30 augustus 2001

Nota: Evaluatie beleid rollluiken
 


naar agenda

 

1. Geformuleerd beleid

In het kader van het binnenstad beleid is ook gekeken naar de ontsiering door rolluiken en rolhekken. Naar aanleiding van deze bevindingen is besloten een beleid te ontwikkelen voor de aanwezige en de nieuw aan te brengen rolluiken en rolhekken. Daartoe is beleid ter verbetering van de uiterlijke kwaliteit en veiligheidsbeleving op straat ontwikkeld. Er zijn criteria vastgesteld, waaraan nieuw aan te brengen rolhekken/rolluiken moeten voldoen, en er is getracht ondernemers van reeds aanwezige rolluiken/rolhekken in de binnenstad, die niet aan deze criteria voldoen, dusdanig te stimuleren dat deze overstappen naar een in dit kader beter passende veiligheidsvoorziening.

 

1.1. Werkwijze

Allereerst zijn door de commissie van welstand en monumenten de welstandscriteria vastgesteld om nieuw aan te brengen rolluiken te kunnen beoordelen.

 

De criteria waaraan rolluiken dienen te voldoen zijn:

1. Alternatieve beveiligsvoorzienningen, die het aanzicht van het pand zo minimaal mogelijk verstoren, verdienen de voorkeur boven rolluiken en -hekken . Eerst als aangetoond is dat een dergelijke beveiliging niet mogelijk is, kan worden bezien of binnen onderstaande richtlijnen een aanvaardbare oplossing mogelijk is.

2.Gesloten rolluiken en gesloten rolhekken zijn niet toegestaan . Indien rolluiken of rolhekken worden toegepast, dient een optimale doorzicht naar bijvoorbeeld de etalage of het portiek behouden te blijven. Er dient een doorzicht van minimaal 60% aanwezig te zijn. Een groter doorzicht dan 60% verdient de voorkeur.

3. Rolhekken en -luiken dienen op verantwoorde wijze in de gevel te worden ingepast. Met name de geleidingsrails en de rolkasten vragen daarbij bijzondere ontwerp- en uitvoeringsaandacht. Forse uitstekende rolkasten, als een interne oplossing mogelijk is, zijn op voorhand niet aanvaardbaar.

Indien reeds een zware en ver uitstekende luifel *eventueel voorzien van een reclame-object) aanwezig is, wordt door het aanbrengen van een rolkast aan de buitenkant het aanzien veelal erg rommelig.

4. De kleur van het hek of rolluik dient te harmoniëren met de kleuren van de bestaande gevel. Donkere kleuren hebben de voorkeur i.v.m. de geringe lichtreflectie zodat de aangelichte etalage in de avondsituatie beter tot zijn recht kan komen.

5. Bij panden , waar in de gevel rondbogen of gekromde gevelopeningen aanwezig zijn, dient binnen een beveiligingsoplossing te worden gevonden.

6. De regels zijn niet van toepassing voor winkels , die gesitueerd zijn in een (overdekt) winkelcentrum, wat na sluitingstijd voor publiek is afgesloten. E.e.a. voor het niet aan de buitenzijde van het centrum betreft.

Daarna is, in overleg met de belangenorganisaties, gekomen tot de nota rolluiken. Ook is een tijdelijke subsidieverordening gemaakt.

Deze is gemaakt om het verwijderen van de bestaande rolluiken in de binnenstad door een passender veiligheidsvoorziening te stimuleren.

Ook is een tijdelijke stimulering op het aanbrengen veiligheidsglas met subsidie in de gehele stad in het leven geroepen.


Door uitgebreide publiciteit en voorlichting is een zo breed mogelijk draagvlak voor het ingezette beleid gecreëerd. Dit is gebeurd door middel van folders, artikelen in diverse bladen en persberichten. Bij het eerste rolluik dat is vervangen heeft de wethouder de subsidie aan de ondernemer uitgereikt waar uitgebreid aandacht aan is besteedt in de lokale pers.

 

2. Juridische aspecten


2.1. Vergunningstelsel

In de woningwet 1991 is voor het aanbrengen van rolluiken volgens "besluit meldingplichtige bouwwerken" een melding nodig. Voor het aanbrengen van rolluiken aan een pand dat voorkomt op de lijst van beschermde rijks-, provinciale- of gemeentelijke monumenten is bouwvergunning nodig.

De handhaving van deze en andere bouwregels wordt regulier gedaan door de sectie bouw- en woningtoezicht.

Bij de behandeling van de meldingen c.q. vergunning aanvragen worden de vastgestelde welstandscriteria gevolgd.

2.2. Knelpunten

In een beroep tegen de gemeente Den Haag (Bouwrecht 1997 nr. 24 pg 1024 t/m 1027) heeft de rechter geconcludeerd dat voor het aanbrengen van gesloten rolluiken aan de binnenzijde van een pand een bouwvergunning nodig is. In Delft is bij de aanpak van de bestaande rolluiken een ander standpunt ingenomen, namelijk dat er tegen gesloten rolluiken aan de binnenzijde van het kozijn niet op te treden is.

De aanwezige gesloten rolluiken aan de binnenzijde zijn wel geïnventariseerd. Daarbij is de ondernemer actief benaderd om het rolluik - met subsidie - te vervangen.

 

3. Kwantitatieve gegevens

3.1. Bestaande rolluiken-rolhekken binnenstad

Uit de inventarisatie bleek dat er 80 rolluiken-rolhekken in de binnenstad zijn toegepast. Deze rolluiken/rolhekken zijn, aan de hand van de vastgestelde welstandscriteria, aan een ambtelijke toets onderworpen. Daaruit bleek dat van deze rolluiken/ rolhekken er 54 niet of niet volledig voldeden aan de criteria.

De eigenaren van deze rolluiken-rolhekken zijn hierover schriftelijk bericht. Hierbij is hen gevraagd mee te werken aan het verbeteren van de kwaliteit en de veiligheid van de binnenstad, door het rolluik-rolhek te verwijderen c.q. te vervangen conform de gestelde welstandscriteria. Als extra stimulans werd voor de vervanging een subsidie aangeboden van f 200,- per m2.

Alle eigenaren/huurders zijn persoonlijk bezocht om het beleid toe te lichten en om ze eventueel te helpen bij de keuze van een andere veiligheidsvoorziening. Hierbij werd aan de ondernemer een informatiemap afgegeven met daarin folders van diverse specialistische bedrijven op het gebied van beveiliging en brochures van het Algemeen Verbond Verzekeringsmaatschappijen. Aan de hand van deze informatie kon de ondernemer de door de verzekering gewenste veiligheidsvoorziening bepalen.

 

 

Tijdens de bezoeken bleek dat juweliers en delftsblauw winkels zeer schade gevoelig zijn. Daardoor werden zeer specifieke en dure veiligheid voorzieningen noodzakelijk geacht. Na inventarisatie van deze problemen is geconstateerd dat de aangeboden subsidie regeling in deze gevallen geen oplossing bood. Dit en het feit dat de Raad bij de behandeling van de nota in de vergadering van 30-11-1995 extra aandacht heeft gevraagd voor met name de juweliers, heeft erin geresulteerd dat voor deze specifieke branches een subsidie van 75% van de werkelijke kosten is mogelijk gemaakt.

 

 


3.2 Stand van zaken

Aanbrengen veiligheidsglas in de gehele stad

subsidie fl 100,- per m2.

10 - ondernemers hebben veiligheidsglas geplaatst met subsidie

Verwijderen c.q. vervangen rolluiken-rolhekken binnenstad

11 - ondernemers doen niet mee

4 - ondernemers hebben een subsidietoekenning maar zijn nog niet tot uitvoering overgegaan.

34 - ondernemers hebben met subsidie het rolluik-rolhek aangepast c.q. verwijderd.

5 - ondernemers hebben zonder subsidie het rolluik-rolhek aangepast c.q. verwijderd.

 

 

 

 

 

 




4. Financiële aspecten

4.1. Totaal budget

Het volledige budget wat beschikbaar is gesteld door Burgemeester en wethouders is fl 360.000,-.

Dit bedrag is als volgt verdeeld.

- verwijderen vervangen rolluiken en aanbrengen veiligheidsglas fl 330.000,-

4.2. Stand budget

- voorlichting fl 23.000,-

- verwijderen vervangen rolluiken en aanbrengen veiligheidsglas fl 280.281,-

 

 

 

 

 

 

 


4.3. Knelpunten

Van de subsidies die zijn toegekend voor het vervangen c.q. verwijderen van rolluiken zijn er 4 die nog steeds niet zijn begonnen. De toegekende subsidie hiervoor bedraagt fl 40704,-.

Uitbetaling van de subsidie geschiedt overigens pas na realisatie.

 

5. Conclusies

Van de 54 bezochte panden hebben uiteindelijk 39 (72%) het rolhek vervangen, terwijl vijftien (28%) panden niet hebben meegedaan. Hierbij valt op te merken dat vier ondernemers wel een subsidietoekenning hebben maar nog niet zijn begonnen en zeven ondernemers een geheel en/of gedeeltelijk open rolluik aan de binnenzijde hebben waar juridisch moeilijk tegen op te treden is.

Dit houdt in, dat ergste geval acht ondernemers aangeschreven zullen moeten worden.

 

6. Aanbevelingen

6.1. Winkelpuien

Bij de behandeling van aanvragen om vergunning voor een winkelpui moet direct worden gevraagd naar de veiligheidsvoorzieningen. Indien men een rolhek-rolluik noodzakelijk acht dit integraal laten opnemen het totale gevelontwerp.

6.2. Lopende subsidie toekenningen

De ondernemers die wel een toekenning hebben maar nog niet met de uitvoering zijn begonnen een uiterlijke termijn stellen bijvoorbeeld tot 1 juni 1999. Daarna is de subsidie toekenning niet meer geldig.

6.3. De nog aanwezige rolhekken-rolluiken

Vanaf 1 juni 1999 de ondernemers van de dan nog aanwezige rolluiken-rolhekken, waarbij sprake is van ernstige ontsiering (toets door de commissie van welstand en monumenten) aangeschrijven tot de verwijdering. Zonodig zal bestuursdwang worden toegepast.

6.4.Toepassen bestuursdwang

Allereerst door minnelijke schikking en in tweede instantie door middel van een dwangsom - beschikking.

Als dat niet het gewenste resultaat oplevert, zal daadwerkelijk moeten worden overgaan tot verwijdering van gemeentewege.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


6.5 Knelpunt

De verwijdering van een rolluik - rolhek onder dreiging van gemeentedwang heeft niet de eerste voorkeur. Om voor eventueel voorkomende gevallen dit traject toch duidelijk te hebben zal (juridisch) onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheden daartoe.

Er zijn tot op heden geen financiële middelen beschikbaar gesteld om over te gaan tot toepassen bestuursdwang.

 

Bijlagen

- overzicht van panden met daarop de stand van zaken

- overzicht toegekende en vastgestelde subsidies


STAND VAN ZAKEN BESTAANDE ROLLUIKEN

ADRES NR STAND VAN ZAKEN BYZONDERHEDEN
Beestenmarkt 29 doet niet mee, wordt door huurder niet gebruikt eigenaar pand wel binnen ca.40% open
Brabantse Turfmarkt 83 doet niet mee, blijkt wel ter voldoen aan de criteria binnen ca.40% open
Choorstraat 1 doet niet mee, niet verder benadert omdat er niet tegen op te treden is binnen ca.40% open
M. Gouweloospoort 7 doet niet mee, wegens de onveiligheid van de straat binnen ca.100% dicht
Markt 23 doet niet mee, wegens verhuizing winkel buiten 100% dicht
Markt 36 doet niet mee, wegens slechte ervaringen elders buiten/binnen ca 50% open
Markt 63 doet niet mee, blijkt wel ter voldoen aan de criteria dicht t.p.v. toegang
Markt 69 doet niet mee, geen goede alternatieven voorhanden dicht t.p.v. toegang
Vrouwenrecht 5 doet niet mee, om niet te begrijpen redenen buiten 100% dicht
Vrouw Jutteland 15 doet niet mee, wordt ook als zonwering gebruikt binnen 100% dicht
Wijnhaven 10 doet niet mee, wordt ook als zonwering gebruikt binnen 100% dicht
Burgwal 35 subsidie toegekend nog niet aangevangen  
Jacob Gerritstraat 16 subsidie toegekend nog niet aangevangen  
Markt 41 subsidie toegekend nog niet aangevangen  
Markt 45 subsidie toegekend nog niet aangevangen  
Brabantse Turfmarkt 14 uitgevoerd  
Brabantse Turfmarkt 31 uitgevoerd  
Brabantse Turfmarkt 51 uitgevoerd  
Brabantse Turfmarkt 55 uitgevoerd  
Brabantse Turfmarkt 63 uitgevoerd  
Broerhuisstraat 46 uitgevoerd  
Burgwal 2 uitgevoerd  
Choorstraat 2 uitgevoerd  
Gasthuislaan 56 uitgevoerd  
Gasthuislaan 64 uitgevoerd  
Gasthuislaan 66 uitgevoerd  
Hippolytusbuurt 13 uitgevoerd geen subsidie
Jacob Gerritstraat 1 uitgevoerd  
Jacob Gerritstraat 7 uitgevoerd  
Jacob Gerritstraat 8 uitgevoerd  
Kromstraat 25 uitgevoerd  
Kromstraat 27 uitgevoerd geen subsidie
Markt 13 uitgevoerd  
Markt 26 uitgevoerd  
Markt 30 uitgevoerd  
Markt 48 uitgevoerd  
Molslaan 19 uitgevoerd  
Molslaan 132 uitgevoerd  
Nieuwe Langendijk 48 uitgevoerd  
Oosteinde 235 uitgevoerd  
Oude Langendijk 13 uitgevoerd geen subsidie
Oude Langendijk 23 uitgevoerd  
Paradijspoort 28 uitgevoerd  
Paradijspoort 30 uitgevoerd  
Paradijspoort 34 uitgevoerd  
Phoenixstraat 8 uitgevoerd  
Pijnepoort 4 uitgevoerd  
Vrouw Juttenland 11 uitgevoerd  
Vrouw Juttenland 13 uitgevoerd  
Vrouw Juttenland 24 uitgevoerd  
Yperstraat 46 uitgevoerd geen subsidie
Zuiderstraat 36 uitgevoerd  
Gasthuislaan 62 uitgevoerd  
Zuiderstraat 176 uitgevoerd geen subsidie

 

OVERZICHT TOEGEKENDE SUBSIDIES T.B.V. ROLHEKKEN EN VEILIGHEIDSGLAS

     

Aanv.verb.

Bedrag subs.

Datum subs

Bedrag subs.

Datum subs.

Dossier Pand Status

kosten

toekenning

toekenning

vaststelling

vaststelling

ROL96001 Vrouw Juttenland vaststelling

6600

4200

19/02/96

4200

26/03/96

ROL96002 Brab.Turfmarkt 55-57 vaststelling

6680

5400

22/03/96

5400

15/05/96

ROL96003 Molslaan 17/19 vaststelling

1000

1000

22/04/96

1000

21/11/96

ROL96004 Burgwal 35 toekenning

4695

2200

06/05/96

ROL96005 Oosteinde 235 vaststelling

3365

2680

06/05/96

2680

10/04/94

ROL96006 Brabantse Turfmarkt 29 vaststelling

6625

5975

25/04/96

5975

13/06/96

ROL96007 Pijnepoort 4-12 vaststelling

14460

11000

30/05/96

11000

20/01/98

ROL96008 JacobGerritsstraat 8 vaststelling

3390

3390

25/07/96

7110

04/09/97

ROL96009 Gasthuislaan 66 vaststelling

3095

2745

29/07/96

3145

20/09/96

ROL96010 Vrouw Juttenland 11 vaststelling

5138

5600

29/07/96

2676

25/09/96

ROL96011 Vrouw Juttenland 13a vaststelling

2112

2050

29/07/96

1074

25/09/96

ROL96012 Gasthuislaan 62 vaststelling

2950

2950

28/10/96

2950

04/12/96

ROL96013 Brabantse Turfmarkt 14c vaststelling

5200

4600

20/09/96

4600

29/10/96

ROL96014 Brabantse Turfmarkt 51/53 vaststelling

4585

4585

30/09/96

4585

03/12/96

ROL96015 Molslaan 132 vaststelling

8280

8280

22/11/96

8280

17/12/96

ROL96016 Paradijspoort 32 vaststelling

12650

5960

30/10/96

5960

03/12/96

ROL96017 Oude Langendijk 23 vaststelling

10385

7000

12/11/96

7000

03/12/96

ROL96018 Choorstraat 2 vaststelling

11992

10000

30/12/97

10000

12/05/98

  subtotaal 1996  

113202

89615

 

89725

 
ROL97001 Brabantse Turfmarkt 84-86 vaststelling

1210

750

30/01/97

750

23/04/97

ROL97002 Gasthuislaan 64 vaststelling

3075

2700

02/04/97

2700

06/05/97

ROL97003 Paradijspoort 26-30 toekenning

9716

3776

02/04/97

3776

01/04/99

ROL97004 Voorstraat 14 vaststelling

1579

450

02/04/97

450

22/05/97

ROL97005 Troelstralaan 53 vaststelling

3977

1300

02/05/97

1300

22/05/97

ROL97006 Markt 13 vaststelling

3600

3000

02/05/97

3000

19/09/97

ROL97007 Brabantse Turfmarkt toekenning

1800

1800

02/05/97

1800

22/05/97

ROL97008 Westlandseweg 17 vaststelling

16333

5500

11/07/97

5500

04/12/97

ROL97009 Paradijspoort 36-38 vaststelling

14785

7800

11/09/97

7800

16/03/98

ROL97010 Phoenixstraat 8 vaststelling

19000

10000

17/09/97

10000

04/12/97

ROL97011 Broerhuisstraat 48/50 vaststelling

1876

1750

20/11/97

1750

11/12/98

ROL97012 Gasthuislaan 56 vaststelling

4883

3400

28/11/97

3400

29/10/98

ROL97013 Jacob Gerritstraat 5-7 vaststelling

7214

3400

02/12/97

3400

11/02/98

ROL97014 Gasthuislaan 85-87 vaststelling

7403

3400

02/12/97

3400

08/04/98

ROL97015 Zuiderstraat 34-42 vaststelling

16464

8650

02/12/97

8650

16/06/98

ROL97016 Nieuwe Langendijk 48 vaststelling

4363

2800

16/01/98

2800

17/03/98

ROL97017 Brab.Turfmarkt 69-69a vaststelling

2502

800

05/02/98

800

17/03/98

ROL97018 Hippolytusbuurt 19 vaststelling

3181

1100

05/02/98

1100

17/03/98

ROL97019 Voldersgracht 7 vaststelling

8138

3300

05/02/98

3300

17/03/98

ROL97020 Markt 26 toekenning

13800

10600

19/03/98

11516

14/01/99

ROL97021 Markt 48 vaststelling

15195

11396

05/02/98

11396

14/01/99

ROL97022 Burgwal 2,4,6 toekenning

36955

33000

19/08/98

33000

07/04/99

ROL97023 Markt 41,43 toekenning

27275

20456

28/05/98

ROL97023a Markt 45 toekenning

10264

7698

17/09/98

ROL97024 Jacob Gerritstraat 14 toekenning

13800

10350

05/02/98

ROL97025 Markt 30 vaststelling

31973

23980

26/05/98

23980

21/12/99

ROL97026 Jacob Gerritstraat vaststelling

18912

5200

19/03/98

5200

14/01/99

ROL97027 Kromstraat 25 vaststelling

2680

2200

18/03/98

2200

18/03/98

  subtotaal 1997  

301953

190556

 

191472

 

terug naar boven