30 augustus 2001

Besluitenlijst commissie Cultuur, Kennis en Economie -  26 september 2000

 


naar agenda
26 sept. 2000


naar agenda
24 oktober 2000

 

Voorzitter:

de heren Grashoff, Oosten en Mahler

Secretaris:

de heer Smits

Aanwezig:

de dames Lourens, Heuvelman en Vlekke

de heren Van Leeuwen, Van Tongeren, De Graaff, Bouman, Weertman, Oosterhuis, Reuvers, Hollink en Van den Doel

Afwezig:

de dames Koop, Steffen - Hoogendoorn, Brehm en Galang - van Strien

heren Mooiweer, De Wit, Bot, De Graaf en Meuleman

1.

Opening

Voorzitter Grashoff opent de vergadering.

2.

Mededelingen

De voorzitter meldt dat de bekrachtiging van de overeenkomst tussen de gemeente en VOF Het Kabinet ten onrechte apart ter inzage is gelegd. Deze overeenkomst vergt een raadsbesluit en wordt daarom rechtstreeks doorgeleid aan de raad.

Wethouder Mahler meldt dat commissieleden niet-raadsleden na afloop van de vergadering bij de secretaris het Straatnamenboek van Delft kunnen ophalen.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

De heer Van der Burg wenst het woord te voeren ten aanzien van agendapunt 8 (zondagsopenstelling).

4.

Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken

De heer De Graaff merkt ten aanzien van de ter inzage gelegde subsidie-aanvragen op dat het college naar zijn mening nogal kwistig omgaat met subsidiegelden.

5.

Vaststelling besluitenlijst commissie Cultuur, Kennis en Economie vergadering d.d. 9 mei, 13 en 21 juni 2000

De commissie gaat akkoord met de besluitenlijst van 9 mei 2000.

Naar aanleiding van de besluitenlijst van 13 juni vraagt de heer De Graaff of in de volgende vergadering teruggekomen kan worden op de discussie rondom het meerjarenmarketingplan en de relatie met de VVV. De voorzitter antwoordt dat deze vraag tijdens de rondvraag aan de orde kan komen.

De commissie gaat akkoord met de besluitenlijst van 13 juni 2000.

De commissie gaat akkoord met de besluitenlijst van 21 juni 2000.

6.

Plansystematiek bestemmingsplan binnenstad

In de commissie tekent zich een lichte meerderheid af die een voorkeur heeft voor model 1. De voorzitter meldt dat het college voorstander is van het model 2. Hierop neemt de voorzitter dit punt mee terug voor nader overleg. Dit punt komt ook nog aan de orde in het binnenstadsforum. De commissie is positief over de compensatieregeling.

7.

Plan van aanpak biblioservice op wijkniveau

Diverse fracties hadden opmerkingen ten aanzien van de evaluatie. Wethouder Mahler zegt toe dat, voorafgaand aan de start van de pilot, voor de commissie op schrift wordt gesteld op welke wijze het proces beschreven gaat worden en welke kwantitatieve gegevens daarin gemeten zullen gaan worden.

In de commissie ontstond enige verwarring over de samenstelling van het raadsvoorstel. Verscheidene fracties kunnen zich er niet in vinden dat de verdeling van gelden voor twee EZH-projecten en de specifieke kredietverlening voor de pilot in één raadsvoorstel waren gevat. Wethouder Oosten zegt hierop toe deze twee voorstellen te scheiden voor de behandeling in de raadsvergadering van 28 september.

8.

Voorstel tot uitbreiding van het toeristisch gebied over de hele binnenstad (zondagsopenstelling)

Wethouder Oosten wil graag benadrukken dat het voorstel een uitbreiding van een bestaande regeling is. De zondagsopenstelling ten principale is dus niet aan de orde.

De heer Van der Burg, bestuurslid van de Bewonersvereniging Grachtengebied Zuid, betoogt dat het voorstel een grote invloed heeft op het woon- en leefklimaat in het gebied. Hij verzoekt daarom bespreking van dit punt in het binnenstadsforum. Wethouder Oosten antwoordt dat hij dit verzoek zal overbrengen aan de agendacommissie van het binnenstadsforum.

Een meerderheid van de commissie kon zich vinden in de gebiedsuitbreiding. Een meerderheid van de commissie is voorstander om het voorstel zodanig te wijzigen dat winkels op zondag pas om twaalf uur open mogen gaan, in plaats van tien uur. Wethouder Oosten zegt toe het voorstel op dit punt te wijzigen.

De fracties CDA en RPF/GPV/SGP gaan niet akkoord met het voorstel.

De fracties PvdA, VVD, D66, STIP en GroenLinks gaan akkoord met het voorstel.

9.

Presentatie herinrichting Noordelijk winkelgebied

Het ingenieursbureau geeft een presentatie.

Naar aanleiding van de presentatie en de discussie hierover geeft wethouder Grashoff aan dat hij zal proberen om zo veel mogelijk afvalcontainers ondergronds te krijgen. Andere punten die meegenomen zullen worden in de verdere procedure:

plekken voor kunst in de buitenruimte

uitgangspunten voor gewenste verbetering van het verlichtingsniveau, mede op basis van de genomen proef

definitieve keuze voor het type straatmeubilair uit de gepresenteerde "families"

opnemen van de overgangen van autoluw naar autoluw-plus gebied

9.b

Kredietvoorstel binnenstadsmanagement

De voorzitter neemt dit voorstel terug.

10.

Plakplaatsenbeleid

De fracties VVD en CDA gaan niet akkoord met het voorstel.

De fracties PvdA, Groen Links, D66, STIP, RPF/GPV/SGP gaan akkoord met het voorstel.

11.

Rondvraag

De heer De Graaf vraagt hoe staat met de onderhandelingen met de VVV. Wethouder Oosten antwoordt dat de onderhandelingen met de VVV nog steeds lopen. Er zit schot in, maar het gaat langzaam. Er is nog een verschil van mening ten aanzien van de financiën.

Mevrouw Heuvelman vraagt ten aanzien van het Afrikaans muziekfestival of de organisatie hiervan met de subsidievoorwaarden akkoord is gegaan. Wethouder Oosten meldt dat de organisatie tot op zekere hoogte hieraan tegemoet gekomen is. Alleen ten aanzien van de beveiliging heeft de gemeente zich vooraf garant gesteld. De afstandsverklaringen van de crediteuren waren niet meer relevant aangezien het festival daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. De subsidie-aanvraag wordt pas na de afrekening beoordeeld (is inmiddels gebeurd).

12.

Sluiting

De voorzitter sluit om 00.15 uur de vergadering

terug naar boven