Raadsvoorstel                                                                       

 

Aan de gemeenteraad

 

Van                     : Presidium              

Datum                  : 8 september 2008

Indiener                : Presidium                          

Steller                  : Griffier                               

tel.nr.                   : 219 7952

e-mail                  : lvluyk@delft.nl[JMP1] 

Programma          : Bestuur en Organisatie[JMP2] Bestuur en  jefj                   

Registratienr.        :

Stuk                    :                  

 

Onderwerp         :          Reglement van Orde van de gemeenteraad en Verordening op de

Raadscommissies, nieuwe commissie-indeling

 

Gevraagde beslissingen:

 

Raadsbesluit A

1.                  Vaststellen van het Reglement van Orde van de gemeenteraad 2008;

2.                  Intrekken van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad van Delft.

 
Raadsbesluit B

3.                  Vaststellen van de Verordening op de raadscommissies 2008 (Commissieverordening 2008);

4.                  Intrekken de Verordening op de raadscommissies 2002.

 

Raadsbesluit C

5.                  Instemmen met de nieuwe commissie-indeling [JMP3] [JMP4] per 1 januari 2009.

 

 

1. Inleiding

Op voorstel van het Presidium heeft de raad op 10 juli 2008 ingestemd met de nieuwe werkwijze van de raad en de raadscommissies. De nieuwe werkwijze maakt een aantal wijzigingen noodzakelijk in het Reglement van Orde van de raad (RvO) en de Verordening op de raadscommissies 2002. Met dit raadsvoorstel worden de benodigde aanpassingen geregeld. Tevens wordt een aantal aanvullende wijzigingen voorgesteld die of meer technisch van aard zijn danwel voortkomen uit eerdere discussies.

Na vaststelling door de raad zullen het nieuwe RvO en de commissieverordening op 1 november a.s. van kracht worden.

 

Als bijlage is de notitie ‘nieuwe werkwijze raad’ bijgevoegd alsmede de collegereactie d.d. 4 juni 2008 en de aanvullende brief daarop van het presidium.

 

De raad heeft in het kader van de nieuwe werkwijze verder uitgesproken om het aantal vaste raadscommissies per 1 januari 2009 terug te brengen naar vier. Om planningtechnische redenen heeft het presidium in dit raadsvoorstel al een voorstel voor de nieuwe commissie-indeling opgenomen zodat commissieleden en collegeleden hier voor 2009 rekening mee kunnen houden.

De raad zal dit najaar nog een keuze maken in het gewenste commissiemodel (het zgn. ‘Amersfoortse’ model of handhaving van het huidige commissiestelsel). Het aantal commissies zal in beide varianten vier bedragen.

 

In het raadsvoorstel zijn alle wijzigingsvoorstellen opgenomen. In drie afzonderlijke raadsbesluiten zijn opgenomen:

-          het (geconsolideerde) Reglement van orde gemeenteraad 2008 (raadsbesluit A)

-          de (geconsolideerde) Verordening op de raadscommissies 2008 (raadsbesluit B)

-          de nieuwe commissie-indeling per 1 januari 2009 (raadsbesluit C).

 

2. Wijzigingen Reglement van Orde (Raadsbesluit A)

Het nieuwe Reglement van Orde wordt in het kader van de nieuwe werkwijze inhoudelijk niet ingrijpend gewijzigd. Wel doet het presidium een aantal aanvullende voorstellen met betrekking tot de organisatie, redactie en toelichting.

Het aantal toelichtingen is uitgebreid, onder meer met de tekst van relevante artikelen in de Gemeentewet. Voor de leesbaarheid zijn deze direct na de desbetreffende artikelen cursief in het reglement opgenomen.

 

Het presidium stelt de raad de navolgende wijzigingen voor. [1]

 

Inhoudsopgave

De inhoudsopgave wordt vervangen door een index die na vaststelling aan het RvO zal worden toegevoegd. Dat maakt het eenvoudiger de relevante bepalingen op te zoeken.

 

Definities

De definities van raad en college zij  toegevoegd.

 

Artikel 2 (voorzitter, 2)

Aan het eerste lid wordt voor de goede orde toegevoegd dat de voorzitter van de raad tevens belast is met het formuleren van de door de vergadering te beslissen vraagpunten en conclusies.

 

Artikel 3 (griffier, 3)

Voorgesteld wordt om in dit artikel de recent ingevoerde praktijk op te nemen dat de griffier de integriteitsverklaring tekent in een raadsvergadering alvorens deze zijn ambt aanvaardt. Deze verklaring wordt ten overstaan van de gemeenteraad door de voorzitter van de raad voorgelezen en ter vergadering ondertekend door de voorzitter van de raad en de griffier.

In lijn met de bepalingen in de Gemeentewet geldt hetzelfde voor de plaatsvervangend griffier.

 

Artikel 3a (secretaris, vervalt)

Dit artikel vervalt. Het is niet nodig een bepaling op te nemen dat de raad de gemeentesecretaris kan uitnodigen aan de beraadslagingen deel te laten nemen. Het staat de raad vrij derden uit te nodigen om aan de beraadslaging deel te nemen.

 

Artikel 3b (presidium, 4)

- In het artikel betreffende het presidium wordt opgenomen dat de stukken en besluitenlijsten van het presidium niet openbaar zijn. Deze vergaderingen hebben immers een sterk intern en huishoudelijk karakter. De stukken worden aan de presidiumleden en de fractievoorzitters toegezonden zodat elke fractie is geïnformeerd.

Zaken die eventueel besluitvorming behoeven worden in een openbare commissie- of raadsvergadering besproken.

Indien nodig vindt terugkoppeling vanuit de presidiumvergadering in de richting van het college plaats via de griffier.

 

- Verder wordt de beschrijving van de samenstelling van het presidium aangepast zodat het presidium bestaat uit: de commissievoorzitters, de plaatsvervangers en de burgemeester. Hij is als voorzitter van de raad een reguliere deelnemer van het presidium.

 

- Aan het vierde lid wordt toegevoegd dat het presidium jaarlijks de vergaderdata voor de raad en commissies vaststelt. Commissies kunnen immers zelf in voorkomende gevallen aanvullende vergaderdata bepalen zonder dat tussenkomst van het presidium nodig is.

 

- Tevens wordt de passage geschrapt dat het presidium de gemeentesecretaris of leden van het college in de vergadering kan uitnodigen. De reden is dezelfde als bij artikel 3a.

 

- Daarnaast zal het presidium als regel niet meer hoeven bepalen in welke raadscommissie onderwerpen worden behandeld. Dit wordt via de doorlopende lijst geregeld door de griffie en de commissievoorzitters en uiteindelijk geaccordeerd door de raad die elke maand de doorlopende lijst formeel vaststelt. Indien de commissies er onderling niet uit zouden komen, komt het presidium uiteraard in beeld. Hiermee komt het huidige negende lid te vervallen.

 

- Tot slot wordt voorgesteld een bepaling toe te voegen dat voorstellen die uitgaan van het presidium en die kunnen leiden tot besluitvorming in de raad, door het presidium tijdig ter kennis worden gebracht van het college. Hierdoor wordt het college in de gelegenheid gesteld om desgewenst vóór de raadsbehandeling met een reactie te komen.

 

Artikel 3c (fractievoorzittersoverleg, 5)

- In lijn met het presidium wordt in dit artikel opgenomen dat de stukken en besluitenlijsten van het fractievoorzitteroverleg niet openbaar zijn. Deze vergaderingen hebben evenals de presidiumvergaderingen immers een sterk intern en huishoudelijk karakter. De stukken worden aan alle fractievoorzitters toegezonden zodat elke fractie is geïnformeerd. Zaken die eventueel besluitvorming behoeven worden in een openbare commissie- of raadsvergadering besproken.

Indien nodig vindt terugkoppeling vanuit de presidiumvergadering in de richting van het college plaats via de griffier.

 

- Ook in dit artikel wordt de passage geschrapt dat de gemeentesecretaris of leden van het college kunnen worden uitgenodigd. De reden is dezelfde als bij artikel 3a.

 

- Tevens wordt de taakomschrijving van het fractievoorzittersoverleg vereenvoudigd in die zin dat dit overleg alle zaken behandelt die niet binnen de omschreven taak van het presidium vallen.

 

Artikel 4 (geloofsbrieven, 6 en 7)

Aan dit artikel wordt aan de term geloofsbrieven de passage toegevoegd ‘en de daarop betrekking hebbende stukken’. Die stukken kunnen immers informatie bevatten die relevant zijn voor het onderzoek van de geloofsbrieven.

Verder is de toelichting uitgebreid met de praktische gang van zaken tijdens tussentijdse installatie van raadsleden en is de benoeming van wethouders - ongewijzigd - in een apart artikel opgenomen.

 

Artikel 5 (fracties, 8)

Voorgesteld wordt om aan dit artikel toe te voegen dat afgesplitste fracties worden aangeduid met de naam (namen) van degenen die de fractie vormt (vormen). Dit voorkomt discussies over onduidelijke namen of de vraag wie als afgesplitste fractie de oorspronkelijke naam mag voeren.

Dit geldt uiteraard alleen voor toekomstige afsplitsingen.

 

Artikel 7 (oproep, 10)

Aan dit artikel wordt gewijzigd dat de verzending van de raadsagenda en stukken een week voor de vergadering plaatsvindt. Dit zal het aantal nazendingen sterk verminderen.

 

Artikel 8a (de wethouder, vervalt)

Dit artikel kan  worden geschrapt. Het uitnodigen van collegeleden (art. 8a) is al geregeld in de Gemeentewet (artikel 21). Het recht van collegeleden om aanwezig te mogen zijn kan niet worden aangevuld met een ‘kan’-bepaling.

 

Artikel 8b (burgerinitiatief,19)

Dit artikel wordt ondergebracht bij artikel 19 over de volgorde van de sprekers.

 

Artikel 13 (quorum, 16)

De passage in het tweede lid ‘en heft hij de vergadering op’ wordt geredigeerd tot: ‘Vervolgens deelt de voorzitter mee dat de vergadering niet kan worden gehouden’.

 

Artikel 16 (notulen, 18)

- Het is niet nodig de naam van de gemeentesecretaris expliciet in de notulen te noemen aangezien deze geen formele rol heeft in de vergadering.

 

- De term ‘wethouder’ wordt in het vierde lid gewijzigd in ‘collegelid’ aangezien de burgemeester ook als portefeuillehouder het woord kan voeren.

 

Artikel 19 (volgorde sprekers, 21)

Aan dit artikel wordt het volgende tweede lid toegevoegd:

2. ‘In geval van een burgerinitiatief verleent de voorzitter de indiener(s) als eerste het woord.’

Hiermee wordt het huidige artikel 8b logisch ondergebracht bij dit artikel.

 

Artikel 24 (buitengewone raadsvergadering, 26)

In lijn met eerdere artikelen kan de secretaris worden geschrapt in dit artikel.

 

Artikel 28 (Stemming over amendementen en moties, 30)

- Aan dit artikel wordt een lid toegevoegd: ‘De voorzitter bepaalt tevens de volgorde van stemming over de ingediende moties’. Immers, ook moties kunnen verschillen in verstrekkendheid.

 

- Aan het vierde lid wordt toegevoegd: ‘De raad kan de volgorde wijzigen’. Het kan immers voorkomen dat de uitslag van een motie van invloed is op het stemgedrag over het voorstel. Deze aanvulling biedt de raad de ruimte om in dat geval eerst over de motie te stemmen.

 

Artikel 29 (stemming over personen, 31)

De toelichting bij het artikel betreffende stemmen over personen (nieuw artikel 31) is aangepast. In geval van voordrachten kan de raad niet op alternatieve personen stemmen; men kan allen voor of tegen stemmen.. Dat betekent dat er voor de raad geen mogelijkheid tot afwijken is. Dit is wel het geval bij een aanbeveling.

Indien een benoemingsvoorstel op de agenda van de raad wordt opgenomen, zal duidelijk worden gemaakt of het gaat om een voordracht dan wel een aanbeveling.

 

Artikel 32 (amendementen, 34)

Toegevoegd wordt dat amendementen voor de goede orde niet alleen schriftelijk maar ook ‘ondertekend’ moeten worden ingediend.

 

Artikel 33 (moties, 35)

- Toegevoegd wordt dat moties voor de goede orde niet alleen schriftelijk maar ook ‘ondertekend’ moeten worden ingediend.

 

- Verder wordt voorgesteld een lid toe te voegen dat regelt dat het college schriftelijk rapporteert aan de raad hoe zij een aangenomen motie heeft afgedaan. Dat gebeurt nu niet uniform en voor de transparantie is het gewenst, dat helder is terug te vinden, hoe de raadsuitspraak is uitgevoerd.

 

Artikel 36 (schriftelijke vragen, 39)

- In het artikel is een onderscheid gemaakt tussen vragen aan het bestuursorgaan college en aan de burgemeester.

 

- Aan het tweede lid wordt in lijn met de bestaande praktijk toegevoegd dat ingediende vragen tevens direct op de website van de gemeenteraad worden geplaatst.

 

Artikel 37 (interpellatie, 40)

- Het vijfde lid bevat voor interpellaties nu een ‘ja, tenzij-bepaling’. De uitzonderingsgronden lijken limitatief maar zijn dat niet. Immers, de raad zou bijvoorbeeld ook een interpellatieverzoek kunnen weigeren over een zaak waar hij geen bevoegdheid heeft. Uiteindelijk is het al dan niet toestaan van een interpellatie een politieke afweging. Aangezien de interpellatie een zwaar instrument is dat kan leiden tot een motie van afkeuring, zou uitdrukkelijke toestemming van de raad (‘ het verlof vragen’, artikel 155, Gemeentewet) meer voor de hand liggen.

De nu genoemde uitzonderingsgronden zouden daarbij in de toelichting als toetsingscriteria kunnen worden opgenomen.

NB Dit wijzigingsvoorstel is nog niet verwerkt in het raadsbesluit.

 

- Verder wordt in tegenstelling tot de huidige verordening, in dit artikel de orde tijdens een interpellatie in de toelichting  opgenomen in plaats van in een bij de verordening gevoegde bijlage.

 

Artikel 38a en 38b) (procedure begroting en verantwoording, 42)

De twee artikelen zijn ongewijzigd in één artikel samengevoegd.

 

Artikel 39 (verantwoording lidmaatschap andere organisaties, vervalt)

Voorgesteld wordt het huidige artikel 39 te laten vervallen. De Delftse inbreng in gemeenschappelijke regelingen zal via de desbetreffende raadscommissies worden behandeld. Hierover wordt in oktober nog een aanvullend voorstel door de griffie voorgelegd.

Ook de terugkoppeling dan wel verantwoording vanuit de gemeenschappelijke regelingen zal via de raadscommissies plaatsvinden.

Het staat leden of commissies vrij bepaalde onderwerpen in de raad te agenderen zonder dat dit tot in detail wordt gereglementeerd. Uiteindelijk kan de raad eventuele onvrede over de inbreng van een bepaald raadslid in een gemeenschappelijke regeling laten volgen door ontslag van de raadslid als lid van het algemeen bestuur.

 

Artikel 40 (algemene bepalingen geheime vergadering, 43)

Aan dit artikel wordt een lid toegevoegd dat bepaalt wie er naast de raadsleden en collegeleden aanwezig mogen zijn als het voorstel tot een geheime vergadering wordt besproken.

 

Artikel 41 (Notulen, 44)

- Het tweede lid wordt aangepast aan de Gemeentewet. De nu opgenomen unanimiteit voor het openbaar maken van geheime notulen is namelijk wettelijk niet voorgeschreven. De Gemeentewet bepaalt dat het geheime verslag niet openbaar wordt gemaakt, tenzij de raad anders beslist.

 

- Tevens is het tweede lid geredigeerd zodat helder is, dat de notulen uit een besloten raadsvergadering geheim blijven, totdat de raad de geheimhouding opheft.

 

Artikel 44 (toehoorder en pers, 47)

Het derde lid wordt geschrapt. Gelet op het wettelijke verbod is het overbodig op te nemen dat roken tijdens de vergadering niet is toegestaan.

 

Enquêterecht (41)

Verder wordt voorgesteld een kort, nieuw artikel op te nemen over het enquêterecht van de raad. Dat recht wordt verder uitgewerkt in de Gemeentewet, maar verdient logischerwijs een plek in het RvO. Daarmee bevat dit een compleet overzicht van alle instrumenten die de raad tot zijn beschikking heeft voor zijn controlerende taak.

 

 

3. Wijzigingen ten opzichte van de bestaande Verordening op de raadscommissies (Raadsbesluit B)

De (nieuwe) Verordening op de raadscommissies 2008 wordt vergezeld van een toelichting.

Het presidium stelt de navolgende wijzigingen voor ten opzichte van de huidige verordening op de raadscommissies.[2]

 

Artikel 1 (begripsbepalingen, 1)

In artikel 1 zijn enkele begripsbepalingen geschrapt of toegevoegd. Zo vervalt in verband met de nieuwe werkwijze het onderscheid tussen een bespreekagenda en een lijst niet te bespreken stukken.

 

Artikel 2 (instelling commissies, 2)

- In artikel 2 betreffende de instelling raadscommissies vervalt de “algemene commissie” (lid 7). Elke commissievoorzitter kan, indien nodig, een vergadering van zijn commissie uitschrijven. Het is niet nodig om een speciale commissie in te stellen die slechts bijeenkomt in een bepaalde specifieke situatie, het ligt dan meer voor de hand dat de commissie Bestuur en Werk in dat geval vergadert.

 

- Ook vervalt de “commissie extern” (lid 10). De raadscommissies worden zelf verantwoordelijk om op basis van de politieke agenda externe oriëntaties te gaan plannen. Daar is geen aparte commissie voor nodig.

 

Artikel 3 (taken, 3)

Dit artikel is redactioneel aangepast en vereenvoudigd.

 

Artikelen 4 en 5 (samenstelling en voorzitter, 4)

- Artikel 4 betreffende de samenstelling en 5 betreffende de voorzitter zijn samengevoegd (in een nieuw artikel 4). Alle raadsleden zijn automatisch lid van alle raadscommissies.

 

- Een voorzitter is geen lid van de commissie die hij voorzit. De commissieleden / niet-raadsleden zijn slechts lid van de commissie tot welke zij door de raad zijn benoemd. De fracties kunnen aan de griffie doorgeven welke leden op de zogenoemde verzendlijsten van de commissie komen te staan. Alleen deze leden ontvangen de (vergader)stukken van de desbetreffende commissie.

 

- Voorgesteld wordt dat ook van de commissieleden/niet-raadsleden de geloofsbrieven worden onderzocht, net als bij de raadsleden. Het onderzoeken van de geloofsbrieven wordt gerechtvaardigd, omdat de commissieleden/niet-raadsleden in commissievergaderingen doorgaans gelijke bevoegdheden en rechten hebben als raadsleden. Ook hebben zij het recht op schriftelijke vragen te stellen. Dergelijke bevoegdheden rechtvaardigen een meer formele benoeming van commissieleden/niet-raadsleden.

NB Dit wijzigingsvoorstel is nog niet verwerkt in het raadsbesluit.

 

Artikel 6 (zittingsduur en vacatures, 5)

In dit artikel is de figuur van plv. voorzitter opgenomen en verder redactioneel aangepast.

 

Artikel 6 nieuw (werkwijze commissies)

- Er wordt een nieuw artikel ingevoerd betreffende de werkwijze van de commissies. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een procedurevergadering en een overlegvergadering, die aansluitend aan elkaar plaatsvinden.

In de procedurevergaderingen bepaalt de commissie op welke wijze stukken worden afgehandeld. In de aansluitende overlegvergadering (vergelijk in de huidige commissievergadering het gedeelte “bespreekagenda”) worden onderwerpen inhoudelijk (met leden van het college) besproken. Voor de procedurevergadering worden collegeleden niet uitgenodigd. De vergaderingen zijn wel openbaar.

 

- Verder heeft de raad een aantal aanvullende procedurele spelregels vastgesteld die in de toelichting bij dit artikel is opgenomen. Het betreft:

- Mededelingen van het college dienen kort, feitelijk en niet-beleidsmatig van aard te zijn en zijn niet bedoeld om op dat moment een discussie te starten. Het agendapunt mededelingen verschuift naar het einde van de agenda en het collegelid zal vooraf aan de commissievoorzitter of commissiegriffier melden dat hij/zij een mededeling wil doen.

- De rondvraag in de overlegvergadering wordt beperkt gebruikt. Uitgangspunt is dat urgente zaken aan het begin van de overlegvergadering aan de agenda kunnen worden toegevoegd. Minder urgente zaken kunnen via de procedurevergadering worden geagendeerd.

- Raadsvoorstellen met een ontwerpbesluit worden alleen gebruikt als er een bevoegdheid is van de raad en er formele besluitvorming nodig is. Overige voorstellen kunnen verder in de vorm van een brief, nota, notitie, actieprogramma etc. worden aangeboden zonder ontwerpbesluit. Deze stukken behoeven niet per sé een raadsbehandeling, tenzij fracties bv. moties willen indienen. Het is aan de commissievoorzitter om dat vast te stellen aan het einde van het debat.

- In de wensen en bedenkingenprocedure wordt een stuk zonder ontwerpbesluit door het college aan de raad aangeboden. Op basis van een commissieadvies worden eventuele wensen en bedenkingen door de raad vastgesteld.

 

Artikel 7 en 8 (griffier en commissiegriffier, burgemeester en wethouders, 7 en 8)

De artikelen zijn redactioneel aangepast.

Verder is een artikel opgenomen dat commissies door tussenkomst van de verantwoordelijke portefeuillehouder, ambtenaren kunnen uitnodigen voor het verstrekken van feitelijke informatie tijdens de commsisievergadering.

 

Artikel 9 (vergaderfrequentie, 9)

In dit artikel is opgenomen dat de commissies doorgaans vergaderen aan de hand van een jaarlijks door het presidium op te stellen vergaderschema. Commissies zijn hiernaast zelf ook bevoegd vergaderingen uit te schrijve.

 

Artikel 10 (oproep, 10)

Omdat alle bij de griffie ingekomen stukken eerder dan nu het geval is, via de digitaal doorlopende lijst beschikbaar worden gesteld, wordt de agenda plus bijbehorende stukken een week van te voren naar de commissie toegezonden. Omdat stukken als regel eerst via de procedurevergadering aan de orde komen, is er voldoende voorbereidingstijd. Ook zal hiermee het aantal nazendingen worden teruggebracht.

 

Artikel 11 (de agenda, 11)

Artikel 11 is aangepast. De griffie zal met de commsisievoorzitters zorgen voor een uniforme agendaopzet voor de commissies. Het is niet nodig om dat en detail in een verordening te regelen.

 

Artikel 12 en 13 (ter inzage leggen van stukken en informatievoorziening, 12 en 13)

Deze artikelen zijn redactioneel aangepast.

 

Artikel 14 (presentielijst)

Dit artikel is overbodig en kan komen te vervallen. De commissiegriffier houdt immers de aanwezigheid van de leden bij en neemt deze op in de besluitenlijst.

 

Artikel 15 (opening en quorum)

Dit artikel vervalt. Het is voor commissievergaderingen niet noodzakelijk dat er een quorum is. Er worden immers geen formele besluiten genomen. Het kan aan de voorzitter worden overgelaten om te beoordelen of een vergadering kan worden geopend.

 

Artikel 16 (spreekrecht burgers,14)

- Artikel 16 is aangepast. Ten eerste wordt aan insprekers gevraagd zich 48 uur voor aanvang van de vergadering aan te melden bij de griffie. De griffie zal vragen of het mogelijk is dat vooruitlopend op het inspreken de commissie een schriftelijke inbreng ontvangt. Dat maakt een ordentelijke voorbereiding mogelijk. De leden van de commissie kunnen zich dan voorbereiden op de insprekers. Tevens heeft de griffie de tijd om de zaken logistiek in goede banen te leiden, bv. bij meerdere insprekers.

 

- Inspreken gaat in beginsel over onderwerpen die op de agenda van de commissie staan, tenzij de voorzitter anders voorstelt. Om het inspreken laagdrempelig te houden, is het niet wenselijk op voorhand onderwerpen uit te sluiten.

 

- De spreektijd wordt niet meer van te voren aan een tijdslimiet gekoppeld. Het is aan de voorzitter om de duur van het inspreken en een eventuele korte vragenronde te bepalen.

 

Artikel 17 (vastlegging van de openbare vergaderingen,15)

Artikel 17 is aangepast. In het eerste lid is opgenomen dat de adviezen van de commissie schriftelijke aan de raad worden gericht. Dit gebeurt door de al bestaande adviesbrief die zo spoedig mogelijk na de commissievergadering aan de leden van de raad en in afschrift aan het college wordt verzonden.

 

Artikel 18 en 19 en 21 (spreekregels en volgorde sprekers en spreektijd, 17)

De artikelen 18 en 19 komen te vervallen. Het is niet nodig om exact te regelen op welke wijze een debat in een commissievergadering plaatsvindt. De vorm en aard van het debat zijn afhankelijk van het type onderwerp dat op de agenda staat. Dat is een verantwoordelijkheid van de voorzitter.

Tevens moet hij het initiatief kunnen nemen een maximale spreektijd vast te stellen.

 

Artikel 20 (aantal spreektermijnen,16)

Dit artikel is redactioneel aangepast.

 

Artikel 22 en 23 (voorstellen van orde en handhaving orde; schorsing, 18 en 19)

Deze artikelen zijn redactioneel aangepast.

 

Artikelen 24, 25 en 26 (beraadslaging, deelname aan de beraadslaging door anderen, advies)

De artikelen 24, 25 en 26 vervallen. Deze artikelen zijn opgenomen in en/of samengevoegd met andere artikelen. Zie hiervoor de artikelen (nieuw) 6, 8 en 18 en de toelichting daarop.

 

Artikel 27 en 28 (besloten vergadering algemeen en besluitenlijst)

De artikelen 27 en 28 zijn samengevoegd in artikel 20.

 

Artikelen 29, 29a en 30 (geheimhouding mededelingen, geheimhouding stukken en opheffen geheimhouding, 21)

- De artikelen 29, 29a en 30 vervallen. In de gemeentewet is voldoende geregeld met betrekking tot geheimhouding en de relatie met commissievergaderingen. De bepalingen in de wet zijn uitgewerkt in een beslisschema, dat, indien aan de orde, door de voorzitter wordt toegepast. Dit schema is als bijlage bij de toelichting opgenomen.

 

- In de verordening is expliciet een artikel opgenomen betreffende de schending van de geheimhouding en het aangifte doen bij de politie daarvan (artikel 21 nieuw).

 

Artikelen 31, 32 en 33 (toehoorders en pers, geluid- en beeldregistraties, verbod gebruik mobiele telefoons, 22)

De artikelen 32 en 33 zijn vanwege de samenhang samengevoegd met artikel 31.

 

Artikel 34, 35 en 36 (uitleg verordening, overgangsbepaling, inwerkingtreding, 23 en 25)

- Artikel 35 vervalt, het is niet nodig om een overgangsbepaling op te nemen in de nieuwe verordening.

 

- In een nieuw artikel 24 is de citeertitel van de verordening opgenomen(Commissieverordening 2008).

 

 

4. Voorstel voor de nieuwe commissie-indeling (raadsbesluit C).

In het kader van de nieuwe werkwijze van de raad en raadscommissies zal de raad per 1 januari a.s. met vier raadscommissies gaan werken. Dit impliceert dat de huidige commissie-indeling wordt herzien. Bij het voorstel van de nieuwe commissie-indeling (opgenomen in raadsbesluit C) is met name rekening gehouden met de navolgende uitgangspunten.

-          zoveel mogelijk inhoudelijke samenhang van onderwerpen;

-          evenwichtige werkverdeling tussen commissies;

 

Verder wordt voorgesteld om uit de bestaande zes commissievoorzitters vier commissievoorzitters aan te wijzen en twee vaste plaatsvervangers. Zowel de commissievoorzitters als de plaatsvervangers blijven lid van het presidium. De (plv.) voorzitters) zullen door de raad worden benoemd . De samenstelling van het presidium is verder in het gewijzigde reglement van orde van de raad geregeld.

Overigens is het voorzitterschap van de ‘Rekeningencommissie nieuwe stijl’, dat dit najaar zal worden besproken, hier buiten beschouwing gelaten.

 

Voorgesteld wordt de volgende commissies in te stellen:

a. de commissie Ruimte en Verkeer

b. de commissie Middelen en Economie

c. de commissie Samenleving en Volkshuisvesting

d. de commissie Bestuur, Veiligheid en Stad

 

De commissie Ruimte en Verkeer adviseert en overlegt over de volgende onderwerpen: Ruimtelijke Ordening; Verkeer en Vervoer.

Portefeuillehouders: Koning

Tijdstip: eerste dinsdag van de maand

 

De commissie Middelen en Economie adviseert en overlegt over de volgende onderwerpen: Financiën, Vastgoed, Grondzaken, Economie en Kennis, Dienstverlening en Communicatie, Toerisme en Recreatie.

Portefeuillehouders: Bolten, Vuijk, Merkx

Tijdstip: eerste donderdag van de maand

 

De commissie Samenleving en Volkshuisvesting adviseert en overlegt over de volgende onderwerpen: Integratie, Inburgering en Emancipatie, Jeugd en jongerenbeleid, Welzijn, Zorg en Onderwijs, Werk en Inkomen, Sport en Wijkwerk, Cultuur, Wonen en Volkshuisvesting.

Portefeuillehouders: Rensen, Bolten, Merkx,

Tijdstip: tweede dinsdag van de maand

 

De commissie Bestuur, Veiligheid en Stad adviseert en overlegt over de volgende onderwerpen; Bestuur en Organisatie, Gemeenschappelijke regelingen, Stadsbeheer, Veiligheid en Openbare Orde, milieu en duurzame ontwikkeling.

Portefeuillehouders: Verkerk, Koning, Merkx

Tijdstip: tweede donderdag van de maand

 

 

5. Voorstel

Het raadsvoorstel is besproken in de commissie Bestuur en Werk van 16 september 2008. Het college heeft een reactie gegeven op [pm].

Beide reacties hebben geleid tot de volgende aanpassingen:

PM

 

De raad wordt voorgesteld akkoord te gaan met bovenstaande wijzingen en vast te stellen de navolgende raadsbesluiten:

 

Raadsbesluit A

1. Vaststellen van het Reglement van Orde van de gemeenteraad 2008;

2. Intrekken van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad van Delft.

 

Raadsbesluit B

3. Vaststellen van de Verordening op de raadscommissies 2008 (Commissieverordening 2008);

4. Intrekken de Verordening op de raadscommissies 2002.

 

Raadsbesluit C

5. Instemmen met de nieuwe commissie-indeling [JMP5] [JMP6] per 1 januari 2009

 

Hoogachtend,

Het Presidium van de gemeenteraad van Delft,

 

 

P. Kiela ,                                                                                 R.H. van Luyk,

Voorzitter                                                                                griffier

 

 



[1] NB de genoemde artikelen verwijzen naar het huidige RvO, tussen haakjes staat het nieuwe artikelnummer. In het raadsbesluit is die nieuwe nummering opgenomen.

 

[2] NB de genoemde artikelen verwijzen naar de huidige Verordening op de raadscommissies, tussen haakjes staat het nieuwe artikelnummer. In het raadsbesluit is de nieuwe nummering opgenomen.


Pagina: 1
 [JMP1] Het e-mail adres van de steller zodat een raadslid evt per mail contact op kan nemen.

Pagina: 1
 [JMP2]Hier komt de naam te staan van het betreffende programma uit de programmabegroting

Pagina: 1
 [JMP3]Hier komen puntsgewijs te staan waar de gemeenteraad een besluit over dient te nemen in de vorm van beslispunten. Feitelijk gaat het hier om de afronding/conclusie van het voorstel. Alle besluiten die de raad moet nemen worden hier opgenomen. Het gaat alleen om die beslispunten waar de raad toe bevoegd is, bijvoorbeeld het vaststellen van kaders (nieuw beleid) of begrotingswijzigingen.

Deze beslispunten komen ook in het Raadsbesluit te staan die separaat wordt bijgevoegd.

 

Pagina: 1
 [JMP4]Hier komen puntsgewijs te staan waar de gemeenteraad een besluit over dient te nemen in de vorm van beslispunten. Feitelijk gaat het hier om de afronding/conclusie van het voorstel. Alle besluiten die de raad moet nemen worden hier opgenomen. Het gaat alleen om die beslispunten waar de raad toe bevoegd is, bijvoorbeeld het vaststellen van kaders (nieuw beleid) of begrotingswijzigingen.

Deze beslispunten komen ook in het Raadsbesluit te staan die separaat wordt bijgevoegd.

 

Pagina: 1
 [JMP5]Hier komen puntsgewijs te staan waar de gemeenteraad een besluit over dient te nemen in de vorm van beslispunten. Feitelijk gaat het hier om de afronding/conclusie van het voorstel. Alle besluiten die de raad moet nemen worden hier opgenomen. Het gaat alleen om die beslispunten waar de raad toe bevoegd is, bijvoorbeeld het vaststellen van kaders (nieuw beleid) of begrotingswijzigingen.

Deze beslispunten komen ook in het Raadsbesluit te staan die separaat wordt bijgevoegd.

 

Pagina: 1
 [JMP6]Hier komen puntsgewijs te staan waar de gemeenteraad een besluit over dient te nemen in de vorm van beslispunten. Feitelijk gaat het hier om de afronding/conclusie van het voorstel. Alle besluiten die de raad moet nemen worden hier opgenomen. Het gaat alleen om die beslispunten waar de raad toe bevoegd is, bijvoorbeeld het vaststellen van kaders (nieuw beleid) of begrotingswijzigingen.

Deze beslispunten komen ook in het Raadsbesluit te staan die separaat wordt bijgevoegd.