Raadsvoorstel                                                                 

 

Aan de gemeenteraad

 

Van                 : College van burgemeester en wethouders

Datum              : 3 juni 2008[JMP1] 

Pfh.                 : heren Verkerk en Rensen  

Steller              : Ronald de Groot                       

tel.nr.               : 015-2602299

e-mail               : [JMP2] rdgroot@delft.nl

Programma        : nvt 

Registratie nr.     : 360164

Stuk                 : [106 I

 

Onderwerp     : Koersnota ten behoeve van de Stadsvisie

 

Gevraagde beslissing:

1.               in te stemmen met het onderdeel ‘maatschappelijke discussie’[JMP3] 

2.               de onderdelen ‘samenbindende elelementen en profiel’en ‘vragen voor maatschappelijke discussie’ vrij te geven voor debat

3.               kennis te nemen van de samenvattingen van vastgesteld beleid

 

 

Samenvatting

In het collegeprogramma is vastgelegd een stadsvisie op te stellen. Aan deze stadsvisie gaat een maatschappelijke discussie vooraf. Beoogd wordt deze per einde september te starten. Voorliggende nota zal input zijn voor deze discussie.[JMP4] 

 

1.       Aanleiding

De koersnota kent de volgende elementen:

·       Beschrijving van de wijze waarop de maatschappelijke discussieronde over de stadsvisie gevoerd wordt;

·       De samenbindende elementen en het daaruit te destilleren profiel van Delft;

·       Aan de samenleving voor te leggen vragen en discussiepunten over de betekenis van ontwikkelingen en trends voor de stad;

·       De samenvattingen van beleidskader nota’s en andere visiedocumenten.

De koersnota is input voor de maatschappelijk discussie die naar verwachting (eind) september 2008  start. De nota zal daarom als krant  en gemeentelijke website worden gepubliceerd. Het kan zijn nog redactietechnische aanpassing plaatsvindt.

 

De verschillende onderdelen hebben voor de bestuurlijke besluitvorming verschillend gewicht.

a.     De raad wordt gevraagd te besluiten over de wijze waarop de discussie gevoerd wordt (onderdeel: maatschappelijke discussie).

b.     De raad wordt gevraagd de onderdelen samenbindende elementen en profiel van Delft en de vragen die aan de samenleving gesteld worden vrij te gegeven voor deze discussie.

c.     kennis te nemen van de samenvattingen van vastgesteld beleid

Dit laatste maakt overigens mogelijk om beleid dat binnenkort wordt vastgesteld een plaats te geven in het proces en in de stadsvisie zelf. Dit is waarschijnlijk van toepassing op de in voorbereiding zijnde nota’s ‘samenwerken in krachtige wijken’, de ‘afvalnota’,de ‘houtskoolschets met ruimtelijke keuzevarianten t.b.v. de ruimtelijke structuurvisie’ en de gezondheidsnota.


 

2.       Bevoegdheid

Vanuit haar kaderstellende functie is de raad bevoegd tot het vaststellen van een Stadsvisie. Het besluiten tot het voeren van een maatschappelijke debat is een afgeleide van deze bevoegdheid.

 

3.       Historie / relatie met eerdere besluiten/ proces

De raad heeft eerder, op 11 december 2007 in haar commissie bestuur en werk over het opstellen van een koersnota gesproken. Op 27 maart jl. heeft de raad budget voor het voorbereiden en opstellen van de stadsvisie en het voorbereiden en voeren van de maatschappelijke discussie beschikbaar gesteld (Stuk 42 nr 338561)

 

 

Bijlagen:

·        [JMP5] Koersnota ten behoeve van de stadsvisie

 

 

Hoogachtend,

 

Het college van burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

mr. drs. G.A.A. Verkerk                   ,burgemeester.

 

 

mr. drs. H.G.L.M. Camps                  ,secretaris.

 

 


Raadsbesluit                                                                                      

 

 

Datum              : 26 juni 2008

Registratie nr.     : 360164

Stuk                 : 106 II

 

Onderwerp         : [JMP6] Koersnota ten behoeve van de Stadsvisie

 

 

De raad van de gemeente Delft;

 

Gelezen het voorstel van het college van 3 juni 2008.

 

Kennisgenomen van de Koersnota ten behoeve van de stadsvisie, welke is opgebouwd uit de onderdelen ‘maatschappelijke discussie’, ‘samenbindende elementen en profiel’, ‘vragen voor de maatschappelijke discussie’ en ‘samenvattingen’

 

BESLUIT:

 

  1. in te stemmen met het onderdeel ‘maatschappelijke discussie’
  2. de onderdelen ‘samenbindende elementen en profiel’ en ‘vragen voor maatschappelijke discussie’ vrij te geven voor debat
  3. kennis te nemen van de samenvatting van vastgesteld beleid

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 26 juni 2008

 

 

 

                   ,burgemeester.

 

 

 

                   ,griffier.

 

 

 


Pagina: 1
 [JMP1]Dit betreft de datum van de vergadering van het Presidium, in principe de derde maandag voorafgaand aan de raad. (zie RIS) evt kan dit opengelaten worden dan vult de griffie dit in.

Pagina: 1
 [JMP2] Het e-mail adres van de steller zodat een raadslid evt per mail contact op kan nemen.

Pagina: 1
 [JMP3]Hier komen puntsgewijs te staan waar de gemeenteraad een besluit over dient te nemen in de vorm van beslispunten. Feitelijk gaat het hier om de afronding/conclusie van het voorstel. Alle besluiten die de raad moet nemen worden hier opgenomen. Het gaat alleen om die beslispunten waar de raad toe bevoegd is, bijvoorbeeld het vaststellen van kaders (nieuw beleid) of begrotingswijzigingen.

Deze beslispunten komen ook in het Raadsbesluit te staan die separaat wordt bijgevoegd.

 

Pagina: 1
 [JMP4]Onder dit kopje wordt in één korte alinea / een paar regels een zelfstandig leesbare samenvatting opgenomen. Hieruit moet iedere lezer (raadslid en burger) direct opmaken waar het onderwerp overgaat en wat er globaal wordt gevraagd. Deze samenvatting wordt in de toekomst gebruikt voor publicatie in de stadskrant en op de agenda van de raad geplaatst. Daarom dient iedere burger deze alinea te kunnen begrijpen.

Pagina: 1
 [JMP5] Stukken die relevant zijn voor de bestuurlijke besluitvorming en tijdens de vergadering een relevante rol kunnen spelen worden hier puntsgewijs benoemd. Op termijn is het de bedoeling om alleen het raadsvoorstel nog fysiek te verzenden naar de raad. Bijlagen worden allen via het RIS aangeboden. In een enkel geval kan een bijlage ter inzage worden gelegd. Dit is als er geen digitaal exemplaar beschikbaar is of indien er geheimhouding is opgelegd door het college. Voor dit laatste gelden strenge eisen die in de wet zijn vastgelegd. Tussen haakje wordt achter de titel van de bijlage gezet of het beschikbaar is via RIS, Ter inzage en of onder geheimhouding valt.

Pagina: 1
 [JMP6]Hier komt in zeer korte bewoordingen (max. 3 –4 woorden)het onderwerp te staan. Het gaat om het onderwerp en niet om de procedure, omdat soms slechts onderdelen die voorliggen bij het college doorgeleid worden naar de raad  Dus niet “evaluatie en vaststellen nieuwe legesverordening” maar “vaststellen legesverordening” Dit is in principe de titel die ook op het besluitvormingsformulier staat.