Raadsvoorstel                                                                 

 

Aan de gemeenteraad

 

Van                 : college van B&W[JMP1] 

Datum              : 27 mei 2008

Pfh.                 : Saskia Bolten[JMP2] Ronald Vuijk

Steller              : Guido Bindels

tel.nr.               : [JMP3] 2151422

e-mail               : [JMP4] gbindels@combiwerk.nl

Programma        : [JMP5] KKArbeidsmarkt, Inkomen en Emancipatie

Registratie nr.     : 358512

Stuk                 : 96 I

 

Onderwerp     : Modernisering Wet sociale werkvoorziening

 

Gevraagde beslissing:

·        In te stemmen met de nota ‘Modernisering WSW’ en de bijbehorende uitgangspunten en voorstellen.

·        In te stemmen met de verordening Wachtlijstbeheer.

·        In te stemmen met de verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken.

·        In te stemmen met de verordening Cliëntparticipatie.

 

Samenvatting

In de Tweede Kamer is op 6 november jl. de Wet Modernisering Wet Sociale Werkvoorziening aangenomen. Per 1 januari 2008 is de wet van kracht. De verordeningen moeten voor 1 juli 2008 vastgesteld zijn in de Gemeenteraad. Deze nota en de bijbehorende verordeningen worden aangeboden in de gemeenten van het bedieningsgebied van de uitvoerder van Wet Sociale Werkvoorziening Combiwerk. Deze vier gemeenten zijn Delft, Midden-Delfland, Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. In de kern betekent deze wet: beleidsregie bij de gemeenten, bevorderen werken bij reguliere werkgever als de sociale opgave en meer rechten voor de SW-geïndiceerden. In deze nota wordt de lokale beleidsruimte ingevuld, met name ten aanzien van wachtlijstbeheer, persoonsgebonden budget begeleid werken en cliëntparticipatie. De sw-raad in oprichting heeft in de vergadering van 14 mei 2008 unaniem positief geadviseerd over de stukken.

 

1.       Aanleiding

Landelijk en lokaal bestaat de wens om meer mensen met een Sw-indicatie zo regulier mogelijk te laten werken. Dit is gekoppeld aan het idee om die ambitie zo veel mogelijk lokaal beleidsmatig vorm te geven en uit te voeren. Om die wens en ambitie vorm te geven is landelijk de Wet sociale werkvoorziening gemoderniseerd. Per 1 januari 2008 is de gemoderniseerde wet van kracht. Binnen die wet is er lokale beleidsruimte aanwezig, die ingevuld moeten worden, bv in verordeningen wachtlijstbeheer, PGB begeleid werken en cliëntparticipatie. De verordeningen moeten voor 1 juli 2008 vastgesteld zijn in de Gemeenteraad.

 

2.       Historie / relatie met eerdere besluiten/ proces

College en raad zijn in de maanden december 2007 en januari 2008, middels een informatiememo (kenmerk 20361628) geïnformeerd over de kernpunten en het proces van de nieuwe wetgeving. Daarnaast is in eerdere meerjarenplannen van Combiwerk gerefereerd aan de wetswijziging.

 

 

3.       Wat willen we bereiken? (Beoogd effect)

Een kwaliteitsvolle beleidsmatige en uitvoeringsgewijze implementatie van de Modernisering van de Wsw. Het beoogde effect daarbij is:

-        zoveel mogelijk mensen met een Sw-indicatie zo regulier mogelijk aan het werk gaan.

-        mensen met een sw-indicatie gebruik maken van hun rechten, bv. In de vorm van een PGB of hun stem laten horen in een cliëntenraad.

-        Gemeente de doelstellingen regisseert.

 

4.       Wat gaan we daarvoor doen? (Oplossingsrichtingen / kanttekeningen)

-        Regie; Combiwerk verzorgt het beleid en de uitvoering voor de Sociale werkvoorziening. Regionaal is er overleg op ambtelijk en bestuurlijk niveau. Daarmee ontstaat in gemeenschappelijk overleg regie op de sociale werkvoorziening. Daarbij wordt uniformiteit nagestreefd voor de vier gemeenten. Combiwerk borduurt in de strategische plannen voort op de lijnen van het beleid van de gemeente Delft. Contract-gemeenten worden gebonden middels meerjarige samenwerkingsovereenkomsten.

-        Financiën; De rijkssubsidie gaat via gemeenten één-op-één over naar Combiwerk.

-        Wachtlijstbeheer; De gemeente heeft de beleidsvrijheid om beleid op te stellen voor criteria wachtlijstbeleid, intrekken indicatie en benoemen prioritaire doelgroepen. Lokale poortwachter en zuiver wachtlijstbeleid is daarbij de filosofie. ‘Vervuiling’ van de wachtlijst wordt tegengegaan. Bij de instroom van de wachtlijst is het uitgangspunt om mensen naar een zo regulier mogelijke functie toe te leiden. Dat wil zeggen dat mensen vanuit de wachtlijst bij voorkeur aan de slag gaan in een functie in de vorm van een begeleid werken, detachering of werken op locatie. De volgende prioritaire doelgroepen komen in aanmerking om met voorrang in te stromen van de wachtlijst: 1. Jongeren tot 23 jaar met een SW-indicatie, 2. Mensen die direct via de Begeleid werken-regeling aan de slag kunnen, 3. Begeleid werken door middel van een PGB. Dit is vastgelegd in de verordening.  

-        Persoonsgebonden Budget begeleid werken. In feite is de nieuw voorgestelde regeling van het PGB een mogelijkheid voor de cliënt om zelf initiatief te nemen een begeleid werken plek te organiseren. Indien een Sw’er gebruik wil maken van zijn PGB-recht, schakelt hij een andere begeleidingsorganisatie in dan Combiwerk. De rechten, plichten, vergoedingen en procedurele bepalingen zijn vastgelegd in een verordening.

-        Cliëntparticipatie. Via Cliëntenparticipatie krijgen Wsw-geïndiceerden meer recht van inspraak op het beleid over de Wsw. Belangrijkste kenmerken van cliëntparticipatie:

·       Alle beleidszaken, niet zijnde OR-verantwoordelijkheden zijn bespreekbaar en adviesbaar.

·       Deelnemers zowel werkzaam alswel van de wachtlijst.

·       Adviseert aan College van Burgemeester en Wethouders en Gemeenteraad. Directe gesprekspartner is de wethouder Combiwerk. Bij de ondernemingsraad is bijvoorbeeld de algemeen directeur gesprekspartner.

In het bedieningsgebied van Combiwerk is de keuze gemaakt voor de vorming van één SW-raad om cliëntenparticipatie een goede plek te geven. Iedereen woonachtig in Delft, Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland en Midden-Delfland en in bezit van een SW-indicatie mag deelnemen aan de SW-raad. Inmiddels is er een sw-raad in oprichting actief. De sw-raad in oprichting heeft unaniem positief geadviseerd over deze nota en bijbehorende verordeningen. Het voorstel is om de leden van de sw-raad in oprichting te benoemen. Er is tevens een voorstel voor de benoeming van een voorzitter en secretaris. De rechten, plichten enz staan vermeld in de bijgevoegde verordening en huishoudelijk reglement.

 

 

5.       Wat mag het kosten? (Financiële paragraaf )

Deze modernisering van de Wet sociale werkvoorziening heeft geen financiële consequenties voor de Gemeente Delft. Dit vanwege de constructie van gemeentelijke uitvoeringsorganisatie in de vorm van Combiwerk.

 

6.       Verdere procedure

Na besluitvorming in college en raad zal in 2008 het beleid verder worden uitgevoerd door de uitvoeringsorganisatie Combiwerk. Middels het meerjarenplan Combiwerk en kwartaalrapportages kan college en raad de voortgang en de effecten van dit beleid monitoren.

 

 

Bijlagen:

-

 

Hoogachtend,

 

Het college van burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

mr. drs. G.A.A. Verkerk                   ,burgemeester.

 

 

mr. drs. H.G.L.M. Camps                  ,secretaris.

 

 


Raadsbesluit                                                         

 

 

Datum              : 26 juni 2008

Registratie nr.     : 346060

Stuk                 : 96 II

 

Onderwerp     : Modernisering Wet sociale werkvoorziening

 

 

De raad van de gemeente Delft;

 

gelezen het voorstel van het college van 27 mei 2008;

 

BESLUIT:

 

·        In te stemmen met de nota ‘Modernisering WSW’ en de bijbehorende uitgangspunten en voorstellen.

·        In te stemmen met de verordening Wachtlijstbeheer.

·        In te stemmen met de verordening Persoonsgebonden budget begeleid werken.

·        In te stemmen met de verordening Cliëntparticipatie.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 26 juni 2008.

 

  

                   ,burgemeester.

 

 

                   ,griffier.

 

 

 


 [JMP1]

 [JMP2]

 [JMP3]

 [JMP4]

 [JMP5]