Raadsvoorstel stuk 219 (S99008931) | ||
Stuk 210 I Dienst stadsontwikkeling S99008931 Delft, 11 januari 2000. Onderwerp: Verordening Projectmatige stimuleringsregeling verbetering panden Aan de gemeenteraad.
Geachte dames en heren, In de raadsvergadering van 17 december 1998 heeft u er bij de behandeling van de MRSV 1999-2003 mee ingestemd om de regeling voor particuliere woningverbetering per 1 januari 2000 ingrijpend te wijzigen. Subsidiegelden worden dan projectmatig ingezet en de aanpak richt zich op het opknappen van gevels en daken. Een eenvoudige subsidieregeling en een voortvarende aanpak moeten leiden tot een kwaliteitsverbetering in betrekkelijk korte tijd (twee jaar per project).
Eenvoudige subsidieregeling De subsidieregeling bevordert het opknappen van voorgevels van panden (in sommige gevallen achtergevels of zijgevels) in daartoe aangewezen projecten. Dit kunnen straten in de binnenstad zijn, maar ook herstructureringsgebieden. Voor een integrale kwaliteitsverbetering moeten in ieder geval ook de bij de voorgevel behorende goten en daken worden aangepakt. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de subsidiemethode uit de klussenregeling (subsidieregeling woningverbetering door eigenaar/bewoners). Per m1 of m2 meter geldt een vast subsidiebedrag dat gekoppeld is aan een maximum. De projectmatige stimuleringsregeling voor het verbeteren van panden (PSV) is, evenals de subsidieregeling voor het vervangen van rolluiken, eenvoudig van opzet. De PSV is de juridische basis voor de subsidietoekenning. Indien dat de kwaliteitsverbetering van de stad ten goede komt, kunnen burgemeester en wethouders gemotiveerd van de regeling afwijken. Het goed onderhouden van een pand is de verantwoordelijkheid van de eigenaar of degene die hiermee juridisch gelijkgesteld kan worden. De gemeente heeft echter belang bij een goede uitstraling van de stad. Vandaar dat zij met deze stimuleringsregeling wil bijdragen aan kwaliteitsverbetering.
Toepassing subsidieregeling De gemeenteraad bepaalt voor welke projecten (straten of gebieden) de stimulerings-regeling geldt en in welke jaren. Gezien de inspanning die het kost om een project tot uitvoering te krijgen, zijn de subsidiegelden twee jaar beschikbaar. De doorlooptijd van de werkzaamheden wordt zo kort mogelijk gehouden om ontsierende steigers in het straatbeeld tot een minimum te beperken. Welke kosten in aanmerking
komen voor subsidie wordt tevoren, per project, door burgemeester en
wethouders vastgesteld. Zelfwerkzaamheid wordt in beperkte mate
toegestaan. Welke panden Alle panden in een aangewezen project die een opknapbeurt nodig hebben, kunnen voor subsidie in aanmerking komen. Of dat nu bedrijfspanden zijn, huurwoningen of eigen woningen. Daarbij gaat het alleen om subsidie voor de gevelaanpak, de daken en de goten. Voor een intensieve opknapbeurt kunnen bedrijfspanden gesubsidieerd worden vanuit de regeling Steun Bedrijven Stadsvernieuwing (SBS). Voor gemeentelijke monumenten is er een gemeentelijke subsidieregeling (hoofdstuk 3 van de Subsidieverordening Stadsvernieuwing). Gelijktijdig gebruik maken van verschillende subsidieregelingen is toegestaan, mits voor eenzelfde onderdeel geen overlap van subsidies plaatsvindt!
Subsidie Per project wordt op basis
van een plan van aanpak tevoren vastgesteld welke kosten voor subsidie in
aanmerking komen. Voor het opknappen van de zichtgevel (de gevel die
voor het pand zichtbepalend is vanaf de openbare weg) bedraagt het
subsidiepercentage 30% van de kosten. Voor het vervangen van goten geldt
een vast subsidiebedrag van 50,--
De vaste subsidiebedragen voor goten en dakbedekking zijn gekoppeld aan een maximum. De subsidies gelden per project en in een daarvoor vastgestelde maximale periode van twee jaar. Er is een beperkte mogelijkheid voor het college om panden in straten die voor latere jaren zijn aangewezen naar voren te halen. Om voortijdige uitputting van het subsidiebudget te voorkomen, kan dit slechts met één jaar.
Actief aanschrijvingsbeleid Is een project eenmaal afgesloten, dan is achteraf geen subsidie meer mogelijk. Daar waar dat noodzakelijk is, zal ons college actief tot aanschrijving op grond van de Woningwet overgaan (ernstige ontsiering en/of eventueel veiligheidsrisico).
Reclame Op de gevels in de binnenstad is vaak reclame aangebracht. Per 1 januari 2000 geldt een nieuwe regeling voor alle reclame. De voorwaarden daaruit zijn ook bij de projectmatige stimuleringsregeling van toepassing.
Aan te wijzen projecten De kwaliteit van de
binnenstad wordt straat voor straat verbeterd. Als eerste zijn de straten
in het noordelijk winkelgebied aan de beurt. Dit zijn in willekeurige
volgorde: Nieuwstraat, Hippolytusbuurt, Wijnhaven, Choorstraat, Boterbrug,
Voldersgracht, Vrouw Juttenland, De resultaten van de workshops die de gemeente organiseert, zijn leidend voor de volgorde van opknappen van de straten. De straten moeten binnen twee jaar gerekend na datum van aanwijzing zijn opgeknapt.
Subsidiebudget Tot en met 2003 is in de MRSV jaarlijks 150.000,-- gereserveerd voor de projectmatige verbetering van panden. Omdat de looptijd van een project twee jaar is, is daarvoor ¦ 300.000,-- (2x ¦ 150.000,--) aan subsidiegeld beschikbaar. Voor bedrijvensubsidie is in de MRSV jaarlijks ¦ 450.000,-- gereserveerd. Van beide regelingen wordt bij de projectmatige verbetering van panden gebruik gemaakt. De budgetten tezamen zijn voldoende voor de projectmatige verbetering van de stad. Uit praktische overwegingen is het wenselijk beide regelingen samen te voegen. Dit wordt nader onderzocht en zal dan met de opstelling van de nieuwe MRSV in 2000 worden voorgelegd en verwerkt.
Projectmatige stimuleringsregeling verbetering panden (PSV) per 1 januari 2000 De projectmatige stimuleringsregeling verbetering panden komt in de plaats van de subsidieregeling Woningverbetering door eigenaar/bewoners, het huidige hoofdstuk 2 van de Subsidieverordening Stadsvernieuwing.
Voorstel Onder voorbehoud van gunstig advies van de commissie Leefbaarheid stellen wij u voor:
Hoogachtend, Burgemeester en wethouders van Delft, H.M.C.M. van Oorschot ,burgemeester.
N. Roos ,secretaris.
Stuk 210 II Dienst stadsontwikkeling S99008931
De raad van de gemeente Delft; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 januari 2000; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;
b e s l u i t : vast te stellen de subsidieverordening Projectmatige stimuleringsregeling verbetering panden,
artikel 1 In deze verordening wordt verstaan onder:
artikel 2 Jaarlijks stelt de gemeenteraad een subsidieplafond vast en wijst de projecten (straten of gebieden) aan die voor subsidie in aanmerking komen. Tegelijk stelt de gemeenteraad de periode van geldigheid hiervan vast. artikel 3 Voor de aangewezen projecten vinden workshops plaats. Deze zijn leidend voor de volgorde van aanpak van de straten.
artikel 4 Burgemeester en wethouders beslissen op aanvragen om subsidie op grond van deze verordening. Zij gaan hierbij uit van de volgorde van binnenkomst. Burgemeester en wethouders kunnen besluiten voor een pand in een aangewezen project met voorrang subsidie toe te kennen om dit pand eerder op te knappen. Om te voorkomen dat het
beschikbare budget vroegtijdig uitgeput raakt, kan het
Burgemeester en wethouders kunnen subsidie toekennen voor het herstellen van de zichtgevel van een pand, de daarbij behorende dakgoot en/of het vervangen van de dakbedekking in een daartoe aangewezen project. De subsidie voor dakbedekking wordt alleen toegekend als de dakbedekking in combinatie met de zichtgevel wordt verbeterd. artikel 6 Burgemeester en wethouders stellen per project vast, welke kosten voor subsidie in aanmerking komen, waaronder de geraamde en door burgemeester en wethouders goedgekeurde bedragen van:
artikel 7 Burgemeester en wethouders staan in beperkte mate zelfwerkzaamheid toe.
artikel 8 Subsidieaanvragen moeten worden ingediend op een daartoe door burgemeester en wethouders vastgesteld formulier. Bij de aanvraag moet worden ingediend:
Indien de aanvraag niet aan bovengenoemde eisen voldoet, stellen burgemeester en wethouders de aanvrager in de gelegenheid om binnen twee weken de aanvraag te herstellen en/of aan te vullen. Burgemeester en wethouders beslissen omtrent een aanvraag als bedoeld in lid 1 binnen 8 weken na de dag waarop de aanvraag is ontvangen of is hersteld of is aangevuld, echter niet eerder dan nadat is beslist op:
artikel 9 Aan het toekennen van subsidie kunnen voorwaarden worden verbonden.
artikel 10 De gevraagde subsidie kan worden geweigerd, indien:
artikel 11 De gevraagde subsidie wordt geweigerd, indien:
artikel 12 Indien voor panden op grond van deze verordening of op grond van enige andere regeling subsidie is verleend voor het herstel van de zichtgevel, de goten en/of het dak, kennen burgemeester en wethouders geen subsidie meer toe voor deze onderdelen, ook niet op grond van andere regelingen.
artikel 13 De subsidie, zoals bedoeld in artikel 2, bedraagt:
artikel 14 Vaststelling en uitbetaling van de toegekende subsidie vindt slechts plaats, indien:
artikel 15 Burgemeester en wethouders stellen de subsidie lager vast, indien de daadwerkelijk gemaakte kosten lager zijn dan het toegekende subsidiebedrag. Burgemeester en wethouders weigeren vaststelling en uitbetaling van de subsidie, indien niet is voldaan aan de voorwaarden die aan de subsidietoekenning zijn verbonden. artikel 16 In bijzondere gevallen en met inachtneming van het doel van deze verordening, kunnen burgemeester en wethouders gemotiveerd afwijken van deze verordening.
artikel 17 Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2000.
artikel 18 Deze verordening kan worden aangehaald als "Verordening projectmatige stimuleringsregeling verbetering panden".
Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 27 januari 2000.
,burgemeester.
,secretaris. |
||
![]() |
![]() |