Uitwerking van de startnotitie Stedelijke Evenementen in Delft | ||
1. Inleiding In september 1999 heeft de commissie CKE haar fiat gegeven om de startnotitie Stedelijke Evenementen Delft verder uit te werken. Met deze nota werd beoogd een duidelijk cultureel evenementenbeleid neer te zetten voor zowel de gemeente als de burger. Dit wordt bereikt door het voeren van een eenduidig beleid, het creëren van een aanspreekpunt en het creëren van een evenementenfonds. Doel van het beleid: Door evenementen Delft een levendige en een aantrekkelijke uitstraling te geven voor Delftenaren, het bedrijfsleven en toeristen. De commissie is akkoord gegaan met:
Verdere uitwerking van:
De startnotitie beschreef het gewenste beleid in hoofdlijnen, in deze notitie zijn deze hoofdlijnen uitgewerkt en uitgediept.
2. uitwerking B- evenementen Een van de vervolgstappen is het selecteren van een aantal evenementen dat het predikaat B kan krijgen. De letter B heeft vooralsnog geen andere betekenis dan dat het onderscheid aanbrengt met de zogenaamde A- evenementen. B zou echter voor Bovenlokaal" kunnen staan. Het gaat hierbij immers om de keuze van evenementen die in aanmerking komen om de stad Delft te voorzien van een nationale en regionale uitstraling. Voor de keuze van de B-evenementen gelden
de volgende criteria:
Aan B - evenementen wordt jaarlijks gevraagd de volgende zaken aan de gemeente voor te leggen:
Welke evenementen komen in aanmerking voor een B- status? Voor Delft zijn er voldoende evenementen die in potentie in aanmerking kunnen komen binnen nu en een bepaalde termijn om het levendige gezicht van Delft mee helpen te bepalen. In het jaar 2000 zal nog een keus moeten worden gemaakt welk(e) evenement(en) in aanmerking komen voor de status van B-evenement. Hiervoor zal in de maand januari een bekendmaking in de Delftse bladen worden gezet. Aan organisaties van bestaande Delftse evenementen, die denken in aanmerking te kunnen komen voor de B-status zal gevraagd worden zich aan te melden. Het college van burgemeester en wethouders zal zo spoedig mogelijk (aan de hand van criteria) een selectie maken en zo mogelijk een raadsvoorstel voor de raad van februari 2000 voorbereiden. Voor 2000 worden in ieder geval twee evenementen geselecteerd. In principe kan daarna met deze twee geselecteerde evenementen een overeenkomst voor 4 jaar worden afgesloten. In de loop van 2000 zal een verdere selectie worden gedaan voor nog één evenement. Ook deze selectieronde gaat aan de hand van een openbare inschrijving. 3. Profielschets evenementencommissie Voor de A-evenementen zal een evenementencommissie worden ingesteld. Zie hiervoor de Uitvoeringsregeling Activiteitensubsidie stedelijke Evenementen artikel 1.4 de leden 1 tot en met 3. Bij het werven van leden van de evenementencommissie worden de volgende criteria gehanteerd:
De commissie als geheel dient de volgende kwaliteiten in huis te hebben:
De voorzitter van de commissie wordt benoemd door de Raad De overige leden van de commissie worden benoemd door het College. Zij worden voor de duur van 3 jaar benoemd. Het is overigens mogelijk voor de leden om herbenoemd te worden. De commissie zal bestaan uit drie tot vijf leden. Honorering De honorering van de commissieleden wordt volgens bestaande gemeentelijke regeling gedaan. Werving De werving van leden gebeurt op twee wijzen:
Externe oriëntatie staat bij de gemeente centraal, zo ook bij de uitvoering van het gemeentelijke evenementenbeleid. Een extra serviceverlening naar de burgers en naar evenementenorganisaties is de instelling van een zogeheten aanspreekpunt evenementen. Het aanspreekpunt is er voor de subsidie-aanvragers, die informatie willen over hoe de spelregels zijn voor A- en B-evenementen, Ook zal de coördinatie van de evenementenkalender worden ondergebracht bij dit steunpunt. Taken Vanuit het gemeentelijk belang -de externe oriëntatie- is het aanspreekpunt een duidelijk herkenbare ondersteuning doordat :
Deze functie zal door een ambtenaar worden vervuld. Hiervoor is ruimte gemaakt in het bestaande takenpakket. Vanuit het evenementenfonds zal wel een jaarlijks (door het college vast te stellen bedrag) voor overhead worden betaald. Voor het opstarten van het aanspreekpunt zullen extra kosten moeten worden gemaakt: voor voorlichtingsmateriaal, software ter ondersteuning voor de aanvraagbehandeling, computerapparatuur, porto- en telefoonkostenkosten. Aanwezig dienen te zijn stadsplattegronden c.q. detailkaarten en evenemententerreinen. Ook zal nu en dan extra hulp moeten worden ingehuurd (uitzendbureau) voor hulp in piektijden. Een schatting van deze kantoorkosten ligt tussen 20.000,- en 30.000,-. Kantoorkosten worden gedekt uit de overhead uit het evenementenfonds.
5. Promotie van evenementen In een aantrekkelijke, levendige binnenstad horen evenementen te worden gehouden die door grote aantallen mensen bezocht worden. Om dit te bereiken moeten enerzijds aantrekkelijke evenementen georganiseerd worden. Anderzijds moeten die door een goede promotie worden ondersteund. Een promotie die de juiste doelgroep op het juiste moment op de juiste plek aanspreekt. De gemeente Delft maakt (vanaf 2000) een onderscheid tussen twee categorieën stedelijke evenementen:
Hieronder zal voor beide categorieën evenementen worden uiteengezet op welke wijze de gemeente wil omgaan met en welke eisen zij wil stellen aan de promotie van evenementen Met enkele evenementen met een uitstraling op landelijke niveau wordt een meerjaren contract afgesloten, zodat de continuïteit verzekerd zal zijn. Een belangrijk effect van zo´n meerjarencontract is de mogelijkheid om een sterke, herkenbare promotie op te zetten. De gemeente geeft subsidie. De gemeente stimuleert gezamenlijke
promotie: Wanneer de organisaties van de B- evenementen gezamenlijk hun
product gaan promoten kunnen de betreffende evenementen door de bundeling
van de promotiegelden op veel meer plaatsen (bijv. stations) en in
landelijke media met een groot bereik (tv, weekbladen) onder de aandacht
worden gebracht. Hiervoor is noodzakelijk dat de grote evenementen
erkennen dat gezamenlijke promotie belangrijk is en een duidelijke
meerwaarde heeft. Zij moeten op zoek gaan naar mogelijkheden voor
gezamenlijke promotie. Ze zullen een antwoord moeten vinden op de vraag
wat hen bindt. De gemeente organiseert zoals eerder gezegd het gezamenlijk overleg en stelt haar kennis en haar netwerken ter beschikking, bijvoorbeeld voor het bereiken van landelijke media. Er kan ook over worden nagedacht de Abris (de gemeente mag op de achterkant bij bushaltes gratis posters hangen) en billboards (de gemeente mag 6 maal per jaar gebruik maken van deze borden) in de zomermaanden standaard te reserveren voor de B-evenementen. De gemeente stelt de volgende voorwaarden: Reservering budget voor promotie: Een bepaald gedeelte van het totale budget moet worden gereserveerd voor promotie. De hoogte van dit bedrag dient vastgelegd te worden in de intentieverklaring. Eisen aan herkenbaarheid. Promotie gaat om herkenning en herkenbaarheid. Promotie bestaat voor een groot deel uit het verspreiden en ophangen van posters. Deze posters vormen het gezicht van een evenement. Bij categorie B- evenementen kunnen eisen worden gesteld aan de herkenbaarheid van de poster. Om de kracht van een gezamenlijke promotie te versterken en ter wille van de herkenbaarheid, moeten de categorie B evenementen in hun gezamenlijk overleg afspraken zien te maken over de vormgeving (kleur, soort afbeeldingen) van hun promotiemateriaal. In elk geval dient het logo " Maak Kennis in Delft" duidelijk zichtbaar op de posters te staan. Bij deze evenementen zal de gemeente een minder actieve rol op zich nemen voor gezamenlijke promotie. Wanneer echter blijkt dat deze evenementen ook behoefte hebben aan gezamenlijke actie dan kan de gemeente daar wel gehoor aangeven. Wat doet de gemeente ? Zij geeft subsidie Het aanspreekpunt zal ervoor zorgen dat alle evenementen voor zover in planning mogelijk op de evenementenkalender komen te staan. Deze evenementenkalender zal bovendien op internet worden geplaatst (de uitvoering kan eventueel uitbesteed worden aan externen). Welke eisen stelt de gemeente? Ook aan deze evenementen organisaties zal gevraagd worden in hun begroting een budget op te nemen voor promotie. Ook zullen eisen aan de opmaak van de posters worden gesteld. Herkenbaarheid is een belangrijk element van promotie. Daarom zal aan de A-evenementen gevraagd worden dezelfde opmaak voor de posters te gebruiken en met daarop natuurlijk duidelijk het logo "Maak Kennis in Delft". 6. Financiën De reserve evenementen (het Evenementenfonds) wordt jaarlijks gevoed door een bedrag vanuit de gemeentebegroting. Vanuit de begroting cultuur worden de subsidiebedragen voor Delftse culturele en recreatieve evenementen hieraan toegevoegd. Op termijn zal het mogelijk zijn dat sponsors bereid kunnen worden gevonden deze reserve met middelen aan te vullen (publiek-private samenwerking) Volgens de voorgestelde uitvoeringsregeling zal voor de A- en de B-evenementen jaarlijks een subsidieplafond worden ingesteld. Hierdoor kan jaarlijks de totale reserve worden ingedeeld in:
|
||
![]() |
![]() |