Stadsgewest Haaglanden

BEHANDELINGSFORMULIER

 

Vergadering

31-10-2001

 

 

Agendapunt

 

 

Onderwerp

Leisure-beleid

Aan

Dagelijks bestuur

Datum

17 oktober 2001

Portefeuillehouder

Dhr. J. Beenakker en mw. J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart

Beleidstaak

Economie en werkgelegenheid en toerisme

Samenvatting / voorstel

Het bureau Lagroup heeft een leisure-studie in Haaglanden gehouden. Hierin doet zij een aanzet voor een beleids- en toetsingskader.

Het voorstel van de portefeuillehouder is:

1)       de achttien concentratiegebieden overnemen om leisure-voorzieningen te clusteren die het bureau Lagroup voorstelt met twee opmerkingen: de Harnaschpolder valt niet in de snelwegzone langs de A4, aan de hand van het uitwerkingsplan van de Vlietzone, zoals in het RSP vermeld, wordt bezien of leisure-voorzieningen mogelijk zijn,  en  de Amerikaweg-as in Zoetermeer wordt uitgebreid tot de Verlengde Australiëweg.  Daarnaast moeten deze concentratiegebieden worden opgenomen in het Regionaal Structuurplan.

2)       De gedachte van clustering sluit goed aan bij de bestaande werkwijze in deze regio zoals bv het detailhandelsbeleid. Nieuwe stand alone leisure-voorzieningen moeten in eerste instantie worden afgewezen.

3)       Het overnemen van het voorgestelde stroomschema tot en met stap 5 zonder het opstellen van gebiedsprofielen. In plaats daarvan zijn beoordelingscriteria geformuleerd (zie onderstaand punt 5). Het stroomschema heeft een meerwaarde als agenda voor een bestuurlijke afweging. Er wordt geen verschil gemaakt tussen een concentratiegebied en een strategische zone. Daarmee vervalt het aantonen van schadelijkheid van een initiatief voor een strategische zone evenals het vinden van een vorm van compensatie. Zie het bijgestelde stroomschema in bijlage 2.

4)       Initiatieven zouden evenwel bij voorkeur moeten landen in de  concentratiegebieden binnen de strategische zones:  de gemeenten waarbinnen deze gebieden liggen, krijgen de aansporing actief deze gebieden te promoten bij marktpartijen.

5)       Een initiatief voor een bovenlokale leisure-voorziening moet voldoen aan de volgende criteria:

-          Milieu en ruimtelijke randvoorwaarden: De voorziening moet zo weinig bezwaarlijk zijn dat aan het eventueel wijzigen van de plaatselijke voorschriften, zoals het bestemmingsplan, medewerking kan worden verleend.

-          Versterkend werken op bestaande en in per 31 december 2001 in procedure/uitvoering zijnde leisure-voorzieningen in een concentratiegebied: de initiatiefnemer dient dit aan te tonen aan de hand van de ervaringen in een vergelijkbare situatie;

-          Versterkend en niet verstorend werken op andere functies (o.a. kantoorlocatie, bedrijventerrein, woonwijk) van het gebied: de initiatiefnemer dient dit ook aan te tonen aan de hand van de ervaringen in een vergelijkbare situatie;

-          Bereikbaarheid met auto (entree binnen 1 km van de aansluiting  van een regionale weg met het onderliggend wegennet), openbaar vervoer (halte max. 800 meter van entree) en fiets

-          Parkeergelegenheid op eigen terrein en/of in combinatie met bestaande voorzieningen; bij voorkeur dubbel grondgebruik.

6)       Het instellen van een werkgroep leisure.

7)       Een initiatief doorloopt het volgende traject: de werkgroep leisure weegt het initiatief af aan de hand van het stroomschema inclusief criteria, deze werkgroep brengt een advies uit, vervolgens besluit het db over het advies.

 

Te nemen besluit

1.       Instemmen met de notitie over leisure-beleid.

2.       De db-notitie met  het rapport van Lagroup als onderlegger vrijgeven voor de inspraak op 31 oktober. Het leisure-lokatiebeleid is reeds verwerkt in het RSP.

3.       De inspraakreacties worden in december a.s. verwerkt en de aangepaste nota wordt vervolgens aan het Algemeen Bestuur aangeboden ter vaststelling.

 

Bijlagen

1.       Notitie

2.       Tabel concentratiegebieden

3.       Stroomschema

4.       Tabel indeling leisurevoorzieningen naar segment en bedrijfstype

5.       Rapport Lagroup

Gevolgde procedure

ACC 26/9/01; POHO EZ 10/10/01

Te volgen procedure

 

Financien en personeel

 

·         Dekking in begroting:

 

·         Personele aspecten:

 

Voorlichting en inspraak

 

·         Perspublicaties:

Persbericht

·         Inspraak:

Ja

Opsteller: A.E. Barendse

Telefoonnummer:

Paraaf secretaris:

Paraaf

 

Paraaf:

070 312 9129

 

Portefeuillehouder:

 

Beslissing:    conform / gewijzigd / afgewezen / aangehouden / …