Bijlage 2

 

Memo

 

Onderwerp

Besluitvorming inzake bus in 2 richtingen over de OLD

 


Hierbij mijn bevindingen inzake de openbare besluitvormingsmomenten waarbij de busroute over de Oude Langendijk (OLD) impliciet of expliciet wordt genoemd.

 

  1. Beleidsnota “bereikbare Binnenstad” d.d. 19 april 2000, p.9: “Voor het huidige openbaar vervoer geldt dat het voornemen is dit te concentreren op de route Binnenwatersloot – Oude en Nieuwe Langendijk.”
  2. Beleidsnota “bereikbare Binnenstad” d.d. 19 april 2000, tekening 4 “Parkeer- en Autoluwmaatregelen Binnenstad Delft fase 1”. Hier is op de Oude Langendijk t.h.v. de Koornmarkt een bus-toegang voorzien en t.h.v. de keerlus “alleen uitgang”. Dat geeft nadrukkelijk 1-richtingsverkeer aan voor het OV.
  3. Beleidsnota “bereikbare Binnenstad” d.d. 19 april 2000, bijlage 6 “Openbaar vervoer route in autoluwplusgebied binnenstad Delft”. Daarin is te zien dat zowel de lijnbus als de pendelbus niet (meer) over de Markt rijdt. Er is wel een bustoegang getekend op de OLD t.h.v. de Koornmarkt en een gecontroleerde afsluiting tussen de OLD en de Nieuwe Langendijk t.h.v. de kruising Oosteinde. Hieruit blijkt niet dat de bus in 2 richtingen rijdt/zal rijden.
  4. Verkeersbesluit 00/030434 d.d. 27-2-2001 inzake het instellen van het voetgangersgebied Oude Langendijk. Daarin wordt gesteld dat er borden (zone voetgangersgebied) worden geplaatst met een onderbord: “uitgezonderd lijndiensten openbaar vervoer…”. Dat komt aan beide kanten van de OLD te staan. Het heeft echter alleen betrekking op de toegang van het voetgangersgebied. Dat zou impliciet kunnen betekenen dat er dus van beide kanten een bus in mag rijden. Daarvoor is echter nóg een verkeersbesluit nodig, zo blijkt uit navraag bij mobiliteit; het eenrichtingsverkeer op de OLD is namelijk nog steeds van kracht vanwege de huidige inrichtingssituatie. Er zou een onderbord bij het eenrichtingsverkeer-bord moeten komen waarop ook staat: “uitgezonderd lijndiensten openbaar vervoer en Delftpendel”.
  5. De nota “Dynamische afsluiting autoluwe binnenstad Delft” die op 24 april 2001 in de gecombineerde commissie CKE/Duurzaamheid is besproken en op 26 april 2001 door de raad is vastgesteld. Bij de uitleg over model 3 wordt gesteld:

 

“Het aantal dynamische in- en uitgangen zou maximaal zodanig moeten worden beperkt dat alle bestemmingen nog bereikbaar zijn en de routes voor het openbaar vervoer intact blijven. Op basis van de pollerlokaties voor alternatief 1 en 2 (zie bijlage 1 en 2) kan het volgende worden geconcludeerd:

·       De busroute in 2 richtingen over de Oude Langendijk moet in stand blijven voor de bus en voor het laden en lossen van de bedrijven aan de Oude Langendijk. Wanneer de dynamische in- of uitgang aan de Oude Langendijk ook wordt gebruikt door (vracht)verkeer dat elders moet laden/lossen, dan heeft dat direct en negatieve invloed op de afwikkeling van het openbaar vervoer. Bovendien is de route via de Oude Langendijk een uitrukroute van de brandweer. Een toename van het gebruik van de Oude Langendijk t.o.v. alternatief 1 of 2 is dus niet gewenst en voor de brandweer zelfs onaanvaardbaar.”

 

Aangezien uiteindelijk voor model/alternatief 2 is gekozen en niet voor model 3, moet je de tekst dus gaan interpreteren. In bovenstaande tekst wordt uitgelegd dat 2 richtingen busverkeer basisbeginsel is voor beide alternatieven en vervolgens dat als je de OLD voor nog meer verkeer gaat gebruiken, dit model 3 niet geschikt is.

Het is naast de omschrijving in het Collegeprogramma en in dit document niet meer expliciet genoemd.

 

Mijn indruk is dat hoewel de intentie altijd heeft bestaan, er niet of onvoldoende publiekelijk besloten is over het in 2 richtingen laten rijden van bussen over de Oude Langendijk.

 

Edwin Nas, 17-10-2001