Wijk- en

Stadszaken

Kennisstad

 

Aan

Burgemeester en wethouders

 

Afschrift aan

sector Kennisstad

 

                                   Nota

 

Datum                          Onderwerp

2-05-2001                                           Stichting Delft Kennisstad Nieuwe Stijl

Ons Kenmerk

00/01665

Opsteller

C.van Laren

Bijlagen

0

 

 

Geacht college,

 

Inleiding

Het bestuur van de Stichting Delft Kennisstad heeft in de afgelopen tijd nagedacht over de toekomstige rol voor de stichting. Deze notitie geeft inzicht in het ontstaan en de ontwikkeling van de stichting in de afgelopen tien jaar en een doorkijk naar de toekomst.

Het hoofddoel is u te informeren over de meest recente ontwikkelingen en over de toegezegde verhoging van de bijdrage van de gemeente (en andere partijen) aan de SDK.

Na de zomervakantie wordt meer specifiek aandacht besteed aan het werkplan en de financiële en materiele positie van de stichting en de mogelijke inbedding van Delft Kennisstad projecten in de stichting.

 

Het ontstaan

Met enig gevoel voor historisch momentum kan 24 september 1990 worden gezien als de geboortedag van Delft Kennisstad. Op die dag werden in het Productcentrum van TNO, tijdens de conferentie “Zicht op Kennis”, de resultaten van het onderzoek van Richard Knight onder de titel “Delft Kennisstad” gepresenteerd.

Voor de conferentie waren uitgenodigd de directies van de 27 bedrijven en instellingen die door Richard Knight waren geïnterviewd en de leden van de toen net opgerichte vereniging Technet.

Het bijzondere van deze bijeenkomst was, dat niet eerder in Delft een dergelijk gezelschap - en dan ook nog op uitnodiging van de gemeente - bijeen was geweest.

 

Na afloop van de conferentie is een aantal deelnemers aan de conferentie uitgenodigd deel te nemen aan een ontbijtgesprek om te brainstormen over het vervolg van het onderzoek en de conferentie. Deze brainstorm heeft de huidige participanten in de Stichting Delft Kennisstad bijeen gebracht en daaruit is ook de traditie ontstaan van de ontbijtvergaderingen van de SDK.

 

De Stichting Delft Kennisstad (SDK) was ongeveer vijf jaar het belangrijkste gezicht naar buiten van Delft Kennisstad. Binnen de gemeente was het thema kennisstad een onderdeel van het economisch beleid en een drijfveer voor de ontwikkeling van het Delftech Park en de steun aan initiatieven als Radex en BTC.


De SDK heeft zich altijd geprofileerd als een low-profile netwerk, waarvan de waarde lag in de regelmatige ontmoetingen van vertegenwoordigers van de belangrijke kennisinstituten en netwerken in de stad.

Twee concrete projecten uit deze periode waren de ontwikkeling van de Kennistelefoon en de stimulerende rol die de stichting heeft gespeeld bij het opzetten van de bedrijvenbeurs tijdens de Technologiedag voor de alumni van de TUDelft.

 

Vanaf 1996, toen de gemeenteraad Delft Kennisstad tot de stadsstrategie koos en er een projectorganisatie werd opgericht, was de positionering van enerzijds het projectbureau en anderzijds de stichting Delft Kennisstad voor de buitenwereld niet meer geheel eenduidig. Tegenover de low-profile activiteiten van de SDK stond een projectorganisatie met een stevig budget en enkele projectleiders die allerlei initiatieven van de grond konden trekken.

 

In de eerste tien jaar van het bestaan van de stichting is er enerzijds veel bereikt: Delft Kennisstad is een begrip en dat de gekozen strategie de juiste was, bleek uit de groei van het aandeel van de kennissector in de stedelijke economie. Echter, ondanks alle inspanningen is er geen massief Delft Kennisstad beeld ontstaan, dat nationaal en internationaal als onomstreden imago wordt geaccepteerd. Ook de belangrijkste spelers in de stad, TU Delft en TNO, hebben zich nooit volledig willen committeren aan de Delft Kennisstad strategie.

 

In 2000 werd tegen de achtergrond van het voorgaande en met het oog op het tienjarig bestaan van de SDK binnen het stichtingsbestuur een besluit genomen een discussie te voeren over de toekomst van de stichting. Onder externe begeleiding werd in een aantal sessies het toekomstplan ontwikkeld waarin de ambities van de SDK Nieuwe stijl werden samengevat. Tevens werden de voorzitters van de besturen van TUD en TNO en de burgemeester van Delft uitgenodigd zitting te nemen in een Raad van Advies voor de SDK.

 

Stichting Delft Kennisstad Nieuwe Stijl

Op dit moment bestaat het bestuur van de Stichting Delft Kennisstad uit vertegenwoordigers van Technet, Delft Design, TU Delft, TNO, Hogeschool Delft, Kamer de Koophandel Haaglanden en gemeente Delft. De stichting heeft een onafhankelijke voorzitter, Wilg van der Wal (voormalig hoofddirecteur bij TNO).

Het bestuur vergadert ongeveer zes maal per jaar en heeft voor een beperkt aantal uren per week ondersteuning van een manager.

Een van de belangrijke uitgangspunten bij het vormgeven van de richting waarin de SDK zich zou moeten ontwikkelen, was het versterken van het draagvlak en het committent van de gemeente, de TUD en TNO ten aanzien van de stichting.

Daartoe is een werkbezoek gebracht aan Cambridge, waar door gezamenlijke inspanningen van diverse organisaties een sterke technologisch georiënteerde dynamiek is ontstaan. Een van de resultaten van dit werkbezoek was de oprichting van de hierboven al genoemde Raad van Advies.

 

De Raad van Advies heeft als missie geformuleerd dat de Stichting in de toekomst zou moeten gaan functioneren als de overkoepelende Organisatie voor de positionering van Delft als Nationaal en Internationaal erkend Centrum voor Technologie. Deze missie kan worden vertaald in  drie hoofdtaken voor de Stichting Delft Kennisstad Nieuwe Stijl:

 

1.   het initiëren en begeleiden van grootschalige en gezamenlijke projecten in het kader van Delft Kennisstad en ter versterking van Delft als Centrum van Technologie

2.   het promoten van Delft Kennisstad als centrum voor technologisch hoogwaardige kennis, opleidingen, producten, diensten en banen

3.   het bevorderen en onderhouden van netwerken en het creëren van een ontmoetingsplek voor de mensen die willen bijdragen aan de eerste twee doelstellingen.

 

De drie bij de Raad van Advies betrokken partijen, gemeente Delft/TUD/TNO hebben zich voorts bereid verklaard de financiële bijdrage aan de stichting vast te stellen op fl 150.000,= volgens een verdeelsleutel 50/30/20. Voor de gemeente betekent dat een verhoging van de jaarlijkse bijdrage aan de stichting van f 35.000 tot f 75.000,= vanuit het budget Delft Kennisstad. Hiernaast participeert het bedrijfsleven in de Stichting via de Kamer van Koophandel, Stichting Technet en Delft Design, gezamenlijk voor ca. fl. 50.000,--.

 

Netwerken Delft Kennisstad

Ten behoeve van het organiseren van een vaste ontmoetingsplaats voor netwerken is de gemeente bereid mee te werken aan het ontwikkelen van het “Meisjeshuis” aan de Oude Delft tot hoogwaardige ontmoetingsplek voor allerlei activiteiten in het kader van Delft Kennisstad en als domicilie voor de gelijknamige stichting.

De gemeente Delft is bereid het pand als eerste te koop aan te bieden aan de Stichting “het Meisjeshuis”, tegen een marktconforme verkoopprijs. Deze stichting streeft er naar het pand te restaureren en het vervolgens onder gunstige condities beschikbaar te maken voor de Stichting Delft Kennisstad. Daarmee kan een doel van de Stichting Het Meisjeshuis worden bereikt, namelijk dat het pand voor Delft en de Delftenaren behouden en toegankelijk blijft.

 

In het Meisjeshuis kan naast te organiseren activiteiten ook ruimte worden geboden aan de huisvesting van netwerken en van projecten waarmee het pand zich tot een bruisend kennis- en netwerkcentrum kan ontwikkelen.

 

De stichting Het Meisjeshuis onderzoekt thans de omvang van de investeringen die nodig zijn voor de aankoop en het restaureren van het pand en zal vervolgens in onderhandeling gaan met de gemeente over de aankoop van het pand.

 

Promotie Delft Kennisstad

De kern van de promotie van Delft als Kennisstad is dat deze promotie niet ten behoeve van een specifieke doelgroep in de stad zou moeten zijn, maar voor de stad als geheel. De Raad van Advies heeft ingestemd met het voorstel een extern bureau in te schakelen voor het ontwikkelen van een promotieplan. In dat plan wordt aangegeven wat de gezamenlijke belangen en doelen zijn en welke activiteiten gezamenlijk en met vrucht kunnen worden uitgevoerd. In dezelfde verhouding als hierboven genoemd stellen de partijen in de Raad van Advies in totaal eenmalig fl 100.000,= beschikbaar voor de ontwikkeling van een dergelijk promotieplan. Voor de gemeente betekent dat een eenmalige bijdrage vanuit het budget stadspromotie van f 50.000,=

 

Projecten Delft Kennisstad

De gemeentelijke projectleiders Delft Kennisstad hebben een jaarlijks budget van ongeveer fl 500.000,= beschikbaar voor het opzetten en ontwikkelen van projecten. Als uitwerking van het Collegeprogramma 1998 -2002 is de gemeente bereid projecten in te brengen in de Stichting Delft Kennisstad, mits het werkplan van de Stichting aansluit bij de door de gemeente, in overleg met betrokkenen, vastgestelde prioriteiten en die andere betrokkenen ook bereid zijn een materiele bijdrage te leveren aan de activiteiten van de Stichting.

 

De prioriteitsgebieden van de gemeente Delft zijn: ICT, Bodem & Water, Milieu & Energie, Ontwerpen en Architectuur en Innovatieve Vervoerssystemen.

Binnen deze technologiegebieden is reeds een aantal prominente projecten uitgezet. Zo ligt binnen het vakgebied ICT de nadruk op de bevordering van nieuwe bedrijvigheid via de deelname in ICiT/Twinning en het ZIF, op de ontwikkeling van sterke ICT-Infrastructuur (zowel via koper, glas als draadloos) en de ontwikkeling van een Sensor Competence Center.


 

Binnen Bodem & Water staan de verdere ontwikkeling van Waterstad 2000 en de ondersteuning van het Delft Cluster bij de verdere positionering van deze kennisconcentratie als exportproduct centraal. Voor Milieu en Energie is dat de participatie van Delft in het Energie Agentschap. Voor het gebied Ontwerpen & Architectuur is de ontwikkeling van de Stadshal tot een exponent van de ontwerpkracht van de Delftse alumni het centrale thema. En bij Innovatieve Vervoerssystemen zijn dat de verdere uitbouw van het Regiolab, de voorbereiding van een conferentie en de ontwikkeling van een slim vervoerssysteem van station TU-zuid naar de campus en de Technopolis van de TU Delft.

 

Werkplan Stichting Delft Kennisstad Nieuwe Stijl

De stichting Delft Kennisstad krijgt door de verhoging van het budget de mogelijkheid meer substantiële projecten te genereren die gedragen worden, c.q. in het belang zijn, van zoveel mogelijk van de in de stichting participerende organisaties.

Naast het zelf uitvoeren van projecten kan de stichting in de toekomst ook projecten aannemen, bijvoorbeeld door als penvoerder op te treden voor gezamenlijk bij provincie, rijk of andere potentiële financieringsbronnen in te dienen projectvoorstellen. Daarmee ontwikkelt de stichting zich wat meer in de richting van een ontwikkelingsmaatschappij.

Via het aannemen van projecten kan ook de actieve rol van de bij deze projecten betrokken bedrijven in kaart gebracht worden, immers het zijn juist de bedrijven in de sterke Delftse segmenten die als de motor van de ontwikkeling (moeten) functioneren.

 

De stichting stelt zich in dat kader ten doel bij te dragen aan het realiseren van minstens een project en een vestiger per kernthema van Delft Kennisstad. De stichting speelt daarbij de rol van initiator, katalysator en coördinator en onderscheidt zich door het entameren van resultaat gerichte, technisch hoogwaardige en veelzijdige projecten. Het bundelen van de krachten van de afzonderlijke participanten, met ieder eigen primaire doelstellingen, en het profileren van de gezamenlijke sterkte staat daarbij centraal.

 

Voor de periode tot 2003 zijn als te realiseren doelen van de stichting geformuleerd:

1.   het realiseren van een representatieve locatie (het Meisjeshuis) waar allen die zich bezig houden met hoogwaardige technologie en allen die een bijdrage kunnen leveren aan de doelstellingen van de stichting samenkomen

2.   per Delft Kennisstad kernthema is er minimaal een toonaangevend bedrijf in Delft gevestigd en een toonaangevend project toegevoegd

3.   successen die in Delft zijn behaald worden internationaal uitgedragen en gehoord

 

Internationale samenwerking.

In een aparte notitie zal ingegaan worden op de internationale aspecten van het Delft Kennisstad beleid, waaronder de deelname in WFIA, het Israël office en het Technopolis Network met Austin.

 

Samenvatting

De Stichting Delft Kennisstad verhoogt haar ambitie en draagvlak en zal meer het karakter van een (projecten)ontwikkelingsmaatschappij krijgen. In een werkplan dat rond de zomer 2001 beschikbaar is wordt deze ambitie verder uitgewerkt.

De gemeente verhoogt de jaarlijkse bijdrage aan de SDK tot fl 75.000,= (dekking reserve Delft Kennisstad) en draagt eenmalig fl 50.000,= (dekking budget Stadspromotie) bij aan een onderzoek naar de mogelijkheden voor gezamenlijke promotie.

De wijze waarop de verhoogde bijdragen van de verschillende partijen aangewend worden, wordt via het werkplan van de Stichting Delft Kennisstad direct na de zomervakantie aan u voorgelegd.


 

Voorgesteld wordt thans:

1.   in te stemmen met de missie en de doelstellingen van de Stichting Delft Kennisstad Nieuwe Stijl;

2.   in te stemmen met de verhoging van de bijdrage van de gemeente aan de Stichting Delft Kennisstad tot  f 75.000

 

C.J. van Laren

Sector Kennisstad