29 juni 2001

Besluitenlijst commissie Cultuur, Kennis en Economie d.d. 26 juni 2001

 


naar agenda


naar agenda

 

Voorzitter

Dhr. van Doeveren

Wethouders

Heren Grashoff (t/m punt 8), Oosten en Mahler

Secretaris

Mw. van Roemburg

Aanwezig

De dames Heuvelman, Steffen-Hoogendoorn en Koop.

De heren Hollink, den Boef, Bot, de Graaf, Reuvers, Mooiweer, van den Doel, Meuleman, Kroon, de Wit, A. van Leeuwen, W. van Leeuwen

1.

Opening

De voorzitter opent de vergadering.

2.

Mededelingen

De voorzitter meld een wijziging van het besluitvormingsformulier bij agendapunt 11. Spreiding is veranderd in sturing.

Mw. Lourens heeft bericht van verhindering doorgegeven.

De heer van Leeuwen (CDA) dient een plan in over de realisatie van een Johannes Vermeerhuis op de plaats van de Vermeerschool.

3.

Vaststelling besluitenlijst commissie Cultuur, Kennis en Economie d.d. 29 mei 2001

De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld.

4.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

Bij agendapunt 8 dhr. De Jong namens de VKB en mw. Rijnders namens de huurders.

Bij agendapunt 9 dhr. Wisse.

5.

Vaststelling besluitagenda

De besluitagenda wordt vastgesteld.

6.

Vaststelling bespreekagenda

De bespreekagenda wordt vastgesteld. De VVD vraagt een besloten gedeelte bij agendapunt 9.

 

7.

Rollenscheiding gemeentelijk onroerend goed (01/012331)

Het College zal bij de behandeling van de Zomernota met een dekkingsvoorstel komen. De raad kan op dat moment de afweging maken die zij wenselijk acht voor realisatie van voorgesteld beleid.

De commissie gaat akkoord met het voorstel.

8.

Atelierbeleid (01/008357)

Dhr. De Jong pleit voor een gemeentelijk kunstbeleid dat rekening houdt met de kwetsbare financiële positie van kunstenaars. Met name de tien jaars termijn voor subsidiering is voor de kunstenaars onacceptabel. Graag zien zij een Stichting welke het beheer over de atelier heeft.

Mw. Rijnders pleit voor een voorwaardenscheppend cultuurbeleid waarbij ateliers een betaalbare huur dienen te hebben. Voorliggend voorstel behelst dit, volgens de huurders van de ateliers, niet.

Het College zal bij de behandeling van de Zomernota met een dekkingsvoorstel komen. De raad kan op dat moment de afweging maken die zij wenselijk acht voor realisatie van voorgesteld beleid.

In het voorstel staat verwoord dat indien een stichting een goedkopere oplossing voor de huurders kan bieden deze ruimte geboden wordt. De commissie legt nadruk op deze mogelijkheid. De uitkomst van onderhandelingen tussen de Stichting Kleinschalige Bedrijvigheid en wethouder Grashoff zal aan de commissie worden voorgelegd in september.

Voor de toetsing ten behoeve van het recht op subsidie en de uitvoering van de subsidieregeling spreekt de commissie uit dat zij bij voorkeur aanhaakt bij bestaande organisaties (Kunstgebouw of VVK). Bij evt. financiële consequenties of negatief resultaat zegt wethouder Mahler toe de commissie te consulteren.

Tevens zegt wethouder Mahler toe het woord kwaliteit uit de toetsingscriteria te halen. Dit criterium is geïntegreerd in het criterium van professionaliteit.

Wethouder Mahler zegt toe dat indien de Stadshal geen doorgang heeft actief gezocht zal worden naar andere atelierruimte. Tevens zal het atelierbeleid na 4 jaar geëvalueerd worden.

De meerderheid van de commissie gaat akkoord met het voorstel.

Leefbaar Delft is tegen het voorstel.

GroenLinks en het CDA nemen het voorstel mee terug naar de fractie. Daarbij moet worden aangetekend dat GroenLinks tegen de tien jaars subsidietermijn is.

ChristenUnie/SGP is tegen punt 4 (huurprijsdifferentiatie), voor het overige akkoord.

De fracties van VVD, PvdA, D66 en Stip zijn akkoord met het voorstel na gedane toezeggingen en een gewijzigd advies op punten 3 en 4. De PvdA zal zich niet verzetten tegen een eventuele verlenging van de subsidietermijn.

9.

Stadshal (01/015292)

Dhr. Wisse spreekt in dat een Stadshal staat of valt met een goede programmering. In voorliggend voorstel is slechts een lege huls geboden. Zijns inziens had eerst de inhoud rond moeten zijn alvorens tot de huur van het gebouw te besluiten.

 

Wethouder Oosten geeft aan dat de onderhandelingen met DSMGist nog steeds gaande zijn. De commissie spreekt haar voorkeur uit voor koop. Wethouder Mahler zegt toe in het najaar te komen met de uitwerking van de programmering.

Leefbaar Delft, Stadsbelangen en de VVD nemen het voorstel mee terug naar de fractie.

PvdA, GroenLinks, D66, Stip, Christenunie/SGP en het CDA gaan akkoord.

10.

De Delftse economie in beeld (01/015289)

De suggestie wordt gedaan aan de monitor toe te voegen: een vestiging- en vertreklijst voor bedrijven alsmede het duidelijker weergeven van de trends.

De commissie gaat akkoord met het voorstel.

11.

Evenementenbeleid 2000-2001, Evaluatie Uitvoeringsregeling (01/014536)

Wethouder Mahler zegt toe dat volgend jaar geëvalueerd zal worden of de nieuw toegevoegde criteria goed werken, vervolgens zal eens in de 4 jaar een evaluatie van het beleid plaatsvinden.

De commissie gaat akkoord met het voorstel.

12.

Rondvraag

Mw. Steffen vraagt naar de afrekening van Cultuur Dichterbij van het jaar 2000. Deze zal wethouder Mahler doen toekomen zodra de afrekening klaar is. Tevens was voor het jaar 2001 een bedrag gereserveerd waarbij mw. Steffen de vraag heeft waar dat naar toe is gegaan. De wethouder antwoordt dat deze gelden naar de activiteiten zijn gegaan die in andere jaren zouden zijn georganiseerd door de Stichting CD.

13.

Sluiting

23.50

terug naar boven