Verdeelvoorstel EZH-project ‘Versterking Delft Kennisstad’.

 

Na de besluitvorming in de gemeenteraad van 30 maart 2000, staan de budgetten vast die voor de verschillende EZH-projecten beschikbaar zijn.

 

Alle ingediende voorstellen (‘deelprojecten’) zijn geclusterd in 39 zogenaamde EZH-projecten. Dit voorstel is een uitwerking van het EZH-project ‘Versterking Delft Kennisstad’ en is in samenspraak met de afzonderlijke indieners van de deelprojecten tot stand gekomen.

 

Het EZH-project ‘Versterking Delft Kennisstad’ is in de meningspeiling op de 28e plaats geëindigd. Aan het project is f. 2 miljoen toegekend en bestaat uit een viertal deelprojecten:

 

1.   De gemeente ontwikkelt met Rotterdam, de TU Delft en de Erasmus Universiteit een centrum voor de ondersteuning van ICT-ondernemers (ICICT);

2.   Met een aanvulling op het fonds voor Delft Kennisstad wordt het mogelijk om kansrijke, vernieuwende ideeën verder uit te werken tot producten die op de markt kunnen worden gebracht. Dit kan dan met Delftse bedrijven (Delftse productontwikkeling);

3.   Verder bestaan er ideeën voor het opzetten van een Stadshal: een plaats waar architecten, industrieel ontwerpers en beeldend kunstenaars kunnen werken, exposeren en kennis kunnen uitwisselen (Stadshal);

4.   Er is meer behoefte aan kleinschalige bedrijvencentra in de wijken, met betaalde ruimte voor met name startende ondernemingen (stimulering startende ondernemingen).

 

In deze notitie worden voorstellen gedaan over de verdeling van de aan het EZH-project ‘Versterking Delft Kennisstad’ toegekende  f. 2 miljoen over de vier deelprojecten.

 

 

1.   ICICT.

 

In aansluiting op het landelijke Twinning-initiatief  hebben Delft en Rotterdam gezamenlijk een concept ontwikkeld voor een Internationaal Centrum voor Informatie en Communicatie Technologie (ICICT), waarvan Twinning een onderdeel vormt. In de vorige kabinetsperiode heeft de toenmalige minister van Economische Zaken Twinning opgezet met twee hoofddoelen:

a.   het versterken van de internationale kracht van de Nederlandse ICT-sector;

b.   het stimuleren dat de particuliere investeerders zich actiever opstellen waar het gaat om investeringen in de bedrijven van de ‘nieuwe economie’.

 

De Delftse variant sluit aan op het landelijk Twinning-concept, maar heeft een aantal extra componenten.

 

Het voorstel is om in te stemmen met het door Delft en Rotterdam ontwikkelde concept voor de oprichting van het ICICT en de zaken die daaraan gekoppeld zijn, is behandeld in de commissie CKE van 9 mei jl. In dat voorstel is ook een financieringsvoorstel van het Delftse deel (f. 3,122 miljoen) gedaan. In dat voorstel werd uitgegaan van 1 miljoen en werd vooruitgelopen op de besluitvorming omtrent dit verdelingsvoorstel. Inmiddels is duidelijk dat het beschikbare bedrag f. 0,85 miljoen is.

 

 

 

 

 

2.   Delftse productontwikkeling.

 

In samenspraak met de indiener (Syntens) van de 4 voorstellen op basis waarvan dit EZH-deelproject is ontstaan, wordt voorgesteld om een bedrag van f. 0,3 miljoen toe te kennen aan een project dat erop is gericht om een productontwikkelingsfonds te realiseren. Dit ‘revolving fund’ is bedoeld om kansrijke ideeën van productontwerpers op te werken naar de fase van het prototype (of in ieder geval een product dat rijp is om op de markt gebracht te worden). Hiervoor benodigde kennis, ervaring en relaties blijken veelal te ontbreken bij de voor een belangrijk deel technisch geschoolde industrieel ontwerpers. Met name als het gaat om net afgestudeerden die zelf een bedrijf zijn begonnen. Hierdoor belanden goede ideeën in een la.

 

Uit het fonds kunnen de begeleidingskosten betaald worden voor dat opwerken. Belangrijk onderdeel van het idee is de samenstelling van een commissie die moet beoordelen welk idee wel en welke niet kansrijk is en dus geschikt is om ondersteund te worden vanuit het productontwikkelingsfonds. Verder zullen in ieder geval de provincie Zuid-Holland en het Ministerie van Economische Zaken gevraagd worden om een financiële bijdrage te leveren aan het fonds.

 

Het idee is erop gericht om een revolving fund op te richten. Er moeten dus afspraken worden vastgelegd met de productontwikkelaar (de ideehebber) en de andere betrokkenen bij het in de markt zetten van het product, om een gedeelte van de opbrengst terug te laten keren in het fonds. Het fonds kan hierdoor een interessante bron van inkomsten vormen. Inkomsten die weer ruimte bieden voor nieuwe producten.

 

De afspraak is dat Delft Kennisstad in samenwerking met een medewerker van Syntens het plan verder zal uitwerken in de maanden mei en juni van dit jaar.

 

De keuze voor het voorstel tot oprichting van een productontwikkelingsfonds als hiervoor beschreven, vindt draagvlak bij de indiener van de 4 voorstellen die betrekking hebben op het EZH-deelproject  ‘Delftse productontwikkeling’.

 

 

3.   Stadshal.

 

Het idee om te komen tot een Stadshal in Delft heeft in de afgelopen jaren nu en dan de kop opgestoken. Meestal is het punt informeel aan de orde geweest. Op 24 februari van dit jaar echter, heeft de raad ingestemd met het Delft Kennisstad actieplan 2000, waarin o.a. de taak is opgenomen om dit jaar een voorstel voor te bereiden over een Stadshal, op basis waarvan formele besluitvorming kan plaatsvinden (cie. CKE van 8 februari). Dat voorstel over de beoogde doelstellingen en over de onder te brengen functies en disciplines in een Stadshal in Delft wordt op 13 juni voorgelegd aan de cie. CKE, dezelfde vergadering waarin dit EZH-verdeelvoorstel wordt besproken. Het wordt het college van burgemeester en wethouders op 30 mei voorgelegd.

 

Voorgesteld wordt om f. 0,85 miljoen te reserveren voor de eventuele ontwikkeling van een Stadshal in Delft.

 

 

 

 

 

 

4.   Stimulering startende ondernemingen.

 

Het voorstel van de Stichting Kleinschalige Bedrijven (SKB) is gericht op:

a.   de ontwikkeling van bedrijvencentra in de wijken;

b.   de oprichting van een duurzaam investeringsfonds gericht op participatie in projecten en ondernemingen met een duurzaam karakter;

c.   de bouw van ateliers in de vorm van kassen op platte daken.

 

In overleg met de Stichting Kleinschalige bedrijven, wordt voorgesteld om geen gedeelte van de aan het EZH-project ‘Versterking Delft Kennisstad’ toegekende bedrag van f. 2 miljoen, rechtstreeks toe te kennen aan (een van de) bovenstaande ingediende deelprojecten. De reden hiervoor is dat de drie onderdelen alle raakvlakken hebben met andere EZH-(deel)projecten waarvan wordt voorgesteld om wel geld aan toe te kennen, of dat er al een vergelijkbaar initiatief voorhanden is.  Zo zal onderdeel a. een punt van afweging vormen in het EZH-project ‘Investeren in de wijken’ en meegenomen worden in het eerdergenoemde voorstel over de Stadshal, b. heeft nauwe raakvlakken met het bestaande  Milieutechnologiefonds dat valt onder de verantwoordelijkheid van de portefeuillehouder duurzaamheid en c. wordt eveneens voor een gedeelte meegenomen in het voorstel over de Stadshal.

 

 

Voorstel.

 

Voorgesteld wordt om in te stemmen met de volgende verdeling van de aan het EZH-project ‘Versterking Delft Kennisstad’ toegekende bedrag van f. 2 miljoen:

 

1.   ICICT                                           0,85 miljoen

2.   Delftse productontwikkeling           0,30 miljoen

3.   Stadshal                                      0,85 miljoen (reserveren)

                                                                        --------------------------------

Totaal:                                                             2,0 miljoen