§       Op allerlei beleidsterreinen is maatschappelijke participatie van de deelnemers een doel. We noemen de volgende voorbeelden:

o      Binnen de WWB, als betaald werk (nog) niet haalbaar blijkt;

o      Binnen inburgeringstrajecten;

o      Via een subsidie aan de BWD, onderdeel vrijwilligerswerk

o      Via de herinrichting van de Poptahof, waar we bewoners zeer actief bij betrekken;

o      Binnen de volwasseneneducatie bieden we bijvoorbeeld lessen Nederlandse taal, rekenen en budgetteren, doen we een project samen leven, samen leren en geven cursussen voor vrijwilligers.

o      Via het project stuurvrouwen, stimuleren we hoogopgeleide allochtone vrouwen om deel te gaan nemen aan besturen;

o      Via het Bureau Informele zorg;

o      Via de voorschoolse opvang;

o      Via het Centraal Informatiepunt Volwassenen (CIP-gemeente)

 

Bewustwording

§       We geven subsidie aan het Vrouw Kind Centrum (VKC). Bij het VKC worden verschillende activiteiten gedaan om vrouwen te ondersteunen.

§       We gaan voorlichting geven op scholen over loverboys.

§       Er zijn: de Delftse website, de websites van de lokale politieke partijen en de databank van vrouwenorganisaties.

 

Empowerment

In Delft beschouwen we empowerment als een methode van werken. Deze methode zetten we ondermeer in bij:

§       De uitvoering van de Wet werk en bijstand en de Wet inburgering

§       De volwasseneneducatie en alfabetiseringsprojecten

§       Inloopmiddag voor tienermoeders;

§       Activiteiten van het VKC

§       Projecten om een einde te maken aan seksuele intimidatie, agressie en geweld (huiselijk, eergerelateerd) van GGD, GGZ delfland, WZW, Perspektief en Politie.

 

 

6. Aanbevelingen van de werkgroep emancipatie

 

In Delft is in juni 2007 gestart met een werkgroep Emancipatie die bestaat uit 15 betrokken Delftse vrouwen die op verschillende thema’s geïnventariseerd hebben wat er in Delft voor instrumenten bestaan om empowerment te bevorderen. Op de thema’s arbeid, onderwijs, zorg, mannen en beeldvorming/bewustwording hebben de vrouwen onderzocht welke mogelijkheden er in Delft zijn. Vervolgens hebben ze gekeken wat er in andere gemeenten gebeurt op deze thema’s. Zij zijn daarbij geadviseerd door een klankbordgroep.

 

Wat opvalt aan het rapport ‘Delftse vrouwen aan zet!’ van de werkgroep Emancipatie is dat er een groot aantal onderwerpen aan bod komt, die ook in de landelijke emancipatienota genoemd worden. Net als de overheid adviseert de werkgroep om aan de slag te gaan met het verhogen van de arbeidsparticipatie van Delftse vrouwen en vooral ook het benutten van talenten van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen. Tevens doet de werkgroep de aanbeveling om actief aan de slag te gaan met bestrijden van huiselijk geweld en de beeldvorming van de rol van meisjes en vrouwen in de maatschappij aan te pakken.

De Delftse werkgroep legt daarnaast de nadruk op het feit mannen en jongens niet te vergeten; zij doet een aantal aanbevelingen om mannen te betrekken bij het emancipatieproces. Ondermeer met het oog op bewustwording en het gunnen van kansen aan elkaar, maar ook om mannen in een achterstandssituatie op deze manier aan bod te laten komen.

 

In bijlage 1 worden alle aanbevelingen van de werkgroep op een rijtje gezet: Voor een uitwerking van deze aanbevelingen wordt verwezen naar de bijlage 2 ‘Delftse vrouwen aan zet!’ Onderzoek en aanbevelingen van de werkgroep Emancipatie,

 

7. Gendermainstreaming

 

Onder gendermainstreaming wordt verstaan het (re)organiseren, verbeteren, ontwikkelen en evalueren van beleidsprocessen, op zo'n manier dat een perspectief van gendergelijkheid (= gelijkheid in uitwerking voor mannen en vrouwen) wordt ingebouwd in al het beleid op alle niveaus en in alle fasen, door de actoren die normaal dat beleid maken.

Bewust kijken naar de effecten van beleid op mannen én vrouwen, met verschillen in etniciteit, leeftijd, seksuele voorkeur, opleidingsniveau, leidt tot beter gefundeerde beslissingen en effectiever beleid.

Beleid gaat namelijk bijna altijd, direct of indirect, over mensen. En dus over mannen én vrouwen. In regulier beleid is dit onderscheid niet altijd expliciet aangegeven. Vaak blijkt dan onbewust en impliciet een bepaalde norm steeds weer op te duiken in beleid: die van de witte, werkende, gehuwde, gezonde, 40-jarige man.

Beleid dat beter is toegesneden op de specifieke kenmerken en behoeften van de doelgroep is kwalitatief beter en effectiever

Mainstreaming is een langetermijnstrategie. Het is niet iets dat van vandaag op morgen geregeld kan worden.

 

Om implementatie van mainstreaming een succes te maken moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Er is deskundigheid voor nodig, toegankelijke informatie (naar gender en etniciteit gesegregeerde statistieken), visie, budget en een organisatie van verantwoordelijkheden, procedures en communicatie.

Verder dient voorafgaand aan een genderbudgetanalyse de genderverhoudingen in kaart te worden gebracht, zoals bijvoorbeeld de werkloosheid onder mannen en vrouwen.

 

Op strategisch niveau houdt dit in dat wordt geregeld:

 

Op uitvoerend niveau moet worden afgesproken:

 

Wanneer ervoor gekozen wordt om gendermainstreaming goed uit te voeren moeten we rekening houden met een veel grotere inzet van budget en personele capaciteit. 

 

8. Voorstellen voor nieuw beleid

 

Na zorgvuldige overweging hebben we besloten om de tijd te nemen om van alle voorstellen van de Werkgroep Emancipatie te beoordelen in hoeverre zij aansluiten bij de 4 Delftse sleutelbegrippen. Rondom deze sleutelbegrippen worden nu al de volgende voorstellen gedaan.

 

 

Economische zelfstandigheid

1.     Vanuit de constatering dat het bereik onder ‘Niet uitkeringsgerechtigden’ – en dit zijn met name vrouwen – gering is, het WWB beleid aanpassen en ruimhartiger inzetten voor deze groep. Vanaf 2008.

2.     Het zelfstandig ondernemerschap bevorderen – via het programma Integratie & Inburgering wordt hiervoor een projectleider aangetrokken. 2008.

3.     Kinderopvangmogelijkheden flexibiliseren. Na de resultaten van het behoefteonderzoek plan de campagne maken in 2008.

4.     Ondersteuning bieden bij het combineren van arbeid/onderwijs en zorg (bijvoorbeeld voor alleenstaande ouders en tienermoeders). Een projectaanpak ontwikkelen in 2008.

 


Maatschappelijke participatie

5.     Vervolg geven aan de bestaande Werkgroep Emancipatie in de vorm van een verbrede (ten opzichte van de aanbeveling van de Werkgroep Emancipatie) ‘Parels van Delft’. In 2008.

6.     Een expositie (in de ruime zin van het woord) over het thema maatschappelijke participatie in de stad, te realiseren door de ‘Parels van Delft’. In 2008.

Bewustwording

7.     Een expositie (in de ruime zin van het woord) over het thema bewustwording in de stad, te realiseren door de ‘Parels van Delft’. In 2008.

8.     Projectaanpak bewustwording ‘van het bestaan van huiselijk geweld, zodat het voorkomen kan worden’. In 2008.

9.     Toegankelijk maken van de gemeentelijke website voor emancipatie activiteiten. In 2008.

10.  Het toneelstuk ‘In de naam van de vaders’ van het mannencentrum Adam uit den Haag over ‘de slavernij van de oudste zoon’ wordt in 2008 in Delft opgevoerd.

Empowerment

11.  Vanuit het idee dat empowerment een methode van werken is, deze methodiek inzetten bij de drie bovengenoemde thema’s, bewustwording, maatschappelijke participatie en economische zelfstandigheid. Vanaf 2008.

Een vorm is ook: jaarlijks spreken de ‘Parels van Delft’ en de gemeente met elkaar in het kader van programma’s als Veiligheid, Arbeidsmarkt, Inkomen en Emancipatie, Integratie en Inburgering.

 

Tenslotte

12.   De effecten van de hierboven genoemde punten jaarlijks te monitoren.

13.   De mogelijkheden onderzoeken om gemeentebreed gender-mainstreaming te gaan uitvoeren.

 

9. Financiën

 

Voor de collegeperiode 2006-2010 is er een budget van  € 200.000,- beschikbaar voor het ontwikkelen en uitvoeren van het gemeentelijk emancipatiebeleid.  Dit betekent  gemiddeld  € 50.000,- per jaar.

Dit geld zal enerzijds besteed worden aan initiatieven vanuit de gemeente gericht op het verbeteren van de positie van mensen in achterstandsituaties, zoals het tienermoederproject dat in 2007 gestart is en het vervolg geven van de werkgroep emancipatie in de Parels van Delft. Indien nodig zal een deel van het budget worden besteed aan onderzoek binnen de gemeente gericht op gendermainstreaming.

Daarnaast zal het grootste deel van het budget worden ingezet om activiteiten uit de stad gericht op empowerment te subsidiëren. Doel daarvan is om nieuwe initiatieven gericht op het empoweren van achterstandsgroepen tot bloei te laten komen. Na deze gemeentelijke startsubsidie zullen deze initiatieven andere middelen moeten vinden, bijvoorbeeld via fondsen. Gedachte achter de eenmalige subsidies is het zelfstandig maken van de mensen, dit ligt in de lijn van het empowermentprincipe.

 

 

 

In 2007 hebben we van het totale subsidiebudget euro 30.000 besteed en wel aan:

  1. Tienermoederproject                                20.000
  2. Werkgroep Emancipatie                             10.000

 

Voorstellen 2008

We gaan ervan uit dat verschillende actiepunten uit paragraaf 8. gefinancierd kunnen worden uit bestaande budgetten. Uit de emancipatiegelden willen we investeren in de actiepunten:

4. Voor de projectaanpak:                                   25.000

          Tienermoederproject                       10.000

          Overige initiatieven                         15.000

5. de ‘Parels van Delft’                                5.000

6. Expositie maatschappelijke participatie                  10.000

7. Expositie bewustwording                                 10.000

8. Website toegankelijk maken                       2.500

9. Projectaanpak bewustwording huiselijk geweld         5.000

10. Toneelvoorstelling ‘In de naam van de vaders’           pm*

12. Monitoring effecten                             10.000

13. Onderzoek gemeentebrede uitvoering
      gendermainstreaming                                      2.500

 

Totaal investering Emancipatiebudget 2008        70.000

 

* in samenwerking met het programma Integratie en Inburgering.

 

Om dit te financieren is het voorstel om de resterende € 20.000,- van het Emancipatiebudget 2007 over te hevelen naar / toe te voegen aan het Emancipatiebudget 2008, waarmee dat in totaal op € 70.000,- komt. Deze budgetoverheveling zal bij de jaarrekening 2007 voorgesteld worden.

 

10. Gevraagde besluiten

 

1. Akkoord gaan met de inhoud van de nota, de voorstellen zoals geformuleerd in paragraaf 8, en de nota ter vaststelling voorleggen aan de raad.

 

 


 

Bijlage 1: aanbevelingen van de Werkgroep Emancipatie

 

Thema arbeidsmarkt:

 

Project de Parels van Delft:

Een Taskforce vrouwenemancipatie in het leven roepen, met als doel betaalde arbeidsparticipatie van vrouwen te doen toenemen.

De Taskforce bemiddelt tussen doelgroep, werkgevers, organisaties en overheid. Hierbij ook aandacht voor NUggers en 45-plussers en jongeren.

Deze groepen uitgebreid begeleiden bij het vinden van een baan.

 

Thema zorg

 

Project: Thuistest is voor iedere vrouw het best

Thuistest voor baarmoederhalskankeronderzoek, naar aanleiding van lage opkomst bij het bevolkingsonderzoek in Delft

 

Gezondheidsvoorlichtingen voor vrouwen in Delft.

 

Project: Houd geweld niet achter de voordeur.

 

Verder nog een greep uit de aanbevelingen van de themagroep zorg:

Flexibele kinderopvang voor alleenstaande moeders

Flexibele openingstijden instanties

Zorgconsulent met medische achtergrond

Toegankelijk IVF

Goede Jeugdzorg

 

Thema onderwijs:

 

Project Mediation:

Ouders en leraren dichter bij elkaar brengen, door middel van voorlichting en bemiddeling.

 

Project Vrouwenmentor:

Vrouwen op hun eigen niveau en tempo begeleiden naar opleiding, vrijwilligerswerk of (betere) baan.

 

Thema mannen:

 

Mannencentrum: het ontwikkelen van een vergelijkbare plek met een vergelijkbaar aanbod van activiteiten als het Vadercentrum in Den Haag.

 

Het ontwikkelen en uitvoeren van activiteiten gericht op jongeren waardoor ze zich medeverantwoordelijk gaan voelen voor relationele en gezinsvraagstukken (onder andere op het gebied van seksualiteit, opvoeding en zorg).

 

Het ondertekenen van de intentieverklaring van Pariteia door de gemeente Delft en andere instantie en bedrijven in Delft.

 

Thema bewustwording en beeldvorming

 

Zorg ervoor dat voorzieningen en initiatieven voor vrouwen beter zichtbaar zijn, door onder andere het verbeteren van de website www.delft.nl.

 

Maak een laagdrempelige en centrale vaste plek voor emancipatie, met een neutrale naam, bijvoorbeeld centraal loket vrouwenzaken.

 

Activeren van Delftse politieke partijen om onder andere participatie van vrouwen in de lokale politiek te bevorderen.

 

Delftse Award voor emancipatie invoeren.

 

Empowerment trainingen op het gebied van financiële persoonlijke planning, persoonlijke levensplanning en positieve ervaringen.

 

Operatie Delft Accuse en Delft Koploper:

Schijnkeuzemogelijkheid van vrouwen onderzoeken en aankaarten (bijvoorbeeld arbeidsparticipatie van vrouwen verhogen, maar in de praktijk sluiten bijvoorbeeld schooltijden niet aan).

 

Delft Historische Stad:

De juiste lessen uit de geschiedenis trekken om gedachten en vooroordelen over vrouwen te onderzoeken en uit te dagen.

 

Delft met Lef:

Lokale politiek biedt officiële excuses voor de wet van 1957 aan, die gehuwde vrouwen verbood om buitenshuis te werken.

 

Delftse modellen:

Rolmodellen inzetten van alle landen waar Delftenaren vandaan komen inzetten.

 

Delfts Design:

Inventarisatie maken van storende visuele elementen die de beeldvorming over vrouwen beïnvloedt

 

 

Overzicht aanbevelingen werkgroep emancipatie

Reactie van de gemeente

Arbeidsmarkt

 

Een Taskforce vrouwenemancipatie in het leven roepen, met als doel betaalde arbeidsparticipatie van vrouwen te doen toenemen.

De Taskforce bemiddelt tussen doelgroep, werkgevers, organisaties en overheid. Hierbij ook aandacht voor NUggers en 45-plussers en jongeren.

Deze groepen uitgebreid begeleiden bij het vinden van een baan.

Begeleiding naar arbeid vindt plaats via WWB-trajecten. Nug-beleid wordt herzien, waardoor meer mensen in aanmerking komen voor WWB-voorzieningen.

Via het jongerenloket krijgen alle jongeren zonder startkwalificatie begeleiding bij het vinden van een opleiding/baan.

Zorg

 

Project: Thuistest is voor iedere vrouw het best

Thuistest voor baarmoederhalskankeronderzoek, naar aanleiding van lage opkomst bij het bevolkingsonderzoek in Delft

In 2008 een methode bedenken om vrouwen te stimuleren alsnog aan het bevolkingsonderzoek deel te nemen.

Gezondheidsvoorlichtingen voor vrouwen in Delft.

Worden al gegeven via het vrouwengezondheidscentrum

Project: Houd geweld niet achter de voordeur.

Nadere overwegen in 2008

Flexibele kinderopvang voor alleenstaande moeders

Er wordt op dit moment een onderzoek gedaan naar flexibele kinderopvang. Zodra de resultaten bekend zijn zal van daaruit wellicht nieuw beleid worden geformuleerd.

Flexibele openingstijden instanties

Nader uitwerken

Zorgconsulent met medische achtergrond

Nader uitwerken

Toegankelijk IVF

Geen actiepunt vanuit emancipatie

Goede Jeugdzorg

Geen actiepunt vanuit emancipatie

Onderwijs

 

Project Mediation:

Ouders en leraren dichter bij elkaar brengen, door middel van voorlichting en bemiddeling

Nader overwegen in 2008

Project Vrouwenmentor:

Vrouwen op hun eigen niveau en tempo begeleiden naar opleiding, vrijwilligerswerk of (betere) baan.

Nader overwegen in 2008

Mannen

 

Mannencentrum: het ontwikkelen van een vergelijkbare plek met een vergelijkbaar aanbod van activiteiten als het Vadercentrum in Den Haag.

Nader overwegen in 2008

Het ontwikkelen en uitvoeren van activiteiten gericht op jongeren waardoor ze zich medeverantwoordelijk gaan voelen voor relationele en gezinsvraagstukken (onder andere op het gebied van seksualiteit, opvoeding en zorg).

Bespreken binnen het programma jeugd en onderwijs.

Het ondertekenen van de intentieverklaring van Pariteia door de gemeente Delft en andere instantie en bedrijven in Delft.

Nader overwegen in 2008

bewustwording en beeldvorming

 

 

Zorg ervoor dat voorzieningen en initiatieven voor vrouwen beter zichtbaar zijn, door onder andere het verbeteren van de website www.delft.nl

Website aanpassen in 2008

Maak een laagdrempelige en centrale vaste plek voor emancipatie, met een neutrale naam, bijvoorbeeld centraal loket vrouwenzaken.

Nader overwegen in 2008

Activeren van Delftse politieke partijen om onder andere participatie van vrouwen in de lokale politiek te bevorderen.

Punt zal onder de aandacht worden gebracht bij het project stuurvrouwen.

Delftse Award voor emancipatie invoeren.

Nader overwegen in 2008

Empowerment trainingen op het gebied van financiële persoonlijke planning, persoonlijke levensplanning en positieve ervaringen.

Bespreken met BWD(VKC) en  ROC Mondriaan in 2008

Operatie Delft Accuse en Delft Koploper:

Schijnkeuzemogelijkheid van vrouwen onderzoeken en aankaarten (bijvoorbeeld arbeidsparticipatie van vrouwen verhogen, maar in de praktijk sluiten bijvoorbeeld schooltijden niet aan).

Nader overwegen in 2008

Delft Historische Stad:

De juiste lessen uit de geschiedenis trekken om gedachten en vooroordelen over vrouwen te onderzoeken en uit te dagen.

Nader overwegen in 2008

Delft met Lef:

Lokale politiek biedt officiële excuses voor de wet van 1957 aan, die gehuwde vrouwen verbood om buitenshuis te werken.

Nader overwegen in 2008

Delftse modellen:

Rolmodellen inzetten van alle landen waar Delftenaren vandaan komen inzetten.

Nader overwegen in 2008

Delfts Design:

Inventarisatie maken van storende visuele elementen die de beeldvorming over vrouwen beïnvloed

Nader overwegen in 2008


Bijlage 2:

Rapport: Delftse Vrouwen aan zet!

 


Bijlage 3: Landelijk Emancipatiebeleid

 

In de nota ‘Meer kansen voor vrouwen, emancipatiebeleid 2008-2011’ van het Ministerie van OCW, staan vier hoofddoelstellingen, met een aantal subdoelstellingen centraal:

 

  1. Verhogen van de arbeidsparticipatie van vrouwen in personen en uren.

 

1.1 Werk moet lonen.

1.2   Combinatie van arbeid en zorg verbeteren.

1.3   Beter verdelen: meer vrouwen in topposities, Minder beroepenscheiding en kleinere beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen.

 

  1. Het bieden van kansen aan en het benutten van talenten van vrouwen en meisjes uit etnische minderheidsgroepen

 

2.1 Het verhogen van de maatschappelijke en arbeidsparticipatie van vrouwen en meisjes uit etnische minderheidsgroepen.

2.2 Het vergroten van de zelfredzaamheid en persoonlijke ontwikkeling van vrouwen en meisjes uit etnische minderheidsgroepen.

2.3 Het bevorderen van emancipatie van mannen en jongens uit etnische minderheidsgroepen.

 

 

 

3.1 Het voorkomen en bestrijden van huiselijk geweld tegen vrouwen en meisjes.

3.2 De verbetering van de informatievoorziening aan prostituees.

3.3. Het voorkomen en bestrijden van eergerelateerd geweld.

3.4 Deskundigheidsbevordering van professionals.

 

3b.

3.5 Het verkrijgen van inzicht in de gevolgen van de seksualisering van de rol van meisjes en vrouwen in de maatschappij.

3.6 Het vergroten van de weerbaarheid van meisjes en jongens.

3.7 Het voorkomen van tienerzwangerschappen.

 

  1. Bijdragen aan het (wereldwijd) uitbannen van alle vormen van discriminatie van vrouwen en het structureel verbeteren van de positie van vrouwen.

 

 

4.1 Het borgen van structurele aandacht voor de positie van vrouwen in ontwikkelingsgebieden

4.2 Het verbeteren van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, in het bijzonder van meisjes en vrouwen.

4.3 Het borgen van systematische aandacht voor de effecten van internationale vredesmissies op vrouwen in het land zelf en het geven van aandacht, waar nodig, aan de samenstelling van de uit te zenden eenheid.

4.4 Structurele aandacht voor de verbetering van de positie van vrouwen in alle internationale dossiers.