Vragen fracties en beantwoording ervan inzake bestem­mingsplan Zuidpoort, naar aanleiding van behandeling in de raadscommissie Duurzaamheid op 26 juni jl.

 

Straat tussen bioscoop en theater 1

Aanbouw Hoogovenspand. 2

   Cultuurplein. 2

Paviljoen. 2

Theater 3

Woonboten Zuidergracht 3

Dienstwoningen / veld 10. 4

Veld 9. 4

Specifiek bestemmingsplantechnisch. 4

Overig/algemeen. 5

 Maat en schaal van het ontwerp

(Gecategoriseerd naar onderwerp)

·         Enkele fracties vragen zich af of de maat en schaal van het plan wel bij Delft passen. Is dit niet te massaal?

De discussie over maat en schaal zijn reeds uitvoerig aan de orde geweest bij de eerdere besluitvorming over het schetsplan plus en over het voorlopig ontwerp. Bij het voorlopig ontwerp zijn bouwhoogten en rooilijnen al vrij vergaand vastgelegd bij raadsbesluit. Het bestemmingsplan is, marginale verschillen daargelaten, in deze volgend aan de eerder genomen besluiten.

·         Is vanaf de Sebastiaansbrug de binnenstad nog wel te zien?

Het Zuidpoortgebied maakt straks onderdeel uit van de binnenstad en zal het zicht vanaf de zuidkant in grote mate bepalen. Dit zicht wordt tot heden bepaald door de zuidrand van het winkelcentrum de Veste, hetgeen niet als hoogwaardig beeld kan worden gekenschetst. Met de bouw van Zuidpoort zal het zicht op de stad van deze kant verbeteren. De karakteristieke kerktorens zullen boven de bebouwing zichtbaar blijven, zoals ook weergegeven in de artist-impression behorende bij het Voorlopig Ontwerp voor veld 5 & 7.

 

Home

 

Straat tussen bioscoop en theater

·         De straat is te smal. Hoe zit het met de sociale veiligheid van deze lokatie?

Deze straat is op het smalste punt nabij het cultuurplein ca 6 meter, verder naar achteren verbredend tot ca 8 meter nabij de entree van de discotheek. Dit is een vrij normale maat voor een straat in de binnenstad. (bv. de Breestraat is ca 7 meter). De gevel van de bioscoop zal vrijwel volledig uit glas bestaan met direct achter het glas een grote open trap ten behoeve van de interne ontsluiting van de bioscoop. Hierdoor ontstaat een visuele verbinding tussen de verkeersbewegingen  in de  bioscoop en op straat.  Aan de andere zijde van de straat bevindt zich het theater dat ook grotendeels een glazen gevel heeft. Door het visuele contact dat hierdoor ontstaat tussen de bezoekers van theater en bioscoop en de passanten in de theaterstraat wordt de sociale veiligheid bevorderd. Daarnaast zal de sociale veiligheid ook aandacht krijgen bij de inrichting van de openbare ruimte (met name verlichting).

 

·         Kan de straat niet worden dichtgebouwd en de straat daardoor beter als binnenstraat fungeren?

Technisch kan dat, maar het wordt architectonisch niet als wenselijk gezien. Je “plakt” dan twee zeer verschillende gebouwen aan elkaar. Tevens ontstaan problemen met de openbaarheid: indien het dichtgebouwde deel als openbare weg zou moeten functioneren, ontstaat het risico van een (te) aantrekkelijke hangplek (vgl. sommige overdekte winkelcentra). Bij afsluiting van het overdekte deel wordt een relevante aanlooproute vanaf de openbaar vervoerhalte naar het cultuurplein afgesneden.

 

·         Is een glazen afscheiding van de discotheek niet onvoldoende om de geluidsbelasting te verminderen?

Ja, alleen een glazen afscheiding is onvoldoende. Ten behoeve van de geluidsisolatie van zowel discotheek als ook de bioscoop worden dan ook aanvullende bouwkundige en constructieve maatregelen genomen (“doos in doos constructie”). Omdat het hier nieuwbouw betreft kunnen de akoestische eisen meteen in het ontwerp worden meegenomen. De eigenlijke discotheekruimte zal waarschijnlijk ook niet achter de glazenwand worden gesitueerd, maar daaronder achter een gesloten gevel.

 

Home

 

Aanbouw Hoogovenspand

·         Wordt de aanbouw van het Hoogovenspand maximaal de vloerhoogte van de bovenste verdieping?

Een strook van minimaal 8 meter grenzend aan het Hoogovenspand zal maximaal reiken tot de vloerhoogte van de bovenste verdieping. Hierdoor kan tevens extra buitenruimte voor deze woningen worden gecreëerd. Van de rest van de aanbouw mag maximaal 50% een hoogte krijgen van 16 meter. Dit hoogte accent is bedoeld om een goede ruimtelijke begrenzing van het winkelplein mogelijk te maken.   Bij het afzonderlijk vaststellen van het D.O. voor de herontwikkeling van het Hoogovenpand (medio 2002) kan dit nader worden bezien.

 

Home

 

 

Cultuurplein

·         Het cultuurplein is geen plein meer, maar een straat. Kunnen er in het ontwerp aanpassingen worden gedaan om er toch meer een plein van te maken?

Het cultuurplein is zeker geen straat: de breedte verloopt van 15 tot 20 meter, bij een lengte (tot aan de hoek van het theater) van ca 30 meter. Ter vergelijking: de maten zijn van een zelfde ordegrootte als die van het Heilige Geest Kerkhof. Het cultuurplein wordt nog verruimd door op de begane grond de gevel van het bioscoopcomplex te laten terugspringen (2 a 3 meter). De bestemmingsplankaart geeft dit niet aan, omdat daarin de buitenste contour van het bouwvolume moet worden aangegeven. In de voorlopige presentatie van het D.O. was deze terugspringing te zien, bij de vaststelling van het D.O. zal dit duidelijker worden gepresenteerd. De inrichting van het plein is thans nog in studie. De gepresenteerde inrichtingsvariant benadrukt nog niet voldoende het pleinkarakter. Dit zal bij de nadere uitwerking van het buitenruimte-ontwerp de nodige aandacht krijgen.

 

Home

 

Paviljoen

·         Kan de bouwhoogte van het paviljoen niet naar beneden?

Dat kan wel, maar dan heeft het paviljoen niet meer de gewenste ruimtelijke functie. Daarnaast is het de bedoeling dat er in het paviljoen een horecagelegenheid (grand café) gevestigd wordt.  Verlaging van het paviljoen, zonder uitbreiding van de oppervlakte zou ook betekenen dat het gebouw te klein wordt voor de vestiging van een goede horeca­gelegenheid.  Overigens kan bij de vaststelling van het D.O. in september eventueel nog voor een ander (kleiner) bouwvolume worden gekozen, indien daar dan aanleiding toe bestaat. Het bestemmingsplan legt immers alleen het maximale bouwvolume vast.

 

·         Hoe kan de uitstraling van het paviljoen worden verbeterd?

De uitstraling is aanzienlijk beter dan nu in de gepresenteerde VR te zien was. Aan de architect en MAB is nu dringend gevraagd het ontwerp beter te presenteren voorafgaand aan de vaststelling van het D.O.  Behalve een verbeterde VR zullen gevelfragmenten en zo mogelijk een maquette worden gemaakt.

 

·         Is een piramidevorm, zoals voorgesteld door de belangenvereniging, niet een betere oplossing?

Naar huidig inzicht is dat niet het geval: de piramide heeft onvoldoende bouwvolume en uitstraling om de gewenste functie te kunnen vervullen. Echter, beter is het deze discussie te voeren bij de vaststelling van het D.O. De voorgestelde piramidevorm past wel binnen de bestemmingsplantechnische ruimte.

 

Home

 

Theater

·         Kan de ingang van het theater niet beter op de plek blijven waar het nu zit?

Verplaatsing van de theater-entree naar de hoek van het gebouw, aan het cultuurplein, is functioneel en technisch goed mogelijk. De wenselijkheid van het verplaatsen van de entree naar de meer prominente plek aan het cultuurplein is reeds bij de vaststelling van het schetsplan plus aangegeven. Dit najaar zal een concreet voorstel aan de raadscommissie worden voorgelegd. Nut en noodzaak van de operatie kunnen dan, indien door fracties gewenst, uiteraard alsnog ter discussie worden gesteld.

 

·         Wat is de stand van zaken tussen de gemeente en architect Hoogstad in relatie tot het theater?

In de tweede week van juni heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Hoogstad en de hoofd stedenbouwkundige van de MAB om de bouwplannen voor veld 5 en 7 in relatie tot het theater nader toe te lichten. Dit gesprek is in goede sfeer verlopen. In dit gesprek heeft de heer Hoogstad onder meer verzocht om een onderhoud met de verantwoordelijke wethouder. Dit gesprek zal op korte termijn georganiseerd worden.

 

·         Kan de zichtbaarheid van het theater vanaf het cultuurplein worden gegarandeerd, bijvoorbeeld door de gevel van de bioscoop terug te leggen?

Dit is intussen aangepast in het D.O. De zichtbaarheid van de hoek van het theater en de gekromde gevelwand aan de Zuiderstraatzijde zijn daarmee gegarandeerd. (zie ook antwoord op vraag over cultuurplein)

 

Home

 

Woonboten Zuidergracht

·         Heeft de gemeente zich in de richting van de woonbootbewoners wel aan de afspraken gehouden?

Medio januari van dit jaar is met een brief aan de woonbootbewoners aangegeven dat in juni contact met hen zou worden opgenomen over de verplaatsing en herschikking van de woonboten. Dit is gebeurd. De woonbootbewoners zijn tijdig uitgenodigd voor een gesprek met wethouder Grashoff op maandag 2 juli a.s.

·         Kunnen de woonbootbewoners niet een individuele benadering krijgen?

Vooruitlopend op het geplande collectieve gesprek van 2 juli a.s. is tijdig telefonisch kontakt gelegd met de bewoners van de 3 woonboten aan de zuidzijde die volgens plan naar de noordzijde van de Zuidergracht zouden worden verplaatst, ten einde met hen afzonderlijk een overleg te hebben. Na aanvankelijke weigering door enkele van deze bewoners is dit gesprek op 26 juni j.l.  alsnog gevoerd.  Na de bespreking op 2 juli a.s. zal uiteraard op diverse aspecten nog, zowel gezamenlijk als individueel verder worden gesproken.

·         Waarom is er niet eerder met de woonbootbewoners overlegd?

Deze periode is nodig geweest om te komen tot concrete voorstellen voor herschikking, waarover een zinvol gesprek mogelijk is. Met name diende alsnog een boot te worden aangekocht om voldoende ruimte te hebben voor de herschikking. Daarop is thans concreet uitzicht, zodat nu een herschikkingsvoorstel en flankerende voorstellen voor aanpassing van de verordening, noodzakelijke baggerwerkzaamheden e.d. kunnen worden besproken.

 

Home

 

Dienstwoningen / veld 10

·         Kan veld 10 aan de kant van de Ezelsveldlaan worden aangepast, zodat dit beter bij de omvang van de dienstwoningen past?

Bij de architectonische uitwerking van de plannen voor veld 10 zal zeker gereageerd moeten worden op de schaal van de naastgelegen dienstwoningen. Deze uitwerking zal  worden voorgelegd aan de raadscommissie Duurzaamheid. Ook hiervoor geldt dat het bestemmingsplan op dit moment alleen de maximale bouwruimte aangeeft.

Veld 9

·         De plint langs de begane grond lijkt nogal fors, vanwege de half verdiepte parkeerlaag. Heeft dit geen negatieve gevolgen voor de beleving vanaf maaiveld?

Parkeren op veld 9 mag alleen ondergronds. Half verdiept parkeren is derhalve niet toegestaan. De publieksgerichte plintfunties bevinden zich dus direct op maaiveld. De maximale hoogte van de plint  is 5,5 m.  Een en ander komt terug bij de beoordeling van het ontwerp voor de Marcushof in de raadscommissie.

 

Home

 

Specifiek bestemmingsplantechnisch

·         Kan worden uitgelegd wat wordt bedoeld met de ambtshalve wijziging nummer 1? Welke consequenties heeft dit?

De ambtshalve wijziging nummer 1 houdt in dat de zuidelijke rooilijn van de velden 5 en 7 iets naar het noorden is opgeschoven. De rooilijn van veld 10 is iets naar het zuiden verschoven. De wijziging is aangegeven op de bij het vaststellingsbesluit behorende kaart van wijzigingen.

De rooilijn was op de plankaart van het ontwerp-bestemmingsplan door een administratieve fout niet correct weergegeven. De verschuiving heeft geen consequenties.

 

·         Zijn de twee “nagekomen” bezwaarschriften nu ook beantwoord? Weten de indieners hiervan?

De zienswijzen nummer 48 en nummer 49 zijn in het concept “Notities zienswijzen” niet beantwoord omdat zij te laat zouden zijn ingediend. Gedurende de hoorzitting in de commissie Duurzaamheid van 9 mei 2001 heeft één van de indieners een brief van de gemeente overhandigd waaruit bleek dat de ontvangstdatum later is gecorrigeerd. Daarmee zijn de zienswijzen wel ontvankelijk. Tijdens de hoorzitting is toegezegd dat die zienswijzen alsnog zouden worden beantwoord. Dit is inmiddels gebeurd. Na de behandeling van het bestemmingsplan in de commissie Duurzaamheid op 22 mei is dit nogmaals bevestigd aan reclamant.

 

·         Krijgen de indieners van bezwaarschriften nog definitief antwoord van de gemeente? Wat is de reguliere procedure hieromtrent?

Indieners van zienswijzen op een ontwerp-bestemmingsplan krijgen een uitnodiging om hun zienswijzen mondeling toe te lichten tijdens een vergadering van de commissie Duurzaamheid. Tegelijk met die uitnodiging ontvangen zij een concept notitie samenvatting en beantwoording zienswijzen (Notitie zienswijzen).

Het definitieve antwoord van de gemeente op de zienswijzen kan pas gegeven worden nadat de gemeenteraad zich daarover heeft uitgesproken en het bestemmingsplan heeft vastgesteld. Het antwoord wordt zo spoedig mogelijk na de gemeenteraadsvergadering waarin het plan is behandeld, verzonden. Met het definitieve antwoord ontvangen de indieners een brief waarin het verdere verloop van de procedure wordt toegelicht. Zij worden onder meer op de hoogte gebracht van datum en termijn van de ter inzagelegging van het vastgestelde plan en hun mogelijkheden bedenkingen in te dienen tegen het plan bij Gedeputeerde Staten.

 

Home

 

 

Overig/algemeen

·         Is er ruimte voor een jeugdherberg in Zuidpoort?

Hierin is thans niet voorzien in het plangebied en gezien de ruimtelijke mogelijkheden in dit gebied ook moeilijk haalbaar. Het college is overigens wel met vraagsteller eens dat een dergelijke voorziening in de Delftse binnenstad een meerwaarde zou hebben. In het binnenkort in procedure te brengen bestemmigsplan binnenstad zal daarom in de planologische vestigingsmogelijkheden worden voorzien.

 

·         Kan de bestemming ‘nachthoreca’ op de panden Achterom worden geschrapt?

Op de koppanden van het Achterom rust de bestemming Centrumdoeleinden met een aanduiding dat ter plaatse een horecavoorziening is toegestaan met een maximum oppervlak van 100 m² behorend tot categorie 1 en 2. Dit betekent dat zowel dag/avond horeca (categorie 1) is toegestaan als dag/avond en nachthoreca (categorie 2), maar geen discotheek. De sluitingstijden worden niet in het bestemmingsplan geregeld. Dit is een kwestie van openbare orde en word geregeld in de exploitatievergunning. De horeca bestemming is opgenomen voor die panden omdat de panden liggen aan de horecaroute vanuit de Binnenstad. Bovendien zijn de panden gelegen in de directe omgeving van het cultuurplein waar, in tegenstelling tot het winkelplein, de wat zwaardere horecagelegenheden mogelijk worden gemaakt.

 

·         Is er ruimte opgenomen in het plan voor speelplekken?

Speelvoorzieningen zijn mogelijk op die locaties waar de bestemming “verblijfsgebied” en “openbaar groen” op rust. Die locaties zijn onder meer gelegen op de verhoogde maaivelden van de bebouwing op de velden 5 en 7, de binnenhoven van de velden 9 en 10 en de reeds bestaande openbaargroen-voorzieningen. In de bouwplannen van de MAB wordt een speelvoorziening meegenomen op het verhoogde maaiveld van de velden 5 en 7.

In bestemmingsplannen is de aanduiding “speelplek” gereserveerd voor de speelplaatsen die zijn opgenomen in het Delftse Speelplaatsenbeleid. Die aanduiding regelt dat op de betreffende locatie uitsluitend speelvoorzieningen mogen worden gebouwd.

In het plangebied ligt één zo’n speelplaats, te weten achter het Yperdek. 

 

·         Hoe is de bereikbaarheid van taxi´s voor het theater (en andere functies)?

Taxi’s kunnen via Asvest en Achterom het Cultuurplein bereiken. Bij de uitwerking van de openbare ruimte zal nog worden bezien of het mogelijk en wenselijk is om ook taxistandplaatsen te realiseren. Deze worden echter niet vastgelegd in het bestemmingsplan.  

 

·         Kan er een totaaloverzicht worden gegeven van de financiële consequenties van aanpassingen aan het plan?

De verlaging van veld 2 en de verplaatsing van de machinistenwoningen zijn tot heden de enige wijzigingen, die belangrijke financiële consequenties hebben. Deze consequenties zijn reeds inzichtelijk gemaakt. De financiële gevolgen van de reeds doorgevoerde verlaging van veld 9 zijn eveneens reeds eerder besproken, bij de vaststelling van de randvoorwaarden voor veld 9 en de daarbij behorende intentiebrief aan Vidomes/PCVB. Hier is geen verlies aan inkomsten voorzien op ten opzichte van de ramingen. Verdere verlaging van de bouwhoogte voor veld 9 heeft buiten financiele consequenties ook het risico dat de realisatie van de Marcushof in gevaar komt.

Indien verdere planaanpassingen zouden worden doorgevoerd (bv. Verlagen van bouwhoogten) kunnen daarbij de volgende kentallen worden gehanteerd voor die gebieden waarvoor de gemeente thans grondeigenaar is (dus niet veld 12/13)

-       Vermindering aantal appartementen: verlies van ca fl 80.000,- tot fl 100.000,- per woning.

-       Vermindering aantal m2 winkelvloeroppervlak: ca fl 50.000,- tot fl 230.000,- per 100 m2.

 

Home