Geacht bestuur,

 

Mede naar aanleiding van het door u aan ons gezonden jaarverslag 1999, maar ook als definitieve standpuntbepaling na de intensieve ambtelijke en bestuurlijke contacten tussen uw bestuur en de gemeente Delft delen wij u het volgende mee.

Bovendien geven wij in deze brief antwoord op uw brief van 28 november 2000.

 

Wij hebben kennisgenomen van uw financiële situatie, zoals die eind 1999 was. Die komt ons bepaald niet gunstig over. Bovendien geeft het ontbreken van een positieve accountantsverklaring ons niet het vertrouwen dat noodzakelijk is om een Delftse instelling die om gemeentelijke steun vraagt, die steun ook te geven. Juridisch is het ook in strijd met de Subsidieverordening. Deze belemmering is ook van toepassing op het doorbetalen van de door het rijk in het gemeentefonds gestorte compensatie voor de gefiscaliseerde lokale omroepbijdragen. Wel zullen wij de aan u doorbetaalde bijdrage van Casema voor InfoThuis voor het jaar 2001 handhaven. Dit betreft namelijk geen subsidie.

 

Wij zullen de compensatiegelden niet aan u doorbetalen op basis van de huidige jaarcijfers, en op basis van het huidige functioneren van de omroep. Naar onze mening zult u de organisatorische en financiële huishouding van uw stichting zodanig moeten wijzigen, dat er sprake zal zijn van een gezonde onderneming. Daarbij lijkt het ons vereist uw financiële huishouding zodanig te reorganiseren dat alsnog een positieve accountantsverklaring wordt verkregen. De door u in het kader van de EZH-aanvraag ingediende plannen, en ook de na deze periode bijgestelde plannen, geven ons eveneens geen aanleiding de compensatiegelden te storten.

 

Pas wanneer eventuele nieuwe plannen door ons getoetst kunnen worden, kunnen wij u toezeggen dat, wanneer op basis van deze nieuwe plannen de lokale omroep inhoudelijk, organisatorisch en financieel weer gezond wordt gemaakt, ons college de intentie heeft genoemde compensatiegelden hiervoor alsnog in te zetten. Over meer middelen dan de door het rijk hiervoor in het gemeentefonds te storten bedragen doen wij thans geen enkele uitspraak.

 

Ook het werkelijk ter beschikking stellen van de compensatiegelden zal pas gebeuren, wanneer de gemeenteraad hiervoor in meerderheid zijn steun geeft. Dit zal zeker niet meer in 2000 het geval kunnen zijn.

 

In uw brief van 28 november 2000 vraagt u aan welke exacte voorwaarden een nieuw door u in te dienen plan moeten voldoen.

De gemeente heeft geen voorgeschreven voorwaarden. Uw organisatie dient echter te voldoen aan de Mediawet, en zoals hierboven beschreven een gezonde financiële huishouding te hebben. Verder zou u in een nieuw plan aandacht kunnen aan de volgende punten: publieke functie voor Delft, relatie met uw produktiebedrijf, reclame en acquisitie, sponsoring, vrijwilligers, format en de relatie met de gemeente als klant[1].

Wij dringen er bij u op aan vooral realistisch te beschrijven hoe u denkt de lokale omroep van Delft een doorstart te kunnen laten maken.

 

Wij zenden deze brief ook ter kennisname aan de voorzitter van uw beleidsbepalend orgaan, de heer F. Muilman en aan de leden van de raadscommissie Cultuur, Kennis en Economie.

 

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

                                 , burgemeester.

 

 

 

                                 , secretaris.

 

 



[1] Ons vakteam Communicatie beschikt niet over de ruime middelen om “inkoop” te kunnen doen, zoals u die in uw oude plannen had opgenomen. Wij adviseren u derhalve voor deze activiteiten realistisch te plannen en te begroten. Het lijkt ons noodzakelijk, wanneer u mogelijke suggesties in uw nieuwe plannen hierover opneemt, deze tevoren met het betreffende vakteamhoofd, mevrouw C de Vree, hebt getoetst.